שטרות דולר כסף שולחן
צילום: Istock

הדולר נחלש ב-0.9% לעומת השקל בעקבות העליות אתמול בוול סטריט, האם זה יימשך היום? לא בטוח

הדולר נחלש מול השקל כתוצאה מהזינוק אתמול בוול סטריט, אבל בעקבות הדוחות של גוגל ומיקרוסופט החוזים על הנאסד"ק נופלים ב-2% ואז הדולר עשוי לשנות כיוון ולהתחזק

נתנאל אריאל |

הדולר נחלש מול השקל כשהשווקים עולים ועולה כשהשווקים יורדים. אתמול והבוקר הדולר הרציף שוב נחלש מול השקל ב-0.9% ונסחר תמורת 3.5274 שקלים. עדיין כמובן שערים מאוד גבוהים ביחס לשנה שעברה. 

הסיבה לירידה בדולר היא האופטימיות בחודש האחרון בוול סטריט, ובפרט אתמול כאשר הנאסד"ק קפץ ב-2.3%, ה-S&P500 עלה ב-1.6% והדאו ג'ונס עלה ב-1.1%. המדדים זינקו ואף איפשרו למשקיעים לחשוב שהנה אנחנו בדרך לחודש חיובי מאוד, כאשר נכון לסגירה של אתמול בלילה הדאו ג'ונס בדרך לזינוק חודשי של 11%, ה-S&P ל-7% והנאסד"ק ל-5%).

אבל החוזים העתידיים היום מצביעים על ירידות - וזה עשוי להעיב על השוק היום (למרות האופטימיות באסיה שנסחרת בעליות של 1%, כאשר מדד האנג סנג בהונג קונג נסחר עד לפני שעה קלה אפילו בעלייה של 2%). הסיבה היא הדוחות של מיקרוסופט וגם של גוגל  - אלה התפרסמו אתמול אחרי המסחר בוול סטריט ומראים שהמצב לא ממש טוב. מניית מיקרוסופט התרסקה ב-7% במסחר המאוחר - פתחה אמנם בירידה של 1.5% בסך הכל אבל התחזית של מיקרוסופט היא לנפילה של 5% בהכנסות בשנה הפיסקאלית 2023 - ומכאן הגיעה הנפילה במניה. מניית גוגל איבדה גם היא 7% לאחר שפספסה הן בשורה העליונה והן בתחתונה וגם גררה את מטא בעקבותיה ב-4% למטה.  

אז החודש האחרון בשווקים הוא טוב (כאמור, בינתיים. זה עשוי להשתנות מחר), השאלה שהמשקיעים שואלים היא 'האם הגענו לתחתית'. אף אחד לא יחתום על זה כרגע כאשר האינפלציה עדיין לא יורדת משמעותית, למרות העלאות הריבית האגרסיביות של הפד'. האינפלציה עומדת על 8.2% וזה עדיין מאוד גבוה. הריבית היא כבר בטווח של 3% עד 3.25% ונכון לעכשיו השווקים מתמחרים בהסתברות של כמעט 100% עוד העלאת ריבית אגרסיבית של 0.75% בתחילת נובמבר (יום רביעי הבא). דולר רציף       > למסחר הרציף לחצו כאן דולר ארה"ב    > לשער היציג לחצו כאן אירו רציף הדולר מול סל המטבעות    US DOLLAR INDEX האירו לעומת הדולר    אירו / דולר 0.25%
צריך לומר - השנה האחרונה הוכיחה שאף אחד לא באמת יודע לצפות את הכיוון של הדולר - כולם אומרים, ולכאורה בצדק, שהכיוון של הדולר בטווח הארוך הוא למטה, השקל יתחזק והדולר ייחלש. הגורמים הבסיסיים (השקעות בישראל, גידור של מוסדיים, ייצוא הייטק מישראל) תומכים בהתחזקות של השקל, אבל אמרו את זה גם בתחילת השנה כשהדולר היה בשפל ונסחר תמורת פחות מ-3.1 שקלים לדולר. דיברו אפילו על ירידה אל מתחת ל-3 שקלים. אז נכון שבנק ישראל ניסה לבלום את המהלך ולהאט את היחלשות של שער הדולר, אבל הוא לא ממש הצליח לעצור את המגמה.

מה שכן שינה את הכיוון זה הנפילות בשווקים. אנשים רצים לדולר בנפילות כיוון שהם רואים בו גידור טבעי, והנה זה הוכיח את עצמו שוב השנה: מתחילת השנה הדולר פשוט שינה כיוון ועלה ב-16% וזו אחת הסיבות לכך שהבורסה המקומית יורדת פחות מאשר העולם - כל דולר שווה יותר שקלים. זה גם עזר לציבור הישראלי להפסיד פחות כסף מעבר לים. השווקים ירדו יותר אבל השקל איזן וגידר את הנפילות. כאן אתם יכולים לראות את השינויים בדולר הרציף, וכאן את השער היציג שנקבע פעם ביום.

אז כן, סביר שהדולר יחזור לרדת, כאמור, בגלל הגורמים הבסיסיים אבל גם כי התחזקות יתרה של הדולר (מול סל המטבעות בעולם) גם פוגעת בכלכלה האמריקאית, ולכן הם לא יתנו לזה להימשךבארה"ב מודאגים מהעלייה והם עשויים לקרר את העליות בדולר. הסיבה היא שעליית הדולר לא טובה לחברות האמריקאיות. המכירות של חברות אמריקאיות בעולם "שוות פחות" בדולרים.   

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה