הדולר היציג ירד ל-3.49: הטלטלה בלירה הטורקית והחלטת ה'פד' ברקע

הבנק המרכזי של טורקיה נקט הלילה בצעד אגרסיבי: הקפיץ את הריבית ב-4.25% ל-12%, ולמרות זאת הדולר מזנק ב-4% כנגד הלירה הטורקית. בשוק מצפים שהפדרל ריזרב יודיע הלילה על המשך צימצום ה-QE3
 | 
telegram
(1)

האם המהלכים האחרונים של הבנקים המרכזיים ישנו את המגמה בשוק המט"ח? בינתיים זה לא קורה והדולר היציג נסוג, לאחר שבשעות הבוקר ניסה בפעם השלישית ללא הצלחה לחצות את רף 3.5 השקלים. זאת כאשר על המטבעות של השווקים המתעוררים ובראשן טורקיה עוברת טלטלה ממשית והפיחות שלהן נמשך למרות העלאת הריבית האגרסיבית.

שוק המט"ח עבר הלילה טלטלה על רקע המהלך הדרמטי של הבנק המרכזי של טורקיה שהחליט להקפיץ את הריבית ב-4.25% ל-12%, מה ששלח את הדולר לירידה חדה של כ-3% כנגד הלירה הטורקית, זאת לאחר שבשנה האחרונה נרשם בה של כ-30%.

אולם בשעה זו התהפכה המגמה והדולר מזנק בכ-4% כנגד הלירה הטורקית שנסחרת ברמה של 2.273 לירות טורקיות לדולר אחד. מטבעותיהן של מדינות מתפתחות נוספות מגיבים גם הן בפיחותים חדים כנגד הדולר. הדולר מזנק ב-1.9 כנגד הדולר הרוסי, הדולר מתחזק ב-2% כנגד הפזו המכסיקני, והדולר מתחזק גם בכ-3% כנגד הראנד הדרופ אפריקני.

בעקבות הטלטלה בשוק המט"ח העולמי נגרמה בהלה גם בשוקי המניות באירופה, שם נופל הדאקס ב-1.8% לאחר שבתחילת היום הוא עלה ב-1.35%. וגם החוזים בוול סטריט מאותתים על ירידות של יותר מ-1%.

אבל המהלך שעשוי להכריע את הכיוון בשווקים יתרחש הערב ב-21:00, בעת שהפדרל ריזרב יפרסם את החלטת הריבית ויודיע אם הוא ממשיך לצמצם את תוכנית רכישות האג"ח, באמצעותה הוא מזרים כיום 75 מיליארד דולר. זאת לאחר שבפגישה הקודמת הוחלט על צימצום של 10 מיליארד דולר ב-QE3. בשוק מצפים שגם הפעם, בהחלטה האחרונה של ברננקי כנגיד, הוא יבחר להמשיך ולצמצם את ההזרמות.

לא מצליחים לשבור את ה-3.5 שקלים

בינתיים בישראל, הדולר ניסה הבוקר לשבור את רמת ה-3.5 שקלים לאחר שבימים האחרונים התערב במסחר ורכש דולרים בכ-300 מיליוני דולרים בניסיון להגן על השקל מפני התחזקות נוספת, לאחר שהריבית במשק נותרה על כנה ברמה של 1%. על רקע התהפוכות בשוק המט"ח והמניות בעולם - חזרו המשקיעים להתבצר בשקל והדולר היציג ירד.

עם קביעת השערים היציגים על ידי בנק ישראל נחלש שערו של הדולר ב-0.1% ונקבע ברמה של 3.49 שקלים, לאחר שאתמול התחזק השער היציג ב-0.14% ל-3.494 שקלים. האירו היציג נחלש ב-0.1% ונקבע ברמה של 4.7589 שקלים.

בנק ישראל יוצר באופן לא רשמי שער רצפה לדולר

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים והשקעות: "היצעי המט"ח מצד המגזר העסקי ופעילות סוף-תחילת החודש הקלנדרי לתשלומי שכר ומסים ממתנים את פוטנציאל פיחות השקל. בנק ישראל יידרש לרכוש דולרים בהיקפים משמעותיים ולאורך זמן, במטרה למנוע את השקל עד לרמת 3.48 שקלים לדולר. פעילות הגוררת להגדלת היצע הכסף בשוק המקומי.

"באמצעות שימוש במדיניות עקבית של רכישת דולרים סביב רמת 3.48 שקלים לדולר, בנק ישראל יוצר באופן לא רשמי שער רצפה לדולר ובכך נמנע מהצורך לקבל הסכמה רחבה של משרדי הממשלה ובראשם משרד האוצר למהלך כה משמעותי. כמבוגר האחראי, בנק ישראל פורס רשת הגנה לתעשייה הישראלית סביב רמת 3.48 שקלים לדולר".

פריימן הסביר גם כי "הזעזועים בשוקי המטבעות בטורקיה, הודו וארגנטינה גררו אמש להחלטה של הבנק המרכזי הטורקי לבצע העלאה חדה בשער הריבית אשר נסק מ-7.75% ל-12%. בכך מצפה הבנק המרכזי לבלום את הפיחות החד ולמתן לחצים אינפלציוניים בציפייה כי הדבר יגרור לירידת רמת האינפלציה בשנת 2015 לכדי 5%. דוח שפורסם באו"ם מלמד כי בשנת 2013 נמצא כי מירב ההשקעות הופנו למדינות המעניקות הטבות מס נדיבות, יותר מאשר הודו וברזיל".

ולסיום, "את תשומת הלב תמשוך הודעת ועדת השוק הפתוח שצפויה לאשרר את מדיניות הקיצוץ בתוכנית ההרחבה הכמותית בכ-10 מיליארד דולר".

עדיין לא הוסר החשש מהמשך פיחות בלירה הטורקית

עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל פיננסים, התייחס היום להודעת החירום של הבנק המרכזי של טורקיה: "על רקע החלשות המטבע המקומי, הבנק המרכזי של טורקיה פרסם אמש הודעת חרום מיוחדת בה העלה את הריבית בשיעור חריג: מ-7.75% ל-12% (עלייה של 4.25 נקודות אחוז) ואת הריבית השבועית מ-4.5% ל-10%. (עלייה של 5.5 נקודות אחוז)

בשבוע האחרון הבנק המרכזי בטורקיה הפתיע פעמיים. בפעם הראשונה בסוף השבוע שעבר, כאשר הותיר את הריבית ללא שינוי בלחץ הממשלה (תוך התערבות אישית של ארדואן). זאת, על אף המשך היחלשות המטבע המקומי והאינפלציה הגבוהה. מהלך זה הביא לפיחות משמעותי במטבע המקומי ולאובדן אמון ציבורי שגרר את העלאת הריבית החריגה אמש.

המהלך החריג אמש הביא להתחזקות המטבע המקומי בכ-4% בלבד (הלירה הטורקית עדיין נמוכה ב-20% מרמתה לפני כשנה). כיום הריבית בטורקיה היא הגבוהה ביותר מבין 20 הכלכלות הגדולות בעולם.

למרות המהלך, להערכתינו, עדיין לא הוסר החשש מהמשך פיחות במטבע המקומי; על רקע הסיכונים הפוליטיים, הגירעון העצום במאזן התשלומים והחשש שראש הממשלה יגיב למהלך במדיניות פיסקאלית מרחיבה ביותר."

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    לקנות הרבה דולרים הזדמנות לסיבוב מהיר בנק ישראל לא
    כלכלן 29/01/2014 10:26
    הגב לתגובה זו
    1 0
    יאפשר לדולר לרדת שתוכנית ההרחבה תופסק הדולר יחזור ל4 וחצי
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות