.jpg)
האירו בשפל של שני עשורים מול הדולר; האם זה יימשך?
האירו נסחר שוב מתחת לדולר ואינו מראה שום סימני התאוששות. להפך - אנליסטים חוזים כי המטבע האירופי יעמיק את הירידות מול המטבע האמריקאי. "התחזית והעמדה שלנו בהחלט מוטות לפיחות נוסף ביורו מהמקום בו אנו נמצאים כעת", אמר לואיס קוסטה, ראש אסטרטגיית המט״ח בסיטיבנק.
ישנם מספר גורמים שצריך להתייחס אליהם כאשר משווים בין שער האירו לשער הדולר - הסכסוך המתמשך באוקראינה והאינפלציה הגוברת בשתי היבשות, אמריקה ואירופה.
לירה שטרלינג הדולר מול סל המטבעות בעולם: US DOLLAR INDEX למעבר למדור מט"ח - לחצו כאןמחירי הגז הסיטונאיים באירופה עולים בחדות בשבועות האחרונים לאחר שרוסיה הכריזה על ״תחזוקה לא מתוכננת״ בצינור הראשי שלה לגרמניה, Nord Stream 1, זאת על רקע גלי חום כבדים חסרי תקדים באירופה שהעיבו על ספקי האנרגיה.
כידוע, אירופה נשענת על יבוא גז, בעיקר מרוסיה, אלא שכעת, הדבר הופך לחיסרון מרכזי שעלול אף לגרום לפשיטות רגל רבות ביבשת אירופה, ובכל מקרה למשבר כלכלי ולמיתון שנראה שמתרחש ממש בימים אלו. מחיר הגז הטבעי הסיטונאי זינק ב-25% ביומיים, והגיע ל-291 אירו לגיגה־ואט שעה פי 7 בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. בגרמניה אף נרשם לרגעים מחיר של 700 אירו.
- האינפלציה בגוש האירו ממשיכה להתקרר; הציפיות להורדת ריבית גוברות
- האם אמריקה נהדרת שוב? לפי הגרפים - לא בטוח
בנוסף, ישנה מורכבות נוספת עקב מצבה של סין והכלכלה שמאטה שם, שכמובן פוגעת באירופה בעוצמה רבה. סין החמיצה את ציפיות התמ"ג עם צמיחה של 0.4% בלבד ברבעון השני. הכלכלה השנייה בגודלה בעולם נאבקת עם השלכות קשות מצד התפרצויות קורונה חוזרות ונשנות ומדיניות סגרים מחמירה.
גם התחזקות הגלובלית של המטבע האמריקאי ללא קשר ישיר לאירו מחליש את המטבע האירופי. ה"דולר אינדקס", הבודק את מצב המטבע האמריקאי מול סל מטבעות, ניצב כעת בשיא של שני עשורים (109.6), לאחר עליה של כ־18% בשנה החולפת.
האנליסטים חולקים לגבי המשך המגמה. ״שער אירו-דולר יירד לבין 0.75 ל-0.80 דולר בחודשים הקרובים״, אומר אנליסט של ING, ״ייתכן שכוחו של הדולר לא יחזיק מעמד", על פי קיט ג'וקס, האסטרטג של Societe Generale.
- לונג על השקל - ניתוח המגמות במט"ח בשנתיים האחרונות, ומה יהיה בהמשך?
- הדולר מזנק ל-3.7 שקלים: מה עומד מאחורי העלייה החדה?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
יש לקחת בחשבון גם את מרחב התמרון המצומצם של הבנק המרכזי האירופי (ECB) בכל הנוגע להעלאות ריבית בגוש האירו שמסייעות לפיחות בערכו של האירו. שלא כמו הפד של ארצות הברית - ה־ECB נמנע מהעלאות ריבית חדות והחל בהעלאת ריבית הרבה אחרי הפד'. הסיבות לכך, הן החשש ממשבר חוב חדש במדינות דרום אירופה, ובעיקר חשש מהעמקת המשבר הכלכלי הצפוי באיחוד האירופי. כעת, הריבית על ההפקדות בארצות הברית היא 2.25%, לעומת 0.5% בגוש האירו.
- 1.איצקו 25/08/2022 12:50הגב לתגובה זוכל כתבה השם שלו מופיע