דולר עולה
צילום: Getty images Israel

בעקבות הירידות בעולם: הדולר מזנק ל-3.27 שקלים

הדולר נסחר תמורת 3.2757 שקלים לדולר. מדובר בעליה של 1.8% לעומת השער היציג שעומד על 3.217 שקלים; האירו עולה ב-0.2% ונסחר תמורת 3.52 שקלים; הדולר ממשיך להוות 'חוף מבטחים' בעת ירידות בשווקים
נתנאל אריאל |

כאשר הפחד חוזר לשווקים - שער הדולר חוזר לטפס. אפשר לראות את זה בעקביות בתקופה האחרונה, כאשר השווקים עולים ויורדים בחדות לעיתים קרובות, והדולר-שקל בעקבותיהם. במהלך סופ"ש הדולר התחזק בחדות מול השקל ונסחר כעת תמורת 3.2757 שקלים, זינוק של 1.8% לעומת השער היציג שעומד על 3.217 שקלים. גם האירו מתחזק אבל בצורה מתונה יותר של 0.2% ונסחר תמורת 3.52 שקלים.

האמת היא שלא באמת צריך לחפש הסבר לירידות בשווקים מעבר לרמת המחירים בשוק המניות. כן, הפד' מדבר על העלאת ריבית יחסית אגרסיבית (מישהו חושב שיהיה אחרת?) המלחמה בין רוסיה לאוקראינה נמשכת, הקורונה עוד לא עברה מהעולם. אבל בפועל זה הרבה יותר פשוט מזה: האינפלציה שכבר הגיעה בארה"ב ל-8.5%, באירופה ליותר מ-7% ובארץ ל-3.5%, מאלצת את הבנקים המרכזיים בעולם להעלות את הריבית. אז היא בכיוון מעלה וכשהריבית בדרך מעלה - המניות פחות אטרקטיביות, ובמיוחד מניות הצמיחה. זה אומר שהמניות יורדות במקביל לירידת אגרות החוב ועליית התשואה האפקטיבית עליהן. זה מה שקרה בחצי השנה האחרונה בארה"ב - התשואה על אגרות החוב ל-10 שנים זינקה מ-1.6% לכ-3%. גם אצלנו התשואה האפקטיבית זינקה מ-1.4% לכ-2.6%. אז מה עושים? אף אחד לא יודע מה יהיה, אבל צריך לזכור שיש מאניה דפרסיה בשווקים.

 
דולר שקל רציף -0.43% דולר ארה"ב  > לשער הדולר היציג לחצו כאן אירו שקל רציף -0.26%

המשמעות היא שאחרי עשור של ריבית אפסית לבנקים למעשה אין יותר מדי ברירה אלא לנסות לצנן את האינפלציה באמצעות העלאת הריבית. (לתשובה לשאלה למה אינפלציה בכלל מטרידה אותנו ואיך היא משפיעה עלינו - לחצו כאן)

אבל בארץ הכלכלנים ימשיכו להגיד לכם שהכיוון של הדולר הוא בכל זאת למטה. כן, בטווח הקצר ועם הירידות בעולם הוא מטפס - אבל הגורמים שתומכים בהתחזקות השקל עדיין כאן (להרחבה לחצו כאן וכאן). 

מתי הדולר עולה ומתי הוא יורד ולמה: >>> הקשר בין העליות בבורסה לירידה בשער הדולר >>> מתי הדולר מזנק והאם הדולר הוא הגידור המושלם?

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה