הסבתא שרצתה לחסוך בשביל הנכדים, אבל אבדה בדרך
אמירה ידועה סוברת ש"גם צרות טובות - הן צרות" ושיחת טלפון מפתיעה שקיבלתי בשבוע שעבר הבהירה לי זאת מחדש. השיחה שהגיעה מחבר יקר נעשתה בעקבות הרצון של סבתא שלו להעניק מתנה, סכום כסף, לנכדים, כחיסכון לטווח ארוך. הפקדות לפנסיה וסכום פרישה נמוך מדי הן מהצרות הגדולות של הדור הנוכחי ולכן כדאי מאוד להתייחס לסוגיית החיסכון לטווח ארוך גם לגילאים צעירים.
החבר שיתף אותי כאמור בניסיון הכושל של אמו להעניק מתנה לנכדים שתשמש אותן בעתיד לבוא. "היא החליטה שהיא רוצה להפקיד לכל נכד כ-5,000 שקלים ולאחר מכן להוסיף לחשבונות 200 שקלים מדי חודש. אבל היא עדיין מתלבטת, לא מבינה כיצד ניתן לעשות את זה והטילה עליי את המשימה לבחור".
בפנותו אליי, המלצתי כמעט באופן אוטומטי, על קופת גמל להשקעה. הרי מדובר בחיסכון שפותח בשנים האחרונות כדי לעודד אנשים לחסוך לטווח הארוך ולאפשר להם להגדיל את החיסכון הפנסיוני שלהם. בנוסף הקופה נזילה באופן מוחלט ובעל הקופה יכול להנזיל אותה בכל עת.
לקופות גמל להשקעה יש מסלול שמתאים באופן מדויק למקרים הדומים למקרה המתואר בתחילת הטור. מדובר במסלול המכונה מקנה מתנה. במסלול זה ניתן לפתוח את קופת הגמל על שם אדם אחר ולהפקיד בה את הכספים. פותח הקופה יבחר עד שני אנשים שיורשו לפעול בחשבון.
רשות שוק ההון עושה שלום בית
עוד נקבע שהמורשים הם קבועים ולא ניתן לשנותם. רשות שוק ההון, האחראית על תחום החיסכון לטווח ארוך בישראל, קבעה זאת כדי למנוע מהורים להשתמש בכסף שניתן כמתנה לנכדים. כך אימו של ט' תוכל לתת לנכדיה הון תוך עקיפה של ההורים. בנוסף, רק המורשה לפעול בחשבון רשאי לבצע פעולות, כמו העברה בין מסלולי השקעה או ביצוע משיכה.
נציין שבמקרה שבו הסבתא והסבא אינם ובעל הקופה הוא קטין העניינים מעט מסתבכים. ההורים יוכלו למשוך את הכסף של הקטין אך בתנאים מסוימים בלבד. "משיכה של ההון בהיות בעל הקופה קטין תלויה בעיקר במי שמצוין כמורשה לבצע פעולות בחשבון. במידה שההורים לא רשומים כמורשים, פתיחה של הקופה (למען הילד) היא כבר תלוית פרשנות ולא אחידה בכל החברות" מסבירים לי בקרבת רשות שוק ההון. כך או אחרת, היא תלויה בבירוקרטיה על מנת להקשות על הפעולה ולהמתין להפיכת הקטין לבגיר. יש כאן מקום של רשות שוק ההון לקבוע תקן אחיד למקרה המתואר.
בנוגע למסלול ההשקעה של החיסכון שיוענק לילדיו של ט', להשקפתי, אין כאן שאלה אמיתית. המחקר הראה שלאורך זמן מניות משיאות תשואת יתר לעומת אג"ח, סחורות ואמצעי השקעה אחרים. לכן כהנחת יסוד, המלצתי לחבר להשקיע במסלול המניות. זאת למרות שרוב ישראל בוחרים במסלול הכללי, ללא תלות בזמן, ככל הנראה בגלל חוסר אמון קונספטואלי בשוק המניות המקומי.
במקרה של פתיחת קופת גמל להשקעה למען נכדים, ניטלת מן הקופה את היתרון המשמעותי שלה והוא יתרון המיסוי. את קופת הגמל ניתן החל מגיל 60 להמיר לקרן פנסיה ולמשוך כקצבה חודשית פטורה ממס רווחי הון, שהוא 25% על התשואה. כלומר במסלול מניות, התשואה שתצטבר על פני עשורים תהיה פטורה ממס עם הגעה לגיל פרישה. באופן תיאורטי, קופה שתיפתח בגיל 37 ותכיל 71.3 אלף שקל (הסכום המקסימלי של הפקדה לשנה בקופה) תגיע לשווי של כ-410 אלף שקל לאחר 30 שנה. זאת, תחת ההנחה לתשואה ממוצעת של 6% מדי שנה. במקרה זה הטבת המיסוי מגיעה לכ-84.5 אלף שקל.
החיסרון של קופת גמל
הבעיה היא שהטבת המיסוי שניתנת, נכון להיום, היא רק בגיל פרישה. גיל שאינו רלוונטי לנכדים הצעירים וככל הנראה חוטא למטרתה של הסבתא שמקווה שהון זה יעזור להם ברכישת השכלה, הון עצמי לקיחת משכנתה וכיוצא בזה ולא לפרישה.
עד 2006 קופות הגמל היו פטורות ממס וניתנות למשיכה בצורה הונית (כלומר בבת אחת, לא בקצבה) לאחר 15 שנה, ואלו שימשו בין היתר למטרה של העברת כסף בין דורי. ההבדל והעדיפות בין כסף שמבשיל בחיסכון לאחר 15 שנה לבין זה שאחרי 65 שנה באופן תאורטי הוא ברור ואין צורך להרחיב בעניין.
אולי יש אמצעי אחר, טוב יותר לתת מתנה לנכדים? המתמודדת השנייה על כספי הסבתא היא פוליסת החיסכון. פוליסות של חברות הביטוח הן מכשירי השקעה הקרובים יחסית לקרנות הנאמנות. בדומה לקרנות, הן נועדו לטווח קצר ובינוני אך יכולות לשמש גם אמצעי השקעה לטווח הארוך.
החוזקה של פוליסות החיסכון היא היכולת של חוסכים לנהל משא ומתן על דמי הניהול. משא ומתן ניתן לעשות גם בקופות גמל להשקעה, אך בפוליסות החיסכון קיימת גמישות רבה יותר. דמי הניהול הממוצעים נעים בין 0.9% עד 1.2%, דמי ניהול שיקרים יותר מאלו הנהוגים בקופות הגמל להשקעה.
בנוסף, לאחרונה מאותת הממונה על שוק ההון, ד"ר משה ברקת, על כך שהוא רוצה להגדיל את התחרות בענף זה על ידי הכנסת שחקנים חדשים לתחום ולכן סביר להניח שהעלויות הן בכיוון מטה, בניגוד לשוק הגמל שם המחירים התייצבו לאחר שנים של ירידות. אם כי, ניכר כי יתרונות אלו אינם חזקים מספיק כדי לקבוע שאפיק זה עדיף על האפיק של גמל להשקעה, על אף חסרונותיו של האחרון, למקרה בוחן אותו תיארנו.
נסכם: תחת הרגולציה נבנה מסלול מיוחד בענף קופות הגמל להשקעה שנועד עידוד חיסכון בין דורי כפול בשם מקנה מתנה. כלומר, מצב שבו סבים וסבתות מבקשים לתת מענק ישיר לנכדים, עוד טרם הצוואה וללא התערבות ההורים. הבעיה היא שבניגוד לעבר, הכספים יבשילו רק לאחר 65 שנה וגם אז דרך קצבה. אם כך, מדובר בכלי טוב אך לא מושלם ובהתחשב באלטרנטיבות הוא העדיף.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
8.כרגיל, כתבה ברמה גבוההדן חסכן 08/04/2021 14:41הגב לתגובה זו0 0מה עם קרן השתלמות?סגור
-
7.כמה בולשיטסטש 05/01/2021 20:29הגב לתגובה זו1 1מה הבעיה עם מיסוי?בהנחה שהרווח טוב ויולה על האלטרנטיבה אז זה בסדר. כתבה חלשה ביותרסגור
-
6.אלטרנטיבה נוספתאנונימי 04/01/2021 15:36הגב לתגובה זו3 1לא פשוט יותר להעביר לכל נכד 5K ולהקים הו"ק חודשי בסכום של 200 שקלים לכל אחד, נכון אולי לא יפיק תשואה אבל עקפנו בעיות מס ורגולציה שהנכדים יניבו תשואה על הכסף בהשקעות אקטיביות/פסיביות בתיק הנכסים שלהםסגור
-
ממש טעות !בנצי קרן 04/01/2021 17:19הגב לתגובה זו3 0שים בק. גמל על שם הסבא והמוטב הנכד,סגור
-
5.די כבר !בנצי קרן 04/01/2021 15:13הגב לתגובה זו1 0יש אלטרנטיבות בסוגי קופות גמל אחרות עדיפות בהרבה בתחום המיסוי !, אשמח לעזור אם תמצאו את שמי בפייס ומשם בהודעה במסנג'ר אפשר לתקשר...סגור
- טען עוד
-
4.מכיר סבתא שקנתה לפני שנים ביטקויןדני 04/01/2021 12:16הגב לתגובה זו1 0לכל נכד. לא הסבתא שלי..חחסגור
-
3.קופת גמל להשקעהאייל 04/01/2021 09:56הגב לתגובה זו1 0אפשר לפתוח קופת גמל להשקעה על שם הילדים ואז כשהם מגיעים לגיל 18 הם יכולים למשוך את הכסף ולקבל החזר מס בהנחה שגם אם הם עובדים בשלב הזה הם לא מנצלים את כל נקודות הזיכוי. לרוב עד שנות ה-20 המאוחרות הם יוכלו למשוך ולבקש החזר מססגור
-
מאיפה החרטוט הפסבו מדעי הזה? (ל"ת)התוהה 08/04/2021 14:39הגב לתגובה זו0 0סגור
-
2.כמה עלובות האלטרנטיבותמני 04/01/2021 09:12הגב לתגובה זו3 0והסבתא או הנכדים יתמקחו על דמי ניהול?! נו אמת. הפתרון הכי פשוט ומשתלם, השקעה ישירה במניות דרך תעודות סל ולא לגעת. התשואה תעבור את ה 6 אחוז לשנה. ללא דמי ניהול. וגם אחרי מס , הסכום יעבור את שאר המכשירים.סגור
-
עמלותננ 04/01/2021 13:20הגב לתגובה זו0 2ואז יהיו לך דמי משמרת ועמלות רכישה!!!סגור
-
1.ביבי לא רוצה לתת כלום לנכדים אז לא לתת כלוםקרציה 04/01/2021 08:22הגב לתגובה זו4 2ואיזה מזל שיש לסבתא הזאת עודפי כסף . הסבתא של הילדים שלי פולניה קמצנית שנתנה הכל לבת שלה ולנכדים מהבת זה ידוע כבר שהפולניות משריצות בנים אבל מעדיפות בנות וכך נוצרת שרשרת של קלפטע פולניה והשם הפופולרי שצריך לקרוא להם זה הכינה נחמה ככה הם קרציותסגור
-
נראה לי שאני אולי מתחיל להביןלא פולני 10/01/2021 17:21הגב לתגובה זו1 0את השיקולים של הסבתא של הילדים שלך.סגור