פלוג התערבה: רכשה מעל 250 מיליון דולר - היציג זינק ל-3.486 שקל
בנק ישראל התערב היום בהיקף כספי משמעותי בשוק המט"ח והקפיץ את שערו היציג של הדולר ב-0.432% ל-3.4860 שקלים. על פי הערכות בנק ישראל רכש דולרים בשתי מנות בהיקף של יותר מ-250 מיליון דולר, לאחר ששערו היציג נפל ביום המסחר האחרון של השנה שחלפה לרמה של 3.471 שקלים. האירו נסחר ביציבות ברמה של 4.785 שקלים.
בדרך כלל כשבנק ישראל מתערב בהיקפים כאלה, לא מדובר בהתערבות שהינה חלק מתוכנית רכישות המט"ח הקבועה לצורך קיזוז השפעת הזרמת הגז הטבעי שבמסגרתה רוכש בנק ישראל מדי חודש כ-290 מיליון דולר, תוכנית שלרוב מתפרסת על פי החודש כולו, אלא מדובר בהתערבות של בנק ישראל לצורך בלימת התחזקותו של השקל.
הדולר נסחר לפני ההתערבות ברמות שפל של יותר משנתיים (מאוגוסט 2011) ונראה שבנק ישראל, שישב במשך זמן רב יחסית על הגדר, החליט לנקוט בגישה אקטיבית יותר במלחמתו כנגד התחזקות השקל שפוגעת באופן משמעותי ברווחיהן של החברות התעשייתיות ובעיקר החברות היצואניות בישראל.
בתקופה האחרונה נשמעו קולות רבים שקראו לבנק ישראל לעשות מעשה שיאושש את שערו של הדולר. בין ההצעות שפורסמו נציין את הדרישה להתערבות מאסיבית, את ההצעה לקבוע מחיר רצפה לדולר, את ההצעה להוריד את הריבית ל-0.25%, את ההצעה להטיל מס על ספקולנטים בשוק המט"ח והאג"ח ועוד.
- האם יש למנוע מהורים להעניק לילדיהם שמות יוצאי דופן?
- בנק ישראל רכש באוקטובר 560 מיליון דולר; לכמה צנחה סטיית התקן?
יתכן ונראה התערבויות נוספות עוד היום
טל זהר, מנכ"ל FXCM ישראל הגיב להתערבות בנק ישראל בשוק המט"ח: "היום בן 09:45 ל 09:48 זמן ישראל זינק הדולר משער של 3.4461 ל 3.4882, תנודה של 1.2% בתוך שלוש דקות בעקבות התערבות בנק ישראל במסחר".
"התקופה האחרונה אופיינה בתנודתיות נמוכה ברב המטבעות וגם בדולר למול השקל. במקרים בהן ראינו תנועה חדה היא היתה כלפי מטה, שהביאה להיחלשות הדולר, ולא התאפיינה במהירות כזו אלה היתה הדרגתית יותר.
"אנו מעריכים שזו יריית פתיחה בסדרה של התערבויות נוספות רחבות היקף של בנק ישראל שיתרחשו ככל הנראה בתקופה הקרובה במטרה למנוע את קריסת הדולר. יתכן ונראה התערבויות נוספות עוד היום. בנק ישראל מעוניין בשלב הראשון להחזיר את הדולר אל רמת 3.50".
- הדולר מאבד 1%, התממש 2.5% ביומיים
- אחרי הזינוקים בוול סטריט: הדולר יורד ב-1.2% - 3.77 שקל
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
התועלת בקנייה שכזו היא שולית
אלדד תמיר, מנכ"ל ובעלים תמיר פישמן: "רכישות בנק ישראל מעודדות ומראות על הבנה כי יש בעיה. יחד עם זאת התערבות ללא הצהרה על שערי מינימום ומחויבות מוצהרת ופומבית של הדרגים באוצר בממשלה ובבנק ישראל , היא להערכתי בעלת ערך נמוך והתועלת בקנייה שכזו היא שולית. הבעיה עמוקה ויסודית ולכן לא נכון לטפל בה על ידיי קניית דולרים מעת לעת , אלא על ידיי מהלך אסטרטגי ארוך טווח"
השיטה פשוט לא עובדת
אלחנן נועם, מייסד קרן איתן להשקעות בעסקים צומחים, אומר בתגובה לרכישת הדולרים: "נכון להיום, השיטה פשוט לא עובדת והרכישות לא מצליחות להגן על שער הדולר, וזאת, למרות שהן נמשכות כבר זמן רב מאוד, בהיקפים אדירים ובטקטיקות רכישה שונות ומשונות".
"שער החליפין הגיע למצב שהתעשייה כבר לא יכולה להתמודד אתו, אבל מי שרוצה לפתור את הבעיה צריך לחשוב על כלים נוספים שטרם ניסוי ולא למחזר את הכלים הקיימים".
אורן אלדד, מנכ"ל ATRADE: "בנק ישראל והנגידה החדשה בראשו, לא נכנעים ללחץ הציבורי, ורוכשים רק 200 מיליון דולר וגם זאת כחלק מתוכנית הבנק להתמודדות עם השפעות הגז. אין בפעולות אלו של הבנק בכדי להשפיע לאורך טווח על השער, על מנת לייצר אפקט אמיתי יש לבצע רכישות סדורות וגבוהות בהרבה, דבר שבנק ישראל אינו רוצה ואינו יכול לעשות עכשיו. אין ספק שנראה את הדולר ממשיך במסעו דרומה כבר בימים הקרובים".
- 8.יעקב 02/01/2014 19:27הגב לתגובה זוהיורו דולר ירד במאה פיפס היום פולג בסך הכל רכבה על הגל,אני רואה את הנסיון האווילי של התקשורת להציג את פולג בתור נגישה ראויה אבל המציאות מדברת בעד עצמה מאז שהיא מונתה הדולר ירד למתחת ל-3.50 אבל הפעם על מנת להישאר,פישר לא היה משהו אבל ממנו הספקולנטים עוד פחדו ,עובדה שמאה מליון בלבד בתקופת פישר היו שווים למאתיים פיפס ואילו מאתיים חמישים מליון של פלוג בנוסף להתחזקות הדולר בעולם בשווים רק מאתיים פיפס
- 7.שאול 02/01/2014 17:50הגב לתגובה זוכלומר, הספקולנטים והבנקים הזרים מזרימים לארץ דולרים במטרה לקנות שקלים, בתנאי שהרווח שלהם מהספקולציה יהיה לפחות חצי אחוז. כשבנק ישראל הוריד את הריבית בפעם האחרונה ברבע אחוז והעמיד אותה על 1%, זו היתה ברכה לבטלה, ולאחר עלייה קלה בשער הדולר הוא שוב נחלש. אם האוצר ובנק ישראל באמת מעוניינים בהחלשת השקל, על בנק ישראל להשוות את גובה הריבית המסחרית הנהוגה בארץ לריביות הנהוגות באירופה ובאמריקה, ולהטיל מס על תנועות הון ספקולטיביות. אני מאמין שבאיזשהו שלב ייפול האסימון למקבלי ההחלטות והם יעשו את זה.
- 6.בא 02/01/2014 12:41הגב לתגובה זוטוב ,וכול האזרחים מובטלים ורואים כדורגל .
- 5.שמטוב 02/01/2014 12:15הגב לתגובה זוהדולר שווה היום הרבה פחות ממחירו הייציג, טיפולי החיאה מלאכותית מהסוג של קניית דולרים או הורדת הריבית של בנק ישראל ---שווים כמו מתן כוסות רוח למת. לא רק שלא יעזרו --- הדולר יפול בסוף למחירו הריאלי --- אלא שהם מהווים ביזבוז של משלם המיסים. בנק ישראל אינו הכתובת לסיבסוד הייצוא, למעשה אין שום כתובת כי ייצוא מסובסד לא שווה הרבה.
- בולשיט 02/01/2014 14:59הגב לתגובה זועל פי מדד כח הקניה 1 דולר = לפחות 5 שקלים. אבל במדינת ישראל בגלל שהרבה מההכנסות הדולריות צמודות דוקא לשקל (שכר והוצאות אחרות של עובדי ההי טק) יש בועה בשווי השקל. ולכן כל עוד ממשיכות חברות ההי טק הזרות להעסיק ישראלים הדולר הנמוך משתלם לכולם פרט לאותן חברות. כך בעצם משלמת INTEL את הכסף שהיא חוסכת במיסים... השאלה עד מתי ימשך גן עדן זה (של שוטים?) היא פתוחה... אבל ברור שלא לנצח...
- בא 02/01/2014 12:34הגב לתגובה זואת המטבעות שלהם כול הזמן ,למה לדעתך הם עושים את זה .
- 4.בא 02/01/2014 12:03הגב לתגובה זואמתיות .
- שמטוב 02/01/2014 12:26הגב לתגובה זומי שהפסיד כסף זה בנק ישראל, כלומר כל אזרחי ישראל. כאשר בנק ישראל קונה דולרים באובססיביות במחיר יקר, סוחרי הדולרים מרוויחים את ההפרש. הרווח שלהם בטוח ובראש שקט, הם קונים דולרים כאשר מחירם נמוך מתוך ידיעה בטוחה שבנק ישראל יקנה אותם ביוקר.
- 3.טל זוהר מקריא שערים מהרויטרס (ל"ת)ואין לו מושג איפה 02/01/2014 11:02הגב לתגובה זו
- 2.נרקומן של דולרים צריך גמילה ממה שלא עובד ולפטר את פלוג (ל"ת)בנק ישראל 02/01/2014 10:39הגב לתגובה זו
- 1.just tax the speculants . the only solutions (ל"ת)reuven 02/01/2014 10:38הגב לתגובה זו