הדולר מזנק: למי זה טוב, למי זה רע ומי עשוי לנצל את המצב כדי להיפטר מדולרים?

האינפלציה שהייתה מעל הצפי הפילה את וול סטריט ב-4-5%, והדולר מנגד מזנק ב-2.3% מול השקל. איך זה ישפיע עלינו?
 | 
telegram
(6)

למרות הנפילות בוול סטריט אמש של 4.3% במדד ה-S&P500 ו-5.2% במדד הנאסד"ק בעקבות האינפלציה (נפילות שממשיכות הבוקר גם באסיה), יש לא מעט אנשים שדווקא יכולים לחייך - אלה שמשקיעים בדולר (לשער הדולר הרציף)  מאו אלה שגידרו את הסיכון באמצעות הדולר. כאשר השווקים נופלים אנשים רצים ל'חוף מבטחים' והדולר נחשב ככזה. כך הוא מזנק ב-2.3% לעומת השקל ממש במקביל לנפילות.

הכלכלנים אומרים כל הזמן שהשקל יתחזק וימשיך להתחזק. בשנה שעברה דיברו כאן על כך שהשקל יתחזק עד כדי כך שפחות מ-3 שקלים לדולר זה המספר החדש. כלומר, לא נחזור למספרים של 3.5 שקל לדולר, והנה - עברה תקופה קצרה והדולר שוב הגיע ל-3.5 שקלים. כעת הוא נחסר ב-3.43 שקלים לדולר, אחרי שבשבועות האחרונים הוא כבר נחלש שוב ל-3.3 ופחות. מה אנחנו מנסים לומר? שתכלס, אף אחד לא באמת יודע להגיד לאן השקל-דולר הולך. יום אחד יגידו לכם הדולר יירד, יום אחר כך יגידו לכם שהוא עולה. היטיב לבטא זאת השבוע אחד מהם כשאמר שהגורמים השונים "צפויים לשוב ולחזק את הדולר בטווח הבינוני, כשלפנינו עוד תקופה של רכבת הרים, כאשר הדולר נע בתחום שערים רחב". מה זה אומר בפועל שהדולר ינוע בתחום שערים רחב? זה אומר בפועל - אין לי מושג מה הולך לקרות. אז נכון, הכלכלנים מנתחים שהגורמים הבסיסיים תומכים בהתחזקות השקל בטווח הארוך, אבל בטווח הקצר - זה לא אומר יותר מדי. 
דולר שקל רציף +0.18% דולר שקל רציף 3.75 +0.18% דולר שקל רציף בסיס:3.74 פתיחה:0 גבוה:3.75 נמוך:3.73 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא:       

הדולר הרציף הוא מידע שוטף בכל רגע נתון. הוא השער הרלבנטי לכם. עם זאת, פעם ביום נקבע השער היציג שהוא זה שתקף בעסקאות (שכירות, קנייה, המרה וכו') - לשער הדולר היציג 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

אירו שקל רציף -0.06% אירו שקל רציף 3.95 -0.06% אירו שקל רציף בסיס:3.95 פתיחה:0 גבוה:3.96 נמוך:3.94 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא:
הדולר מול סל המטבעות   {US DOLLAR INDEX}
האירו לעומת הדולר    אירו / דולר +0.04% אירו / דולר 1.05 +0.04% אירו / דולר סגירה:1.05 פתיחה:1.05 גבוה:1.06 נמוך:1.05 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא:

המרוויחים: הבורסה, בזכות הדואליות והיצואנים
בפועל, הזינוק בדולר מקזז את הירידות מוול סטריט - המניות הדואליות בעצם מזנקות בשל עליית הדולר: כל דולר שווה יותר שקלים ולכן מניות שנסחרות בחו"ל בדולרים הופכות בין רגע שוות יותר במונחי מטבע ישראלי. בפועל, זה קיזז את רוב הירידות של 3-4% שנרשמו בהן בוול סטריט והן חזרו הבוקר עם פער ארביטראז' זניח - ולכן הן לא צפויות ליפול היום במסחר. הן כנראה ירדו אבל לא ב-4-5%. זה משפיע גם על הבורסה כולה: משקיעים מסתכלים ימינה ושמאלה ואם אין 'בהלה' בשוק אז אפשר להישאר יחסית רגועים. אם המניות הדואליות הגדולות לא מתרסקות אז גם שאר הבורסה יורדת פחות. הדואליות (שהן 8 מתוך המניות ועוד 2 חברות החזקה קנון וחברה לישראל של עידן עופר שבפועל גם הן דואליות) מהוות אחוז משמעותי ממדד הדגל ת"א 35 (קרוב ל-40% ממנו) וממילא ההשפעה עליו גדולה.

היצואנים - בעקבות מגמת התחזקות השקל בשנים האחרונות היצואנים חוזרים ומבקשים-דורשים מהממשלה התערבות, סבסוד לתוצרת מקומית, חסימת יבוא, ועוד רק כדי שהם לא ייפגעו. בשנה שעברה בנק ישראל התערב ורכש יותר מ-30 מיליארד דולר כדי לתמוך בשער, זה לא עזר - השקל התחזק, הדולר נחלש. 

אבל מה שלא הצליח לעשות בנק ישראל עושים השווקים: הירידות בשווקים, מקפיצות את הדולר למעלה ומסייעות ליצואנים. אלה מרוויחים משער דולר גבוה כיוון שהם מוכרים בחו"ל בדולרים ומשלמים וקונים בישראל בשקלים. מטבע מקומי חלש טוב להם. הוא מגדיל להם את הרווחים.

המפסידים - היבואנים ואנחנו הצרכנים
מנגד, התחזקות הדולר פוגעת ביבואנים. הם קונים סחורה בחו"ל בדולרים ומוכרים בארץ בשקלים. הם צריכים לשלם יותר שקלים על כל דולר והרווחיות שלהם נפגעת. הבעיה היא שהם כמובן לא פראיירים, הם מגלגלים את העלות הזו לצרכן הסופי, כלומר אלינו, הציבור שרוכש את המוצרים. אפשר לראות את ההתייקרות הזו בחודשים האחרונים - כאשר עוד ועוד חברות מייקרות את המחירים: דיפלומט, שסטוביץ, יוניליוור ועוד. אז היבואנים מנסים לא לספוג את העלויות בעצמם ולגלגל את זה אלינו הצרכנים - והתוצאה היא כמובן עלייה ביוקר המחיה.

והנה הצביעות של היבואנים: בשנה שעברה הדולר נחלש והשקל התחזק - זו כמובן הייתה סיבה מבחינתם להעלות מחירים נכון? אז בשנה שעברה העלו מחירים, למרות שהשקל התחזק (הם תירצו זאת בבעיות בשרשרת האספקה). ועכשיו? אה כמובן, השקל נחלש אז צריך שוב להעלות מחירים... רגע, יש מתישהו מציאות שלא מצדיקה העלאת מחירים מצד היבואנים אלא הורדת מחירים? כנראה שלא... כפי שהערכנו לפני חצי שנה: "אל תדאגו - כשמחירי השינוע בעולם יירדו יהיו ליבואנים שלל תירוצים חדשים למה לא להוריד את המחירים".

ומי עשוי לנצל את המצב כדי להיפטר מדולרים? בנק ישראל
בנק ישראל תקוע עם ערימות של דולרים. הוא רכש בשנתיים האחרונות עשרות מיליארדים ויתרות המט"ח שלו זינקו מ-126 מיליארד בסוף שנת 2019 ל-213 מיליארד בסוף 2021. תוך שנתיים. השנה היתרות נמצאות בירידה (הבנק הפסיק לרכוש השנה כי השווקים יורדים והוא לא צריך לתמוך בשער המטבע) כך שנכון לסוף אוגוסט יתרות המט"ח עומדות על 192 מיליארד דולר. 

בפועל, בנק ישראל הפסיד בשנה שעברה לציבור הישראלי עשרות מיליארדים. על פי הערכות - יותר מ-40 מיליארד שקל וגרם נזק עצום לציבור הישראלי. אז הבנק תקוע עם יתרות מט"ח עצומות והשאלה מה הוא יעשה איתן. מבחינתו, העלייה בדולר עשויה להיות חבל הצלה. ואולי זו הזדמנות שהוא ירצה לנצל כדי לממש חלק מהדולרים ולצמצם הפסדים.

תכירו מס חדש: מס בנק ישראל
ההוצאות של בנק ישראל הן מעל 850 מיליון שקל בשנה, הרוב שכר. אין לזה הצדקה, במיוחד לא לאור ה"ביצועים" של הגוף הזה. כתרגיל מחשבתי – הוצאות של 850 מיליון שקל הן קרוב ל-100 שקל לכל תושב. משפחה ממוצעת של 5 נפשות משלמת לבנק ישראל מדי שנה קרוב ל-500 שקל. 

בנק ישראל גם סוחב גירעון עצום של 70 מיליארד שקל - ההפסדים בשוק המט"ח מהרכישות של הבנק. כשבנק ישראל הרוויח הוא חילק כמו שמחלקים דיבידנד למדינה. כלומר, המדינה היא זו שאחראית על ההון לטוב ולרע. אבל - הגירעון של בנק ישראל מתגלגל אלינו. אנחנו המדינה. 70 מיליארד שקל של גירעון זה גירעון של 7,000 שקל לכל אחד מכם. למשפחה ממוצעת גירעון של 35 אלף שקל.

אלו גורמי מאקרו צפויים בקרוב?
בשבוע הבא (יום רביעי) הפד' צפוי להמשיך להעלות את הריבית, כאשר השווקים צופים העלאה די ודאית של 0.75% נוספים לטווח ריבית של 3-3.25%, ויש מי שצופים עליה של 1% בריבית.

לאחר מכן, ב-3 באוקטובר, גם בנק ישראל צפוי להמשיך להעלות את הריבית בשיעור דומה כך שהיא צפויה לעמוד בישראל על 2.75%. עוד קודם לכן, מחר, ביום חמישי בשעה 18:30, יתפרסם מדד המחירים לצרכן בישראל. מדברים הפעם על ירידה באינפלציה, אבל האם זה חד פעמי או שזה יימשך? נגלה בחודשים הבאים.

תגובות לכתבה(6):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 6.
    היבואנים
    גולדפינדר 26/09/2022 13:08
    הגב לתגובה זו
    0 1
    מיוחדים שאף פעם לא מפסידים הם היבואנים, עוד לא נולד היבואן שהוריד מחירים כאשר השקל התחזק
    סגור
  • 5.
    עוד חדשות טובות למאגר לוויתן
    אנונימי 14/09/2022 13:38
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הטיפשים מוכרים יהלום במחיר של זכוכית.מי המטורף שמוכר מניות לוויתן ולמה?!?
    סגור
  • 4.
    למכור
    המוכר 14/09/2022 11:53
    הגב לתגובה זו
    1 0
    שמוקשולר עובד עליכם , תוציאו את הכסף מכל המניות ע כ ש י ו .....
    סגור
  • 3.
    הביקורת על בנק ישראל לא נכונה
    שולתתתת1 14/09/2022 11:45
    הגב לתגובה זו
    1 0
    הרי אם עוד חצי שנה הדולר יקפוץ לחמישה שקלים מה תכתבו?בנק ישראל צריך לשמור על יציבות ולא לבדוק כל חודש אם הפסיד או הרוויח
    סגור
  • 2.
    עליית ביבי תרסק את הכלכלה ותטיס את הדולר
    אחשוורוש כלכלן 14/09/2022 10:51
    הגב לתגובה זו
    6 1
    הרי כולם ילמדו תורה ולא יעבדו
    סגור
  • טען עוד
  • 1.
    אף אחד לא יודע?
    רוברט 14/09/2022 10:28
    הגב לתגובה זו
    0 1
    כל פעם שיש ירידות חזקות המשקיעים קונים דולרים בכדי לקנות אפיקים סולידיים כמו אגח ממשלת ארה"ב. או לחילופין קונים דולרים בכדי לקנות את המניות שהתרסקו בזול.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות