מאחורי ההיחלשות החדה במטבע היפני - בחירות

יוחאי שויגר, FXCM ישראל, מתייחס למטרה העיקרית של רה"מ היפני - ריסוק הין בכדי להציל את הכלכלה. עקב כך, האם שורט על הין יהיה הטרייד האטרקטיבי ביותר בשוק המט"ח ב-2013?
 | 
telegram

בשעה שהבחירות בארה"ב לא שינו את הסטטוס קוו בשווקים, הבחירות ביפן, בהן זכה שינזו אבה ממפלגת השמרנים, חוללו מפנה דרמטי בנכסים היפניים, ובראשם המטבע המקומי. מאז חודש בנובמבר, הין היפני נחלש למול הדולר בכמעט 12%, מ-79 ין לדולר ועד לשיא של 89.6, בניגוד לתיסוף העקבי של המטבע היפני מאז פרוץ המשבר הפיננסי (ביולי 2007 עמד הדולר-ין על 124). גם שוק המניות היפני, שדשדש לאורך המחצית השנייה של 2012, הגיב בחיוב וזינק מאז הבחירות בסוף דצמבר בכמעט 10%. איזו הבטחה נושא עימו שינזו אבה, שגרמה לתגובת שוק כה יוצאת דופן?

לשינזו אבה יש תוכנית כלכלית גרנדיוזית, שמטרתה להושיע את המדינה מן הדפלציה ולהמריץ את הכלכלה, הניצבת על סף מיתון חמור. רגל אחת של תוכנית ההצלה נשענת על חבילת תמריצים בהיקף של 117 מיליארד דולר. זו תהיה תוכנית התמריצים הגדולה ביותר שתיושם בעולם מאז המשבר הפיננסי. הרגל השנייה, והמשמעותית יותר לענייננו, היא הפעלת תוכנית כמותית באמצעות הבנק המרכזי, שתהיה חסרת תקדים בהיקפה גם כן.

אנו בעידן בו QE, כלי בלתי קונבנציונלי השמור לעתות חירום, הוא מרכיב לגיטימי במדיניות כלכלית, וכך גם ביפן. לכל QE יש יעד משלה, בין אם מדובר בפדיית נכסים רעילים, הורדת התשואות לטווח הארוך, עידוד שוק המשכנתאות וכו'. היעד של ה-QE היפני המתוכנן הוא אחד - לרסק את הין. מדוע? גם כחלק מהמאבק המתמשך בדפלציה, אבל לצד זאת, שינזו אבה מודאג בעיקר מההרעה בייצוא היפני. לראשונה מזה שנים, החשבון השוטף מצביע על גירעון מסחרי. זהו סימן מבשר רעות לכלכלה היפנית, שגם לאורך שנות הדפלציה ידעה לשמור על עודף מסחרי.

בן ברננקי היפני
יפן שקועה בדפלציה כבר למעלה מ-20 שנה. זה כבר אינו סימפטום, זו מחלה כרונית, שמשפיעה עמוקות על הרגלי החיסכון והצריכה של האזרחים וציפיות הצמיחה והאינפלציה. בעקבות הדפלציה, אימץ הבנק היפני מדיניות רדיקלית של הורדת הריבית לאפס. אפשר לומר שמדיניות זו חוללה "מוטציה" במטבע היפני, שבשל הריבית האפסית הפך להיות מטבע המימון הראשי במה שקרוי סחר ה-carry בשוק המט"ח העולמי.

סחר ה-carry התבסס על פער ריביות בין מטבעות - מלווים ינים בזיל הזול וקונים נכס מניב יותר, לדוגמא הדולר האוסטרלי (שתשואתו עמדה על 7%-8%). בתקופת הבום של השוק הפיננסי בשנות האלפיים, פרקטיקת מסחר זו פרחה בהיקפים אדירים, מה שהניע מגמה רבת שנים של בין למול המטבעות המרכזיים.

באותן שנים, תנועת הין נשלטה כמעט לחלוטין על ידי אותן תנועות הון. זו היתה כמובן תוצאה רצויה עבור הבנק המרכזי של יפן והכלכלה, מאחר שין חלש מסייע לעידוד הייצוא. אולם, עם פרוץ המשבר הפיננסי, שנאת הסיכון ששטפה את השוק גרמה למשקיעים להיפטר מהחזקות ה-carry שלהם, והין החל להתחזק בהתמדה לרמות שיא היסטוריות. בחודש נובמבר האחרון קבע הין שיא של כל הזמנים למול הדולר ברמה של 76.5. זה אינו שער חליפין נסבל עבור הייצוא היפני, שארצות הברית היא היעד הראשי שלו.

כדי להשיג את מטרתו, שינזו אבה רוצה למעשה לאמץ את מתכונת הפעולה של הבנק הפדרלי. לא רק שהוא מעוניין להוציא לפועל תוכנית כמותית בהיקפים חסרי תקדים, הוא רוצה שזו תהיה תוכנית "בלתי מוגבלת" עם יעדים ברורים. הבנק היפני תמיד היה מושא לביקורת בשל אוזלת ידו במלחמתו בדפלציה. התוכניות הכמותיות שלו תמיד היו זמניות ומוגבלות, והשוק "צפצף" עליהן, וגם יעדי האינפלציה שהציב היו בלתי מחייבים. אבה רוצה להציב למדיניות הבנק המרכזי יעדים כלכליים שאפתניים וברורים.

בדומה לבנק הפדרלי, שהתנה את סיום הסבב הנוכחי של ההרחבה הכמותית ביעדים מוגדרים של שיעור אבטלה ואינפלציה, גם ראש הממשלה היפני רוצה להציב לבנק המרכזי יעדי תעסוקה ואינפלציה. זה כמובן משנה מהיסוד את המנדט של הבנק המרכזי ועשוי לפגוע בחופש הפעולה שלו. לא בטוח שזה מוצא חן בעיני הנגיד הנוכחי שיראקוואה. מצד שני, כהונתו מסתיימת באפריל ואם לא יישר קו עם אבה הוא יוחלף באחר.

המטרה: יעד של 125 ין לדולר
התגובה החדה של השוק לבחירתו של אבה מלמדת כי השוק לוקח אותו ברצינות ומוכן לשתף פעולה - זה סימן מעודד לכל מי שמתכוון לסחור שורט על הין. בטווח הארוך יותר, היעדים למהלך עולה עשויים להיות בשלב ראשון בשער חליפין של 110-125 ין לדולר. זה ריאלי אפילו ל-2013. מצד שני, לפחות בטווח הקצר, לאור התנועה החדה שכבר בוצעה, ייתכן כי נראה תיקון לפני חידוש העלייה.

התנועה בחודשים הקרובים תהיה תלויה במאבק הכוחות שבין רה"מ לבין הבנק המרכזי. אירוע הסיכון הקרוב יהיה בשבוע הבא, אז צפוי הבנק המרכזי להתכנס לישיבת מדיניות חודשית. אם נראה בהצהרת הבנק סימנים ראשונים ליישור קו עם מדיניות הממשלה החדשה, הין צפוי לצלול.

על פי הגרף השבועי המצורף, ניתן לראות את ההתפתחות המשמעותית שעבר הצמד. תחילה התבססות סביב 75, ולאחר מכן מפנה ופריצה משמעותית מעל 85. כך נוצרו זוג של שיאים ושפלים עולים, מה שמהווה אישוש לשינוי כלפי מעלה במגמה בטווח הבינוני-ארוך. במידה והשוק יתאכזב מן המהלכים המעשיים של הממשל החדש, או מן הבנק המרכזי, אנו עשויים לראות תיקון כלפי מטה שיוביל את הצמד לבחון שוב את התמיכה ב-85. סוחרים יותר שמרניים יכולים להמתין לתרחיש הזה.


בטוריי הבאים, אמשיך ואעקוב אחר ההתפתחויות הטכניות והפוליטיות-כלכליות בצמד הזה.

הכותב הוא בכיר ב-FXCM ישראל

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות