יתרות בנק ישראל במט"ח חצו את ה-200 מיליארד דולר; רכש עוד 3 החודש

סך יתרות הבנק עומדות על 200.2 מיליארד דולר; שער הדולר בחודש האחרון יציב על והיום נקבע על 3.270 שקל - האינפלציה בארה"ב עולה בעקבות הדפסות הכסף של הפד' - וזה מסוכן לוול סטריט
 | 
telegram
(4)

בנק ישראל ממשיך לנסות לתמוך (ללא הצלחה) בשער הדולר כאשר יתרות המט"ח לחודש יוני גדלו בעוד 1.825 מיליארד דולר, לאחר שהבנק רכש במהלך החודש עוד כ-3.17 מיליארד דולר. בכך, לראשונה, יתרות המט"ח של הבנק עברו את ה-200 מיליארד דולר, או 48.8% מהתמ"ג.

דולר שקל רציף +0.17% דולר שקל רציף 3.74 +0.17% דולר שקל רציף בסיס:3.73 פתיחה:0 גבוה:3.74 נמוך:3.73 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא:

כותרת ראשית

- כל הכותרות

 

נזכיר כי בעקבות הנפילה בשער הדולר לשפל של 3.11 שקל לדולר באמצע ינואר האחרון הודיע הבנק על תכנית רכישות בסך 30 מיליארד דולר במהלך 2021 ולפני מספר חודשים אמר הנגיד שייתכן והתכנית אף תחצה רף זה. מאז אמנם הדולר חזר להיסחר ברמות גבוהות יותר מ-3.3 שקלים, עדיין נמוך באופן יחסי אבל יותר טוב ליצואנים לעומת שער של 3.11, אלא שמאז הוא חזר שוב לרדת. היום שערו היציג נקבע על 3.270 שקלים.

בדיסקונט אומרים היום כי להערכתם הדולר יתחזק מול השקל: "ככל שמשבר הקורונה "פחות יתפוס כותרות" תשומת לב המשקיעים תוסט יותר לפערי הביצועים בין כלכלת ארה"ב לכלכלות המערב". לדעתם, ארה"ב משאירה אבק לכולם וזה יתבטא גם בדולר.

האינפלציה בארה"ב הגיעה כבר ל-5%, וזה סיכון מאקרו לשווקים בוול סטריט. האם יגיעו ירידות?
הסיכון הגדול לבורסות הוא הדפסת הכסף האין סופית של הפד' בעקבות הקורונה. עוד ועוד כסף אמריקאי פירושו יותר היצע של כסף וכמו בכל סחורה אחרת המשמעות היא - אינפלציה. זה כבר מתחיל בארה"ב, אחרי שנים של אינפלציה נמוכה, בחודש מאי האינפלציה היא כבר בקצב שנתי של 5%, הכי מהיר מאז משבר הסאב-פריים ב-2008. האם זה מה שיסיים את השוק השורי יוביל לירידות בוול סטריט (ואז לישראל כמובן)? מי שמקווה לראות את הדולר משנה כיוון פתאום וקופץ - ירצה לראות את התרחיש הזה קורה.

עד משבר הסאב פריים 2008 עמד מאזן הפד' על פחות מטריליון דולר (כ-0.9 טריליון דולר). ברגע אחד, בעקבות המשבר, זינק מאזן הפד' בכ-1.5 טריליון דולר נוספים, ובשנים הבאות המשיך הפד להזרים כסף לשווקים - עד שהגיע ב-2014 לכ-4.5 טריליון דולר. בעקבות התפרצות מגפת הקורונה וההשפעה ההרסנית על העולם, כאשר נרשמו ההתכווצויות הגדולות ביותר בכלכלות העולם מאז מלחמת העולם השנייה, הזרים הפד' לשווקים תוך שלושה חודשים עוד 3 טריליון דולר ומאז מאזן הפד' ממשיך לטפס לאיטו (באופן יחסי) והגיע כבר לכ-8.1 טריליון דולר. (קישור לגרף נע של מאזן הפד')

מה יהיה שער הדולר באמצע ובסוף השנה?

נזכיר כי בלידר שוקי הון אמרו לביזפורטל כי הם סבורים שבאמצע השנה הדולר יעמוד על רמה של כ-3.24 שקל ובסוף השנה כבר ירד לשכר של 3.15 שקל. מנגד, במיטב דש חשבו שהדולר יגיע לכיוון של 3.35 שקל או 3.4 שקל ועד סוף השנה יתחזק לרמה של 3.5 שקל.

יוסי פריימן מנכ"ל פריקו, חברת ניהול הסיכונים, אמר בראיון ל-ביזTV - "הכלכלה האמריקאית לא במיטבה והדולר ילחץ מטה בטווח הארוך. מנגד השקל ימשיך להתחזק ועוד נראה את הדולר יורד מתחת לרמה של שלושה שקלים ומגיע אף ל-2.8 שקלים". 

קובי לוי, ראש דסק אסטרטגיית שווקים בבנק לאומי אמר לביזפורטל כי "התחזית היא טווח ממוצע של 3.25 עד 3.35 עד סוף השנה. לדעתו שער 3.30 שקל לדולר הפך להיות 'הנורמלי החדש', ואילו אסטרטג השווקים של בנק דיסקונט, שמואל קצביאן, אמר בסוף ינואר כי "הרכישות של בנק ישראל לא יחלישו את השקל מעבר למגמה הכללית של התחזקות הדולר".

ואילו בבנק הפועלים דווקא החמיאו לבנק ישאל ואמרו כי "רכישות המט"ח של בנק ישראל הן משמעותיות בהיקפן, אבל הן מתקשות להתמודד עם השפעות שמקורן בעליות ערך של שוקי ההון" וכי "סביר להניח שללא רכישות המט"ח של הבנק המרכזי, ובהינתן עליות השערים בשוקי המניות, השקל היה מתחזק אף יותר ואולי אף יורד מתחת לרמה של 3 שקל לדולר".

יוצא הדופן מהבחינה הזו הוא יוסי פרנק, מנכ"ל אנרג'י פייננס, שטען בראיון לביזפורטל כי "הדולר יתחזק חזרה ל-3.4 שקלים ויותר. אף אחד לא יכול לנצח בנק מרכזי שנחוש לבצע פיחות במטבע".

ומה חושבים מעבר לים?
סיליוס קיונאקיס, ראש אסטרטגיית המט"ח של הבנק השוויצרי לומברד אודייר (Lombard Odier) סבור שהדולר יישאר ברמות של 3.24 שקלים, אך בהחלט רואה אפשרות לירידה לכיוון 3.2 שקל לדולר. "לאחר בחינת השקל לאורך הרבעון הראשון של 2021, אנו נשארים מושקעים בו לטווח הארוך".

ואילו בבנק יוליוס בר אמרו כי הסכנה הכי גדולה לכלכלה הישראלית זה "שיהיה כאן טוב מדי". כלומר, מבצע החיסונים המתקדם והזינוק הכלכלי המשמעותי ביחס לעולם, יכולים ללחוץ על שווי השקל, שימשיך להתחזק על חשבון הדולר ויפגע בעיקר ביצואנים.


מקור: בנק ישראל
 

תגובות לכתבה(4):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 4.
    ליברמן בעד הייטק חזק. בשביל זה צריך דולר גבוה
    שקל דולר 18/07/2021 09:29
    הגב לתגובה זו
    0 0
    נקווה שיפעל בהתאם.
    סגור
  • 3.
    הדולר צפוי להתחזק מאד בחודשים הקרובים
    דולר 18/07/2021 09:24
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לקראת שינוי המדיניות בארהב בכל הנוגע לרכישות אגח שלאחריה תתחיל הספירה לאחור לקראת העלאת הריביות. ריבית עולה בארהב לפני כל העולם ,כלומר פערי הריביות שהופיעו במשך שנים על כדאיות השקעה בשקל לעומת הדולר הולכים להעלם.
    סגור
  • 2.
    בנק ישראל יעשה אקזיט על ההשקעה בדולר
    דולר 18/07/2021 09:21
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הדולר מזנק בכל העולם ונראה שזו רק ההתחלה. ככל שהאינפלציה תעלה יותר גן גובר הסיכוי לפעולה אגרסיבית של הפד . רוב התחזיות מדברות על המשך עליית הדולר, כולל התחזקות שלו מול האירו לרמה של 1.15 אירו לדולר
    סגור
  • 1.
    תראו זהות
    גדליה 07/07/2021 19:28
    הגב לתגובה זו
    1 0
    בנק ישראל הפך להיות אוססיבי לאגירת דולרים ולמעשהמכמו אדם מכור שאין לו שליטה הגיונית על עצמו בזה הוא מזכיר לי את ביבי כשהפך להיות אותו הדבר על מירדפו לשלטון ולדעתי גם זה מדאיג לא פחות
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות