בנק ישראל התערב: הדולר נחלש 0.2% ל-3.553 ש', קרוב לשפל של שנתיים

ההתערבות התבצעה כשהשער נפל מ-3.55 שקל, על פי הערכות הוזרמו לשוק עשרות מיליוני דולרים. הדולר איבד מאז סוף חודש מאי ועד היום כ-4.4%
 | 
telegram
(9)

הוואקום שנוצר בצמרת עם פרישתם מהמרוץ של שני המועמדים המובילים, הפרופסורים פרנקל וליידרמן, מביא לזירת המט"ח המקומית את הספקולנטים, שמזהים את החולשה ומחזקים עוד ועוד את השקל - מהלך שפוגע ביצואנים הישראליים עליהם מבקש בנק ישראל להגן.

המסחר בשוק המט"ח מתנהל תוך המשך הידרדרותם של הדולר והאירו כנגד השקל. הדולר נחלש ב-0.2% לרמה של 3.553 שקלים, לאחר שמוקדם יותר חצה כלפי מטה את רמת 3.55 השקלים והתקרב לשפל של כשנתיים. הדולר איבד מאז סוף חודש מאי ועד היום כ-4.4%. אתמול נפל הדולר היציג בעוד 0.45% ונקבע על 3.561 שקלים.

מוקדם יותר היום, כאשר שערו של הדולר נפל אל מתחת לרמת 3.55 השקלים התערב בנק ישראל במסחר ועל פי ההערכות בשוק הזרים עשרות מיליוני דולרים והקפיץ את השער חזרה מעל לרמה של 3.55 שקלים.

גם שערו של האירו נחלש ב-0.2% ושב לרמה של 4.717 שקלים והוא נסחר כעת בערך באמצע טווח התנודה שמאפיינת צמד זה מאז חודש מארס. זאת בזמן שבעולם נסחר האירו ביציבות כנגד הדולר ברמה גבוהה יחסית של 1.327 דולר.

התערבות מחודשת של בנק ישראל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים והשקעות לאחר ההתערבות של בנק ישראל בשוק המט"ח, "התחזקות השקל אל מתחת ל-3.55 שקלים לדולר גררה כצפוי התערבות מחודשת של בנק ישראל בשוק המט"ח, כאשר התערבות מצומצמת של בנק ישראל לא תוכל לחולל את השינוי ולהביא לפיחות השקל אל עבר רמת 3.6 שקלים לדולר. שמירת תנאי סחר תחרותיים לייצוא לישראלי הינה הכרחית לאור ההאטה הגלובלית וההידרדרות בייצוא במהלך שני הרבעונים הראשונים של 2013".

שעתם היפה של הספקולנטים

ניר אומיד, מנהל השקעות ראשי בתמיר פישמן לשינויים בשער הדולר אמר היום "בימים ההם אין מלך בישראל, איש הישר בעיניו יעשה", והוסיף, "זוהי שעתם היפה של הספקולנטים במטבע חוץ, זה כבר פחות משנה מי יהיה הנגיד הבא, יותר חשוב שזה יקרה בהקדם".

"3.55 שקל לדולר, וידו של השקל עוד נטויה. זו יכולה להיות שעתה היפה של דוקטור קרנית פלוג, אם יוחלט באופן מפתיע בישיבה שאינה מן המניין על הפחתת של 0.25%-0.5%, האפקט של הודעה כזו שאינה במועד, חזק הרבה יותר. אין שום סיבה שהפחתה כזו לא תבוצע מייד".

"האינפלציה בפועל במרכז היעד , ציפיות האינפלציה נמצאות מתחת למרכז היעד , ובינתיים היצואנים מקיזים דם והצמיחה הולכת ונחלשת. הפחתת ריבית אינה תהליך בלתי הפיך ועם שינוי התנאים הכלכליים תמיד ניתן לעלות ריבית בחזרה , גם בצורה חדה. בינתיים, אין מנהיגות ואין מי שמחזיק את המושכות".

הפעילות נמוכה - המגמה נשמרת

אורי שפאן, מנהל הלקוחות בחדר העסקאות של בנק מזרחי טפחות אמר הבוקר בשיחה עם Bizportal "הפעילות בשוק המט"ח נמוכה מאוד יחסית כרגע, בעיקר בשל חופשות הקיץ. במצב כזה המגמה השלטת של ירידת שעריהם של הדולר והאירו נשמרת".

"אני מניח שנראה את מגמת התחזקות השקל נמשכת בתקופה הקרובה, לפחות עד שיתפזר הערפל בנוגע לדמותו של הנגיד הבא. כרגע המסחר מאוד שקט ובחדרי המסחר ולא רואים פעילות חריגה של היצואנים מצד אחד או של הספקולנטים הזרים מצד שני".

משחקי כיסאות מביכים

ד"ר גדעון בן נון, מנכ"ל ניהול סיכונים והחלטות פיננסיות אמר הבוקר כי "משחקי הכיסאות המביכים במינוי נגיד בנק ישראל מגבירים את החשיפה של השקל לתנודות ספקולטיביות".

לדבריו, "המגמות בעולם מעוררות שאלות משמעותיות בנוגע לשקל הישראלי, שבו קיימת חוסר בהירות בנוגע למהלך הכלכלה ויש לגביה שאלות עצומות: האטה בצמיחה, ירידה ביצוא, ירידה בצריכה הפרטית. בנוסף, שוק העבודה והפירמות מהדקים את החגורה, אולם כל אלו לא מגיעים אל הנתונים הרשמיים".

"המשקיעים בשוק הישראלי נותנים משקל רב לגילויי הגז הטבעי, על אף שידוע כי הם עשויים להגיע למיצוי בתוך עשורים בודדים וכי יוכלו לתרום כ- 1% לתוצר "בלבד". נתוני הגז לא אמורים ליצור כאן "כלכלת סחורות" דוגמת זו של ברזיל או במידה רבה – אוסטרליה ולכן השפעתם החזקה אל מול הגורמים העשויים להחליש את השקל, תמוהה".

"מטבעותיהן של 'כלכלות סחורות' בעולם קורסים לאחרונה, כיוון שמתבררת טענתנו מתחילת השנה, לפיה שוקי הסחורות יורדים מזוהרם בעיני משקיעים וספקולנטים, למרות הריבית הנמוכה. בישראל לעומת זאת, נתוני הגז מצליחים לגרות את תיאבון המשקיעים והספקולנטים – כלפי השקל הישראלי".

"נראה כי הסיבה העיקרית לכך היא היעדר ההנהגה בבנק ישראל. המצב השלילי שבו אין גורם המעוניין לקחת על עצמו את התפקיד, מגביר את החשיפה של הכלכלה בישראל, לתנודות ספקולטיביות בשער החליפין".

"ירידת השער, קרי התחזקות השקל, שוחקת את הרווחיות ביצוא ואת יכולתם של התעשיינים להתחרות ולדבר ישנה השפעה שלילית על היצוא. כך יוצא כי משחקי הכיסאות המביכים בנוגע למינוי נגיד בנק ישראל, כשנתיים לאחר שהנגיד עדכן את רה"מ על מועד פרישתו המשוער וכ-7 חדשים לאחר ההודעה הפורמלית, פוגעים במשק הישראלי הן באופן ישיר ומעשי דרך שחיקת היצוא והתעשייה והן באופן עקיף, באמצעות פגיעה באמון העולם כלפי המדיניות הכלכלית בישראל".

"ואולם, גם פגיעות אלה אינן מורידות את האמון חסר הפשר בשקל הישראלי, לפי שעה. הדגש הוא על 'לפי שעה', כיוון ש'אמון' השוק הוא רק אוסף של מחשבות ומחשבה כידוע, בשונה מהממציאות, עשויה להתחלף באחת".

על אף אמון העולם בשקל, אומר ד"ר בן נון כי באג'יו מותירים בשלב זה את רצועת המסחר לטווח הקצר- בינוני בתחום 3.8 – 3.6 שקל לדולר.


תגובות לכתבה(9):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 8.
    30000 קראוואן מוריד הנדלן ב20% ב18 חודש, מזניק ה $ ל390
    כותבי תרחישים 07/08/2013 15:19
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הנדלן מהווה 24% ממדד המיחירים המדד הינו הגורם הישיר לעלית מחירי : הריבית + הצמדה + מוצרים + חוב המדינה - חוב המדינה לכלל האזרחים - מנגד הרווחים - הולכים רק חלק מהציבור- בעיקר בעלי הון
    סגור
  • 7.
    מדד היתר עלה המון !!! אלקטרה צריכה מתפוצצת ודנאל
    משה. ששון ישר 06/08/2013 22:01
    הגב לתגובה זו
    0 0
    היתר עלה המוןןןןןן ולא עשיתי שקל רווח!!!!
    סגור
  • 6.
    למרות שזה כבר לא "מודרני", יש לבצע מיד פיחות יזום בשקל!
    בנקאי בגימלאות 06/08/2013 17:16
    הגב לתגובה זו
    4 4
    על הנגיד החדש לנקוט בארבעה צעדים כדי לעודד את הייצוא ואת הצמיחה: 1) פיחות השקל ב 15 אחוז לפחות, וקביעת שער בסיס לדולר שממנו אין לרדת. 2) קביעת שלושה שערי ריבית: א) ריבית מסחרית נמוכה לכלל המשק לתקופת זמן קצובה. ב) ריבית גבוהה יותר לתוכניות חיסכון חדשות שתיפתחנה לציבור הרחב כתחליף להשקעה בנדל"ן. ג) ריבית גבוהה ללוקחי משכנתאות שזו דירתם השניה. 3) ביטול הפטור ממס שניתן לזרים על רווחי הון בישראל. 4) מיסוי תנועות הון ספקולטיביות שמגיעות לארץ מחו"ל לפרקי זמן קצרים. אם צעדים אלה וצעדים משלימים נוספים לא יתבצעו בקרוב כדי לעודד את מנועי הצמיחה של המשק, מפעלי תעשייה ייסגרו ו/או יועברו לחו"ל, עובדים יפוטרו והאבטלה תגדל, גביית המיסים תרד והגרעון יעמיק - ומכאן ועד למשבר פיננסי, המרחק יהיה קצר מאוד.
    סגור
  • 5.
    לא לקנות דולארים ולא להוריד ריבית.
    אחד 06/08/2013 16:01
    הגב לתגובה זו
    0 4
    רק מע"מ על פעולות מט"ח
    סגור
  • 4.
    מספיק עם הר הדולרים שיש למדינה
    tch 06/08/2013 16:01
    הגב לתגובה זו
    2 4
    בזבוז אדיר של משאבי המדינה. השקעה שלא מניבה ולא תניב ריבית אלא הפסדים הולכים וגדלים בעתיד. כנראה שהיצואנים יצטרכו להלחם טוב יותר על שווקי היצוא.
    סגור
  • טען עוד
  • 3.
    כל הכבוד שקנתה דולרים בטוחני שאף נגיד מהמבחר העלוב
    ענקית גדולה !!!! 06/08/2013 15:20
    הגב לתגובה זו
    1 3
    שיש לנו לא היה עושה כמוה. גדול!!!!!!
    סגור
  • 2.
    מה עם שלמה מעוז? (ל"ת)
    גזענים 06/08/2013 14:56
    הגב לתגובה זו
    2 2
    סגור
  • 1.
    לא לפחד כלל
    אליך קרנית 06/08/2013 09:57
    הגב לתגובה זו
    6 2
    זו ההזדמנות שלך להוכיח שאת יודעת לקבל החלטות
    סגור
  • למה היא לא עושה מה שצריך? לקנות דולרים (ל"ת)
    היא ממלאת מקום 06/08/2013 10:07
    הגב לתגובה זו
    5 1
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות