ירון שמאי
צילום: ניקולה וסטהפל

ירון שמאי: "יש הבדל בין איך שישראל נתפסת בחו"ל לבין מה שיודע מי שחי פה, אנחנו חזקים ומאמינים בחברות ישראליות"

רגע לפני סוף השנה ירון שמאי, משנה למנכ"ל מגדל, מסביר כיצד נכון לנצל את הטבות המס של המדינה, אילו מכשירי חיסכון נכונים לחוסך בהתאם לרמת ההון הפנוי שלו, כיצד מסלולי ההשקעה החדשים מאפשרים פיזור מדוייק, ומדוע מסלול "כחול לבן" יהנה מעוצמתה של ישראל. ראיון. 
אתי אפללו | (1)

  הראיון עם ירון שמאי, משנה למנכ"ל, מנהל חטיבת לקוחות והפצה, מגדל ביטוח ופיננסים, מגיע בעיצומם של ימים מטלטלים בשווקים, כאשר במקום ראלי סנטה קלאוס המסורתי, אנו רואים ירידות שערים.

אבל שמאי לא מתרגש, ומאוד אופטימי: "אף פעם לא מסתכלים על השוק בנקודה מסוימת כזאת או אחרת. בוחנים לאורך זמן, וכשאני מסתכל על השנה הבאה, היא נראית כמו שנה שעתידה להיות טובה, יש הרבה נקודות אופטימיות אחרי השנה הקשה שעברנו, שנה שבה יוכלו לבוא לידי ביטוי החוזקות של ישראל ככלכלה חזקה ועוצמתית, ואולי אף עסקת חטופים שתתן רוח גבית לשוק".

לפני שנעבור לשנה הבאה, בוא נשאר לרגע ב-2024, גם היא סך הכל הסתיימה בצורה טובה מהמצופה   "היתה באמת שנה יוצאת דופן, החוסכים בשוק ההון ובחסכונות ארוכי הטווח, נהנו משוק שעל אף אירועים נקודתיים, הציג תשואות דו ספרתיות במדדים הכלליים. אם בתחילת השנה היית אומרת שאחרי שנה כזו קשה נראה תשואה שנתית ממוצעת 12% במסלולים הכלליים בקופות וכ-30% במסלולי המניות, הייתי אומר שמישהו שיכור נתן את הנבואה. עכשיו בדצמבר זה חודש של הערכות מצב, ומי שלא הפקיד עדיין – כדאי מאוד להפקיד על מנת לנצל את הטבות המס".

למי רלוונטיות הפקדות סוף השנה? "ראשית לעצמאים, מי שלא הפקיד לפנסיה יכול להפקיד עד 16.5% מההכנסה השנתית החייבת, שזה יכול להגיע להפקדות של עשרות אלפי שקלים בשנה, ולקבל עליהם הטבת מס מאוד משמעותית. עצמאים יכולים להפקיד גם לקרנות ההשתלמות 4.5% מההכנסה עד תקרה של 300 אלף שקלים, ולהנות מהטבות מס משמעותיות" כך שזה בדיוק הזמן לפנות ליועץ המס או לסוכן הביטוח ולבצע ולנצל את הטבות המס המשמעותיות שישנן.

מה עושים עם 80 אלף שקלים, ומה עם חצי מיליון

ואם יש לי כספים פנויים מעבר להפקדה במכשירים שנהנים מהטבות מס, מה האפשרויות שעומדות בפני? "אני אחלק את התשובה לשלושה סוגי לקוחות. בקצה אחד נמצאים לקוחות שיש להם סכום פנוי של עד כ- 80 אלף שקלים, להם אני מציע להפקיד במוצר גמל להשקעה, זהו מוצר שגם כן נהנה מהטבות מס אם בוחרים לקחת את הכסף כקצבה לאחר הפרישה, ולכן יש עליו מגבלת הפקדה. ניתן להפקיד עד כ-80 אלף שקל לכל ת.ז בתא משפחתי.

"בצד השני לקוחות שיש להם מעל חצי מיליון שקלים, להם אפשר להציע או ניהול תיק שמהווה האפיק השקעה עם יכולת לבחירה של הלקוח בקרנות או מניות ספציפיות, או פוליסות חיסכון של הגופים המוסדיים. לכל אחד מהמוצרים יתרונות וחסרונות, בפוליסת חיסכון, יש פיזור גדול של הכסף, גם לחו"ל, וגם בהשקעות לא סחירות שמבצעים הגופים המוסדיים, שאמורים ליצור ערך עודף לאורך זמן.

"באמצע זה הרובד פופולארי ביותר, אבל אלו הלקוחות שלגביהם תיק מנוהל זו לא אלטרנטיבה שכן בכדי שיועץ השקעות ינהל אותו זה בדרך כלל בסכומים גבוהים יותר, ולטעמי בסכומים כאלה כבר מדובר על היקף השקעה שכדאי להתייעץ עליו. למי שיש תא משפחתי רחב, יכול להפקיד במספר קופות גמל להשקעה, כל אחת על ת.ז אחרת, או פוליסת חיסכון שהיא מוצר שקוף ונותן אפשרויות השקעה ומסלולים נרחבים".

קיראו עוד ב"רואים רחוק"

ציינת שחברות הביטוח משקיעות חלק מהנכסים בהשקעות לא סחירות, מה היתרונות של סוג זה של השקעות? "השקעות בתשתיות, בבניינים, אלו השקעות שעם המומחיות המתאימה הן סולידיות מטיבן, ומוסיפות תשואה יציבה לתיק בשל האופי הפחות תנודתי שלהם. מכיוון שמדובר בהשקעות שהן לא נזילות, הן מתאימות בעיקר למי שמחפש השקעות ארוכות טווח, יחד עם זאת חשוב לציין שבמוצרי החיסכון ארוך הטווח כגון גמל להשקעה ופוליסות חיסכון הכספים נזילים בהתאם לרגולציה מה שבעצם מאפשר לך כמשקיע להינות מכל העולמות, גם השקעות לא סחירות וגם סחירות גבוהה במוצרים אלה אפשר גם לפצל ולהשקיע חלק מהכסף במסלול הכללי הכולל השקעות לא סחירות וחלק במסלולי השקעה נוספים ומגוונים שיש במוצר.

פיזור מדויק יותר

ראינו שנפתחים הרבה מאוד מסלולי השקעה, זה טוב לצרכן או שזה מבלבל? "מסלולי ההשקעה מאפשרים לצרכן לקבל פיזור לא רק כללי ברמת הכותרת, אלא מדוייק יותר ומתאים לצרכיו. המסלולים מתנהלים באשכולות מאוד ברורים ברמת ההשקעות שלהם, כך שכל אחד יכול לעקוב בקלות. הצרכן לפי תיאבון הסיכון יכול לשים אחוז מסויים מהכסף במסלול אחד, ואת היתר במסלולים אחרים, ולהגיע לרמת הסיכון המדוייקת עבורו.

"הייתרון האדיר של גמל להשקעה ופוליסות החיסכון הוא היכולת להעביר כספים בין מסלולים ללא אירוע מס, וכך להמשיך לצבור את הריבית דריבית גם עבור החלק שהיה ממוסה במכשירים אחרים בעת שינוי טעמי ההשקעה. כך למשל, אם היית ב- s&p500 חשוף דולר והחלטת לעבור למסלול s&p500 מגודר, שזהו מסלול בלעדי שיש למגדל ומאפשר למשקיעים להנות מהתשואות של s&p מבלי להפגע מההתחזקות בשער השקל, אפשר לעבור בין מסלולים בלי אירוע מס. מי שמבין את הדקויות יכול לקבל יתרונות משמעותיים מהמכשירים המנוהלים".

תן דוגמא למסלול מעניין "יצאנו במסלול "השקעה ישראלית" החודש שמשקיע בחברות ישראליות בארץ ובחו"ל. אנחנו כבר רואים את ההתאוששות של השוק המקומי – התיירות מתחילה להתאושש, הכלכלה בצפון תחזור ותשגשג, הנדל"ן יחזור לעצמו. אנחנו בסוף מדינה קטנה, הרוב המכריע של האנשים יחזור לבתים שלהם. שנת שיקום זה פוטנציאל כלכלי אדיר – יש המון בתים ותשתיות לבנות מחדש ולשפץ וזה הגלגלים שמניעים את הכלכלה קדימה, יש יותר כסף שנכנס לשוק. זה מבלי שדיברנו עוד על חברות הייטק וחברות ביטחוניות למשל.

"עדיין יש חוסר וודאות, ואף אחד לא יודע את המחיר האמיתי של המלחמה, ומנסים גם להבין מאיפה הולכים לשלם אותו – אבל התחזית אופטימית. ישראל קצת דישדשה ביחס לעולם בשנתיים האחרונות, והתקווה היא שהפער ייסגר.

"אני אומר שהשוק הישראלי אמור להיות חזק. בסוף, יש פער בין איך שמסתכלים עלינו בעולם ובין נקודת המבט המקומית. אנחנו חיים פה, ואנחנו יודעים ומכירים את הפער בין מה שנראה בעולם לבין המציאות המקומית, אנחנו יודעים כמה אנחנו חזקים ואין לי ספק שזה יבוא לידי ביטוי גם באופן ומהירות השיקום שלנו וגם בכלכלה".

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    דדי המשוגע 28/12/2024 19:04
    הגב לתגובה זו
    ישראל הופכת להיות מדינה מצורעת. אולי נוכל גם בעתיד להתחבר עם רודנויות שונות אחרות אבל העולם המערבי (שלשלם אנחנו חושבים שאנחנו שייכים) לא ירצו להיות איתנו במגע. ״הפער בין מה שנראה בעולם לבין המציאות המקומית״ הוא הפער בין איפה שאנחנו לבין איפה שאנחנו חושבים שאנחנו. פער די גדול. נמשיך לצעוק עם ישראל חי, נמשיך להגיד שמי שלא מסכים עם מה שאנחנו עושים הוא אנטישמי, נמשיך לספר לעצמינו שאנחנו אור לגויים. שיהיה לנו בהצלחה. חוזה לך ברח