דולרים כסף מזומן
צילום: Pixabay

הדולר מאבד 1%, התממש 2.5% ביומיים

התנודתיות בשוק המט"ח נמשכת במקביל לטלטלה שעוברים השווקים הפיננסים בצל ההתפתחויות האחרונות בתוכנית המכסים האמריקאית; מה יקבע את כיוון המטבע בתקופה הקרובה?

איתן גרסטנפלד | (1)
נושאים בכתבה מט"ח דולר שקל

רק לפני שלושה ימים  שער הדולר זינק למעל 3.8 שקלים לדולר. הסיבה היתה אי הוודאות בשווקים והנפילות בוול סטריט שצריכה את הגופים המוסדיים שהחשיפה של התיקים שלהם לדולר ירדה, להגדיל חשיפה לדולר - כלומר לקנות דולרים כשהשוק יורד. הם קנו דולרים למרות שהדולר דווקא נחלש בעולם. לא בטוח שהשיטה שלה עובדת, יכול להיות שצריך לתת לתיק ההשקעות לנוע בהתאם לחשיפה הקיימת ולא לשחק כל יום בשיעורי החשיפה, אבל כל עוד זו השיטה שער הדולר לרוב מתנהג הפוך מוול סטריט.  

דולר שקל רציף -0.26%  

דולר ארה"ב 

אבל ביומיים האחרונים הוא יורד למרות שוול סטריט יורדת. אתמול הדולר צנח מול השקל ב-1.5% אולי כי הוא פשוט הגיע לרמות גבוהות מאוד באופן יחסי, אולי כי היצואניות ממירות דולרים לשקלים כדי לשלם משכורות והוצאות בשקלים. כעת, גם שער הדולר יורד בקרוב ל-1%. 

מאז "יום השחרור" - יום הטלת המכסים ועד היום הדולר האמריקאי חווה תנודות משמעותיות מול מטבעות עיקריים כמו האירו, הין היפני ואחרים, בעיקר בשל ההשפעה הכלכלית והגיאופוליטית של המכסים. שער הדולר מול האירו נחלש מאוד - בתחילת אפריל, שער האירו עמד על כ-1.07-1.08 דולר, אך האירו טיפס לכ-1.12-1.14 דולר, עלייה של כ-5%-6%. 

השוק מעריך שהמכסים ישפיעו על היקף הסחר והביקוש למטבעות. המכסים החדשים, כולל 20% על האיחוד האירופי ו-34% על סין, יצרו חוסר ודאות בשווקים, וגרמו למשקיעים לפנות למטבעות כמו האירו כחלופה לדולר כי אם אירופה תמכור פחות לארה"ב אז יהיו פחות קניות אירואים. ובכלל - ברגע שמאזן הסחר כפי שארה"ב רוצה יהיה טוב יותר זה אומר שבסיכוי גבוה המטבע שלה ייחלש. 

ויש גם את השפעת הריבית. בעוד הבנק המרכזי האירופי שמר על גישה תומכת יחסית במסלול ריבית יורד, הבנק הפדרלי בארה"ב נתפס כמי שימשיך לשמור על ריבית גבוהה. כאשר המסלול יורד יש מקום לרווחי הון באגרות החוב והן אטרקטיביות ולכן יש מעבר לאג"ח באירופה על חשבון אג"ח בארה"ב ששם על רקע המכסים גם לא רואים הפחתה ברייבת אולי ההיפך.זה מוביל בהתאמה למכירת דולרים וקניית אירו - הביקוש מייצר עלייה בשער האירו.  

הדולר גם נחלש מול הין, שנחשב למטבע מקלט בטוח בתקופות של תנודתיות. בתחילת אפריל, שער הדולר היה כ-153-155 ין, וכיום הוא נע סביב 150-152 ין, ירידה של כ-2%. הירידות בשווקי המניות, כמו צניחה של 3.8% בניקיי, הגבירו את הביקוש לין. 

קיראו עוד ב"מט"ח"

הדולר נחלש מעט מול הפאונד, כאשר שער הלירה עלה מ-1.24 דולר בתחילת אפריל לכ-1.25-1.26 כיום, עלייה של כ-1%. זאת על רקע ציפיות לצמיחה מתונה בבריטניה ותגובה מתונה יותר של בריטניה למכסים.  הדולר נותר יציב יחסית מול היואן, למרות המכסים הכבדים על סין. סין נוקטת בצעדים לייצוב המטבע, כולל התערבויות בשוק, כדי למנוע ירידה חדה ביואן

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    הבולדוג 11/04/2025 14:27
    הגב לתגובה זו
    היבוא מתייקר המוצרים האמריקאים מוזלים אז היצוא האמריקאי יפרח והגרעון המאזן התשלומים יקטןזה מה שרצה הנשיא טראמפ