מטבע אירו; קרדיט: Pixabayמטבע אירו; קרדיט: Pixabay

האירו ממשיך לזנק - איך אפשר להיחשף אליו והאם כדאי?

האירו רושם שיא של 3.5 שנים מול הדולר ושל שנה וחצי מול השקל כשהוא כבר מתקרב ל-4.3 שקל; מה מחזק את האירו, האם כדאי להיחשף אליו ומה האפשרויות לעשות זאת?

רוי שיינמן |

על רקע אי הוודאות שיוצרת מלחמת הסחר, בעיקר סביב ארה"ב, מי שמתחזק הוא דווקא האירו. המטבע הגיע לשיא של 3.5 שנים מול הדולר ומול השקל האירו רושם שיא של כשנה וחצי ברמה של כ-4.27 שקל. יש את הגורמים שמחזקים את האירו כמו התמתנות האינפלציה באירופה והחוזקה היחסית שכלכלות מדינות גוש האירו מפגינות. מול הדולר ההתחזקות בולטת יותר עקב היחלשות הדולר שלמעשה כבר ירד בכ-10% מול סל המטבעות מאז השבעת טראמפ


לצד זאת יש לאחרונה גם מגמה של הסטת כספים מהבורסה בארה"ב לבורסות באירופה שנחשבות סולידיות יותר, ולצד הזינוק באירו נשאלת השאלה האם כדאי להיחשף למטבע, ואם כן מה הדרכים לעשות זאת?


מה מחזק את האירו?

מספר גורמים מחזקים את האירו. ראשית, התמתנות האינפלציה בגוש האירו מעלה את האמון של המשקיעים בכלכלות אירופה. האינפלציה התמתנה מאזורים של 5% בשיא ל-2.2% במרץ, וחלק מהתחזיות מדברות כבר על אינפלציה של כ-1.5% ביוני. זה כאמור מצד אחד מעיד על יציבות הכלכלה אבל מצד שני גם עשוי להביא להעלאות ריבית מצד הבנק המרכזי האירופי, מה שיהפכו השקעות באירופה לאטרקטיביות יותר.


למרות משבר האנרגיה והמלחמה באוקראינה, כלכלת אירופה הצליחה להימנע ממיתון. ברבעון האחרון של 2024 למשל, התוצר בגוש האירו אף רשם צמיחה קלה של 0.1%​ . במקביל, האבטלה באירופה ירדה לשפל של עשרות שנים. שיעור האבטלה בפברואר עמד על נתון נמוך של כ-6.1% מנוכה עונתיות, נתון שגם כן מעיד על יציבות הכלכלה.


בנוסף, לאחר משבר האנרגיה ב-2022 כתוצאה מהסנקציות שהוטלו על רוסיה, אירופה גיוונה מקורות גז ונפט והצליחה לצמצם את התלות ברוסיה. ירידת מחירי האנרגיה שיפרה את מאזן הסחר האירופי. האיחוד האירופי חזר לעודף בחשבון השוטף, מה שתמך בביקוש לאירו בשווקים הגלובליים. בנוסף, תמריצים פיסקליים (כגון קרנות השיקום של האיחוד) תרמו לביקושים פנימיים ללא פגיעה ביציבות הפיסקלית של המדינות.


האירו מתחזק מול הדולר

כאמור ההתחזקות הבולטת של האירו היא מול הדולר, המטבע בעזרתו משקיעים בבורסות הגדולות בעולם בארה"ב. על רקע מלחמת הסחר, השווקים מתחילים לתמחר אפשרות למיתון בארה"ב בשנה הקרובה, מה שפוגע באטרקטיביות של הדולר. בנוסף, הפדרל ריזרב בינתיים מאותת שהוא לא שוקל הורדות ריבית בזמן הקרוב, ויש חוסר ודאות לגבי המשך המדיניות המוניטרית בארה"ב. החשש מהאטה כלכלית בארה"ב מוביל לסנטימנט שלילי סביב הדולר, משקיעים מפחיתים חשיפה למטבע האמריקאי ומחפשים אלטרנטיבות.


לצד זאת לא מעט משקיעים מעדיפים להסיט השקעות מארה"ב לאירופה שנחשבת לסולידית יותר. השווקים בארה"ב מוטים יותר לחברות טכנולוגיה וחברות צמיחה שלמרות הירידות השנה עדיין נתפסות כיקרות מדי, והסיכונים לפגיעה בהן כתוצאה ממלחמת הסחר מאיימות על המשקיעים. מנגד הבורסות באירופה פחות מוטות טכנולוגיה וממוקדות יותר בענפים סולידיים כמו בנקאות וחברות ביטחוניות - תחום שצפוי ליהנות מהשקעות ענק בתקופה הקרובה עקב הגדלת תקציבי הביטחון של מדינות אירופה, על רקע החשש מהקטנת התמיכה של ארה"ב בארגונים הבינלאומיים דוגמת נאט"ו.

קיראו עוד ב"מט"ח"


לצד כל זה, המשקיעים יודעים שנשיא ארה"ב טראמפ כנראה מעדיף דולר חדש בכדי לתמוך בכלכלה המקומית  היות והדבר מסייע לייצואנים. לדבריו, דולר חזק הוא "אסון ליצרנים שלנו", כאשר דברים דומים, הושמעו על ידי סגנו, ג'יי. די ואנס, שאמר כי למרות שדולר חזק הוא "טוב לכוח הרכישה של ארצות הברית", הוא בא על חשבון היצרנים.


האם כדאי להיחשף לאירו?

על רקע ההתפתחויות האחרונות לא מעט משקיעים שוקלים להיחשף לאירו. יש לזה יתרונות וחסרונות. בצד היתרונות חשיפה לאירו מאפשרת קודם כל פיזור של התיק מחוץ לשקל ולדולר. למרבית המשקיעים הישראלים יש חשיפה גבוהה לשקל (בנכסים מקומיים) וכן לדולר ארה"ב (דרך שוק המניות והאג"ח האמריקאי). הוספת רכיב של אירו יכולה להוסיף פיזור גיאוגרפי, כך שלמשל אם הכלכלה האמריקאית תיקלע למיתון והדולר ייחלש, אחזקת אירו עשויה לספק הגנה מסוימת. האירו נע לעיתים קרובות בכיוון ההפוך מהדולר. לכן חשיפה לאירו יכולה לשמש כגידור מפני היחלשות דולרית. בתקופות שבהן הדולר נחלש (כמו המצב הנוכחי), התחזקות האירו מאזנת את שערי המט"ח בתיק. כך, מי שמחזיק בעיקר נכסים נקובים בדולר, יכול לרכוש נכס צמוד אירו כדי להתגונן מפני ירידת שער הדולר.


בנוסף, אם התחזיות צודקות והאירו ימשיך להתחזק, עצם ההחזקה במטבע תניב רווח הון, זאת בנוסף לתשואה הפנימית של הנכסים הנקובים באירו (ריבית על פיקדונות, ריביות אג"ח וכו'). אכן, מתחילת השנה הניבה החשיפה לאירו תשואה דו-ספרתית נאה של כ-8%-12% לשנה בקרנות כספיות צמודות אירו, כפי שנראה בהמשך.


מהצד השני יש גם חסרונות. שוק המט"ח ידוע בתנודתיות גבוהה, האירו אמנם במגמת עלייה, אבל הוא יכול לשנות כיוון במהירות. שינוי פתאומי בסנטימנט הגלובלי (למשל, חדשות טובות מארה"ב שיחזקו את הדולר, או משבר חדש באירופה) עלול לגרום לירידה בערך האירו. משקיע שנכנס כעת לאחר העלייה החדה מסתכן אפילו בהפסדים אם יהיו תיקון למטה בטווח הקצר.


בנוסף חשוב גם לזכור שעל אף ההתייצבות, אירופה ניצבת בפני סיכונים משלה - מלחמת רוסיה-אוקראינה שעדיין לא נפתרה, מתיחויות בגבול המזרחי של נאט"ו, אי-ודאות פוליטית בתוך המדינות (עליית מפלגות לאומניות באיחוד) ועוד. ארוע גיאו-פוליטי משמעותי באירופה עלול לערער את האירו.


גם חשוב לציין את הריבית הנמוכה יותר של הבנק המרכזי האירופי לעומת ישראל או ארה"ב. המשמעות היא שעלות ההזדמנות של אחזקת אירו עלולה להיות גבוהה, וייתכן שתפספסו תשואה גבוהה יותר מאשר במקרה שהכסף היה מושקע בשקל/דולר. לדוגמה, פיקדון שקלי לטווח קצר של כשנה נותן כיום תשואה של כ-4%, לעומת כ-3% באירו. בנוסף, שוקי המניות באירופה הנקובים באירו הניבו תשואה נמוכה יותר בעשור האחרון לעומת וול סטריט, ולמרות אי הוודאות הגבוהה עכשיו הצפי הוא שהצמיחה המשמעותית תמשיך להגיע מהכיוון של ארה"ב.


איך ניתן להיחשף לאירו?

ישנן מספר דרכים מרכזיות שבהן משקיע ישראלי יכול להשקיע במטבע האירו או בנכסים צמודי אירו. הראשונה היא קרנות כספיות באירו, קרנות נאמנות כספיות שמשקיעות בפיקדונות ובנכסים קצרים בבנקים באירופה, ללא נטרול מט"ח. קרן כספית אירו למעשה מחזיקה את כספי המשקיעים במטבע האירו (בפקדונות, מק"מ אירופי וכד’) וכך נותנת חשיפה לשער האירו וגם צוברת ריבית על ההפקדות באירו. קרנות אלו נחשבות סולידיות (דומות לסיכון של פיקדון בנקאי), ואין בהן מניות או אג"ח ארוכות. היתרון: מעבר לרווח/הפסד משער המטבע, מקבלים גם את ריבית האירו השוטפת.


בין הקרנות ניתן למצוא את קסם אקטיב כספית אירו של קסם, שעלתה מתחילת השנה ב-10.4% ובשנה האחרונה ב-6.6%. קרן נוספת היא הראל כספית יורו של הראל שעלתה מתחילת השנה ב-11.6% ובשנה האחרונה ב-7.14%. דמי הניהול בשתי הקרנות עומד כל כ-0.14%.


יש גם אפשרות להשקיע בקרנות אג"חיות על האירו. יש קרנות נאמנות ייעודיות לתחום הזה, הן קונות סל של אגרות חוב אירו (בדירוגים משתנים) ובכך מספקות פיזור. לדוגמה, איביאי אג"ח יורו בינלאומי היא קרן המתמקדת באגרות חוב זרות במטבע האירו. הקרן גובה דמי ניהול של כ-1%, מתחילת השנה עלתה ב-11.6% ובשנה האחרונה ב-8.4%. יש גם למשל את קרן הראל אג"ח חול יורו שגובה דמי ניהול של 1.17%, עלתה מתחילת השנה ב-11.1% ובשנה האחרונה ב-9.2%. האפיק הזה מתאים למי שרוצה גם חשיפה למטבע וגם ריבית שנתית קבועה (הקופון של האג"ח), אך יש בו סיכון אשראי מסוים ותנודתיות אם משתנים מרווחי האשראי או הריבית באירופה.


למי שרוצה להיחשף למניות באירופה יש את האפשרות להשקיע בקרנות שעוקבות אחר מדדי אירופה. כאן יש למשל את קרן קסם אקטיב מניות אירופה שגובה דמי ניהול של 1.94%, עלתה מתחילת השנה ב-12% ובשנה האחרונה ב-4.25%. קרן נוספת היא טרגט מניות אירופה שגובה דמי ניהול של 1.59%, עלתה מתחילת השנה ב-12.7% ובשנה האחרונה ב-14.7%.


בנוסף, למי שמוכן לקחת יותר סיכון יש אפשרות להשקיע בקרנות ממונפות או הפוכות (שורט) על אירופה. מוצרים אלה מיועדים למשקיעים שמעוניינים להעצים את החשיפה למטבע, אולי מתוך הצפי לתנועה בכיוון כזה או אחר. ישנן גם קרנות בחסר (שורט) ממונפות שמרוויחות כאשר האירו נחלש. חשוב לזכור שמינוף מגדיל מאוד את התנודתיות והסיכון, לכן מתאים בעיקר למסחר לטווח קצר או למשקיעים מנוסים. בשביל החשיפה ה"רגילה" לאירו, מרבית המשקיעים יבחרו במוצרים ללא מינוף. מי שרוצה להשקיע בקרנות ממונפות על אירופה ימצא אותן בעיקר אצל גופים זרים.


יש למשל את הקרן Direxion Daily FTSE Europe Bull 3X Shares שממונפת פי 3 על מדד ה-FTSE Developed Europe All Cap Index, שמתחילת השנה עלתה ב-21.5%. קרן ProShares Ultra Euro ממונפת פי 2 על שער האירו/דולר, והיא זינקה מתחילת השנה בכ-23.8%. הקרן ProShares UltraShort Euro לעומת זאת ממונפת פי לכיוון ההפוך של שער האירו דולר, כלומר קרן שורט, והיא ירדה מתחילת השנה ב-18.2%.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה