דולרים כסף מזומן
צילום: Pixabay

שער הדולר מתחזק בעולם, מה יקרה לדולר מול השקל?

מה הסיבות ששער הדולר עולה בעולם, איך זה שהשקל חוזר בחודשים האחרונים להיות המטבע החזק בעולם, האם זה יימשך, והגורמים שישפיעו על הדולר בהמשך?  וגם - איך אנחנו יודעים ששער הדולר יעלה מול השקל מחר (בחוזים) וביום שני?

עמית בר |
נושאים בכתבה שער הדולר

שער הדולר עלה בחודשים האחרונים מול רוב המטבעות בעולם. בחודש האחרון, הדולר האמריקאי התחזק בכ-2.6% מול האירו.  מאז בחירת דונלד טראמפ לנשיאות ארה"ב בנובמבר 2024, הדולר התחזק משמעותית מול האירו, עם עלייה של כ-6.3%. גם יתר המטבעות נחלשו מול הדולר. כולם למעט השקל.


שער הדולר נחלש מול השקל מאז בחירתו של טראמפ ב-2%. במילים פשוטות - השקל הפך להיות (או חזר להיות) המטבע החזק בעולם בחודשים האחרונים, ויש לזה סיבה טובה - בחודשים האחרונים פרמיית הסיכון של שיראל ירדה דרמטית על רקע ההישגוחם הצבאיים וההפסקת הלחימה בלבנון. ההערכות הן שהזירה האיראנית כבר לא מהווה איום גדול בשל הטילים הבליסטיים ושהאיום בכלל על ישראל אינם כאלו שיפגעו בכלכלה לאורך זמן. יש כמובן אי וודאות עדיין מאוד גדולה, והמתווה להחזרת החטופים עדיין לא מתגבש; הזירות מול איראן, החות'ים  וגם לבנון לא רגועות בכלל, ויש סיכונים ואתגרים כמעט מכל גבול.


ישראל עדיין במלחמה, אבל החזרה לשגרה מסוימת כשידנו על העליונה מבחינה ביטחונית בהמשך לחיסול צמרת חיזבאללה וחמאס, מחזירה את הצריכה ואת הצמיחה. במקביל יש כבר טון אחר לגבי הפחתת הרייבת וזו צפויה ככל הנראה כבר ברבעון השני של השנה. בד בבד, הבורסה זינקה בחודשים האלו ואגרות החוב עלו והם מבטאים רייבת נמוכה משמעותית ממה שהיה לפני מספר חודשים - כלומר, הציפיות להפחתת ריבית ולירידה באינפלציה הן גבוהות. המדד אגב ימשיך להיות גבוה, אבל הכלכלנים חוזים שהחל מפברואר הוא יירד מדרגה שבשנה הבאה הוא יהיה סביב 2.6% - בטווח של בנק ישראל.


כל זה מחזק את השקל ביחס לדולר כשצריך לזכור שהדולר הוא גם חוף מבטחים בשעת צרה ובמלחמות. הציבור רכש דולרים בשנה האחרונה כדי לגדר את הסיכונים בהשקעות השקליות. הציבור עושה זאת ישירות ובעיקר דרך הגופים המוסדיים שהעלו את מרכיב הדולר בתיקי ההשקעות.

קיראו עוד ב"מט"ח"


ככל שיש ציפיות להתקדמות במתווה החטופים ובסיום המלחמה כך השקל אמור להתחזק. קחו גם בחשבון שהמוסדיים נמצאים בשיעור גבוה של גידור דולרי לעומת העבר וצפוי שהם יפחיתו אותו עם הזמן. כיום הם ברמת של 30% וצפונה, בעבר זה היה מתחת ל-25%. ההפחתה הזו על פני זמן משמעותה - מכירת דולרים וקניית שקלים וחיזוק השקל.


ההשפעה של המוסדיים היא הרבה יותר גדולה בשוטף - הם פועלים הפוך ממה שקורה בשוק האמריקאי. כאשר השוק שם יורד (כמו בימים האחרונים) הם בעצם יורדים בחשיפה הדולרית שלהם (ערך ההשקעות הדולריות ירד) ולכן הם קונים דולרים. וההיפך. זה מסביר חלק משמעותי מהעלייה בדולר ביחס לשקל בשבוע האחרון. אז מה צפוי בדולר ביחס לשקל? זה תלוי קודם כל במה שיקרה בדולר ביחס לעולם עם שילוב של הההשפעות המקויות שקשורות למלחמה ולכלכלה. 



למה שער הדולר עולה בעולם?



התחזקות הדולר בעולם נובעת מציפיות למדיניות כלכלית תומכת עסקים מצד הממשל החדש, כולל הפחתות מיסים והשקעה בתשתיות, אשר עשויות להוביל לצמיחה כלכלית ולהעלאת הריבית על ידי הפדרל ריזרב. כן, יש כבר כאלו שחוששים מהעלאת ריבית, למרות שהיעד בשנה הקרובה הוא להפחתת ריבית.


בנוסף, אי הוודאות הכלכלית באירופה, במיוחד סביב סוגיות כמו משבר האנרגיה והמתח עם רוסיה, תורמת להיחלשות האירו מול הדולר. כלכלנים צופים כי מגמה זו עשויה להימשך בטווח הקצר, אך תלויה בהתפתחויות המדיניות והכלכליות בשתי היבשות.


הסיבה הכלכלית: נתוני תעסוקה ותשואות אג"ח בארה"ב

נתוני תעסוקה חזקים שפורסמו לאחרונה בארה"ב מצביעים על גידול משמעותי במספר המשרות – 256 אלף בדצמבר לעומת צפי של 155 אלף בלבד. נתון זה מחזק את התפיסה כי הכלכלה האמריקאית שומרת על יציבות יחסית, אפילו לנוכח עליות הריבית שהשפיעו על שווקים רבים.

תשואות האג"ח האמריקאיות ל-10 שנים זינקו ל-4.75%, מה שהופך את האג"ח האמריקאיות לאטרקטיביות יותר למשקיעים זרים, ובכך מגדיל את הביקוש לדולר.


טראמפ והמדיניות הכלכלית

דונלד טראמפ, שתומך במדיניות "אמריקה תחילה", כולל מכסים והגבלות סחר, שבאופן היסטורי תורמים להתחזקות הדולר בשל צמצום גרעון הסחר של ארה"ב, כבר בהצהרותיו מחזק את המטבע האמריקאי. אם  מדיניות המכסים תצא לפועל, זה עשוי לחזק עוד יותר את שער הדורל. 

בנוסף, המתח סביב ההחלטות בנוגע לטיקטוק ולחברות טכנולוגיה סיניות אחרות מחזק את הביקוש לדולר כנכס בטוח בשווקים הלא ודאיים.



המכסים וההשפעה על הסחר הבינלאומי


האפשרות של החזרת מכסים על יבוא מסין או הידוק יחסי הסחר על ידי ממשל אמריקאי חדש עשויה להקטין את הייבוא ולהגדיל את הביקוש למוצרים אמריקאים. מדיניות זו יכולה להשפיע לטובת הדולר בטווח הבינוני והארוך, שכן היא מפחיתה את הביקוש למטבעות זרים מצד צרכנים וחברות אמריקאיות.


הריבית והפד: עליית הדולר בעקבות מדיניות מוניטרית

הפדרל ריזרב, הבנק המרכזי של ארה"ב, נמצא בלחץ להתמודד עם אינפלציה שממשיכה להראות סימנים של עמידות. לאחר שנתוני התעסוקה הראו יציבות, ישנה אפשרות שהפד יאט את קצב הורדות הריבית או יעלה שוב את הריבית אם האינפלציה לא תיעצר.

ריבית גבוהה יחסית בארה"ב מגדילה את האטרקטיביות של הדולר כיעד להשקעות ומביאה להתחזקותו מול מטבעות אחרים, כולל השקל.





הדולר מתחזק מול השקל: מתקרב ל-3.70 שקלים



ביום שישי הדולר עלה ב-0.5% ביחס לשקל ל-3.68 שקלים. רק לפני שבוע וחצי הוא היה באזור ה-3.6 שקלים לדולר. הכלכלנים מסבירים כי מול ההשפעה העולמית יש את ההשפעה המקומית שהיא דווקא תומכת בשקל חזק.

היקף הייצוא מול היבוא יוצר מכירת דורלים שוטפת שמחזקת את השקל ביחס לדולר. גם תנועות ההון הם כאלו שתומכות בשער השקל ביחס לדולר. 


כמו כן, הריבית השקלית לרוב גבוהה יותר מהרייבת  האמריקאית וזה מביא משקיעים בעולם למכור דולרים ולקרנות שקלים ולהשקיע בנכסים ממשלתיים כאן. כלומר, התהליכים הבסיסיים במשק ובכלכלה המקומית הם כאלו שמחזקים את השקל ולראייה - זה מה שקורה בעשורים האחרונים, הדולר כבר היה קרוב ל-5 שקלים והוא נשחק בהדרגה. 


השאלה מה יקרה בהמשך היא כמובן הערכה, ולגבי ניבוי שערי מט"ח, חשוב להדגיש כי הם בלתי אפשריים. זה יותר קשה ומורכב מהערכות על מניות כי הפרמטרים שמשפיעים על שערי מט"ח הם אינסופיים ולא נשלטים.


ולכן, אפשר להגיד כך - הנתונים הבסיסיים של המשק תומכים בהתחזקות שער השקל. אלא שבעולם הדולר מתחזק וזה מקזז את העלייה בשקל, ומעבר לכך - אי הוודאות ענקית בשל המלחמה, הבעיות הפנימיות בבית, והמלחמות מסביב.

 גורם עיקרי שמשפיע על שער הדולר בטווח המידי הוא התנועות הכספיות של הגופים המוסדיים. כפי שהוסבר אלו בעצם משנים את החשיפה הדולרית מדי יום במקביל לשינויים בוול סטריט. ביום שישי וול סטריט ירדה ולכן החשיפה הדולרית בתיקי השהקעות (מאות רבות של מיליארדים) ירדה והם צריכים להחזיר אותה - להעלות אותה. הם עושים זאת כאמור דרך רכישת דולרים (לרוב בחוזים) והממשעות ששער הדולר צפוי לעלות מול השקל ביום ראשון (במסחר באופציות ובחוזים) וביום שני, אם כי בדולר כמו בדולר - הכל יכול לקרות. יכול להיות שהעלייה בשייש כבר מגלמת חלק מהביקושים הצפויים כי הגפים המוסדיים הבינו כבר בשעות הבוקר והצהריים בזכות החוזים על וול סטריט כי צפויה מגמה פושרת ואפילו שלילית. 




שאלות ותשובות על שער הדולר

למה הדולר התחזק מול האירו?

הדולר התחזק מול האירו בגלל נתוני תעסוקה חזקים בארה"ב, תשואות אג"ח גבוהות, ואי-ודאות כלכלית באירופה, בעיקר סביב משבר האנרגיה ומתח גיאופוליטי.


איך השקל הצליח להישאר חזק למרות המלחמה?

השקל נותר חזק בזכות פרמיית סיכון נמוכה, חוסן כלכלי, ופעילות מוסדית מקומית שמפחיתה את החשיפה לדולר.


מה צפי הריבית בישראל והשפעתו על השקל?

התחזיות מדברות על ירידה בריבית ברבעון השני של 2025. מהלך כזה עשוי להקטין את אטרקטיביות ההשקעות בשקל, אך במקביל לתמוך בצמיחה וביציבות כלכלית.

מדוע המוסדיים משפיעים על שערי המט"ח?

המוסדיים משפיעים בשל תנועות הון משמעותיות בתיקים המנוהלים על ידם. כאשר הם מפחיתים חשיפה לדולר, הם תורמים לחיזוק השקל.

האם הדולר עשוי להתחזק מול השקל בעתיד?

זה תלוי בהתפתחויות בזירה המקומית והבינלאומית. נתונים כלכליים בארה"ב והמתחים באזור ישפיעו על שער הדולר מול השקל.

למה קשה לחזות שערי מט"ח?

שערי מט"ח מושפעים ממספר רב של פרמטרים, כולל נתונים כלכליים, אירועים גיאופוליטיים, ותנועות הון. השוק הזה דינמי מאוד ומורכב לניבוי.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה