יורם גבאי: "ההתערבות בשער הדולר לא אפקטיבית - מלבד טיפול בהשפעות הגז"
"בנק ישראל לא צריך להתערב בשוק המט"ח מעבר לתוכנית הרכישות לקיזוז השפעת הגז, זה לא אפקטיבי", כך אומר בראיון ל-Bizportal יורם גבאי, הכלכלן הראשי והיועץ של חברת פעילים ניהול תיקים מקבוצת בנק הפועלים שהיה בעבר גם הממונה על הכנסות המדינה באוצר.
לדברי גבאי, "נקודת המוצא של המשקיעים לשנה הנכנסת ממשיכה להיות נוחה. התחזיות לגבי שוק ההון בישראל נגזרות בעיקרן מההערכות לגבי שווקי העולם. אנחנו פחות או יותר נעקוב אחרי מה שיתרחש בעולם. אני לא רואה סיבות שיהיו השנה קשיים ביציבות הפיננסית ב-2014. בסה"כ אני צופה שנראה עליות בבורסה גם השנה אך העליות יהיו יותר מתונות מאלה שראינו בשנה האחרונה".
היצוא צפוי להתאושש
בעולם אנחנו רואים שמעלים את תחזיות הצמיחה, בעוד שאצלנו מנמיכים אותן, מה הסיבה לכך? "הסיבה לכך שתחזיות הצמיחה של ישראל הן קצת יותר נמוכות לשנה הקרובה נובעת בעיקר מכך שההערכות לצמיחה בתחום הגז הן קצת יותר נמוכות. אבל ארבעת מרכיבי הצמיחה העיקריים - צריכה פרטית, צריכה ציבורית, השקעות ויצוא - כולם נעים בתחזיות בין 3%-4.2%. ההבדל בין השנה שחלפה לשנה הבאה הוא שאם בשנה שעברה ראינו את הצריכה הפרטית חזקה ואת היצוא חלש, אז בשנה הבאה יש דווקא עלייה בתחזיות היצוא לאחר שכבר ברבעון האחרון ראינו שיפור, לעומת זאת הצריכה הפרטית שהיתה חזקה מאוד צפויה להתמתן".
איך אתה מצפה שהיצוא יגדל אם השקל לא מפסיק להתחזק ופוגע בכושר התחרות של היצואניות? "בואי נאמר ביושר, תהליך הייסוף של השקל הוא די ארוך בישראל בשנים האחרונות, הוא לא תוצאה של שנה זו או אחרת. בסטארט-אפים אנחנו רואים שיש עודף בחשבון השוטף של כ-10 מיליארד שקל ואני לא רואה שום מגמת האטה בשנה הבאה. גם הרגישות של הסטארט-אפים לייסוף היא לא גדולה. בוודאי שתחום יצוא הנשק ע"י החברות הביטוחניות הגדולות אינו מושפע משמעותית מהייסוף, כך שבסה"כ אני מצפה שהיקף היצוא ייגזר מהיקף הפעילות הבינלאומית שנמצא בתהליך של עלייה".
- להעלות מסים או לא להעלות? זאת התשובה של יורם גבאי
- פעילים: "2014 צפויה להיות חיובית", מסמנים 3 סקטורים מומלצים
ועדיין, גם אם הרגישות של היצוא הבטחוני והיצוא של הסטארט-אפים היא לא גבוהה, אתה לא חושב שהרווחיות נפגעת כתוצאה מהתחזקות השקל? "השאלה של רווחיות היצוא היא באמת בעיה לאחר שבשנה החולפת היה השקל המטבע החזק בעולם. אבל ברמה הטכנית ממשיך עודף בחשבון השוטף במאזן התשלומים בסך של כ-7 מיליארד דולר, בעיקר בזכות העודף בהכנסות מיצוא של הסטארט-אפים והחברות הביטחוניות וזה מה שחשוב".
"אין תנועות הון ספקולטיביות בכלל"
הרבה מדברים על הצורך בבלימת הפעילות של הספקולנטים בשוק המט"ח והאג"ח המקומי, מה דעתך? "מבדיקותיי עולה שאין פה HOT MONEY, כלומר אין תנועות הון ספקולטיביות בכלל. את זה רואים בנתונים החודשיים, כשאני בודק רכישות אג"חים על ידי זרים לעומת רכישות של ישראלים. זה אומר שהעודף בחשבון השוטף שלנו הוא אובייקטיבי וריאלי ולא כסף של ספקולנטים".
"אם בנק ישראל התחייב לרכוש דולרים בהיקף של כ-3 מיליארד דולר בשנה לצורך קיזוז השפעת הגז והשער של הדולר ממשיך לרדת - זה אומר שעדיין יש לחצים לייסוף של השקל ביחס לסל המטבעות. השאלה היא אם בנק ישראל יגדיל את הרכישות של המט"ח - את זה אני לא יכול להעריך".
- בצל הירידות בשווקים: הדולר מזנק ב-1.9% - 3.79 שקל
- לונג על השקל - ניתוח המגמות במט"ח בשנתיים האחרונות, ומה יהיה בהמשך?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
אתה חושב שהתערבות נוספת תעזור? "לא. כעיקרון הדבר היחיד שאני תומך בו זה תוכנית הרכישות בסך של 3 מיליארד של בנק ישראל לצורך קיזוז השפעת הגז לשם למניעת 'המחלה ההולנדית'. מעבר לזה צריך לדעתי לתת לשער החליפין לנוע לפי השוק. מעבר לזה התערבות לא תהיה יעילה. מה יקרה אם בשנה הבאה שוב יהיה עודף בחשבון השוטף? אז יתערבו שוב? ההשפעה של זה היא כבר די בניוטרל. ההתערבות היא פשוט לא כל כך אפקטיבית כי היא משפיעה לחודש ואז שוב נוצר עודף".
אז אתה לא נבהל מהמשך הירידה בשער הדולר-שקל? "תזכרי שלייסוף יש גם השפעות חיוביות - הוא מוזיל את מחירי חומרי הגלם, ואת המחירים של ציודים, מכונות, מכוניות ומוצרים בני קיימא שמיובאים לישראל. יסוף גם מוזיל את מחירי הדלק. לציבור בישראל זה לא רע".
מה דעתך על גובה הריבית במשק? "שער הריבית של 1% הוא כרגע מתאים. אם היינו רואים פה תנועות ספקולטיביות כמו שראינו לפני שנתיים, כשהזרים פעלו באופן מאסיבי בשוק המק"מ - אז הורדת הריבית היתה די הכרחית. אבל כיום, כשאני לא רואה כסף ספקולטיבי חם אני גם לא רואה איך הורדת ריבית יכולה להועיל במונחי שער החליפין. כאמור, אני לא בעד שום מהלך של התערבות מעבר להתערבות עליה הכריז בנק ישראל בנוגע לגז".
מציע לבטל את הפטור ממע"מ על ירקות ופירות
לאחרונה האוצר שינה את כלל ההוצאה, מה שאיפשר את ביטול העלאות מס ההכנסה ומס החברות, הבעיה שזה בא על חשבון צמצום התקציבים, בעיקר לרווחה. מה לדעתך צריך לעשות לשם צימצום הגירעון? מה שראוי היה שהממשלה תעשה, אבל אין לה אומץ לעשות את זה אלו שני דברים: הדבר הראשון הוא ביטול הקלות מס שלכל הדעות הן לא נדרשות, למשל כמו הפטור ממע"מ על ירקות ופירות, ששווה כ-3 מיליארד שקל - זה פטור סקטוריאלי שניתן בלי סיבה. גם את הפטור ממע"מ באילת ששווה כ-700-800 מיליון שקל צריך היה לבטל. ביחס לביטול הפטור ממס על קרנות ההשתלמות אני לא מציין את זה כי זה חסר סיכוי. זה פשוט לא יקרה".
"הדבר השני שלדעתי הממשלה היתה צריכה לעשות זה לקבוע כלל מסגרת לפיו מס החברות בשום מקרה לא יפחת מ-10% על הרווח. זה היה מכניס בסביבות 3 מיליארד שקל. כיום באופן פורמלי המס המינימלי הוא 6% אבל יש חברות רב לאומיות וחברות ההייטק שמשלמות בפועל מס אפקטיבי של אפס. כך ניתן היה לסגור בין 2-3 מיליארד שקלים נוספים מהגירעון".
"בסה"כ מהלכים אלה היו נותנים את רוב הקיצוץ הנדרש והתוצאה היתה שניתן היה להגדיל את הוצאות הרווחה, שהיו גדלות מ-2.5% ל-4% וזה היה יכול להיות פיתרון טוב".
המעבידים מתחזקים - העובדים נחלשים
בשנה האחרונה בצורה בולטת ראינו מעבר של המשקיעים משוק האג"ח לשוק המניות, אתה חושב שזה ימשך? "אני מצפה שהמעבר בבורסה מאג"ח למניות יימשך גם בשנה הבאה. מה שאנחנו רואים בשנים האחרונות זה שני תהליכים: הדבר הראשון הוא שהריביות מאוד נמוכות ולכן גם הוצאות המימון של החברות מאוד נמוכות. הדבר השני שהוא גם חיובי אבל גם שלילי זה שעלויות השכר הן מאוד מתונות. אנחנו רואים את זה גם בארה"ב ואירופה וגם בישראל, והתוצאה היא שהרווח עולה הרבה יותר מעליית השכר".
"אם לפני דור השכר היה עולה בשיעור דומה לעליית הפיריון ובדומה לעלייה בתוצר לנפש, הרי שבשנים האחרונות אנחנו רואים התהפכות, כלומר הרווחים עולים הרבה והכוח של השכירים מאוד נחלש. זאת תופעה עולמית. זה מגדיל את רווחיות של החברות ומגדיל את הכוח של המעבידים ביחס לעובדים שנותרים עם רמות שכר נמוכות ביחס לרווח".
אתה לא חושב שההצטרפות של ועדי עובדים להסתדרות יכולה לבלום את התופעה ולהתחיל לשפר את מצבם של העובדים? "אני מקווה שההתאגדויות שראינו לאחרונה של העובדים במסגרת ועדים יעזרו לשנות את המצב הזה. אם פעם שיעור ההתאגדות של העובדים בישראל היה כ-80%, בשנים האחרונות זה נפל לכ-24%. בחודשים האחרונים באמת רואים התעוררות בהתאגדויות של העובדים וזו תופעה שאני רואה אותה מאוד בחיוב, אבל זה תהליך".
"בינתיים, הרווחיות הגבוהה של החברות מחזקת את שוק המניות גם בתקופה בה הצמיחה אינה חזקה. ולראיה ראינו שרוב החברות, כ-70% מהן, הצליחו להציג רווחיות שעלתה על הציפיות בשוק ועל התוצאות הקודמות שלהן. לכן עדיין שוק המניות ממשיך להנות משני העולמות - ריביות נמוכות ורווחיות גבוהה. זה דבר שצפוי להתחיל להשתנות אבל זה משתנה לאט. עד סוף השנה אני מניח שהתשואות בארה"ב ילחצו כלפי מעלה לרמה של כ-3.5%, מה שבסופו של דבר גם ילחץ על התשואות והריבית פה ויפגע בהדרגה ברווחיות החברות".
- 18.אסתי ,הרבג 05/01/2014 18:53הגב לתגובה זויוצאת לטיול למזרח, הדיווח שקיבלנו קצת מדאיג, טוב שדודה קונה דולרים.
- 17.טל .ויסקו 04/01/2014 22:29הגב לתגובה זושבוע טוב!
- 16.מחירי המכוניות,מחירי המזון הוזלו?באיזה סרט הוא חי? (ל"ת)שמואל 04/01/2014 00:10הגב לתגובה זו
- 15.לונג 03/01/2014 19:45הגב לתגובה זוהכל אינטרסים זה דיי ברור. כשיהיה שינוי כיוון הוא יהיה חד ומהיר
- 14.בדבכט 03/01/2014 17:42הגב לתגובה זועם כל הזמן הכל רק עולה
- 13.קליפ 03/01/2014 16:53הגב לתגובה זומאות אלפים מהמגזר היהודי בעלי עשרות דירות(בחצרות,במשקים)המגזר הישראלי הערבי בונה לא חוקי...מאחר ושוטר יהודי מפחד להילחם בבדואים ובערבים
- 12.דולר ארצות הברית יהיה גם 2 שקל יתתכן עוד השנה (ל"ת)יופיטר שוקי הון 03/01/2014 13:57הגב לתגובה זו
- 11.אהרון 03/01/2014 13:19הגב לתגובה זולבטל פטור ממעמ ירקות פירות ובאילת אבל לא לגעת בפטור בקרנות ההשתלמות כך דברי המומחה . אבל המומחה לא מבין כנראה שירקות ופירות זה המזון היחיד הבריא שעוד נשאר לנו ועל מי זה ישפיע ? על החלשים שבקושי קונים ירקות ופירות אבל לא לבטל את הפטור על קרנות ההשתלמות כי למר גבאי יש אינטרס מובהק . מה שגבאי המומחה של בית הכנסת אומר למעשה להמשיך ולהכביד את הנטל על החלשים ירקו ופירות ולהמשיך לתת לחזקים קרנות ההשתלמות . על זה נאמר כמה טוב שאתה שם ולאמ פה . מר גבאי תפסיק לגבב מילים שער הדולר לא יישאר נמוך כרצונך מתוך הפוזיצה השער יעלה לכיוון 4 שקלים ומהר .
- 10.קותי 03/01/2014 12:49הגב לתגובה זואם לכלכלן באמת לא איכפת משער דולר נמוך שיפגע בייצוא ובתעשייה ויעמיק את האבטלה, אז אין שום ספק שהוא מדבר מתוך פוזיציה. יש לנו מספיק אינטרסנטים באתרים ובעיתונות הכלכלית שמדברים מתוך פוזיציה ומטעים את ציבור הקוראים, עכשיו גם יורם גבאי מצטרף אליהם. מר גבאי, זה לא נאה ולא מכובד!
- 9.יורם כמו יורם 03/01/2014 12:39הגב לתגובה זורואים שהוא לא מבין דבר וחצי דבר מהמסחר במטבע חוץ בישראל. אם היה עוקב קצת מקרוב היה רואה אם יש ספקולנטים שמפילים את השער בימי שישי אחר הצהריים והשעות מאוחרות כשבנק ישראל לא במשחק. אם זה לא ספקולנטים אז מי אלה מר גבאי?
- 8.מטאור 03/01/2014 12:32הגב לתגובה זואמירתך מסכנת את פרנסתם של אלפי עובדי תעשיה שיפוטרו אם לא יעלה שער הדולר.
- 7.ציון 03/01/2014 12:30הגב לתגובה זוקרן הישתלמות שלא לדבר על שלא ממסים אותן על ביטוח לאומי קיצבת זיקנה שמשולמת ללא הבחנה מצב כלכלי על הטבות מפליגות בחברות ממשלתית ובביטחון אים לא יחלקו לא יחסר ואתה בחוצפתך מבקש מעמ על ירקות אתה לא חושב שהיחידים להיפגע הם מיעוטי היכולת אתה לא כלכלן אתה ברברן ופחדן
- 6.אזרח 03/01/2014 11:56הגב לתגובה זופיצוי בדמות "קצבת פירות וירקות" של 30 שקל בחודש כדי לפצות את מי שבאמת צריך, על ההתייקרות. הפטור על ירקות ופירות גורם לבעלי עסקים למכור מוצרים אחרים ולרשום אותם בקופה כירקות כדי לא לשלם עליהם מע"מ
- 5.חיים 03/01/2014 11:55הגב לתגובה זושלך תגלה לנו..מה שיך המעמ לשער הדולר..לפי דעתך הפירות והירקות יכולים לקנות רק אנשים במעמד שלך..זו הצעה טיפשיט ומחרידה...
- 4.אני 03/01/2014 11:46הגב לתגובה זום מהגז. לפרק את הפירמידות. לבדוק רווחים בלתי סבירים של חברות מזון גדולות. הדג מסריח מהראש. אנחנו עבדים של העשירים כולל חכים וראש הממשלה. הם צריכים לחיות מאיתנו ולא אנחנו צריכים לבקש מהם נדבות.
- 3.יורם גבאי - כמה טוב שאתה כבר לא קובע כלום (ל"ת)שתוק ותן לנו שקט ממך 03/01/2014 11:22הגב לתגובה זו
- 2.הוא מבלבל את המוח (ל"ת)דודי 03/01/2014 11:22הגב לתגובה זו
- 1.לקרוא בין השורות 03/01/2014 11:22הגב לתגובה זובלי ההעברות (בעיקר מארה"ב) היינו בגרעון בחשבון השוטף כל שנה בעשור האחרון - תבדוק את זה בלמ"ס. זה אומר שמצב הכלכלה "החזקה" שלנו לא משהו בלי העזרה שאנחנו מקבלים כל שנה. ברגע שאובמה יחליט לסגור את הברז פתאום נראה גרעון, אולי אז השקל יעלה...