מהם הנכסים הלא סחירים הפופולאריים בקרב המוסדיים ומי הכי חשוף להם?

נכסים לא סחירים, כמו נדל"ן, Private Equity ועוד, הפכו למרכיב פופולארי בתיק של הגופים המוסדיים, בעיקר בגלל הגיוון שהם מוסיפים לתיק אבל גם בגלל אופן הצגת שווי האחזקות - מהם הנכסים הפופולאריים ביותר ואיזה מהגופים המוסדיים חשופים יותר לנכסים לא סחירים?
 |   | 
telegram
(3)

השקעות "אלטרנטיביות" בנכסים לא סחירים צברו פופולאריות בקרב מנהלי התיקים בגופים המוסדיים בשנים האחרונות. הם מוסיפים אפשרויות לגיוון התיק וגם עוזרים להגן מהתנודתיות בשווקים הסחירים. עם זאת, ממחקרים שהתפרסמו בשנים האחרונות בארה"ב עולה כי הקרנות של הגופים המוסדיים התאפיינו בתשואות חסר לעומת המדדים הפופולאריים בשנים האחרונות, כאשר דווקא השקעות אלטרנטיביות מהוות את הסיבה העיקרית לביצועים הנחותים.

לגופים המוסדיים יש את הזכות לבצע שערוכים לנכסים הלא סחירים שבתיק לעיתים רחוקות יותר, כל שבזמן נתון הערכת השווי של הנכסים עלולה לא לשקף את שווי הנכסים האמיתי. זה עשוי ליצור הזדמנות אצל משקיעים שמזהים זאת בתקופות בהן שווי הנכסים עולה אך לא משתקף בשערוכי הקרן, אך במקרים אחרים זה עלול להשפיע על המשקיעים החדשים לרעה.

כך למשל המשקיעים המנוסים יותר בקרנות יכולים למכור את אחזקותיהם בשווי גבוה משווי הנכסים בפועל, ומשקיעים חדשים ללא המידע המלא או ללא היכולת לשערך את הנכסים נכנסים לקרן לפי שווי גבוה יותר מהשווי בפועל.
 

החשיפה לנכסים לא סחירים בגופים הישראלים


מניתוח של HA global מקבוצת וואליו השקעות מתקדמות עולה כי הגוף המוסדי הישראלי עם החשיפה הגדולה ביותר לנכסים לא סחירים מתוך סך הנכסים המנוהלים הוא מגדל, עם חשיפה של 19% לנכסים לא סחירים מתוך סך הנכסים המנוהלים. אחרי מגדל הפניקס וכלל עם חשיפה של 13% מסך התיק, הראל עם 12%, מנורה ואלטשולר שחם עם 11% ומיטב עם 10%.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

בגופים המוסדיים בישראל מנוהלים סך של 80 מיליארד דולר בנכסים לא סחירים, כאשר סוג הנכסים הפופולאריים ביותר בתוך קטגוריית הנכסים הלא סחירים הוא פרייבט אקוויטי - חברות פרטיות - המהוות 40% (32 מיליארד דולר) מסך הנכסים הלא סחירים המנוהלים בקרב הגופים המוסדיים. לאחר מכן השקעות בנדל"ן המהוות 28% מסך הנכסים הלא סחירים המנוהלים (22 מיליארד דולר), תשתיות עם 16% (13 מיליארד דולר), אשראי עם 14% (11 מיליארד דולר) וקרנות גידור עם 3% (2 מיליארד דולר).

 

הקריסה בשוק המשרדים בארה"ב

על רקע הריבית הגבוהה בארה"ב בשנים האחרונות, שוק הנדל"ן בארה"ב מדשדש כאשר בשוק הפרטי המכירות של בתים חדשים נמצאות בשפל - בחודש יולי למשל המכירות של בתים קיימים (כלומר מכירות של בתים יד שנייה), הסתכמו ב-3.95 מיליון מכירות. הנתון לא גבוה בהרבה מהנתון של נובמבר האחרון שעמד על 3.79 מיליון מכירות - הנתון הנמוך ביותר מאז 1995.

שוק המשרדים בארה"ב במצב גרוע עוד יותר - בחודש שעבר פורסמו נתונים לפיהם מכירות המשרדים בארה"ב עלו ב-22% במחצית הראשונה של 2024. לכאורה, אלה היו אמורים להיות נתונים שמבשרים על שינוי בשוק, שנמצא בירידה משמעותית בתקופה האחרונה, אלא שעל פי רוב ההערכות מדובר בטיפה בים, שכמעט ולא משפיעה על השוק שנמצא בשפל של שנים - בניינים שלמים עומדים כמעט ריקים במנהטן בשנה האחרונה, כאשר גם הרגלי העבודה מהבית בחברות רבות, שטופחו בעיקר בתקופת הקורונה, נמצאים בחברות עד היום ומביאות אותן לסגור משרדים.

על פי דוח שפרסמה חברה JLL,  המתמחה בנדל"ן וניהול השקעות, על אף עלייה במכירות של בנייני משרדים (בהיקף של 25.8 מיליארד דולר במחצית הראשונה של השנה), עדיין מדובר בעלייה מינורית יחסית, שרוחקה מלהוציא את שוק המשרדים בארצות הברית מהמשבר. "האצה משמעותית יותר תהיה תלויה בשיפור בתחזית הריבית, שיכולה להתחיל למתן את עלויות ההון ולייצב את הערכות הנכסים", נכתב בדוח. הורדת הריבית הצפויה של הפד' צפויה לתרום לשוק המשרדים ולשוק הנדל"ן בכלל, אבל סביר להניח שהדרך להתאוששות מלאה  עוד ארוכה.
 

הריכוזיות בקרנות


ברבעון הראשון של 2024 כ-521 קרנות בשוק הפרטי גייסו סכום כולל של 295 מיליארד דולר בכל סוגי הנכסים. נתונים אלו כמעט זהים לאלו של הרבעון הראשון של 2023, בו גויסו 298.4 מיליארד דולר. יחד עם זאת, מספר הקרנות ירד ב-45.9% לעומת השנה הקודמת, דבר המדגים את הריכוזיות הגבוהה בגיוסים כאשר קרנות מעל מיליארד דולר מהוות כיום כ-81% מסכום הגיוס. מאז 2018, קרנות מעל מיליארד דולר מהוות יותר מ-60% מכלל ההון שגויס.

קרנות הפרייבט אקוויטי היוו את החלק הגדול ביותר בהון שגויס ברבעון הראשון, עם 52.9%. זאת למרות הסביבה המאתגרת לאקזיטים וחלוקות איטיות. פעילות עסקאות הפרייבט אקוויטי - ובמיוחד רכישות משלימות - נותרה עמידה, מה שמחייב את מנהלי הקרנות לשמור על מומנטום גיוס חזק בכדי לנצל עסקאות אלו. השקעות סקונדרי תפסו את המקום השני בגודלן, עם 11.8%. הגידול הזה מובן, בהתחשב בירידה בערוצי היציאה מסורתיים. מנהלי השקעות סקונדרי מנצלים את הביקוש הגובר לנזילות ומקימים קרנות גדולות בכדי להשקיע בהזדמנויות שנוצרו

תגובות לכתבה(3):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 3.
    בידול משקיע מוסדי ומשקיע פרטי
    אלטרנטיבי 17/09/2024 15:19
    הגב לתגובה זו
    0 0
    זה נכון שהערכת השווי של הנכסים עלולה לא לשקף את שווי הנכסים האמיתי אבל חשוב לציין שמשקיע מוסדי לא יתקרב לרוב לקרנות במבנה פתוח, קרנות פתוחות הן מוצר שמתאים יותר למשקיע הפרטי בעוד שהמסודיים משקיעים בקרנות במבנה סגור לתקופות של 10 שנים בממוצע
    סגור
  • 2.
    נכסים לא סחירים=ניהןל השקעות בשמיים. לברוח (ל"ת)
    מבין 14/09/2024 08:41
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 1.
    הבעיה בקרנות פתוחות
    רוי בוי 13/09/2024 23:42
    הגב לתגובה זו
    0 0
    נכנסים ויוצאים משקיעים כל הזמן איך הרשות נותנת לזה לקרות ???
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות