שורדים ממשכורת למשכורת? גם 64% מהאמריקאים - אבל זה רע, מאוד. כך תצאו מזה

בתקופה שאין אינפלציה והריבית במשק נמוכה מאוד אפשר איכשהו לחיות מ'היד לפה', אבל אם התרגלתם לצורת החיים הזו אתם בבעיה קשה: הכסף מתייקר ואיתו החובות שלכם. שימו סטופ לפני שיהיה מאוחר מדי
 | 

אנשים חיים מ'היד לפה' או - ממשכורת למשכורת, ולא מצליחים לחסוך כסף בצד, לא לחיסכון פשוט, לא לחיסכון שלפחות ישמור על ערך הכסף במקרה של אינפלציה (נגיד - אפיק צמוד מדד), וכמובן שלא להשקעה שתניב ריבית דריבית ועלייה בערך הכסף. סקרים מראים שחצי מהישראלים לא יהיו מסוגלים לגייס 8,000 שקלים במקרה של אירוע קיצון, גם אם יתנו להם חודש לצורך כך, וגם אם תיאורטית הם יכולים ללוות כסף ממשפחה, חברים או הבנק.

אם גם אתם מזדהים עם המציאות הכואבת הזו, דעו לכם שאתם ממש לא לבד. כך מרגישים גם 64% מהאמריקאים, נכון לחודש מרץ האחרון. כן, קרוב לשני שלישים מהציבור האמריקאי חיים ממשכורת למשכורת, לא יודעים "איך לגמור את החודש" ולא מצליחים לצאת ממירוץ העכברים. "מספר האנשים שחיים בין משכורת למשכורת היום מזכיר את הימים הראשונים של מגיפת הקורונה וזה הפך לסגנון החיים הדומיננטי" אומרים בארה"ב.

זה רע מאוד, גם בגלל האינפלציה וגם בגלל שהריבית בעולם כבר עולה, והיא מתחילה לעלות גם אצלנו בישראל - אינפלציה של 3.5% תשחק לכם חצי מהכסף תוך 20 שנה. אינפלציה של 8% תעשה את זה תוך פחות מ-10 שנים
סגנון החיים הזה הוא רע - מאוד - גם לנו וגם להם. המצב שלנו, הישראלים, טוב יותר נכון לעכשיו, אבל זו נחמת עניים. מדוע? כי האינפלציה בישראל נכון לעכשיו עדיין נמוכה יחסית ועומדת 'רק' על קצב שנתי של 3.5%. המשמעות היא אגב שכל 1000 שקל שיש לכם - שווים בעוד שנה פחות 3.5%. זה נשמע קצת, אבל זה המון. בוודאי בהתחשב בכך שאינפלציה לא נוטה לרדת ובפועל - אינפלציה של 3.5% כל שנה תשחק לכם 30% מהכסף תוך 10 שנים וחצי מערך הכסף תוך 20 שנה!

כותרת ראשית

- כל הכותרות

במקרה האמריקאי - אף אחד לא צופה כמובן אינפלציה של 8% במשך 10 או 20 שנה, וסביר שהבנקים המרכזיים יצליחו בסופו של דבר להאט אותה משמעותית, אבל רק כדי לסבר את האוזן אינפלציה של 8% בשנה תכסח לכם 57% מהכסף תוך 10 שנים ו-81% מהכסף תוך 20 שנה. כן, זה אמיתי. לכן למשל צ'ארלי מנגר, שותפו של וורן באפט אמר ש"אינפלציה היא נושא רציני מאוד. אפשר לומר שזו הדרך שבה דמוקרטיות מתות" - עד כדי כך!

בכל מקרה, האינפלציה בארה"ב ממשיכה גם היום להיות ברמות הגבוהות האלה, והיום פורסם שהיא עמדה בחודש אפריל על 8.3%. זו ירידה קלה לעומת 8.5% בחודש מרץ - אבל זה כמובן עוד לא מבשר על ירידה משמעותית. כדאי גם לזכור ש-40% ממדד המחירים לצרכן מורכב מדיור ומזון (שליש הוא הדיור, או יותר מדויק - מגורים בשכירות, שעלו בארה"ב השנה ב-5.1%). כלומר שני רכיבים מאוד בסיסיים שעולים ועולים, ואי אפשר לברוח מהם כדי לצמצם הוצאות (חוץ מאולי לאכול פחות בחוץ ולעבור לדירה קטנה יותר או בפריפריה). אז נכון שגם השכר עולה בארה"ב (וגם בארץ) בקצב מהיר, אבל הוא לא מדביק את האינפלציה.

בפועל - הבנק המרכזי האמריקאי, הפד', צפוי להמשיך להעלות את הריבית במהירות כדי להילחם באינפלציה. בינתיים מדברים על העלאת הריבית בקצב של 10-11 העלאות ריבית כך שהיא תגיע ל-3% עד אמצע 2023.

אבל גם העלאת הריבית משפיעה עליכם: עלייה בריבית פירושה עלייה בהחזרי החובות שאנשים נוטלים על עצמם כדי לחיות. ומי שחי מהיד לפה - בדרך כלל גם נאלץ לקחת חובות כדי לשרוד. אפילו לאו דווקא כחוב רשמי, אלא כפיגורים, חריגה מהמסגרת בכרטיס האשראי או קנייה בתשלומים שמגלגלת את החוב לחודש הבא (אבל בסוף הרי צריך לשלם אותו) - והריביות של חברות האשראי כידוע מפלצתיות ומגיעות גם ל-10-20% בשנה. מי שמסתבך בחובות כאלה נמצא בדרך הבטוחה לקריסה כלכלית. וכמובן: העלאת הריבית תגרום לכך שהריביות שיגבו חברות האשראי מהציבור רק ילכו ויעלו - וזה הופך את הצרכנים להרבה יותר פגיעים כלכלית..

אז מה לעשות?
קודם כל, אם גם אתם במצב הזה - אז אל תחכו שגם בישראל האינפלציה תעלה. תפעלו היום! כנסו לחשבון הבנק וכרטיסי האשראי שלכם, חפשו כל הוצאה מיותרת ותפסיקו להוציא אותה (תשלומים כפולים, תשלומים לא קריטיים שאפשר לחיות גם בלעדיהם, ועוד). אם זה לא מספיק, תאכלו פחות בחוץ (ואם צריך אז בכלל לא). תכינו אוכל בבית ותאכלו אותו גם כשאתם בעבודה.

הפסיקו מיד לשלם ב'תשלומים' ואם אין כסף? פשוט אל תוציאו את אותה הוצאה. כן, גם אם זה אומר שלא תוכלו לצאת לנופש בשנה-שנתיים הקרובות. גם אם זה אומר שתצטרכו לוותר על מייבש חדש, טלפון חדש, או כל הוצאה שאפשר לדחות קצת. נכון, אם הלך המקרר אין ברירה כנראה, אבל רוב ההוצאות אינן בסדר הגודל הזה.

קונים כל שבוע בתשלומים את הקניות השבועיות? מהיום - פשוט לא! זו הרי הוצאה שוטפת שתצטרכו להוציא שוב בשבוע הבא - אז מה פתאום שהחודש הבא יממן את האוכל שאתם אוכלים השבוע? שימו לזה סוף ומיד.

הרשימה עוד ארוכה כמובן. שינוי הרגלים והתנהגות הם משימה ארוכה וקשה, אבל האינפלציה כבר כאן ואתם חייבים להתחיל איפשהו. אסור לכם, פשוט אסור, להמשיך את המצב הנוכחי. הוא מתכון בטוח לאסון בשבילכם.

ואם אתם שואלים מה היעד אז הנה הוא כאן, קר ורלוונטי יותר מתמיד:
בסופו של דבר - אתם צריכים להגיע למצב שאתם חוסכים כל חודש לפחות 1000 שקל, ואם אפשר אז יותר (רוצים לשמוע על כך יותר? צפו בסרטון הזה). אתם צריכים - סליחה, חייבים - להגיע למצב שיש לכם חסכון של עשרות אלפי שקלים ואפילו מאות אלפי שקלים שבהם אתם לא משתמשים (נכון, גם לא לחופשה שתמיד חלמתם עליה, בשביל זה תמשיכו לחסוך עוד ואז - תהנו ממנה לגמרי). זה כסף שמוקדש כולו להטבת המצב העתידי שלכם, כסף למקרה חירום, וגם - בתקווה - כסף שתשקיעו בתבונה, קודם כל כדי שהערך שלו לא יישחק עם האינפלציה, וגם בשביל שתשפרו את המצב הכלכלי שלכם.

בהצלחה!

תגובות לכתבה(10):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 6.
    כמו שאמר ר' שלום הציבור מטומטם ולכן הציבור משלם (ל"ת)
    האשם תמיד 15/05/2022 14:39
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 5.
    סיכום יפה של המצב (ל"ת)
    הקורא 14/05/2022 17:04
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 4.
    מזומן שחור
    נחוי 12/05/2022 23:18
    הגב לתגובה זו
    1 0
    מעניין מה היה קורה אם היתה מגבלת משיכה יומית של 100₪ מזומן, או עיסקה עד 200₪ באשראי ביום. כל הבבונים היו קורסים ברגע.... טסלה חדשה? בבקשה , טיסה לקריביים? בבקשה, טיסה לחלל ? בבקשה כשחצי מדינת בבונים מבזבזת ונמצאת במינוסים מטורפים , מי שיקרוס זה הבנקים ומייד לאחר מכן גם הטמבלים שמושכים מזומן/ כסף שחור ללא הגבלה
    סגור
  • הבנקים אף פעם לא יקרסו אחרי 2008
    זיכרון גורלי 16/05/2022 07:16
    הגב לתגובה זו
    0 0
    המונח גדול מכדי ליפול מוכר לך?
    סגור
  • 3.
    אין כיסים בתכריכים. לחסוך למה? (ל"ת)
    אני 12/05/2022 00:58
    הגב לתגובה זו
    1 2
    סגור
  • טען עוד
  • 2.
    אינפלציה שוחקת את חובות משקי הבית
    הפוך גוטה הפוך 11/05/2022 23:54
    הגב לתגובה זו
    2 1
    כך לדוגמה אם יש אינפלציה של 3.5% וריבית הפריים פחות מ2% אז אולי עליית ריבית מכבידה קצת אבל מצד שני כמו שהחישוב בכתבה הראה שהכסף נשחק במשך 20 שנה כך גם המשכנתאות (הלא צמודות) ישחקו.כך קרה שהרבה אנשים סילקו את המשכנתאות בסכומים מצחיקים בשנות ה90 אחרי שנות ה80
    סגור
  • היום המשכנתאות צמודות והמשכורות לא כל כך. (ל"ת)
    שרה 30/05/2022 14:40
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • כן אבל בדרך כלל רק שליש קלצ
    לי 12/05/2022 08:54
    הגב לתגובה זו
    2 1
    ואם יש אינפלציה 20 שנה, הריבית פריים ממש לא תישאר פחות מ2%... אתה מדבר על ריבית בנק ישראל של חצי אחוז.. היא תעלה אפילו ל5%
    סגור
  • לא נכון בכלל
    מי שיודע 12/05/2022 08:53
    הגב לתגובה זו
    0 1
    ברגע שהמדד עולה, בנק ישראל מעלה את הריבית, מה שמייקר את הפריים ובסוף מייקר את המשכנתא.
    סגור
  • 1.
    חחחח, יאללה יאללה
    ישראל ישראלי 11/05/2022 20:04
    הגב לתגובה זו
    11 3
    מה קרה, תן לנשום קצת, מה, חיים, אוכלים, מתים. יאללה יאללה, שלשכן שלי יהיה טסלה ולי לא, שלבן שלו יהיה נייק אייר ולבן שלי לא. ומה הקטע אם ההוא מהעבודה שהפייסבוק שלו מלא מתמונות מנתב"ג , לי לא מגיע. עוד 20 שנה..... איזה מדינה חראאאאאא, איך אפשר לחיות מקצבת זקנה של 2000 שקל ויש לי גם חובות. אלו היו 30 שניות בחייו של ישראל ישראלי, הישראלי הבבון הממוצע.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות