כך תקבלו פטור ממס של עד 75 אלף שקל בשנה על הפנסיה
כשאנחנו מתקרבים לגיל הפרישה, נפתחות בפנינו אפשרויות רבות הנוגעות לאופן שבו נבחר לנהל את כספי הפנסיה שלנו. אחת ההחלטות החשובות ביותר היא אם לנצל את קיבוע הזכויות – תהליך משפטי וכלכלי שמאפשר לנו ליהנות מהטבות מס משמעותיות על קצבאות הפנסיה והכספים שחסכנו לאורך השנים.
קיבוע זכויות הוא תהליך המאפשר לפורשים לפנסיה לקבוע באופן סופי את ההטבות הפנסיוניות שלהם מול רשות המסים. המשמעות המרכזית של קיבוע הזכויות היא ניצול הפטור ממס שמגיע לפנסיונרים עבור קצבת הפנסיה החודשית, וזאת בהתאם להוראות החוק. זהו תהליך שהחל ב-2012, כחלק מהרפורמה הפנסיונית, והחוסכים נדרשים להחליט עליו בסמוך לגיל הפרישה. ההחלטה הזו כוללת שיקולים פיננסיים מורכבים, והיא נושאת עמה השלכות לטווח הארוך. מדובר באחת ההחלטות החשובות ביותר שיש לקבל בעת פרישה, ולכן ראוי לקבל ייעוץ מקצועי כדי להבין את ההשלכות המלאות שלה.
היתרונות של קיבוע זכויות
היתרון המרכזי של קיבוע הזכויות הוא האפשרות לקבל פטור ממס על חלק מקצבת הפנסיה החודשית. נכון ל-2024, הפטור ממס מגיע לסכום של כ-4,703 שקל בחודש כשבמקרים רבים זה עולה בהינתן תנאים נוספים. המשמעות היא שפנסיונר יכול לקבל פטור ממס הכנסה של כ-60 אלף שקל ועד כ-75 אלף שקל בשנה. זה יתרון כלכלי משמעותי - בייחוד כשקצבת הפנסיה מהווה חלק משמעותי מההכנסה החודשית לאחר הפרישה.
פטור של 4,703 שקל בחודש צילום:IStock
בנוסף, קיבוע הזכויות כולל גם פטור ממס על היוון (משיכת סכום חד-פעמי) של קצבאות מסוימות - מה שיכול להעניק לפורש גמישות רבה יותר בניהול כספיו לאחר הפרישה.
תהליך קיבוע הזכויות מתחיל עם הגשת טופס 161ד' לרשות המסים. בטופס זה, הפורש מצהיר על רצונו לנצל את הפטור ממס שמגיע לו על קצבת הפנסיה החודשית, בהתאם לשיקולים הפיננסיים והאישיים שלו. לאחר הגשת הטופס, יש לחכות לאישור מרשות המסים. כדאי לזכור כי ההחלטה היא סופית, ולא ניתן לשנותה לאחר קבלת האישור.
ניתן לבצע קיבוע גם במועד מאוחר יותר אחרי הפרישה
קיבוע הזכויות מתבצע לרוב בסמוך לגיל הפרישה, אך חשוב לדעת כי ניתן לבצעו גם במועד מאוחר יותר, בתנאים מסוימים. עם זאת, מומלץ שלא לדחות את ההחלטה, כדי להבטיח ניצול מיטבי של הפטורים המגיעים לפורש. למרות היתרונות הברורים של קיבוע הזכויות, חשוב להבין שההחלטה היא סופית ולא ניתנת לשינוי. לכן יש לשקול את כל השיקולים לפני הגשת הבקשה, ולהתייעץ עם רואה חשבון לפני קבלת ההחלטה.
כשבוחנים את קיבוע הזכויות, חשוב להביא בחשבון כמה שיקולים חשובים. ראשית, גובה הפנסיה הצפוי: ככל שקצבת הפנסיה החודשית גבוהה יותר, כך גדל הפוטנציאל לחיסכון במס באמצעות קיבוע הזכויות. שנית, הוצאות מחיה צפויות: פנסיונר שצפוי להוצאות גבוהות במהלך השנים הראשונות לפרישה, עשוי להעדיף ניצול של הפטור על היוון קצבה (משיכה חד-פעמית של סכום כסף) על פני הפטור על הקצבה החודשית.
כמו כן, צריך להביא בחשבון את מצבו הבריאותי והמשפחתי של הפורש. כך לדוגמה, אם יש ילדים או בני זוג שתלויים בפורש, כדאי לשקול את האפשרות לשמור על חלק מהכספים למטרות ירושה או תמיכה עתידית.
קיבוע זכויות הוא החלטה אישית התלויה במגוון רחב של גורמים. בעוד שהפטור ממס הוא יתרון משמעותי עבור רוב הפנסיונרים, יש מקרים שבהם ייתכן שקיבוע הזכויות אינו הצעד הנכון. כך לדוגמה, פנסיונרים בעלי הון רב או הכנסות נוספות עשויים לגלות שהפטור אינו משמעותי עבורם, והם יבחרו באסטרטגיות אחרות לניהול הפנסיה.
קיבוע זכויות לפנסיה הוא החלטה חשובה ומשמעותית שיש לה השלכות לטווח הארוך. מדובר בתהליך המאפשר ליהנות מפטור ממס הכנסה על חלק מקצבת הפנסיה החודשית, מה שיכול להקל על ההתמודדות הכלכלית לאחר הפרישה. עם זאת, ההחלטה אם לבצע קיבוע זכויות או לא, תלויה במצבו הפיננסי והאישי של כל פורש, ויש לקבלה בהינתן מכלול השיקולים.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.קיבוע זכויותמירו 03/09/2024 10:25הגב לתגובה זו1 0מאיזה גיל ניתן לבצע קיבוע זכויות מגיל 60 או רק בגיל 67 לגבר?סגור
-
3.הפטור נכון לשנת 2024 הוא 4,903 שח לחודש ולא כפי שצויין (ל"ת)יועץ פרישה מוסמך 03/09/2024 07:12הגב לתגובה זו1 0סגור
-
2.מה ההשלכות של קיבוע זכויותיפתח 03/09/2024 07:03הגב לתגובה זו2 0לא ברור מהכתבה מה החסרונות של קיבוע זכויית כי אחרת זה היה צריך להיות תהליך אוטומטי שכל אחד זכאי לו ללא הגשת בקשהסגור
-
1.איך הפטור 75,000 שנתי אם מגיע עד 4,700 חודשי? (ל"ת)צרי 02/09/2024 14:28הגב לתגובה זו4 0סגור