קרנות הפנסיה לא יעלו (בינתיים) את דמי הניהול למפוטרי קורונה
רצף ביטוחי בקרן פנסיה היא דבר חשוב מאוד, שמבטיח כיסוי ביטוחי לחוסך, לצד הפקדת כספים סדירה לאורך שנות העבודה. פעמים רבות כאשר אדם עובר בין מקומות עבודה חולף זמן בין ההפקדה האחרונה של המעסיק הקודם לבין ההפקדה של המעסיק החדש. אם עוברת תקופה של יותר מ-5 חודשים שבה אין הפקדות לקרן, רשאית קרן הפנסיה (כלומר זה מה שצפוי שהיא תעשה) להפוך את הקן של החוסך ל'לא פעילה' (בין אם החוסך עזב את מקום העבודה ובין אם פשוט אין הפקדות בגלל סיבות אחרות - לכן חשוב מאוד לעקוב אחרי ההפקדות השוטפות ולראות שהכל תקין).
למעשה קרן פנסיה רשאית להפוך קרן 'פעילה' ל'ללא פעילה' לחוסך שמפסיק להפקיד באופן חודשי כספים לקרן - כאמור, לאחר חמישה חודשי חוסר פעילות. המשמעות היא שהחוסך מאבד את הזכויות שצבר וכאשר יתחיל להפקיד שוב הוא יצטרך לצבור 'תקופת אכשרה' של 5 שנים לפני שיהיה מכוסה שוב מבחינה ביטוחית. בנוסף, כאשר עובד מתחיל מקום עבודה חדש (ללא רצף ביטוחי) המעסיק לא צריך להפריש לו כספים לפנסיה בחצי השנה הראשונה.
וכמובן שהדבר המוכר ביותר הוא דמי הניהול: אם הפנסיה אינה פעילה רשאית קרן הפנסיה להעלות את דמי הניהול למקסימום של 6% מהפקדות ו-0.5% מצבירה (לעומת כ-0.2% דמי ניהול מצבירה בממוצע בקרנות).
כדי להימנע מפגיעה בזכויות, הפתרון שחשוב לעשות הוא לשלם לקרן הפנסיה (לבד) סכום חודשי שנקרא 'ריסק ביטוחי' וכך ניתן לשמור על הזכויות בקרן למשך שנתיים לכל היותר - וזאת עד להתחלת הפקדות סדירות אצל המעסיק החדש.
בנוסף, נציין שבדרך כלל כדאי לשלם את הריסק מחשבון הבנק שלכם (לא סכום גדול, 100-200 שקל בחודש) כדי שקרן הפנסיה לא תקצץ זאת ותיקח לעצמה את הנתח שלה מתוך קרן הפנסיה (כלומר: פחות כסף שנשאר לכם בפנסיה לעתיד ופחות כסף שעובד בשבילכם שנים רבות בשוק ההון)
אלא שבעקבות הקורונה, אנשים רבים מצאו עצמם ללא עבודה, וממילא ללא הפרשות סדירות לקרן הפנסיה - אנשים רבים לא עשו 'ריסק ביטוחי' - הן בגלל חוסר ידע והן בגלל חוסר יכולת כלכלית לעשות זאת.
כדי לסייע לחוסכים בתקופה הזו, לפני כחודש הוציא משרד האוצר תקנות שאוסרות על קרנות הפנסיה לבטל את הכיסוי הביטוחי למבוטחים וזאת עד יוני 2021. כלומר, המדינה הכריחה את הקרנות לא לפגוע בזכויות המבוטחים - בינתיים. אבל אם אתם לא עובדים - תדאגו לקרן שלכם! בסוף, אף אחד לא יעשה את זה בשבילכם.
אז מה חדש עכשיו?
לאחר הוראת השעה שהורתה לקרנות הפנסיה לא להעלות את דמי הניהול למקסימום המותר לחוסכים שפוטרו או בחל"ת והפסיקו להפריש כספים לפנסיה עד סוף אוקטובר 2020, כך שאסור לקרנות להעלות את דמי הניהול לתקופה של 12 חודשים מיום הפסקת ההפקדות לקרן (במקום 6 חודשים בהוראה הקיימת), כעת מסכימות קרנות הפנסיה להאריך את תקופת ההתחשבות ולא להעלות את דמי הניהול למקסימום עד יוני 2021. זאת לאחר בקשה נוספת של רשות שוק ההון, וזאת במטרה לשמור על זכויות החוסכים בעת ההתמודדות עם השלכות משבר הקורונה.
לבקשת יו"ר הרשות ד"ר משה ברקת, הסכימו כל קרנות הפנסיה (הגופים המוסדיים) לקבוע תקרת דמי ניהול לחוסכים הללו - בגובה דמי הניהול הממוצעים שגובה הגוף מכלל החוסכים שלו. פניית הממונה לגופים המוסדיים כללה קריאה להצטרף להמשיך באי העלאת דמי הניהול בקרנות עד יוני 2021.
המשמעות היא שחוסכים ששיעור דמי הניהול מצבירה הקיים אצלם גבוה משיעור דמי הניהול הממוצעים מצבירה באותו גוף מוסדי לגבי אותו המוצר – הגוף המוסדי לא יעלה את שיעור דמי הניהול מצבירה.
אצל חוסך ששיעור דמי הניהול מצבירה נמוך משיעור דמי הניהול הממוצעים מצבירה באותו גוף מוסדי לגבי אותו מוצר – הגוף המוסדי לא יעלה את שיעור דמי הניהול מצבירה מעבר לשיעור דמי הניהול הממוצעים.
יצוין כי הקרנות לא אמרו דבר על העלאת דמי הניהול להפקדות השוטפות. כלומר, ייתכן שדמי הניהול מהצבירה יישאר כפי שהיה קודם אך כאשר העובד יחל בעבודה חדשה הוא יגלה שההפקדות עלו לתקרת המקסימום - 6%. לכן בכל מקרה כדאי לחוסכים לשים לב למה שקורה בקרן הפנסיה בתקופה שלא עובדים. כמובן - בעתיד הסדרים כאלה לא יתקיימו כך שבכל מקרה כל חוסך חייב ללמוד לנהל את קרן הפנסיה שלו כדי לשמור על הכספים שלו אצלו.
דמי ניהול מגיעים למאות אלפי שקלים לאורך תקופת החיסכון לפנסיה - ומאחר שמדובר על למעלה מ-40 שנות חסכון מדובר על הרבה מאוד כסף שחוסכים פשוט נותנים במתנה לקרן הפנסיה שלהם - פשוט כי הם לא יודעים ומעדיפים לא לבדוק מה קורה בקרן הפנסיה שלהם.
ד"ר משה ברקת, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון: "אני מברך על גילוי הסולידריות הגורף ועל החלטת הגופים המוסדיים להצטרף ליוזמה זו המתחשבת בציבור החוסכים בישראל, על אף שהחוזים מאפשרים אחרת. זה אינו מובן מאליו. צעד זה מתווסף לפעולות רבות שבצעה וקדמה הרשות בשנה האחרונה כדי להקל על ציבור החוסכים והמבוטחים בישראל".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
7.כיסוי ביטוחידניאל 12/03/2021 22:08הגב לתגובה זו0 0רק לחדד או לתקן שגם מי שצריך לצבור 5 שנים מחדש, הוא כן מבוטח אבל יש תקופת אכשרה על מצב רפואי קיים. למי שאין בעיות רפואיות הוא מכוסה מ day one כמו למי שיש בעיה רפואיתסגור
-
6.מה זה משנה... גם ככה לא ישאר כלום (ל"ת)d 12/03/2021 16:05הגב לתגובה זו0 0סגור
-
5.קרנות פנסיה עלית עמלותאני קורא לכל אזרחי המדינה לעזוב במיידית את קרן הפנ 12/03/2021 05:56הגב לתגובה זו0 0אני קורא לכל אזרחי המדינה לעזוב במיידית את קרן הפנסיה בה הם זורקים כספם עם עלית העמלה אפילו באגורה. ראו כמה תאוות בצע כסף יש בצמרות. משכורות מיליונים וכל זה עמלות עמלות עמלותסגור
-
4.חולוןדויד 11/03/2021 20:26הגב לתגובה זו0 0רק שכח לציין שזה על חשבון חוסכים אחרים בפנסיה, מדינה, במקום לבטח אנשים שלא עובדים אמרה שגם האיזון אקטוארי וגם מי שלא מבוטח בקורונה הוא על חשבון חברים אחרים בקרן פנסיה. חוץ מזה לכולם יש את הכסף לשלם ריסק.סגור
-
3.והמדינה שותקתסתם אחד 11/03/2021 18:03הגב לתגובה זו0 0בעולם אחר עם הגיון בריא קצת הגינות הדברים היו מתפרשים באופן הבא: קרנות הפנסיה עושות טובה לחוסכים משום שהחוק מאפשר להם לחלוב ולמה אני קורא לזה חליבה? צריך להעיף מבט לתשואות העלובות שהן מפיקות לחוסכים כדי להבין את האבסורד.סגור
- טען עוד
-
תשואותד 12/03/2021 22:07הגב לתגובה זו0 0אחלה תשואות למה עלובות?סגור
-
2.מה עם בטוחי המנהלים של עובדי ההיטק כרגיל המדינה מפקירהאלמוג 11/03/2021 16:25הגב לתגובה זו0 0את עובדי ההיטק. בשביל מה אנחנו משלמים ביטוח לאומי ומיסים???סגור
-
אין ערבותדויד 11/03/2021 21:29הגב לתגובה זו0 0כי בביטוח מנהלים אין ערבות הדדית של מבוטחים. זה לא מגינה מממנת את זה אלה כל חברי הקופה, בביטוח מנהלים חברות ביטוח צריכים להפסיד את הכסף, לכן איןסגור
-
1.איזו אצילות נפש מצידם....אם היו מעלים את דמי הניהולחיים 11/03/2021 15:31הגב לתגובה זו1 0היינו בורחים מהםסגור
-
לצערי אין לנו לאן לברוחרוני 11/03/2021 20:13הגב לתגובה זו0 0חברות הביטוח הם מונופול. אתה צריך לעבור חיתום רפואי מחדש וזה מונע ממך לעבר. אלה אם אתה בן 18 בלי בעיות רפואיות בכללסגור