היורו צונח לרמה הנמוכה ביותר שלו מול הדולר מזה 20 שנה
משבר האנרגיה באירופה ופער הריביות מול ארה"ב ממשיך להקפיץ את שער הדולר ולהחליש את האירו שנפל מוקדם יותר היום לרמה הנמוכה ביותר שלו מול הדולר האמריקאי מזה עשרים שנה, מאז 2022.
מוקדם יותר הבוקר הצמד יורו-דולר אירו / דולר -0.57% אירו / דולר 1.04 -0.57% סגירה:1.05 פתיחה:1.05 גבוה:1.05 נמוך:1.03 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: נסחר תמורת 0.988 יורו עבור דולר אחד, מאז היורו מתקן מעט ונסחר תמורת 0.992 יורו לדולר אחד. היחלשות היורו מגיעה לאחר הודעתה של גזפרום הרוסית כי אספקת הגז דרך צינור הנורדסטרים 1 תיפסק "ללא הגבלת זמן". בשבוע שעבר הופסקה הזרמת הגז במשך שלושה ימים בעקבות 'עבודות תחזוקה' והייתה אמורה להתחדש ביום שבת, אך הענקית הרוסית הודיעה ביום שישי כי ההזרמה לא תימשך בינתיים בעקבות "גילוי על דליפת שמן". ההודעה של גזפרום הגיעה רק כמה שעות לאחר הכרזתן של מדינות G-7 על ההחלטה להציב תקרת מחיר על הנפט הרוסי - במה שיותר מנראה כמו הוראה מצידו של נשיא רוסיה פוטין להסלים את המצב ולהקשות מאוד על אירופה.
אירופה נמצאת כרגע בעמדה בעייתית כמעט מכל כיוון אפשרי. הבנק המרכזי של גוש האירו החליט להעלות את הריבית עד כה בשיעור של 0.5% בלבד, בשעה שנתוני האינפלציה במדינות רבות באיחוד לא מעודדים בכלל ורק ממשיכים להאמיר. בנוסף, מאז פרוץ המלחמה באוקראינה ירדה משמעותית כמות הגז שהעבירה גזפרום הרוסית על רקע התמיכה של אירופה באוקראינה. עוד לפני הפסקת ההזרמה בשבוע שעבר, כמות הגז שהועברה בנורדסטרים 1 עמדה על 20% בלבד לעומת המצב לפני המלחמה. אירופה עוד לא נכנסה לחורף וכבר ניתן לראות את העליות המשמעותיות במחירי האנרגיה כתוצאה מהפעילות הרוסית. לגוש האירופי צפוי חורף קשה ביותר ואנליסטים וכלכלנים רבים צופיים כי אירופה תכנס למיתון בחורף הקרוב, רק בשבוע שעבר פורסמו נתוני האינפלציה שוברי שיאים שלא צפויים להתמתן בקרוב.
בזמן שבאירופה הבנק המרכזי מתמהמה עם העלאות הריבית, הפד' בארה"ב העלה את הריבית כבר כמה פעמים והריבית בארה"ב נמצאת בטווח של 2.25% ל-2.5%. הבעיה במצב זה עבור האירופאים היא שהדולר כעת יותר אטרקטיבי הודות לתשואה עליו (שנגזרת מהריבית), מה שמוביל לרכישה גדולה יותר של דולר באמצעות יורו, מה שבעצם מחליש יותר ויותר את היורו.
מאז תחילת השנה עלה אינדקס הדולר {US DOLLAR INDEX} ב-15%. ההשפעה של היחלשות היורו אל מול הדולר היא משמעותית ביותר עבור גוש האירו, שכן המשמעות היא שלמדינות בו עולה יותר לייבא פנימה מוצרים וחומרים רבים, מה שישירות ישפיע גם כן על האינפלציה. אירופה, כמו רוב העולם, מסתמכת על ייבוא של מוצרים וסחורות מסוגים שונים, ביניהן-אנרגיה. אירופה צורכת אנרגיה רבה, בין אם בגז, חשמל או בדלק, בעקבות החורפים הקרים באזור. כאשר מחירי האנרגיה מארה"ב עולים בשילוב עם היחלשות היורו, ברור מאוד למה צופים כלכלנים כי תכנס אירופה למיתון בחורף הקרוב.
האם גם ארה"ב מושפעת מכך?
בנוסף להשפעה על האינפלציה, היחלשות היורו משפיעה גם על חברות אמריקאיות אשר מוכרות את מוצריהן באירופה. חברות אמריקאיות רבות מסתמכות על השוק האירופאי בכל הנוגע להכנסות ולרווחים שלהן. כאשר הדולר מתחזק אל מול היורו המשמעות לאותן חברות היא כי כאשר הן מוכרות את מוצריהן במחיר קבוע, למשל 1000 יורו עבור מחשב מסוים, כאשר הן ממירות את הסכום שקיבלו עבור דולרים, נומינלית הן מקבלות פחות כסף עבור כל מכירה שהן מבצעות באירופה וגם ההכנסות וגם הרווחים נפגעים.
מהצד השני עומדות כמובן חברות היצואניות בתוך מדינות הגוש. בדומה לאירו, כאשר הדולר מתחזק אל מול השקל, הייצוא בארץ הופך להיות יותר משתלם ליצואנים. כאשר הדולר "יכול לקנות" יותר שקלים, הייצוא הופך להיות הרבה יותר משתלם- אם למשל אלביט סגרה עסקה עם לקוח בארה"ב עבור 100 מיליון דולר כל שנה במשך שנתיים, כאשר שער הדולר נמוך ועומד למשל על 3.2 שקל לדולר אחד, הרווח בשקלים של אלביט יעמוד על 320 מיליון שקל כל שנה. אם הדולר מתחזק ועומד למשל על שער של 3.5 שקל לדולר אחד, אלביט תרוויח 30 מיליון שקל בלי לעשות דבר, רק מעצם התחזקותו של הדולר. אותו הדבר תקף לגבי חברות ממדינות הגוש האירופי אשר מוכרות את שירותיהן או מוצריהן בארה"ב, והן בעצם המרוויחות, אולי היחידות, ביבשת אירופה מעצם התחזקותו של שער הדולר אל מול שער היורו.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.תתעסקו רק בנסדק לונג ודאקס לונג. לא במטבעות (ל"ת)יצחק 05/09/2022 18:17הגב לתגובה זו0 0סגור