
הנגיד אמיר ירון: "לא תהיה ברירה אלא להעלות מיסים"
נגיד בנק ישראל, פרופ' ירון אמיר, סבור שעל הממשלה להיות נחושה ולהעלות מיסים. הנגיד לא אמר אילו מיסים לדעתו צריך להעלות, אך באוצר מדברים כבר תקופה ממושכת על הכוונה לצמצם את עיוותי המס בין מס על שכר למס על רווחים.
כלומר, על פניו, אם תהיה העלאת מס על השכר, או/ ו העלאת מס חברות, ייתכן שתהיה העלאת מס על הבורסה (הרחבה על המס על הבורסה). אחרי הכל, כדי להגיע לשוויון מיסוי אין מקום להעלות מיסים בצורה לא אחידה.
האם המס על הבורסה יעלה?
מעבר לכך, פרופ' אמיר דיבר על ביטול פטורים לא מוצדקים. פטור לא מוצדק הוא המס על השכרת דירה (עד סכום מסוים, כשמעליו יש שיעור מס נמוך). ביטול הפטור הזה יכניס כסף למדינה, אך עלול לגרום להעלאת שכר הדירה (הרחבה על המס על שכר דירה) "הצעדים שהציג האוצר הם חשובים, גם אם הם צנועים ביחס להיקף הבעיה של הגירעון המבני", אמר אמיר, והוסיף - "חשוב שהצעדים יאושרו ויישומו, כדי לסמן לשווקים שקובעי המדיניות מתחילים להתמודד עם הגירעון שתפח.
"ההנחות במסמך הנומרטור הן 'רחמניות' במיוחד. בהנחות ריאליות, הגירעון הצפוי ללא צעדים מתקנים הוא מעל 4.5% אחוזי תוצר, וגם זאת בהנחה שהמשק ימשיך לצמוח בהתאם לפוטנציאל ולא יהיו אירועים חריגים.
- חסמי הכניסה להיי-טק והפריון הנמוך: מה האתגרים המרכזיים של המשק?
- בנק ישראל דורש מהבנקים להקל על הלקוחות: מתווה חדש לשנים 2025-2026
"יחס החוב לתוצר שירד בשנים האחרונות, והאחריות הפיסקאלית, מהווים נכס אסטרטגי חשוב לישראל. אם תוואי הגירעון לא יתוקן על ידי הממשלה בהקדם, יחס החוב לתוצר צפוי לעלות ליותר מ-65 אחוזים כבר ב-2022. יש הבדל גדול בין ירידה מרמה של 70% ל-65% תוצר, לעלייה מרמה של 60% לאותם 65%, בעיקר כשלא מסתמן תוואי אמין לצמצום נטל החוב בהמשך.
לצמצם הוצאות
"ככל שהממשלה תזהה הוצאות חשובות פחות או לא יעילות מבחינה חברתית או כלכלית, יהיה חשוב לצמצם אותן, או לפחות לבלום את גידולן. חשוב גם לסרוק את מערכת המס ולבטל את אותם פטורים שאין להם הצדקה. ואולם, גודל הפערים הפיסקליים הוא כזה לממשלה כנראה לא תהיה ברירה והיא תצטרך גם להפגין נחישות ולהעלות את שיעורי המס.
"הממשלה החלה לאחרונה להניע תהליכי עבודה קריטיים כדי להתמודד עם המחסור הכואב של המשק הישראלי בתשתיות תחבורה, חשוב להיערך גם להוצאות אלה. אם הממשלה תרצה לאמץ צעדים נוספים להגדלת הפריון יהיה צורך לאתר מקורות נוספים. ההתמודדות עם התמונה הפיסקלית הנוכחית תהיה מאתגרת, ויהיה חשוב להתחיל אותה כבר בקביעת היעדים ותכנית העבודה של הממשלה הבאה. ההצלחה בהתמודדות תחזק את חוסנו של המשק ותקנה משענת יציבה לתוכניות ארוכות הטווח של הממשלה בתחומי החברה והביטחון. "משרד האוצר הציג לממשלה את תמונת המצב התקציבית לשנים הקרובות, ומספר צעדים ראשוניים שנועדו לטפל בה. התמונה שהוצגה היא מדאיגה.
- בצל הירידות בשווקים: המשקיעים זרמו לקרנות הכספיות
- איך לבחור כרטיס אשראי – כל מה שצריך לדעת
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
"בנק ישראל בחן בנפרד את המגמות הפיסקליות הנוכחיות והצפויות. ככלל הערכתנו לגודל הבעיה הפיסקלית – בהגדרות שנקבעו במסמך הנומרטור שבמסגרתו מציג האוצר לממשלה את החריגה הצפויה מהיעדים התקציביים בשנים הבאות – דומה לזו של האוצר.
העלאת המס על רכבים היברידים - צעד חשוב
"הצעדים שהציג משרד האוצר, ובפרט הקיצוץ הרוחבי והעלאת שיעורי המס על רכבים היברידיים וחומרים ממיסים, הם חשובים – גם אם הם צנועים ביחס להיקף הבעיה. אף שברור שעיקר האתגר יוצב לפתחה של הממשלה הבאה, טוב שממשלת המעבר פועלת כעת, בכלים הזמינים לה, כדי למתן את הגירעון.
"חשוב שצעדים אלו יאושרו וייושמו, כדי לסמן לשווקים שקובעי המדיניות מתחילים להתמודד עם הגירעון שתפח. אבקש להדגיש שבמידה והצעדים לא יאושרו, הדבר יעביר מסר שלילי לשווקים. נכון לעכשיו השווקים נותנים קרדיט לממשלה ומאמינים שבעיית הגירעון תטופל. דחיית הצעדים תעלה חששות לגבי היכולת והנחישות לטפל בנושא.
"התקציב השנה ובשלוש השנים הבאות מאופיין במצב לפיו ההתחייבויות הקיימות בצד ההוצאה הן גבוהות יותר מההכנסות המתמשכות של הממשלה – מה שמכונה "גירעון מבני", שמתבטא השנה בגירעון בפועל של 3.5--4 אחוזי תוצר, ועל פי הגדרות הנומרטור הוא צפוי להישאר ברמה זו גם בשלוש השנים הבאות. זוהי רמת גירעון גבוהה מאוד בהשוואה בין-לאומית, גם כאשר מתחשבים בגידול האוכלוסייה המהיר יותר בישראל.
"חשוב להדגיש שההגדרות במסמך הנומרטור הן רחמניות במיוחד. הן מניחות שהתכניות החברתיות החשובות, שאישרה הממשלה בהוראות השעה, ההוצאות בגין הסכמים קואליציוניים בממשלה היוצאת, ותכנית מחיר למשתכן, יופסקו כולן; עלותן של תכניות אלה היא יותר מ-6 מיליארדי שקל לשנה; שהקיצוצים הרוחביים בסכום של 5 מיליארדי שקל שנקבעו לשנת 2021 ימומשו במלואם, בלי שיהיה צורך לתת למשרדים המושפעים מהם תוספות תקציביות חלופיות; שתקציב הביטחון כמעט ולא יגדל נומינלית עד 2022.
הגירעון הצפוי - מעל 4.5%
"משום כך, בהנחות ריאליות, הגירעון הצפוי ללא צעדים מתקנים הוא מעל 4.5 אחוזי תוצר, וגם זאת בהנחה האופטימית שלאורך כל התקופה התוצר יגדל בהתאם לפוטנציאל, ששיעור האבטלה יישאר ברמתו הנמוכה היסטורית, ושלא נתמודד עם אירועים ביטחוניים משמעותיים. אחרת, הגידול בהכנסות יהיה נמוך מהצפוי בתחזית זו, והגירעון יאמיר.
"יחס החוב לתוצר שירד בשנים האחרונות, והאחריות הפיסקאלית, מהווים נכס אסטרטגי חשוב לישראל. רמת הגירעון הצפויה חורגת בהרבה מיעדי הגירעון הקבועים בחוק: 2.5 אחוזי תוצר ב-2020, וירידה ל-2 אחוזים ב-2022. חשוב לציין שמעבר לחשיבות של יעדי הגירעון הקבועים בחוק כעוגן לאמינות המדיניות הפיסקלית, גירעון של כ-2.5 אחוזי תוצר הוא זה שנדרש כדי לשמר לאורך זמן את יחס החוב לתוצר ברמה של כ-60 אחוזים – שהוא סמן בולט לגופים הבוחנים את המשק הישראלי מחוץ ומבפנים.
זהירות מיחס חוב תוצר עולה
"אם תוואי הגירעון לא יתוקן על ידי הממשלה בהקדם, יחס החוב לתוצר, אשר עלה ב-2018, צפוי לעלות ליותר מ-65 אחוזים כבר ב-2022. אמנם לפני מספר שנים ישראל כבר שהתה ביחס חוב תוצר כזה, אך צריך להבין שיש הבדל גדול בין ירידה למשל מרמה של 70% ל-65% תוצר, לעלייה מרמה של 60% לאותם 65%, בעיקר כשלא מסתמן תוואי אמין לצמצום נטל החוב בהמשך.
"השווקים הפיננסיים מייחסים משמעות למגמה של השינויים בחוב. לעלייה בחוב עלולה להיות השלכה כואבת על נטל הוצאות הריבית של הממשלה ועל האמון של משקיעים במשק.
"נזכיר שוב שהאומדנים לגירעון ולחוב שהוצגו חושבו תחת ההנחה שהמשק ימשיך לצמוח בקצב הפוטנציאלי, והם יגדלו לאין ערוך במקרה של האטה, ולו מתונה, בצמיחה. יתר על כן, מכיוון שהגירעון הנוכחי הוא מבני, עליית יחס החוב לתוצר לא תיעצר ב-65%, אלא תמשיך עד שהמדיניות תתוקן. "התמונה שתיארתי מציבה אתגר גדול בפני הממשלה הבאה – הפחתת הגירעון המבני. ככל שהממשלה תזהה הוצאות חשובות פחות או לא יעילות מבחינה חברתית או כלכלית, יהיה חשוב לצמצם אותן, או לפחות לבלום את גידולן. חשוב גם לסרוק את מערכת המס ולבטל את אותם פטורים שאין להם הצדקה כלכלית או חברתית. ואולם, גודל הפערים הפיסקליים שהממשלה ניצבת בפניהם רחב ככל הנראה ממה שצעדים מסוג זה יוכלו לתת לו מענה, ולכן לממשלה כנראה לא תהיה ברירה והיא תצטרך גם להפגין נחישות ולהעלות את שיעורי המס. כאן ניצב בפני הממשלה תמהיל של אפשרויות בהתאם לשיקולי היעדים החברתיים והיעילות הכלכלית.
להשקיע בצמיחה
"מעבר לתוואי הגירעון המדאיג, חשוב לזכור כי התקציב בישראל מאופיין לאורך שנים, לרבות השנים האחרונות, בהוצאות נמוכות בסעיפים תומכי הצמיחה ובפרט בהשקעה הציבורית. הממשלה החלה לאחרונה להניע תהליכי עבודה קריטיים כדי להתמודד עם המחסור הכואב של המשק הישראלי בתשתיות תחבורה, אך תהליך זה יחייב השקעה ניכרת שחלק משמעותי ממנה ימומן מתקציב הממשלה - גם אם בעתיד ההשקעה תשתלם ותביא לגידול בהכנסות המיסים.
"משום כך חשוב להיערך גם להוצאות אלה, שאמנם אינן בטווח הזמן של הנומרטור, אך אינן רחוקות ממנו. בנק ישראל יפרסם בקרוב מכלול של צעדים נדרשים כדי להגדיל את הפריון. הצעדים ישתלמו בטווח הארוך, אולם הם לא זולים בטווח הקצר, ואם הממשלה תרצה לאמץ ולו את חלקם יהיה צורך לאתר מקורות נוספים.
"ההתמודדות עם התמונה הפיסקלית הנוכחית תהיה מאתגרת, ויהיה חשוב להתחיל אותה כבר בקביעת היעדים ותכנית העבודה של הממשלה הבאה. עם זאת, ההצלחה בהתמודדות זאת תאפשר למשק לחזור לעמידה חסונה מול הסערות שיגיעו במוקדם או במאוחר מהכלכלה העולמית, להיערך להשקעות הגדולות שדרושות לסגירת פערי הפריון המתמידים בינינו לבין המדינות המפותחות, ולהקנות משענת יציבה לתוכניות ארוכות".
- 35.ניב 09/07/2020 22:44הגב לתגובה זוהנגיד שמקבל את כספו מהמיסים שלנו, מטיף מוסר. איזו בושה. אוכל חינם שיקבל פנסיה תקציבית על חשבוננו, מספר שצריך להעלות מיסים. הוא לא מודע שבישראל משלמים 69% מס הכנסה - כן: 47% מס הכנסה ישיר + 3% מס ייסף + 50% מס הכנסה על הפקדות המעסיק לפנסיה, לפיצויים ולקרן ההשתלמות - וכך יוצא שאתה רואה בנטו רק 31% מהברוטו שלך. אין לזה אח ורע בעולם. אז במקום להוריד מיסים, מביאים כל פעם איזה נגיד לייצן תוורן שמטיף לנו מוסר, ולא מבין בכלל כמה אנשים משלמים פה. בארה"ב אתה משלם 15% פחות מס הכנסה. למעשה ישראל היא מקום ראשון בעולם במיסים - בושה וכלימה.
- 34.כחלון 25/06/2019 16:01הגב לתגובה זושוחד בחירות במיטבו.... פשוט גועל נפש
- 33.תום 25/06/2019 09:35הגב לתגובה זוימשיך לשלם עוד ועוד ועוד
- 32.יש בורסה בארץ? 25/06/2019 09:03הגב לתגובה זומהרגע ששטיינפלוץ העלה את המס על הבורסה ל-25%, הוא גמר אותה. מחזורים אפסיים. הבורסה כבר לא עולה 4 שנים מאז 2015. תוספת של מס בשיעור 5% , יקבור אותה סופית.
- 31.פחלון 25/06/2019 08:11הגב לתגובה זולפני שנתיים חיפשו איזה מס אפשר להוריד כי היה עודף גביה לאן כל זה נעלם
- 30.רון 25/06/2019 06:03הגב לתגובה זוולחלק כספים למגזרים שונים על חשבון הציבור שעובד
- 29.פרות קדושות : פטור ממס באילת, כסף לחרדים, פנסיה תקציבית (ל"ת)יעקב 25/06/2019 05:59הגב לתגובה זו
- 28.אבי 25/06/2019 01:23הגב לתגובה זושהתאגד וסוחט מממי שמוכן להיסחט עחש הציבור החילוני השמאלני העובד כדי להתחמק ממאסר
- 27.Dd 24/06/2019 23:36הגב לתגובה זואם חבריי הכנסת לא היו מעלים לעצמם משכורות מבלי שיהיה פיקוח על נושא זה כמו שהיה פעם אם המגזר הציבורי לא היה מתנפח מדקה לדקה ופשוט ממוטט את מעמד הביניים אם העסקנים לא היו מקבלים גובים על חשבון משלם המיסים אם משרדים כמו מי אביבים שהם הדוגמא הכי טובה לתשלום אתנן לעסקנים לא היו קיימים אם מספר השרים ועוזריי השרים וכל הגרורות שלהם היה יורד אם משכורות הבכירים היו בגדר ההגיון אם היו מנתבים כספיי ציבור לצינורות הרווחה אם היו מנתבים כספיי ציבור בסדר עדיפויות למען רווחת תושביי המדינה הזו כמו במדינות מתוקונות ששם רפואת השיניים והחינוך לילדים בחינם אם היו מפסיקים לגנוב את הקופה הציבורית אם היו בונים דירות ציבוריות להשכרה מפוקחות ומכריחים כל קבלן להפריש 5 אחוז מערך הבנייה להשכרות ציבוריות מפוקחות אם היו בכנסת אנשים ישרים הרואים אותנו ולא עצמם הייתי משלם מיסים בכיף ולא בדאגה מתמדת להיכן הכסף שלי הולך
- 26.א. ב. 24/06/2019 21:02הגב לתגובה זובגלל יתרות המט"ח הגדולות שבידי בנק ישראל, פיחות השקל יזרים מיליארדי שקלים לקופת האוצר.
- פיחות השקל ולא תראה מזה שקל (ל"ת)רמי 24/06/2019 21:41הגב לתגובה זו
- 25.מור 24/06/2019 20:35הגב לתגובה זושוטרים וכל המוגבלים הבריונים , מגזר ציבורי מנופח מחלקים את כספי הציבור בתוספות ל20 % מהעם ואחר כך מעלים מיסים ל80% האחרים
- 24.סמולח 24/06/2019 20:24הגב לתגובה זוביבי וכחלון תבקשו יפה יפה מקרנית פלוג.אם הייתם פועלים כעצתה ללא התיחסות שחצנית ומתנשאת.קרוב לוודאי שלא היינו נקלעים למצב כיום.משהו אמר קלקלת בחירות ?
- 23.לרון 24/06/2019 19:15הגב לתגובה זולמשל נתחיל בנגיד,בנשיא המדינה האוכל חינם,מארז ויגודמן שיחזיר את הגזלה ....ועוד ועוד
- 22.יובל אשל 24/06/2019 19:09הגב לתגובה זומדוע הנגיד לא מציע לצמצם את השכר בבנק ישראל? כידוע כלכלנים עורכי דין ורואי חשבון יש בשפע בשוק. כדאי גם להתייחס לאבטלה הגלויה במשרדי הממשלה.
- יובל אשל 25/06/2019 00:58הגב לתגובה זואני לא חיברתי את התגובה הזו. נושא השם הנדיר הזה מתבקש להזדהות.
- 21.בן 24/06/2019 18:27הגב לתגובה זולכו לעזזל שניכם
- 20.אבי 24/06/2019 18:24הגב לתגובה זושנים קבלו החשב שיחזירו
- 19.מנשה 24/06/2019 18:22הגב לתגובה זוצמצום והתמודדות עם הפנסיות ה תקציביות? צמצום מספר משרדי הממשלה המיותרים וביטול החוק ה נורווגי? קיצוץ בתקציב הביטחון המופרז? ביטול ההסכם הטפשי עם השוטרים?
- בדיוק! ניקוי אורוות השלטון תחילה! (ל"ת)פלורליסט 24/06/2019 23:41הגב לתגובה זו
- הצדיק מסדום 24/06/2019 23:32הגב לתגובה זולא קונים בכסף לצערינו..
- 18.מסים עליך ישראל 24/06/2019 18:17הגב לתגובה זוהתקציב
- 17.לאן נעלם "הקוסם"? 24/06/2019 18:14הגב לתגובה זוהכסף הזול שזרם מאז 2008 יגמר יום אחד, ואז נראה ירידה חדה במחירי נכסים
- 16.מישהו צריך לממן את החרדים שלא תורמים לכלכלת המשק.... (ל"ת)דוד 24/06/2019 18:12הגב לתגובה זו
- עלות הערבים ופשיעתם וכליאתם כ%75מתקציב המדינה (ל"ת)ערבי לוחם חופש 25/06/2019 09:55הגב לתגובה זו
- 15.הכי חשוב להעלות את המס על הבורסה כדי להשיג וידוא הריגה (ל"ת)היכונו לבריחת המשיח 24/06/2019 17:55הגב לתגובה זו
- צודקים 100% 24/06/2019 18:04הגב לתגובה זורק שאתם יכולים לחפש פראיירים אחרים, כי כשהציבור יצא לרחובות זה לא יהיה כל כך נחמד כמו ב-2011
- לא הבנת (ל"ת)י 24/06/2019 22:55
- 14.ישראל 24/06/2019 17:55הגב לתגובה זובבולגריה יש מס 10% כאן בישראל המס מגיע לכדי 70% ועוד לא לקחנו בחשבון: ארנונה, מוצרים עתירי מס כגון מכוניות, דלק ועוד נוסיף לזה פחת על הרכב ודלק שאנחנו מבזבים בפקקים, קנסות חניה ועוד מיני המצאות. יופי העלו את מס הרכישה וכמעט דחפו לנו גם מס לדירה שלישית, אין משקיעים ושכר הדירה ממריא. זה אחלה רעיון להעלות מיסים ולהבריח את כל המוצלחים מהארץ. למה המס בבולגריה רק 10%? כי רוצים להחזיר את כל מי שבחר "לא להיחנק" ולמצוא את מזלו בחו"ל
- אבי 25/06/2019 01:20הגב לתגובה זומי שמוכן להיסחט על חשבונך
- 13.אבי 24/06/2019 17:49הגב לתגובה זואיפוא נעלמו ההכנסות מתמלוגי הגז ...הבטחות הבטחות וכלום.
- לרון 24/06/2019 19:19הגב לתגובה זוומי שירצה קיצבה ישרת בשירות לאומי,כ"כ קיצוץ ממשכורות הערבים והנציגים שלהם הגיס החמישי בכנסת ועוד כהנה וכהנה אחיתופלים למיניהם.
- 12.ג 24/06/2019 17:47הגב לתגובה זוקל יותר למסות שכירים שכבר גם ככה כל המדינה על כתפיהם. ממש חוצפה.
- 11.אין צורךבמיסים- צריך לשלוח את הממשלה והעומד בראשה הביתה (ל"ת)משה+ 24/06/2019 17:25הגב לתגובה זו
- 10.אסף 24/06/2019 17:21הגב לתגובה זויש מלא כסף שאפשר לגבות ממנו מס- תתחילו לתפור תיקים למי עובד בשחור! יש מאות מליארדים שמסתובבים מתחת לשולחן- במקום לקחת מאיתנו עוד מיסים. האנשים העובדים.. יא חארות
- 9.גלעד 24/06/2019 17:04הגב לתגובה זותפסיקו את מימון המדינה לזה. שהצעירים יחיו בפריפריה לא במרכז. מי שרוצה מרכז שישלם ביוקר. יש מספיק היצע בדרום ובצפון. מחכים לכם.
- 8.להגדיל את המס? 24/06/2019 16:53הגב לתגובה זוב-30% מס, המשקיעים יבואו לכאן? הצחקתם אותנו. בבקשה שיגדילו את שיעור המס. גם כך הרוב מופסדים בבורסה הזאת.
- 7.אין 24/06/2019 16:53הגב לתגובה זותעלו את המס על הבורסה ותהרסו אותה סופית גם כך הבורסה בישראל ב 2018 היא בעלת התשואה הנמוכה ביותר מבין כל הבורסות הגדולות בעולם תיזהרו לא לשפוך את התינוק עם המיים
- 6.עוד מס על רווחים = אין השקעה בארץ (ל"ת)משה 24/06/2019 16:41הגב לתגובה זו
- 5.חזות המס 24/06/2019 16:34הגב לתגובה זומתנות לחרדים מענקים לשטחים .עבודה בשחור על השכרת דירות.מחיקת עובדי המזומן.מענקים לחברי הסתדרות ופנסיה תקציבית.רק פראיירים ישארו פה.רק דרכון אירופי/ספרדי/פורטוגלית/אמריקאי.
- 4.רועי 24/06/2019 16:26הגב לתגובה זושקר הצמיחה הישראלימתחיל להיתגלות הסוד האפל של ביבי פלא הצמיחה
- 3.חיים 24/06/2019 16:20הגב לתגובה זוולא רק שנחסוך מיליארד, אלא אפשר יהיה למכור זכיונות במאות מיליונים למשקיעים פרטיים. בטול התשלומים של משרד התרבות עוד מאות מיליונים! רוצים לראות דברים איכותים ואז גם נשלם, ולא כל הזמן שטיפת מוח פוליטית ומשכורת עתק למקורבים כשכל שאר השחקנים מקבלים פרוטות.
- 2.אזרח מודאג 24/06/2019 16:18הגב לתגובה זונמאס לממן חצי עולם ולעבוד 12 שעות ביום.
- לרון 24/06/2019 19:23הגב לתגובה זוכי זו דרך ההתנגדות הקלה!
- 1.מישהו 24/06/2019 16:12הגב לתגובה זותוכנית מחיר למשתכן היא מהתוכניות ההזויות שהיו פה במדינה.
- ועכשיו 24/06/2019 19:21הגב לתגובה זולקדנציה נוספת!