QE3 בארה"ב - כיצד מהלך שכזה ישפיע על הכיוון של הדולר?
משבר הסאב פריים בארה"ב, שהחל בראשית שנת 2008, אילץ את הפד' להוריד באופן דרסטי את הריביות, עד לרמות אפסיות. למעשה, מסוף שנת 2008 ועד עצם היום הזה, הריבית בארה"ב עומדת ברמות שפל היסטוריות שבין 0%-0.25%. המשבר הלך והחריף עד כדי כך שהמערכת הפיננסית בארה"ב הייתה קרובה לקריסה מוחלטת. חלק מהמוסדות הפיננסיים הולאמו ע"י הממשל האמריקני, וחלק נאלצו להכריז על פשיטת רגל (ליהמן ברדרס). המשבר הגדול גבה קורבנות נוספים בענפים אחרים, כגון ענף הרכב, שספג מכה אנושה, שגרמה לפשיטת רגל של אחת החברות הגדולות בענף - גנרל מוטורס.
ארה"ב התדרדרה למיתון החמור ביותר מאז מלחמת העולם השנייה, ואפילו היתה קרובה להגיע למצב של שפל כלכלי, בדומה לזה שהיה בשנות ה- 30.
כאשר קברניטי הכלכלה הגדולה בעולם הבינו שהכלכלה האמריקנית נקלעה למבוי סתום, תוכניות ההקלה הכמותית (Quantitative easing) החלו להיכנס לתמונה, ובכל פעם שמושקת תוכנית כזו, השווקים מגיבים בעליות, אך ערכו של הדולר נשחק.
מה היא בעצם "הקלה כמותית"?
כאשר הבנקים המרכזיים מרגישים שמיצו את כל האופציות המוכרות (בעיקר הורדות ) ובכל זאת המצב לא משתפר, הם מעדיפים לשלוף את ה"שפן" שנקרא "הקלה כמותית", על מנת לעודד את הצמיחה במשק. במסגרת התוכנית הבנקים רוכשים כמות מסיבית של ניירות ערך, או ממשלתיות, ובכך מגדילים את הנזילות בשווקים.
בשנים האחרונות הושקו 2 תוכניות גדולות לתמרוץ הכלכלה האמריקנית (QE + QE2) ובימים האחרונים מדברים כבר על QE3.
התוכנית הראשונה הושקה עם פרוץ המשבר והתפרסה בין השנים 2008-2010. במסגרת התכנית רכש הבנק המרכזי של ארה"ב את כל ה"נכסים הרעילים", שהובילו לאחד המשברים החמורים ביותר בתולדות הכלכלה העולמית. הבנק המרכזי רכש ניירות ערך מגובי משכנתאות, וחובות בנקאיים אחרים. רכישות ניירות הערך מידי מוסדות פיננסיים הסתכמו ביוני 2010 ב- 2.1 טריליון דולר.
התוכנית השנייה, הושקה בחודש נובמבר 2010, כאשר ההתאוששות הכלכלית התחילה לדעוך והצמיחה במשק הייתה אנמית. במסגרת התוכנית, הפד' רכש אג"ח ארוכות טווח בהיקף של 600 מיליארד דולר. הרכישות נעשו בהדרגה והתפרסו על פני 8 חודשים. התוכנית הסתיימה בסוף חודש יוני.
האם התוכניות השונות סיועו לכלכלה הגדולה בעולם ?
השאלה הזו זוכה לתשובות שונות, בהתאם לאמונות והשקפות הנשאלים. ככלל, הכלכלה האמריקנית מתאוששת בקצב טוב, אך עדיין נותרו מספר אתגרים שעלולים לאלץ את הפד' לנקוט באמצעים נוספים לעידוד הצמיחה. חלק מחברי הפד' מעריכים כי יש להמשיך ולתמוך בכלכלה, וחלקם טוענים כי צריך להתחיל לחשוב על הפסקת מדיניות הדפסת הכספים אשר להערכתם תוביל להתפרצות אינפלציונית משמעותית. מתנגדי ברננקי טוענים כי מדיניותו הפזרנית תוביל בסופו של דבר למחנק אשראי חמור, אשר יסכן את הכלכלה האמריקנית.
בינתיים, יו"ר הפד עדיין מודאג מהמצב בשוק העבודה, מציין העובדה בכל נאום והודעה שלו בתקופה האחרונה, ולכן עדיין תומך במדיניות מוניטארית מרחיבה. מתוך כך הצהיר לפני מספר שבועות כי בכוונתו להותיר את שיעור הריבית על כנו עד שנת 2014, מה שסיפק רוח גבית לשוק המניות מחד וריסק את הדולר מאידך.
למרות שיו"ר הפד' הפתיע את השווקים בתחילת השבוע שעבר, לאחר שרמז על האפשרות להשקתה של תוכנית רכישה שלישית, בכדי לתת זריקת עידוד נוספת לכלכלה האמריקנית, אמש נופצו התקוות בעניין, לאחר שחברי הפד' חשפו במהלך הפרוטוקולים של ישיבת הריבית האחרונה שאופציה זו אינה עומדת על הפרק בשלב זה. למעשה רק שניים מחברי הפד' מחזיקים בדעה שיש להשיק תוכנית תמריצים נוספת, האחרים חושבים כי זו תהיינה רלוונטית אם וכאשר תחול האטה בקצב ההתאוששות הכלכלית של ארה"ב.
עצם העובדה כי לא תושק בעתיד הנראה לעיין תוכנית הקלה כמותית נוספת, עשויה להווה טריגר לתיקון בשווקים הפיננסיים ולמהלך התחזקות משמעותי של השטר הירוק.
אירוע נוסף שיכול להשפיע על שיקוליו של הפד' בעניין השקת תוכנית נוספת הינו אכזבה בנתוני התעסוקה, שיפורסמו בשישי הקרוב.
תרחיש שורי לדולר:
נתונים טובים יפחיתו משמעותית את הסיכויים להשקת תוכנית כמותית נוספת ולכן הדולר עשוי לזנק, בעיקר כנגד הין.
תרחיש דובי לדולר:
נתונים מאכזבים יגבירו את הסיכויים להשקת תוכנית כמותית נוספת. השווקים יצנחו, השטר הירוק יאבד גובה והמשקיעים יעדיפו לנתב את כספם אל הין, אשר נוטה להתחזק בעיתות של פסימיות וחוסר וודאות בשווקים. גם הזהב עשוי לזנק אל עבר אזור ה- 1800 דולר לאונקיה, אם וכאשר תרחיש זה אכן יתממש.
* ניתוחים ועסקאות כלולות בדוח זה הינם למטרת אינפורמציה בלבד, ובשום אופן אין לראות בו הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה של מטבע, מדד, מנייה סחורה ו/או כל נכס אחר מהמתוארים בדוח. הניתוח מתפרסם על מידע אשר פורסם לכלל הציבור ומידע אחר, לרבות מידע שפורסם על ידי החברה נשואת דוח זה, ואשר חברת ATRADE מניחה שהינו מהימן, וזאת, מבלי שביצעה בדיקות עצמאיות לשם בירור מהימנות המידע. המסחר במטבע חוץ, סחורות, מדדים ומתכות כרוך בסיכון רב ואינו מתאים לכל אדם. הכותבים יכולים להיות בעל עניין אישי בנכסים הפיננסים המוזכרים בסקירה זו. אין לראות בנכתב בה הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך. הכותבים אינם בעלי רישיון ייעוץ או ניהול תיקים.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
6.שוב למשהיוסי 06/04/2012 15:45הגב לתגובה זו0 0נו משה ? מה יש לך להגיד על המאמר עכשיו ... לך תלמד לסחור !! אורן בזכותך יהיה לי חג שמח במיוחד !! תודה תודה תודהסגור
-
5.למשהיוסי 05/04/2012 21:02הגב לתגובה זו0 0משה אתה דביל עם תעודות . אם נתוני התעסוקה יפתיעו לטובה , הבורסות יעלו אבל גל הדולר יתחזק היות וזה אומר שלא תהייה תוכנית תמריצים נוספת בעתיד הקרוב . המשמעות - התחזקות הדולר . לגבי הדולר ין , תראה מה קרה בחודשים האחרונים שהנתון הזה הפתיע לטובה , הדולר ין פשוט זינק , לא סתם הצמד הזה עשה מאות פיפסים מתחילת השנה , כי פשוט נתוני התעסוקה מפתיעים כל חודש מחדש . וזה בדיוק מה שאורן כתב בתרחיש השוורי לדולר . בתרחיש הדובי מצויין שבמידה והיו נתונים מאכזבים השווקים יצנחו ... אני מציע לך שתקרא לעומק לפני שאתה משמיץ אחרים .... חג שמחסגור
-
4.טוב לקרואאבי 05/04/2012 11:30הגב לתגובה זו0 0לרענון סקירה של האירועים הכלכליים פיננסיים המדוברים. המסקנות ותסריטים אפשריים יכולים להיות הפוכים ממה שרשמת. אך בשום פנים לא הייתי מבטל את מה שהבאת חג שמחסגור
-
3.קשקשןמשה 04/04/2012 22:02הגב לתגובה זו0 0נתונים טובים מביאים לזינוק בבורסה וחיפוש אחר תשואה עודפת, מה שמביא להסטת כספים מהדולר. במקרה של נתונים כאלה הדולר צפוי להיחלש מול רוב המטבעות. הדולר/ין דווקא יתחזק בגלל שהתשואות על אג" ח האמריקני יטפסו ותהיה הסטת כספים של קרנות פנסיה וגידור יפניות מאג" ח מקומיות לעבר אג" ח ארה" ב שנחשבות לנכס חסר סיכון. הבחור, תוצר מובהק של חברות פורקס, לא יודע מה הוא מדבר וסותר את עצמו. הוא קובע שנתונים טובים דווקא יביאו לתיקון. הנה לכם ניתוח של חברת פורקס. אם נניח יתווספו למשק האמריקני 300 משרות במרס, אז הבורסות ירדו ויהיה תיקון מפני שיפחתו הסיכויים לתכנית תמריצים נוספת. בקיצור, קשקשן.סגור
-
משה!!כפיר 04/04/2012 23:01הגב לתגובה זו0 0אתה מבין יותר ממנו זה בטוח רק דבר אחד אם יורשה לי אתקן-הדולר לא שווה אגורה יותר משער 3.5...ריבית בשפל ורק בעוד שנה וחצי לפחות הריבית תתחיל לעלות בארה" ב משמע הדברים-לדולר אין שום סיבה לעלות ...דבר שני וחשוב מכל-כשהדולר נמוך אנשים נוהרים לבורסה ובדרך כלל ישנם עליות בשווקים...אף אחד לא רוצה היום דולר גבוה ותאמת-הדולר בארץ כרגע 3.74 שקלים לדולר רק בגלל עבודה מלאכותית מצד הנגיד סטנלי פישר ובלעדיו הדולר לא היה יותר משער 3.4-3.5...נתונים טובים יגרמו להמשך עלייה בבורסות העולם ובמיוחד בארה" ב ולא בהכרח שהדולר יעלה בעקבות כך אלא להיפך הדולר ידשדש בשערים 3.6-3.72 תקופה[רק אם חלילה תיהיה מלחמה אז הערכות ישתנו כלפי הדולר/שקל]בינונית עד ארוכה...בהצלחה לכולם ולילה טוב...אורן אלדד-כשאתה לא יודע משהו :אל תציג אותו מול כולם[תחשוב על זה...]...סגור
- טען עוד
-
2.מוכן להתערב שהוא לא כתב את זה (ל"ת)רו" ח מצוי 04/04/2012 18:12הגב לתגובה זו0 0סגור
-
1.מה אתם מבינים בחברות הפורקס ? (ל"ת)פחחחח 04/04/2012 14:52הגב לתגובה זו0 0סגור