פול קליין
צילום: יח"צ, רמי זרנגר

מנהל תיקים מול יועץ השקעות - במי לבחור?

ניהול תיקים בסכומים קטנים הפך להיות אופציה מעניינת לציבור; מה ההבדל בין ניהול תיקים לניהול דרך יועץ ההשקעות; מה מינימום הסכום שצריך כדי לנהל תיק, מהם דמי הניהול? ומי השחקניות בתחום?
מורן ישעיהו | (18)

בשנתיים האחרונות חברות ניהול התיקים מורידות את הרף. עדיין לא כולן, אבל פסגות, מיטב דש ווידאה של בנק לאומי, מאפשרות לפתוח חשבון ניהול תיקים בכסף יחסית "קטן". זאת יכולה להיות אלטרנטיבה להשקעות באופן ישיר, ולהשקעות דרך יועץ ההשקעות שלכם בבנק.  

מדובר בסוג של מהפכה - בעבר ניהול תיקים נחשב מוצר "לעשירים בלבד", והיה ניתן לנהל תיק רק עם חצי מיליון שקל ומעלה. עם השנים הסכומים לפתיחת תיק ירדו והמוצר הזה הפך נגיש ליותר  אנשים.

מיטב דש ופסגות - ניהול דרך קרנות נאמנות; וידאה - תעודות סל ניהול תיקים בסכומים קטנים נעשה לרוב דרך קרנות נאמנות - כך במיטב דש ופסגות, או דרך תעודות סל בוידאה של בנק לאומי. דמי הניהול במיטב דש ופסגות הם בהתאם לדמי הניהול של קרנות הנאמנות - אין כמובן כפל דמי ניהול, ודמי הניהול בוידאה הם בהתאם להיקף תיק ההשקעות, כשהבסיס הוא דמי ניהול יחסית נמוכים. הרכב ההשקעות בתיק נעשה בהתאם לרמת הסיכון שלכם - החלוקה בין מניות, אג"ח, מזומן ועוד.

בוידאה המודל הוא דרך מכשירים עוקבי מדדים. המערכת בוחנת את צרכי הלקוח ומתאימה לו את אלוקציית ההשקעות הנכונה בשבילו. בשלב הבא, המערכת מתאימה סל של מכשירים עוקבי מדדים. הגישה של וידאה מתבססת על מחקרים שטוענים שלא ניתן להכות את השוק, ולכן אין טעם לנהל את הכסף באופן אקטיבי (ניהול אקטיבי), אלא להשקיע במדדים. פועל יוצא של השיטה הזו - דמי ניהול נמוכים. המכשירים עוקבי המדדים הם זולים יותר מאשר המכשירים המנוהלים אקטיבית.   

היתרון בתיקים קטנים הוא שמישהו דואג לכם - יש מנהל תיקים שעוקב אחרי התיק שלכם, גיבוי שלא ניתן בניהול עצמי. מעבר לכך, הניהול נחשב מקצועי - מנהלי השקעות נמצאים בקרנות הנאמנות והם בוחרים במה להשקיע ומה למכור. הם גם משנים את תמהיל ההשקעות ומגיבים לאירועים בשוק. 

"ניהול תיקי השקעות הוא למעשה מתן ייפוי כוח לחברה אשר מתמחה בתחום, לקנות ולמכור ניירות ערך ונכסים פיננסיים במסגרת חשבון בנק של הלקוח. הלקוח מגדיר את גבולות הגזרה והחשיפה המקסימלית לאפיקי ההשקעה השונים, ומנהל ההשקעות פועל על פי שיקול דעתו במסגרת הנחיות הלקוח", מסביר איתן רותם, מנכ"ל מיטב דש ניהול תיקים.

רותם מפרט כי מספר הלקוחות, שמנהלים תיק השקעות נכון לסוף 2018 עומד על 80 אלף איש בהיקף מצרפי של 166 מיליארד שקל - "כמחצית מהסכום הזה מנוהל בחשבונות בנקים של חברות ולא של אנשים פרטיים, כך שניתן לומר ששוויו של תיק השקעות ממוצע ללקוח פרטי הינו כמיליון שקל", מוסיף רותם ואומר כי "עד לאחרונה היה בהחלט מדובר על שירות בעיקר למשפחות אמידות. לאחרונה, כיוזמה של קידמה ועל מנת להנגיש את תחום ניהול התיקים לכלל ציבור, הקמנו פלטפורמה של ניהול תיקים דיגיטלי בסכומים נמוכים".

קיראו עוד ב"צרכנות פיננסית"

איום על הבנקים? ניהול תיקים לכל אחד "הבאנו תחרות לבנקים", אומרת תמרה דירקטור, מנכ"לית פסגות ניהול תיקים. "בעקבות החידוש בחוק של הרשות לניירות ערך, גם מהיבט איסור הלבנת הון וגם מהיבט עזרים טכנולוגיים, השקנו בסוף 2017 את המוצר, ומדובר במוצר טוב להרבה אנשים. יועץ ההשקעות בבנק מספק ייעוץ למי שיש לו 200 אלף שקל ומעלה. אבל מה עם האנשים שיש להם סכום נמוך יותר.

"הרעיון של המוצר היה להכניס לתחום ניהול ההשקעות גם לקוחות שעד היום לא יכלו לעשות זאת. רצינו לאפשר גם לזוג שעכשיו התחתן ויש לו 20-30 אלף שקל או כל אחד אחר עם כמה עשרות אלפי שקלים ליהנות  מתיק מנוהל". 

מעבר לאפשרות להשקיע בסכום נמוך יחסית, ניהול תיקים הוא צמוד - מנהל התיקים עוקב, בודק, משנה באופן שוטף את הרכב התיק. יועץ השקעות, הוא היועץ, הוא לא המבצע, הוא לא אחראי באופן מוחלט על ניהול התיק. עם זאת, מדובר ביחס אישי ולקוחות רבים מעדיפים את היחס הזה על פני מערכות אוטומטיות שמנהלות את התיק. מנגד, התלות ביועץ השקעות גורמת לפעמים ל"פספוסים". מה קורה כאשר יוסי היועץ מהסניף לא נמצא, ורציתם למכור מניות?

אז נכון להיום יש שלושה גופים בשוק המתפתח שמהווה תחרות גם למוצרים של הבנקים. "ההבדלים בין הגופים הם בעיקר בתמהיל הנכסים הפיננסיים שנרכשים לתיקי ההשקעות: קרנות נאמנות אקטיביות שבוחרות מניות ואגרות חוב על פי המלצות מחלקות מחקר ואנליזה אל מול קרנות נאמנות שמשקיעות במדדי מניות ואג"ח ללא בחירה סלקטיבית", מסביר רותם.

רף הכניסה של הגופים הוא סביב ה-20 אלף שקל, ומכאן שמשקיע פרטי עם סכום נזיל גבוה יותר, למשל - 100 אלף שקל יכול לפזר בין מספר גופים.   איך קובעים את תמהיל ההשקעה בתיק? "מדובר בשאלון דרך האתר. הכל דיגיטלי", מסבירה דירקטור, "המערכת מאוד נוחה והשאלון מייצר תובנות לגבי סוג הלקוח, הסיכון שהוא יכול לקחת, וגוזר את הרכב תיק ההשקעות שלו. מדובר בפועל באלגוריתם שמאפיין את יחס הסיכון של הלקוח ונותן המלצה ללקוח לגבי החשיפות בתיק ההשקעות שלו".    רותם מדגים - "לקוח שמעוניין להשקיע את הכסף לטווח ארוך של מעל 10 שנים ושהינו גם סבלני לגבי תנודתיות השווקים וסכום ההשקעה, יותאם תיק השקעות, אשר יבוסס בעיקר על מרכיב של מניות בארץ ובחו"ל. ללקוח שמעוניין להשקיע את הסכום לטווח של שנתיים – שלוש ושחושש מהפסדי הון משמעותיים, יוצע תיק השקעות, שיבוסס רובו ככולו על מרכיב אגרות חוב של ממשלת ישראל ושל חברות בעלות תזרים מזומנים חיובי ויציב".

תיק השקעות יכול להיות תחליף לפיקדון? לפי רותם רוב הכסף של הציבור הוא עדיין באפיק סולידי. "אם מישהו רוצה השקעה סולידית למה שהוא ינהל תיק השקעות, שיקנה פיקדון בבנק – לא? בסביבת הריבית האפסית לקוחות מקבלים בבנק ריביות נמוכות על פיקדונות שקליים. השקעה בתיק השקעות סולידי מהווה אלטרנטיבה ראויה לפיקדונות הבנקאיים, כיוון שהלקוח יכול ליהנות מתשואה שוטפת גבוהה יותר שיש כיום באגרות חוב, אשר מוחזקות בקרנות נאמנות המתמחות באפיקים שקליים.

"קרן נאמנות נהנית מיתרון לגודל, אשר מאפשר לה לפזר את ההשקעה על פני עשרות ואף מאות אגרות חוב של חברות שונות, באופן שמקטין את הסיכון של ההשקעה. בנוסף, כל הפעילות בניירות ערך שנעשית בקרן אינה כרוכה בעלות מצד המשקיע, אלא מנהל הקרן נושא בה.

"חשוב גם להדגיש יתרון משמעותי נוסף של ניהול באמצעות קרן נאמנות והוא היתרון של דחיית המס עד למועד מימוש הקרן. בניגוד להשקעה ישירה באגרת חוב בה הריבית משולמת בין חצינה שנה לשנה או לחלופין בפיקדון בנקאי עם ריבית חודשית החייבת במס בעת חלוקתה, בקרן נאמנות אין תשלום מס על התקבולים של הריבית ועל רווחי ההון עד למועד המימוש של האחזקה ביחידות בקרן.   מעבר ליתרונות האלו דירקטור מוסיפה שעל רקע הריבית הנמוכה, תיק השקעות מהווה אלטרנטיבה ראויה להשקעה בפיקדונות -"פיקדונות מגלמים יחס סיכון שונה מתיק מנוהל", היא אומרת, "אבל אנחנו כן רואים לקוחות שלא מתאימים לפיקדונות ויש להם טווח השקעה ארוך יותר והם בכל זאת שמים שם את הכסף כי אין להם שום תחליף אחר".

המוצר הזה - עולה כמובן כסף, דמי ניהול שוטפים, אבל שני המנכ"לים מסבירים כי מדובר בחיסכון בעלויות לעומת השקעה באפיק אחר.  

 

תגובות לכתבה(18):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 14.
    שפירא ניסן 13/04/2021 12:23
    הגב לתגובה זו
    כמה זמן צריך לחכות כתבתי אתמןל עד עכשיו לא התקשרו
  • 13.
    ברכה 28/07/2019 12:52
    הגב לתגובה זו
    חמסה חמסה. אני אולי זקנה אבל יכולה לעבוד בבית השקעווות ?
  • 12.
    HoUzE_TaKes_ALL:) 28/07/2019 12:49
    הגב לתגובה זו
    נכס אחר שנותן לו 10 אחוז בשנה ועוד לוקח עמלה נאה. ככה העסק עובד. יש פה ריסק ומינוף שרק הבית יודע לקחת...
  • 11.
    כתבה שלמה בלי נתונים השוואתיים על תשואות... (ל"ת)
    שלום 27/07/2019 17:56
    הגב לתגובה זו
  • אסור על פי חוק למנהלי תיקים לפרסם תשואות (ל"ת)
    b 27/07/2019 18:42
    הגב לתגובה זו
  • 10.
    יוסי היועץ 27/07/2019 17:21
    הגב לתגובה זו
    המוצר הטוב ביותר בשוק ההון הוא הפוליסה הפיננסית(פוליסת חיסכון) תשואות קרובות לכפולות בכל מדיניות השקעה, השקעה בנכסים לא סחירים(נדל"ן, תשתיות) ודמי ניהול זולים ב30%-40%.
  • נ 27/07/2019 18:44
    הגב לתגובה זו
    פוליסות חיסכון לא שקופות לציבור, אף אחד לא רואה במה הם משקיעות, דמי ניהול ממוצעות 0.8% כשדמי ניהול בבנקים או מנהלי תיקים (חלקם) זולים יותר, מוצרים לא סחירים יכולים להיות בור להפסד במקרה קיצון ולא משקפים לציבור את הסיכון, אם נכס לא מושכר, הלוואה לא מוחזרת, או יש סיבה כלכלית גדולה/משבר, הם לא יצילחו לממש את הנכס ויתקעו איתו, אף אחד לא מבין את זה כי לא מספרים לך. אין בעולם הזה רווחים בלי סיכון, סוכני ביטוח שמשווקים את זה לא מחליפים אנשי מקצוע שחיים את שוק ההון, המילה פוליסה מזכירה ביטוח, המילה חיסכון מזכירה תוכנית חיסכון, בפועל זה מוצר מנייתי עם סיכונים, בוא נדייק!
  • 9.
    אלייזה 27/07/2019 11:32
    הגב לתגובה זו
    למה אין התייחסות לפליטת השקעה, הרבה יותר רווחיות, הרבה יותר זולות, ודורשות הרבה פחות מעקב בשוטף
  • 8.
    כולם מהמרים 27/07/2019 11:14
    הגב לתגובה זו
    אלו בדרך כלל קרנות ישנות שהמשקיעים לא נוגעים בהן ושזקוקות להזרמת כספים כדי להראות פעילות. אם הן מנהלות שלא בקרנות כלומר דרך השקעות ישירות הן פשוט קונות ומוכרות כל מה שזז בשוק והלקוח מפסיד ובתי ההשקעות מרוויחות מהעמלות. בבנקים מרוויחים מהעמלות המטורפות ומייעוץ גרוע.
  • 7.
    לא להכנס בכלל להשקעות. (ל"ת)
    דרור 27/07/2019 07:58
    הגב לתגובה זו
  • 6.
    ניהול תייקם בכספים קטנים יותר טוב מניהול דרך יועץ (ל"ת)
    מתי 26/07/2019 19:17
    הגב לתגובה זו
  • 5.
    ליפושוק 26/07/2019 18:41
    הגב לתגובה זו
    דעה! חכם, ילמד לבד את הנושא ויינהל בעצמו את כספו, אך מי שלא יודע (ולא משנה הסיבה) עדיף לו להשקיע דרך בתי השקעות מפוקחים בלבד ולא דרך הבנקים, בשל הרווחיות שמניבים בתי ההשקעות ללקוח והעלות הזולה. בנקים יקרים!
  • 4.
    עמי 26/07/2019 17:43
    הגב לתגובה זו
    למד מעט מהם מדדים, קרנות מחקות, etf. והשקע בעצמך לטווח של 12-20 שנה. לא יועץ ולא מנהל. רק אתה
  • 3.
    פרסומת לא סמויה ? (ל"ת)
    מה זה? 26/07/2019 16:54
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    מייק 26/07/2019 15:29
    הגב לתגובה זו
    תשובתו היתה-אני אלוף במתן עצות לאחרים, אבל לא כל כך גאון כשזה נוגע אלי
  • 1.
    יועץ השקעות 26/07/2019 14:34
    הגב לתגובה זו
    הדמי ניהול ועמלות בבנקים גובים במיוחד בנק הפועלים גבוהים,בדוק, הייתי יועץ מספר שנים ,לא שאני עובד בבית השקעות ,זה פשוט, המנהלים בבנק מכריחים יועצים לעשות מלא שיחות יעוץ ,בשביל העמלות , יעני דואגים ללקוח , הלקוחות תמימים ,לדעתי בבית השקעות עדיף.
  • יועץ 27/07/2019 09:24
    הגב לתגובה זו
    ואת זה אני אומר כיועץ 10 שנים בבנק אחר ואני בהחלט יכול להעיד שבבנקים כאלה ואחרים לא טובת הלקוח עומדת לנגד עיניו של היועץ לצערי (למזלי, זה לא המצב בבנק בו אני עובד).
  • לא עדיף ולא נעליים 26/07/2019 17:04
    הגב לתגובה זו
    אתם באמת חושבים שמישהו "ינהל" 25000ש"ח?תמימות!!! לא "מנגישים" את הגופים לכסף אלא "מנגישים" את הכסף לגופים.הרבה מאוד "הסברים" לעיקרון פשוט! דברי לרון! הפתרון? קרנות כמו שהיה ותו לא,הסיכון? קל מאד להחלטה בקרנות!