בנק ישראל: כמחצית מהפיקדונות בבנקים הם לתקופה של חודש
בשנת 2023, כשליש מהפיקדונות של משקי הבית בבנקים היה לתקופה של עד חודש, כאשר החל מהרבעון האחרון של שנת 2023 מגיעים אלה מגיעים לכמעט ממחצית מסך היקפי הפיקדונות. כך עולה מדיווח של בנק ישראל היום.
במהלך שנת 2023 עלתה ריבית בנק ישראל עד לרמה של 4.75% וזאת כאשר מערכת הבנקאות נמצאת במצב של עודפי נזילות גבוהים באופן היסטורי. עליית הריבית מרמה כמעט אפסית במשך לא מעט שנים עד לשנת 2022 הביאה לקפיצה בהיקפי הפיקדונות בבנקים, לצד עלייה חדה בהיקפי הפעילות של קרנות כספיות.
עוד עולה מהדיווח של בנק ישראל כי בשנת 2023 עמד שיעור התמסורת הממוצע (גובה הריבית המעשית בפיקדונות לעומת ריבית בנק ישראל) במגזר משקי הבית על כ-68%. במגזרי הפעילות העסקיים היו שיעור התמסורת וריבית הפיקדונות הייתה גבוהה יותר (83% ו–93% בממוצע, עבור מגזרי העסקים הקטנים והגדולים, בהתאמה).
כנראה שמרבית המפקידים מעדיפים לשמור על נזילות גבוהה יחסית, שכן בפיקדונות לטווח ארוך הריבית גבוהה משמעותית (שיעור התמסורת עבור פיקדונות לתקופות ארוכות יותר היה גבוה בכ-0.2% וקרוב יותר לזה של המגזר העסקי). עם זאת, במהלך שנת 2023 ירד שיעור התמסורת בפיקדונות הארוכים משנה והוא אף היה נמוך יותר מפיקדונות בטווח הביניים (בין חודש לשנה) וזאת בהתאם להתפתחות בציפיות לריבית.
מערכת הבנקאות מציעה ללקוחותיה פיקדונות בריבית משתנה ובריבית קבועה, בהתאם לציפיות השוק לסביבת הריבית. מסוף שנת 2023 התייצבו ברמות דומות שיעור ההתפלגות של הפיקדונות בין ריבית משתנה לבין ריבית קבועה וכן שיעור התמסורת בכל אחד ממסלולים אלה. זאת על רקע העלייה באי הוודאות לגבי סביבת הריבית בשנה הקרובה.
עוד מציינים בבנק ישראל כי בשיעור התמסורת המצטברת של ריבית בנק ישראל לריבית פיקדונות משקי בית אמנם חלה ירידה, אך שיעור התמסורת של ריבית בנק ישראל למשקי הבית הוא עדיין גבוה בהשוואה לארה"ב ולאירופה ונמוך מעט בהשוואה לבריטניה ולאוסטרליה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.למה פקדון כשיש קרן כספית (ל"ת)בנקאי לשעבר 12/05/2024 14:26הגב לתגובה זו0 0סגור