דולר יורד
צילום: Photo by Ryan Quintal on Unsplash

הדולר ירד ב-10% מאז ההשבעה: למה טראמפ רוצה דולר חלש?

צעדי ממשל טראמפ, מאז כניסתו לבית הלבן, הביאו לכך שהמטבע האמריקאי נמצא בירידה מתמדת מול המטבעות המובילים האחרים; למה זה דווקא משחק לידיו למרות שזה תומך בעליית האינפלציה?

איתן גרסטנפלד | (3)
נושאים בכתבה דולר דונלד טראמפ

למרות ההתחזקות מול השקל, הדולר נמצא במגמת שחיק מתמדת מול שורה של מטבעות מובילים אחרים. מה שלפחות כרגע תואם את ההשקפה של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ שהתבטא בעבר בעד החלשות במחיר הדולר, במטרה לתמוך ביצואנים ולהקטין את גרעון הסחר של ארצות הברית, אשר נמצא בליבו של תוכנית המכסים שהושקה בתחילת החודש.


מדד הדולר, שמודד את ערכו אל מול סל של מטבעות זרים, ירד אתמול לרמה הנמוכה ביותר מאז 2022, על רקע המתיחות בין הנשיא דונלד טראמפ, לראשי הפדרל ריזרב. במקביל, האירו עלה אתמול  ב-1.3% מול הדולר, כאשר גם הין היפני והפרנק השוויצרי התחזקו מול המטבע האמריקאי. מאז השבעתו של טראמפ ירד הדולר בחדות ובסך הכל איבד כ-10% מערכו. הסיבה המרכזית לשחיקה בערך המטבע היא תוכנית המכסים שהושקה על ידי הממשל האמריקאי בתחילת החודש.


לכך, מצטרפת הביקורת של טראמפ על יו"ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול, וההתבטאויות מצדו ומצד סביבתו בנוגע לפיטורים אפשריים של פאוול. בפוסט שפרסם אתמול ברשת החברתית שבבעלותו, Truth Soci, מתח טראמפ פעם נוספת ביקורת על פאוול, וכינה אותו "מר מאוחר מדי" ו"ללוזר". זאת בשל העובדה שהוא ממשיך לדבוק בעמדת הבנק שלא להוריד את הריבית, חרף הירידות בשווקים. מי שלא אהב את ההתבטאויות האחרונות של טראמפ הם המשקיעים, שהעלו את תשואות האג"ח והורידו את ערכו של הדולר, עדות לכך שהם בוחרים להדיר את רגליהם מהכלכלה האמריקאית.


אלא שלפחות כרגע נראה שזה לא מטריד במיוחד את טראמפ שדווקא סבור שיש צורך בירידה בערכו של הדולר. זאת, בניגוד למנהיגים הקודמים של ארה"ב, אשר קיבלו בברכה את מעמדו הדומיננטי של הדולר בעולם, מה שגם אפשר להם לשלם שיעורי ריבית נמוכים יחסית על החובות שגייסו. עם זאת, טראמפ דווקא מצודד במטבע חלש שכן הוא סבור שזה יעזור לתמרץ את הייצור המקומי, היות והדבר מסייע לייצואנים. לדבריו, דולר חזק הוא "אסון ליצרנים שלנו", כאשר דברים דומים, הושמעו על ידי סגנו, ג'יי. די ואנס, שאמר כי למרות שדולר חזק הוא "טוב לכוח הרכישה של ארצות הברית", הוא בא על חשבון היצרנים.


תפיסה זו, זכתה ללא מעט ביקורת שכן היא עשויה להשפיע על האינפלציה והמחירים שהצרכן המקומי נאלץ להוציא. זאת היות וירידה בערכו של הדולר מייקרת את הייבוא, מה שבתורו מגדיל את האינפלציה, ובא לידי ביטוי בכיסים של הצרכנים שנאלצים להוציא יותר על הרכישות שלהם. בנוסף, הדבר מקשה על הבנק המרכזי להוריד ריבית מה שכאמור עשוי להעיב על השווקים הפיננסים.


אלצנו - המגמה הפוכה


בזמן שהדולר נשחק מול המטבעות המובילים, מול השקל הוא דווקא מתחזק בתקופה האחרונה. הסיבה המרכזית לכך היא שהנפילות בוול סטריט משפיעות על החשיפה הדולרית של הגופים המוסדיים בישראל. מוסדיים אלה, שמנהלים קרנות פנסיה, גמל והשתלמות, מחזיקים חלק ניכר מהתיקים שלהם בנכסים דולריים. כאשר מדדים כמו ה-S&P 500 יורדים, שווי הנכסים הדולריים שלהם מצטמצם, והם נאלצים לפעול כדי לאזן את החשיפה המטבעית שלהם.  כדי לעשות זאת, המוסדיים מגבירים רכישות דולרים בשוק המקומי, בעיקר דרך רכישת אופציות ונגזרים על הדולר. פעילות זו יוצרת ביקוש מוגבר לדולר בשוק הישראלי, מה שדוחף את שער הדולר כלפי מעלה.


לכך הצטרפו בחודשים הקודמים חוסר הוודאות ביחס להמשך המלחמה בעזה והמשבר הפנימי. בחודש שעבר, התחזק הדולר בצורה משמעותית בצל הדיווחים על פיטורי היועמ"שית וראש השב"כ, שעוררו את החשש של המשקיעים מפני החזרה למציאות הפנימית שלפני המלחמה. במקביל, גם החזרה ללחימה בעזה, תרמה גם היא להתחזקות של הדולר מול השקל. עלייה זו אמנם התמתנה במעט בשבועות האחרונים אך הדולר עדיין נסחר ברמות גבוהות יותר מאלו שבן נסחר בתחילת השנה.

קיראו עוד ב"מט"ח"



השינויים בשער הדולר מול השקל מתחילת השנה

תגובות לכתבה(3):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    משקיע 22/04/2025 10:57
    הגב לתגובה זו
    ערכו של הדולר נובע מנכונות שותפות הסחר של ארהב להחזיק בו ובנכסים פיננסיים בארהב. אין לו שום ערך אחר פרט לזה הנובע מאיומים צבאיים של ארהב על מפיקות נפט להכריחן לקבל רק דולרים. בפועל אין שום הגבלה על הדפסת הדולרים מהאוויר עי הבנק המרכזי.
  • 2.
    סווינגר 22/04/2025 10:20
    הגב לתגובה זו
    מול השקל מחזיק יפה על 3.72 בזמן כתיבת שורות אלה מוסדיים רוכשים בגלל חולשה בבורסה ארהב.משמע השקל מטבע אפילו חלש ולעלוב יותר לעומת שאר המטבעות ולא רק מול הדולר.רפובליקת בננות של המזרח התיכון
  • 1.
    אנונימי 22/04/2025 09:21
    הגב לתגובה זו
    הכלכלה האמריקאית ברובה מבוססת על שירותים כ80% מהתמג החלשות הדולר לא תגרום ליצור עודף אלא ובעיקר לעלית מחירים בארהב. הבלוף האמריקאי מתפוצץ! חברות ענק העבירו יצור למדינות עולם שלישי ועכשיו אין דרך חזרה