הדולר והאירו שווים: מה זה אומר?
לראשונה זה 20 שנה השתוו הדולר והאירו; למה זה קורה? מה המשמעות? והאם המגמה תימשך כך שהדולר יגבר על האירו?
האירו נופל בתקופה האחרונה מול הדולר, אבל אף אחד לא באמת האמין ששני המטבעות הללו ייסחרו בשוויון. בסופו של דבר, האירו הוקם במטרה לאחד את כל גוש אירופה למטבע אחד חזק, שיהווה משקל מול המטבע האמריקני. זה עבד במשך 20 שנה, אבל כעת - הם משתווים. משבר האנרגיה באירופה, ונסיקת האינפלציה מפילים את האירו לשפל וגורמים למשקיעים לעבור להחזיק בדולרים לאור עליות הריבית שהיו ואלו שעוד צפויות להגיע – הריבית הנמוכה על מטבעות כמו האירו והין היפני כבר לא אטרקטיבית. הפד' האמריקאי רמז (ואפילו אמר) שיעלה את הריבית במועד הבא (ה-27.7) ב-0.75% נוספים. הדולר נחשב לחוף מבטחים - אנשים רצים לקנות דולרים כשהמצב בשווקים לא ברור, וזה קורה בכל חצי השנה האחרונה.
דולר ארה"ב -0.13% דולר ארה"ב 3.73 -0.13% בסיס:3.73 פתיחה:0 גבוה:0 נמוך:0 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: > לשער הדולר היציג לחצו כאן
אירו שקל רציף -0.04% אירו שקל רציף 3.85 -0.04% בסיס:3.85 פתיחה:0 גבוה:3.9 נמוך:3.85 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא:
הדולר מול סל המטבעות בעולם: {US DOLLAR INDEX}
למעבר למדור מט"ח - לחצו כאן
הצרות של אירופה גדולות יותר מהצרות של אמריקה. המלחמה באוקראינה יצרה משבר חמור בסחורות ותבואה וגם הסנקציות על רוסיה הפחיתו את כמויות הגז של היבשת. המאבק של אירופה באינפלציה המשתוללת והחשש ממיתון מגביר את מכירת המטבע של היבשת ותורם משמעותית לשחיקת ערכו – במיוחד כשהבנק המרכזי האירופאי, ה-ECB, לא מראה נחישות גדולה במיוחד להעלאת הריבית. האמת היא שלא מדובר בחוסר בנחישות אלא שהמצב באירופה עוד יותר מסובך מאשר בארה"ב - הכלכלה במדינות השונות נמצאות כבר עכשיו במצב של אבטלה גבוהה, אינפלציה גבוהה, צמיחה נמוכה ובעיות נוספות. מעבר לכך - מי שמחזיקות את הגוש הן מדינות כמו גרמניה, צרפת וכו' והן סוחבות על גבן מדינות נחשלות כמו יוון, ספרד ופורטוגל.
תשומת הלב השבוע בשווקים מופנית לנתוני האינפלציה והתוצר הצפויים להתפרסם השבוע בארה"ב. אנליסטים מעריכים כי המגמה הנוכחית של התחזקות הדולר והיחלשות האירו צפויה להימשך בחודשים הקרובים בשל חוסר הוודאות שעדיין מורגש בשווקים והמצב באוקראינה שמשפיע על כל היבשת. רכישת הדולרים של הציבור בעולם משפיעה על שוק המט"ח באופן כללי ומצמצמת את הפער גם אל מול מטבעות מרכזיים נוספים כמו הפאונד הבריטי - ליש"ט / דולר 0% ליש"ט / דולר 1.25 0% סגירה:1.25 פתיחה:1.25 גבוה:1.25 נמוך:1.25 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: שנחלש גם הוא ביחס לדולר.
מה המשמעות של היחלשות האירו?
מטבע חוץ הוא אמצעי חליפין בין מדינות שנועד לאפשר את הייצוא והיבוא - מדינה עם יתרון יחסי מייצאת את המוצרים שהיא מייצרת בזול וכך מכניסה מטבע זר שבאמצעותו היא יכולה לייבא מוצרים אחרים שבהן אין לאותה מדינה יתרון יחסי. באמצעות סחר החליפין בין המדינות - העוגה של כולם הופכת להיות גדולה יותר.
כאשר מטבע מתחזק זה הופך את היבוא לכדאי יותר. היבואנים משלמים במטבע חוץ שעבורם הוא זול יותר ומוכרים בארץ במחיר גבוה יותר. מנגד, כאשר מטבע מקומי נחלש (כלומר מטבע חוץ מתחזק) היצואנים נהנים. לכן, תמיד תשמעו בישראל את היצואנים מתעוררים בכל פעם שהשקל מתחזק והדולר שווה פחות שקלים. הם רוצים שהמדינה תחזיק את המטבע חלש יותר ובכך הם יוכלו למכור לציבור המקומי ביוקר.
המשמעות של היחלשות האירו היא פגיעה ביצואנים באירופה, אבל הצרכנים המקומיים דווקא ייהנו מכך. בזמן של עליית אינפלציה לא בטוח שזה רע עבורם. מנגד, יצוין כי מנגנון שערי החליפין עובד כך שהוא מהווה איזון אוטומטי לטווח ארוך - מאחר שככל שהמטבע נחלש או מתחזק יש קבוצה אחרת (יבואנים/יצואנים) שנהנית מכך ואילו הקבוצה השניה סובלת - המשמעות היא שבטווח הארוך אנשים יהפכו מיצואנים ליבואנים (וכן להיפך) וכך האיזון בסופו של דבר חוזר למקומו.
האם היחלשות המטבע האירופאי טובה לישראלים? כן, הם קונים יותר בזול מוצרים מיובאים
גרינפלד: "כדאי לשים לב שהיחלשות האירו עוזרת במובן מסוים לצרכן הישראלי שכן השקל נחלש מול סל המטבעות באופן מתון הרבה יותר מאשר מול הדולר. בתקופה של אינפלציה גבוהה היינו רוצים כנראה לראות את השקל שומר על יציבות ומונע לחצים נוספים לעליית מחירים מכיוון המטבע כך שבהיבט הזה לפחות, האירועים באירופה דווקא תומכים במשק המקומי".
האם העלייה בדולר תימשך? ב-UBS דווקא סבורים שלא
לדברי מארק האפלה, מנהל ההשקעות הראשי של בנק UBS: "באווירה הנוכחית של סלידה מסיכון בשווקים, העלייה בדולר האמריקאי צפויה להימשך בטווח הקרוב. אבל לדעתנו כוח זה לא סביר שיימשך בטווח הארוך יותר: עלייה נוספת בדולר האמריקאי צפויה להיות מוגבלת על ידי האטת הצמיחה הכלכלית בארה"ב ותפיסות השוק לפיהן הפדרל ריזרב יתחיל להוריד שוב את הריבית ב-2023.
אלו מטבעות צפויים לדעתכם לעלות?
האפלה: "הפרנק השוויצרי נראה כעת אטרקטיבי יותר מהדולר האמריקאי כמקלט בטוח, במיוחד לאור נכונותו של הבנק המרכזי לאפשר לייסוף המטבע כדי לרסן את האינפלציה. נראה שגם המטבעות הצמודים לסחורות צפויים להתחזק, בעיקר הדולר הקנדי והאוסטרלי, ככל שההתמודדות האחרונה של חולשת הסחורות מתהפך.
"אנו מייעצים למשקיעים שלא להתכונן להמשך עליית שער הדולר האמריקאי. במקום זאת, מטבע המקלט המועדף עלינו הוא הפרנק השוויצרי. אנחנו גם מעדיפים מטבעות סחורות, שאנו מצפים להפיק מהם תועלת כאשר מחירי הסחורות מתאוששים מהצניחה האחרונה".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.מעניין מאודנדב 13/07/2022 11:57הגב לתגובה זו0 0אשמח לקבל יותר כתבות פרקטיות כאלהסגור
-
2.למחפשי סיכון זה הזמן להשקיע באוקראינהקונילמל 12/07/2022 13:58הגב לתגובה זו0 0המלחמה כנראה תיגמר בלחודשים הקרובים והשער יעלה....סגור
-
1.הפוך,החלשות היורו עוזרת ליצואנים (ל"ת)שוקי 12/07/2022 13:24הגב לתגובה זו1 2סגור