איך לשמור על החיסכון הפנסיוני לטובת הילדים?
אנחנו לא רוצים לצאת פראיירים ולכן השאלה מה יקרה עם כספי הפנסיה שלנו במידה ונמות תמיד חוזרת על עצמה; כל התשובות לשאלות בנוגע לגורל הכספים במקרה של מוות לפני היציאה לפנסיה
החשש הכי גדול שלנו כישראלים הוא לצאת פראיירים ולכן השאלה מה יקרה עם כספי הפנסיה שלנו במידה ונמות תמיד חוזרת על עצמה. כדי שלא תצאו פראיירים הטור הבא מרכז את התשובות לשאלות של מה יקרה עם הכסף במקרה של מוות לפני היציאה לפנסיה לאחריה.
> למדריך: קרנות השתלמות - בעיקר יתרונות
> למדור חיסכון לטווח ארוך
מקרה של מוות לפני היציאה לפנסיה
חלק ממוצרי החיסכון הפנסיוני כוללים כיסוי ביטוחי, כך שבמקרה של מוות תשולם קצבה חודשית לשארים של החוסך. לדוגמה בקרן הפנסיה המקיפה, מוצר החיסכון הפנסיוני הנפוץ ביותר כיום, תשולם קצבה חודשית לבן הזוג לכל ימי חייו. גובה הקצבה יכל להגיע ל-60% מהשכר בקרן.
נניח כי השכר החודשי היה 10,000 שקל בן הזוג יהיה זכאי לקבל קצבה חודשית בגובה 6,000 שקל לכל החיים.
ככל וישנם ילדים מתחת לגיל 21 הם יהיו זכאים לקבל 40% מהשכר עד שיגיעו לגיל 21. הסכום יתחלק בחלקים שווים בין כל הילדים מתחת לגיל 21, כאשר הילדים יגיעו לגיל 21 תיפסק הקצבה החודשית וחלקם של יתר הילדים יגדל. בהתאם לנתוני הדוגמה הקודמת, נניח שישנם 3 ילדים, כל ילד יהיה זכאי לקצבה בגובה 1,333 שקל. כאשר הילד הבכור יגיע לגיל 21 תיפסק הקצבה לה הוא זכאי ושני הילדים האחרים יהיו זכאים ל – 2,000 שקל כל אחד.
חשוב לזכור כי הסכום שישולם מקרן הפנסיה החדשה לא יפחת מהסכום שנצבר בקרן.
בדומה לקרן הפנסיה החדשה גם בקרנות הפנסיה הוותיקות תשולם קצבה חודשית לשאריו של החוסך בקרן.
האם יהיה ניתן למשוך את החיסכון מקרן הפנסיה במקרה של מוות?
לא. התשלום מקרן הפנסיה יהיה כקצבה חודשית, כלומר גם במקרה של מוות לא יהיה ניתן למשוך את הכספים כסכום חד פעמי, גם לא את כספי הפיצויים. חשוב לדעת כי גם מקרן פנסיה לא פעילה, קרן ללא כיסויים ביטוחים, לא יהיה ניתן למשוך את הכספים כסכום חד פעמי והקרן תשלם קצבה חודשית לשארים.
האם הקצבה החודשית חייבת במס הכנסה?
חלק מקצבת השארים פטורה ממס, גובה הקצבה הפטורה בשנת 2020 הוא 8,510 שקל, במידה והשכר החודשי הוא 10,000 שקל והאלמנה תקבל קצבת זקנה בגובה 6,000 שקל, כל קצבת השארים שלה תהייה פטורה ממס.
כדי להגיע לקצבת שארים חודשית החייבת במס על ההכנסה לעלות על 14,183 שקל.
מה קורה במוצרים כמו ביטוחי מנהלים או קופות גמל?
חוסכים שמבוטחים בקופת גמל או בביטוח מנהלים רוכשים במקרים רבים ביטוח חיים. במקרה של מוות כספי ביטוח החיים יעברו כסכום חד פעמי למוטבים. כספי ביטוח החיים יהיו פטורים ממס.
מלבד כספי ביטוח החיים בקופה ישארו כספי התגמולים וכספי הפיצויים. כספי התגמולים יעברו גם הם למוטבים שהגדיר החוסך ואילו כספי הפיצויים ישולמו לשאירים, בדומה לכספים לקרן הפנסיה, אך בניגוד לקרן הפנסיה כספי הפיצויים שנצברו בקופת הגמל או בביטוח המנהלים ישולמו כסכום חד פעמי.
חשוב לזכור כי במידה ולא הוגדרו מוטבים בקופה הכספים ישולמו ליורשים בהתאם לצו קיום צוואה. כדי לזרז את התשלום במקרה של מוות ולמנוע מחלוקות על אופן חלוקת הכספים מומלץ להגדיר מוטבים בקופה.
האם הסכום החד פעמי פטור ממס?
בניגוד לקצבת השארים מקרן הפנסיה, המשולמת מסך החיסכון בקרן, קצבה שעשויה להיות פטורה ממס, בקבלת תשלום חד פעמי יש להבחין בין הסכומים. כספי ביטוח החיים וכספי התגמולים יהיו פטורים ממס, כולל מס רווחי הון. ואילו כספי הפיצויים של המעסיק האחרון, יהיו זכאים לפטור כפול על כספי הפיצויים. בשנת 2020, גובה הפטור עשוי להגיע ל- 24,840 שקל בעבור כל שנת עבודה. על כספי הפיצויים של מעסיקים קודמים יחול המס שהיה חל על המנוח במידה והיה מושך את הכספים.
מיסוי קרן השתלמות של נפטר
קרן השתלמות היא גם סוג של מוצר פנסיוני שחלק גדול מהעובדים זכאי לו. בקרן השתלמות אין כיסוי ביטוחי ובמקרה של מוות מעמד הכספים בקרן ישמר. כספים שהיו פטורים (הפקדות עד התקרה המוטבת) ישארו פטורים ממס גם בידי המוטבים. הפקדות שהיו חייבות במס רווחי הון (הפקדות מעבר לתקרה המוטבת) יהיו חייבות במס בידי המוטבים.
מכיוון ובדרך כלל הכספים בקרן ההשתלמות של הנפטר יהיו פטורים ממס, לא כדאי למשוך את הכספים גם לאחר מותו ולמשוך קודם כל כספים מאפיקים חייבים במס.
מקרה של מוות לאחר היציאה לפנסיה
לאחר היציאה לפנסיה ממירים את החיסכון הפנסיוני לקצבה חודשית, מרגע זה אין יותר "כספים" בקופה ונותרת התחייבות לתשלום קצבה לפורש לכל ימי חייו ולבן הזוג (בהתאם למסלול הפרישה). לדוגמה פורש בקרן הפנסיה ותיקה יקבל קצבה לכל ימי חייו ובמקרה של מוות תשולם קצבה לבת הזוג לכל ימי חייה. במקרה של מוות של שני בני הזוג לא ישולם עוד כסף לאיש מלבדם.
בקרן הפנסיה החדשה, ניתן לבחור, במועד הפרישה, תקופת תשלומים מובטחים. במקרה של מוות של הפורש ובן הזוג במהלך תקופת התשלומים המובטחים יקבלו המוטבים את יתרת התשלומים המובטחים כסכום חד פעמי מהוון.
לדוגמה פורש הזכאי לקצבה בגובה 5,000 שקל הלך לעולמו לאחר עשר שנים בהם קיבל קצבה חודשית. המוטבים שלו יהיו זכאים לקבל את יתרת התשלומים המובטחים כסכום חד פעמי.
מכיוון והחוסך ניצל 120 תשלומים מובטחים, המוטבים יקבלו 5,000 שקל כפול המקדם שנקבע בתקנון - 99.59 = 497,950 שקל. חשוב לזכור כי בחירה בתקופת תשלומים מובטחים מקטינה את הקצבה החודשית שיקבל הפורש.
מבוטחים בביטוח מנהלים? האם אתם מכירים את מסלול הפרישה בפוליסה שלכם?
במידה ויש לכם ביטוח מנהלים הכולל מקדם מובטח, מקדם זה מגדיר את מסלול הפרישה שלכם. בפוליסות ביטוח מנהלים שנמכרות החל מיוני 2001 מסלול ברירת המחדל הוא מסלול המבטיח קצבה לפורש לכל ימי חייו ובדרך כלל תקופת תשלומים מובטחים בת 240 חודשים.
כלומר במידה והפורש ילך לעולמו בגיל 88 לאחר שניצל את 240 התשלומים המובטחים לא תהייה זכאית בת הזוג לקצבה חודשית מהפוליסה. במועד הפרישה רשאי המבוטח בביטוח המנהלים לבחור במסלול פרישה שיבטיח קצבה חודשית לכל ימי חייה. אך בחירה במסלול השונה ממסלול ברירת המחדל יוביל לביטול המקדם המובטח לחישוב מקדם ההמרה בהתאם ללוחות התמותה העדכניים במועד הפרישה.
בשורה התחתונה
החיסכון הפנסיוני הוא הסכם בין החוסך לבין חברת הביטוח או קרן הפנסיה. הסכם שיאפשר לו לקבל קצבה חודשית בפרישה לכל ימי חייו. במקרה מוות לפני היציאה לפנסיה מוצרים הכוללים כיסוי ביטוחי ישלמו קצבה חודשית כחלופה לחיסכון (ובמקרים רבים גבוהה ממנו) במוצרים פנסיונים ללא כיסוי ביטוחי ישולם סכום החיסכון בקופה.
לאחר היציאה לפנסיה והמרת הסכום הצבור לקצבה חודשית, יהיו זכאים היורשים לחלק מהסכום הצבור רק במידה ונבחרו תשלומים מובטחים והם טרם נוצלו על ידי הפורש.
הכותב הינו נדב טסלר, סמנכ"ל מקצועי בהלמן אלדובי קופות גמל ופנסיה, בעל רישיון משווק פנסיוני, מרצה במכללת נתניה ובעל הבלוג: פנסיוני, להבין את הפנסיה
* אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.פנסיהמיכאל 23/07/2020 13:35הגב לתגובה זו0 0נשמע כמו גנבה לאור יום ! מה עם כספי ההפקדה של הפורש שנפטר אחרי שנה עם אישתו ? גם זה הולך פרש ?סגור
-
4.כספי פנסיה בקופה ותיקהורדה 22/07/2020 14:42הגב לתגובה זו0 0מה הדין לגבי קופת פנסיה ותיקה? לאחר שהחוסך פרש וניצל חלק מהסכום? אין בן זוג. האם הילדים יכולים להיות מוטבים? האסגור
-
3.הבהלה לזהב זה מתחיל (ל"ת)יוסי 21/07/2020 15:21הגב לתגובה זו0 2סגור
-
2.מזל שלא המציאו חיסכון לסבא וסבתא לסיעודמייק 21/07/2020 14:16הגב לתגובה זו1 0היו לקוחוים את כספי גימלת הזיקנה כדי לדחוף מניותסגור
-
1.רווקים בקרן פנסיה מקיפהיאיר 21/07/2020 14:00הגב לתגובה זו1 0אז רווק בקרן פנסיה מקיפה כן יכול לצאת פראייר מאחר ואין לו שארים, והקרן שנצברה בקופה אובדת לגמרי לטובת חברת קרן הפנסיה ?סגור
- טען עוד
-
הכסף יעבור למוטבים שלובני 21/07/2020 21:43הגב לתגובה זו1 1לפני יציאה לפנסיה הכסף לא הולך לאיבודסגור