
הדולר מזנק ב-2% ונסחר תמורת 3.61 שקלים, לראשונה מאז אפריל 2020
הקפיצה היא לקראת החלטת הריבית של בנק ישראל בשעה 16:00. הדולר בזינוק של 16% מתחילת השנה - וזה מיתן את הפגיעה במשקיעים הישראלים. זה גם מסביר מדוע הבורסה בארץ יורדת פחות מאשר בעולם
השנה האחרונה הוכיחה שאף אחד לא באמת יודע לצפות את הכיוון של הדולר - כולם אומרים, ולכאורה בצדק, שהכיוון של הדולר בטווח הארוך הוא למטה, השקל יתחזק והדולר ייחלש. הגורמים הבסיסיים (השקעות בישראל, גידור של מוסדיים, ייצוא הייטק מישראל) תומכים בהתחזקות של השקל, אבל אמרו את זה גם בתחילת השנה כשהדולר היה בשפל ונסחר תמורת פחות מ-3.1 שקלים לדולר. דיברו אפילו על ירידה אל מתחת ל-3 שקלים. אז נכון שבנק ישראל ניסה לבלום את המהלך ולהאט את היחלשות של שער הדולר, אבל הוא לא ממש הצליח לעצור את המגמה.
מה שכן שינה את הכיוון זה הנפילות בשווקים. אנשים רצים לדולר בנפילות כיוון שהם רואים בו גידור טבעי, והנה זה הוכיח את עצמו שוב השנה: מתחילת השנה הדולר פשוט שינה כיוון ועלה ב-16% וזו אחת הסיבות לכך שהבורסה המקומית יורדת פחות מאשר העולם - כל דולר שווה יותר שקלים. זה גם עזר לציבור הישראלי להפסיד פחות כסף מעבר לים. השווקים ירדו יותר אבל השקל איזן וגידר את הנפילות. כאן אתם יכולים לראות את השינויים בדולר הרציף, וכאן את השער היציג שנקבע פעם ביום.
אז כן, סביר שהדולר יחזור לרדת, כאמור, בגלל הגורמים הבסיסיים אבל גם כי התחזקות יתרה של הדולר (מול סל המטבעות בעולם) גם פוגעת בכלכלה האמריקאית, ולכן הם לא יתנו לזה להימשך. בארה"ב מודאגים מהעלייה והם עשויים לקרר את העליות בדולר. הסיבה היא שעליית הדולר לא טובה לחברות האמריקאיות. המכירות של חברות אמריקאיות בעולם "שוות פחות" בדולרים. אם אפל לדוגמה מוכרת לספק המקומי בישראל אייפון ב-3,000 שקל אזי כעת מדובר על עסקה של 854 דולר (לפי שער של 3.51 שקל לדולר), בעוד שלפני מספר חודשים בודדים זה היה סביב 967 דולר (3.1 שקל לדולר). יש כאן ירידה דרמטית בהכנסות. מנגד, יש גם ירידה בהוצאות באם לאפל יש הוצאות בשקלים. זה גם התרחיש במכירות של אפל לבריטניה, לגוש האירו, לכל מקום בעולם.
אפל זו רק דוגמה, זה כולל את כל החברות האמריקאיות המייצאות. זה כבר פגע בתוצאות שלהן וזה יפגע יותר ברבעון הקרוב. זה לא טוב לכלכלה האמריקאית, כשהחברות מרוויחות פחות הן מפטרות, הן מתייעלות, הן מוציאות פחות. זה כמובן עניין של מינון, אבל בשלב מסוים זינוק הדולר יכול להוות בעיה גדולה.
- האינפלציה בגוש האירו ממשיכה להתקרר; הציפיות להורדת ריבית גוברות
- "העלייה בחוסר הוודאות הביטחונית והפוליטית מעלה את הסיכון לצמיחה במשק"
ולכן, נראה שזה יילקח בחשבון - גם בעליות הריבית של הפד וגם במהלכים נוספים. הדולר עוד יכול לעלות, אבל יש סיבות טובות לחזרה למסלול יורד.
הבנק המרכזי בארה"ב מעלה את הריבית - ובנק ישראל חייב להמשיך להעלות את הריבית כדי לצמצם את פער הריביות וכמובן כדי להילחם באינפלציה הבנק המרכזי בארה"ב הוא ככל הנראה האגרסיבי ביותר מבין הבנקים המרכזיים במדינות המערב והוא ממשיך להוכיח לנו את נחישותו להילחם באינפלציה הגבוהה במדינה. המלחמה של הפד' הובילה אותו להעלות את הריבית בבצורה חדה עד לרמה של בין 3% ל-3.25%, המצב בארץ מעט שונה. האינפלציה בארץ הגיעה בשיא לרמה של 5.2% בחודש יולי לעומת 9.1% בארה"ב, לבנק ישראל היה יותר מרווח תמרון בנוגע לגובה העלאת הריבית וכרגע היא עומדת על 2%. הבעיה היא שלמרות שהאינפלציה יותר נמוכה בארץ מאשר בארה"ב, בטח שלעומת מדינות אחרות באירופה, העלאות הריבית החדות של הפד' מחזקות את הדולר עוד ועוד ובנק ישראל לא יכול להישאר אדיש.
האינפלציה אכן ירדה מאז השיא אל 4.6%, אך אם בנק ישראל יפספס את התזמון, הוא עלול למצוא את עצמו במצב בו האינפלציה תחזור לעלות, פשוט מאוד בגלל התחזקותו של הדולר. המשק בארץ אכן חזק, במיוחד בהשוואה לשאר העולם המערבי, אך התמונה יכולה להשתנות בצורה חדה לנוכח המשך העלאות ריבית חדות מצדו של הפד', שכאמור הוא הבנק המרכזי האגרסיבי ביותר כרגע מבין מדינות המערב בכל הנוגע למלחמה שלו באינפלציה.
אנחנו כבר רואים איך המצב באנגליה מתגלגל - נכון שהממשלה שם מבצעת פעולות כלכליות לא חכמות אך המצב יכול לשמש דוגמה למה שעלול להתרחש כאן או לפחות להשפיע על ישראל בצורה כזו או אחרת. הליש"ט צנחה לרמה הנמוכה ביותר שלה אי פעם אל מול הדולר, התשואה על האג"ח זינקה והמצב היה כל כך חמור עד שהבנק המרכזי היה צריך להתערב ולחזור לרכוש אג"ח ממשלתיות בזמן שהוא עדיין מנסה להילחם באינפלציה ברמה של כ-10%.
- לונג על השקל - ניתוח המגמות במט"ח בשנתיים האחרונות, ומה יהיה בהמשך?
- הדולר מזנק ל-3.7 שקלים: מה עומד מאחורי העלייה החדה?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים, מעריך כי המנוע העיקרי שיגרום להעלאה של 0.75% הוא העלאות הריבית בארה"ב, באירופה ובשאר העולם, בזמן שהדולר ממשיך להתחזק. קליין מעריך כי כלל האירועים העולמיים שקורים מסביבנו יובילו לצמיחה עולמית ומקומית נמוכות משמעותית בשנה הבאה, עם סיכוי גדול כי אירופה תגיע למיתון וארה"ב תרשום צמיחה אפסית. בסופו של דבר בהראל מעריכים כי נראה עדכון כלפי מטה בתחזיות של בנק ישראל לנתוני הצמיחה לשנה.
לאור כל המצב והתחזקות הדולר צפוי יותר שנראה את הבנק מעלה את הריבית ב-0.75%, אם בנק ישראל יחליט בכל זאת להעלות את הריבית רק ב-0.5% הוא לוקח סיכון גדול. כלל האירועים שאנחנו רואים בעולם עלולים לגרור מדינות רבות למיתון, אשר ישפיעו בצורה ישירה על ישראל.
לקריאה נוספת: >>> למה הדולר מזנק והאם הדולר הוא הגידור המושלם? >>> הקשר בין העליות בבורסה לירידה בשער הדולר >>> מה יקבע האם הדולר ימשיך להתחזק או שדווקא ייחלש? >>> מה משפיע יותר מכל על הדולר? מדדי המניות בארה"ב
- 4.גולדפינגר 03/10/2022 14:37הגב לתגובה זוכלכלת ישראל הינה מוטת יצוא, וכאשר התחזית היא מיתן עולמי אזאי גם ישראל לפני מיתון. לישראל יש בעיה רצינית, והיא שוק נדל"ן ממונף ברמות. היה ויהיה מיתון ורמת האבטלה תעלה, שוק הנדל"ן יהיה במשבר רציני.
- 3.הדולר בדרך ל5 לדעתי. יהיה עכשיו מרוץ מטורף (ל"ת)פרנקל 03/10/2022 13:59הגב לתגובה זו
- 2.חומינטור 03/10/2022 13:15הגב לתגובה זותחתונים נקיים. למה? בגלל מה שיתחולל במעי כל ממונפי הנדל"ן מהעשור האחרון. כן, אותם אלה שחשבו שמקסימום הם ימחזרו את המשכנתא בריבית של 2% או שפשוט ימכרו ברווח של 50% אחוז במקום 70% ולמי שלא יהיה כסף לתחתונים נקיים, אולי עדיף שיצטייד באקונומיקה. אה, איך שכחתי - גם ווזלין!
- 1.הדולר בדרך ל-4₪. ולא יעצר שם. (ל"ת)רמי 03/10/2022 13:02הגב לתגובה זו