מוכח: המשקיעים האקטיביים עושים יותר טעויות מהמשקיעים הפאסיביים
פעם אחר פעם המשקיעים בשוק עושים את אותה הטעות: מוכרים בפאניקה בנפילות, ואז ממתינים לראות ש"המצב יתבהר" וחוזרים לקנות רק אחרי העליות הגדולות.
עכשיו הדברים הללו מקבלים משנה תוקף במחקר של בנק ישראל ולמעשה נראה כי המשקיעים בקרנות האקטיביות עושים יותר טעויות בהשקעות שלהם מאשר בקרנות הפאסיביות. על פי המחקר, המשקיעים בקרנות הנאמנות האקטיביות פדו יותר כספים מאשר המשקיעים בקרנות הפאסיביות, ואילו עיקר הגיוסים אחרי הקורונה התרחש דווקא בקרנות הפאסיביות.
על פי הבנק, הממצא נכון גם לקרנות המשקיעות בישראל, וגם לקרנות המשקיעות בחו"ל: "הדבר עשוי להעיד על אופי ההשקעה הפאסיבית עצמה, שבהגדרה אינה מנסה 'להכות את השוק' אלא להשיג את תשואת 'תיק השוק'. כאשר בוחנים את התנודתיות של הגיוסים והפדיונות בקרנות הנאמנות המשקיעות בישראל לאורך התקופה, רואים שסטיית התקן בקרנות האקטיביות גדולה כמעט פי שניים מאשר בקרנות הפאסיביות: 25% לעומת 13%".
העלייה בגיוסים בקרנות הפאסיביות מתרחש על רקע השינוי מתעודות סל לקרנות סל
בשנת 2018 בוטלו תעודות הסל ונכנסו לשימוש קרנות הסל. ההבדל הוא לא רק במינוח אלא קיפל משהו הרבה יותר משמעותי: תעודות הסל לא קנו בפועל את המניות אלא רק התחייבות של מנפיק תעודת הסל לשלם תשואה צמודה למדד שהתעודה מחקה. כלומר, היה סיכון שאם החברה תקרוס - המשקיע יאבד את הכסף שהשקיע דרך התעודה. קרן סל, שהיא קנייה בפועל של המניות, השוותה את המצב בארץ לקרנות ה-ETF בחו"ל, כך שהמשקיעים הישראלים קיבלו יותר ודאות בקשר להשקעה שלהם.
אחת התוצאות - המבורכות - של המהלך היא עליית קרנה של ההשקעה הפאסיבית בישראל בשנים האחרונות, באמצעות השקעה בקרנות מחקות מדדים. אגב, לא מדובר במגמה ישראלית בלבד - בכל העולם ההשקעה בקרנות פאסיביות נמצאת בעלייה, כשבארה"ב הקרנות המחקות מהוות 50% משוק הקרנות.
מומחים לשוק ההון טוענים במשך שנים כי אי אפשר למעשה "להכות את המדדים" לאורך זמן ולכן הדרך הנכונה למשקיע הפשוט היא לקנות את המדדים - ולהמתין הרבה שנים.
אחד הקולות הבולטים בהקשר הזה הוא המיליארד האגדי וורן באפט, שהרוויח 100 מיליארד דולר בשוק ההון ואף ניצח בהתערבות מול קרנות הגידור, כאשר בסוף 2007 הוא שם כסף על מדד ה-S&P500, ובמקביל הם ניהלו את אותו סכום כסף באופן אקטיבי. אחרי 10 שנים, סוף תקופת ההתערבות - הוא ניצח אותם והוכיח שוב את התזה הזו.
לשיטתו של באפט, צריך לשים את הכסף על המדד הרחב ביותר האפשרי, בדמי הניהול הנמוכים ביותר האפשריים - ולהמתין עשרות שנים. לדבריו: "תקופת ההשקעה המועדפת עלינו ביותר היא לנצח".
האם קניית מדדים מגדילה את סיכון השוק? לפי האקדמיה כן. בארץ - בינתיים לא
בבנק ישראל בדקו מה ההשפעה של כך על הסיכון של השוק (הסיכון המערכתי). בספרות המחקרית נהוג לומר שאם רוב הציבור ישקיע במדדים ולא במניות ספציפיות אזי הסיכון במדדים יעלה. ב-2012 נטען כי העלייה בהשקעות הפאסיבית בארה"ב הביאה לגידול בתנודתיות של המדדים, והתכנסות של תשואות נכסי הבסיס - זה כמובן אפקט שלילי למי שמעוניין בפיזור השקעותיו.
בכל מקרה, על פי בנק ישראל, העלייה בהשקעה בקרנות פאסיביות בישראל מנתח שוק של 36% לנתח שוק של 44%, לא גרמה לזעזועים ולעלייה בסיכון, והנפילות של הקורונה כמובן לא קשורות לכך - אלא לקורונה.
בשנה האחרונה ניתן לראות מגמה של פתיחת קרנות פאסיביות חדשות - כדי לענות על הביקוש של המשקיעים. עם זאת, על פי בנק ישראל, ניתן לראות כי הישראלים משקיעים בחו"ל בקרנות פאסיביות - ואילו בארץ ההשקעה היא בעיקרה באמצעות קרנות אקטיביות. על פי הבנק, ייתכן שההבדל נובע מ"אמונה של המשקיעים ביתרון היחסי של מנהלי הקרנות בבחירת השקעות מקומיות".
בנוסף, הבנק מצא גם כי בעוד הגידול בשווי הקרנות האקטיביות בישראל כמעט לא השתנה בשנתיים האחרונות - הרי ששווי הקרנות הפאסיביות המשקיעות בחו"ל עלה ב-28%, ואלה הפאסיביות המשקיעות בארץ גדלו ב-49%.
הישראלים משקיעים בחו"ל במניות - ובארץ? באג"ח
בנוסף, ניתן לראות כי הישראלים משקיעים בחו"ל בעיקר באמצעות מניות, ובארץ בעיקר באמצעות שוק האג"ח. על פי בנק ישראל, 97% מההשקעות בקרנות חו"ל מושקע במניות, כאשר בארץ החלוקה היא 50% במניות ו-50% באג"ח. כאשר מסתכלים על השוק הפאסיבי רוב ההשקעות בארץ הן בשוק האג"ח ורק מיעוטן הוא נמצא בשוק המניות.
ניתן לראות כי עיקר התנודתיות בתקופת משבר הקורונה הייתה בקרנות המתמחות באג"ח בישראל.
עם זאת, מזהירים בבנק ישראל כי ככל שהיקף ההשקעות הפאסיביות יעלה, ייתכן כי מה שמוכר בספרות הבינלאומית יגיע גם לישראל - והסיכון עלול להתגבר, כאשר היכולת לפזר את הסיכון עשויה לרדת.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
8.בורסה קזינויוסי 07/08/2021 13:34הגב לתגובה זו0 0בורסה היא ההונאה הגדולה ביותר שהאנושות המציאה.סגור
-
7.בורסה נדנדהתמים 07/08/2021 13:30הגב לתגובה זו0 0מי שמשקיע בגלל תאוות בצע מפסיד בגדול.סגור
-
6.ביבי, אסון.ניר 04/08/2021 13:42הגב לתגובה זו2 0אבל לפאסיבים משעמם בחיים.סגור
-
5.אחד המחקרים המעניינים שבנק ישראל הוציא (ל"ת)מ 04/08/2021 10:08הגב לתגובה זו3 0סגור
-
4.יהיו מצבי שוק שבהם הקרן תרד ותחזור לעצמה רק אחרי 20 שנה (ל"ת)נראה אתכם פסיביים 03/08/2021 21:41הגב לתגובה זו3 3סגור
- טען עוד
-
3.אתה מעוותים את דברי ווארן באפטרונן 03/08/2021 21:37הגב לתגובה זו0 2ווארן באפט דוגל באחזקה של מספר מצומצם של מניות ולא במדד, לראיה, ניתן לעקוב אחר התיק שלו לאורך השנים ולראות איך הוא מנצח את המדד בהפרשים ניכרים וללא השקעה במדד...סגור
-
זה לא נכוןשאול 04/08/2021 07:29הגב לתגובה זו1 0ווארן באפט מודע לכך שהוא ווארן באפט ולא כולם כמוהו, המלצתו להמון הרחב זה להשקיע במדד וללכת לישון, הדברים מדויקים לחלוטין מוזמן לקרוא ציטוטים רבים שלו ברשת, אישית הוא גאון פיננסי בניתוח חברות בשיטת הערך ופועל בניגוד להמלצתו להמונים.במידה וההמונים ינסו לחכות אותו, הם לא ישיגו את תשומת השוק- ולכן המלצתו להשקיע במדדים ולהשיג את תשואת השוק.סגור
-
הכתב צודק לגמרי בציטוט של באפט. תבדוק...אמנון דוד 03/08/2021 23:48הגב לתגובה זו1 0באפט אומר שרוב האנשים לא מסוגלים להכות את המדד ולכן כדאי להשקיע במדד. הוא לגמרי אומר את זה. תעשה גוגל ותראה מה הוא אומר ואיך הוא ניצח בהימור נגד הקרנות גידורסגור
-
2.המוסדיים מחזיקים בקרנות סל ולא במנהולותחן 03/08/2021 20:29הגב לתגובה זו1 0זה מסביר את השוני. מוסדיים לא מכרו באותו קצב ...סגור
-
1.חוכמת הבידעבדיובל 03/08/2021 19:44הגב לתגובה זו8 31. אחרי שהשוק תיקן זה לא חוכמה. 2. וורן באפט בעצמו משקיע בחברה שלו במספר חברות ולא בשוק. מדוע הוא לא לוקח לעצמו את ההמלצה שלו?סגור
-
בגלל זה הוא וורן באפט והם לא...רון 03/08/2021 21:30הגב לתגובה זו1 0העובדות לא משקרות. השקעה במדדים הרבה יותר משתלמת לאורך זמן.סגור