בינה מלאכותית
צילום: טוויטר

איך תשפיע מהפכת הבינה המלאכותית על שוק ההשקעות?

מהפיכת ה-AI תופסת תאוצה, כיצד היא תשפיע על עולם ההשקעות והיכן מצויות ההזדמנויות
תוכן מקודם |

בינה מלאכותית, ועל כך כמעט אין ויכוח, היא הבאזז וורד החדש בתעשיית ההייטק, ולא במקרה. זו הטכנולוגיה שתיצור - וכנראה כבר יוצרת - הפרעה (Disruption) משמעותית בעולמות הטכנולוגיה, ולפיכך בחיי כל אחד ואחת מאתנו. בינה מלאכותית (AI ראשי תיבות של Artificial Intelligence), נזכיר, היא הטכנולוגיה שמדמה יכולות חשיבה אנושית. מרווין מינסקי, מדען אמריקאי-יהודי, שנחשב לאבות הבינה המלאכותית, הסביר בצורה עוד יותר פשוטה מה פירושה: "בינה מלאכותית זה לגרום למכונה להתנהג בדרך שהייתה נחשבת לאינטליגנטית לו אדם התנהג כך".

מהפכת הבינה המלאכותית תופסת תאוצה כעת, כשחברות הטכנולוגיה מנסות להביא אותה לידי ביטוי אף בחיי היומיום של כל אחד ואחת מאתנו (עיינו ערך ChatGPT) אבל היא החלה באופן שקט יותר, תקשורתי הרבה פחות, כבר לפני 2 עשורים. מנוע החיפוש של גוגל, למעשה, מבוסס על בינה מלאכותית; מתן המלצות צריכה (כמו המלצות קנייה או צפייה) נעשות על בסיס בינה מלאכותית ביישומי אמזון, יוטיוב ונטפליקס.

הבנה של דיבור אנושי (העוזרות האנושיות סירי של אפל ואלקסה של אמזון); אפילו מכונית אוטונומית מבוססת על בינה מלאכותית, ועכשיו כאמור יש גל מאוד חזק של מה שנקרא בינה מלאכותית יוצרת (Generative AI) דוגמת ChatGPT שלמעשה מנסה ליצור פתרון עבור כל בעיה שהאדם מפנה אליה (כרגע זה בעיקר צ'טים, טקסטים, סרטונים וכדומה).

האתגרים: מוסריים ומשפטיים

גל זה של מהפכה עדיין נתקל בלא מעט בעיות - אף מוסריות ומשפטיות - אבל אין ספק שהוא עוד תחנה בדרך ליעד שבו בינה מלאכותית תהווה בסיס כנראה לכל חידוש טכנולוגי באשר הוא, ולתחליף לפקטור האנושי.

למהפכת הבינה המלאכותית יש 2 יתרונות או יש שגידו תועלות: הראשון הוא התייעלות תפעולית על ידי הטמעת תהליכי אוטומציה של משימות פשוטות ויומיומיות כגון כתיבת שורות קוד, בדיקות תוכנה ועוד (במקרה של חברות הייטק) ובכך נוצר חיסכון בעלויות כוח אדם. כשלא מדובר בחברת הייטק, האוטומציה בצורת AI עשויה להחליף כל עובד אנושי וכל משימה שהוא עושה, אפילו ייעוץ פסיכולוגי.

היתרון/תועלת השני הוא הגדלת היצע השירותים והמוצרים בעיקר של חברות טכנולוגיה והתרחבות לשווקי יעד חדשים. תחשבו, לפני סירי או אלקסה מישהו חשב על עוזרת אישית וירטואלית שתכין את רשימת הקניות השבועית?

איך תשפיע מהפכת הבינה המלאכותית על שוק ההשקעות?

ללא צל אחד של ספק, מהפכת הבינה המלאכותית תשפיע על שוק ההשקעות ותייצר, מטבע הדברים, הזדמנויות השקעה חדשות, ואפשר לחלק את ההשפעה לשני מעגלים: הראשון, על תעשיית ההייטק מכיוון שיש יותר ויותר חברות טכנולוגיה חדשות וצעירות שקמות כדי להביא את בשורת ה-AI החדשה, והן אלו, אם וכאשר הן מצליחות, הופכות לספקיות פתרונות AI של חברות גדולות יותר.

זה כמו אפקט הדומינו: כשיש טכנולוגיה שהיא רוחבית והיא Disruptive, היא תשפיע על כל טכנולוגיה אחרת. מניות של חברות AI שנסחרות או שווי של חברות AI פרטיות מצוי בעלייה, וזה אומר שהן הופכות ליותר אטרקטיביות עבור ציבור המשקיעים (כשהן נסחרות בבורסה כלשהי) ועבור קרנות ההון סיכון, שהן למעשה הבנק של תעשיית חברות ההזנק(סטארטפ).

מעגל ההשפעה השני הוא על כל תעשייה באשר היא, החל ממפעל לייצור עוגיות וכלה במפעל לייצור שבבים. כן, ההשפעה תהיה רוחבית. AI מאפשרת אוטומציה, וזה אומר שהיא מאפשרת לנהל קווי ייצור, נניח של עוגיות, באופן יעיל ומהיר יותר. ולכן, שווי של חברה שמייצרת עוגיות, לצורך הדוגמה, יעלה ככל שהיא תהפוך ליעילה יותר, בין היתר על ידי הטמעת פתרונות AI. במקביל, שווי של חברת שבבים, שמתבקשת לפתח שבבים מתקדמים יותר שמותאמים לטכנולוגיית AI, יעלה ככל שזו תעמוד בביקוש ותספק את השבבים הנדרשים ללקוחותיה.

ישראל בעשיריה הראשונה

השוק הישראלי, מתוקף היותו סטארט אפ ניישן, לא נותר מאחור: יש כבר לא מעט חברות בינה מלאכותית שנולדו בישראל וסביר להניח שיהיו יותר בהמשך, והן יניבו הזדמנויות השקעה בעיקר לקרנות ההון סיכון שמשקיעות בשלבי ה-Seed. אגב, לאחרונה (יוני 2023) פורסמה על ידי המגזין העולמי "פורבס", זו השנה החמישית ברציפות, רשימת 50 חברות ה-AI המבטיחות ביותר בעולם ו-3 מהן הן ישראליות (כבוד!): Gong, Trigo, Photo editing.

קיראו עוד ב"רואים רחוק"

ובכלל, לפי לא מעט מחקרים, ישראל מצויה בעשירייה הראשונה של דירוגי AI עולמי (על בסיס סך השקעות פרטיות וציבוריות, מחקר אקדמי ומספר חברות פעילות). אולי מדי פעם היא זזה מקום אחד קדימה או אחורה, אבל מקומה בעשירייה הראשונה נשמר.

היתרונות של מגדל

"מגדל", כחלק מהיותה מנהלת כספי לקוחות לטווח ארוך דרך השקעות סחירות ואלטרנטיביות, פועלת תמיד כדי לזהות את המגמות החדשות ואת ההזדמנויות בשוק ההשקעות, ש-AI היא אחת מהן. דרך מומחיותה של מגדל בעולם ההשקעות ותעשיית ההייטק בפרט, מגדל משקיעה בקרנות הון סיכון כדי לסייע ללקוחותיה להיחשף ל-AI.

AI הופך כבר כעת לאחד ממנועי הצמיחה של התמ"ג העולמי, ולכן הוא אפיק השקעה מאוד אטרקטיבי. ניתן להיחשף אליו דרך השקעה במניות של חברות בינה מלאכותית שנסחרות בשוק ההון או במניות של חברות טכנולוגיה אחרות שמושפעות מ-AI באופן ישיר ועקיף, לדוגמא, יצרניות שבבים כשהבולטת שבהן היא אנבידיה (Nvidia). כמו כן, אפשר להיחשף אליו דרך רכישת תעודות סל שנסחרות בשוק ההון האמריקאי ועוקבות אחר מניות של חברות AI

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה