איך הדולר יושפע מהעלייה באינפלציה המקומית?

הכל נגזר מהציפיות: האינפלציה בישראל בעלייה כאשר במקביל זו בארה"ב בירידה. בנק ישראל צפוי להעלות את הריבית מהר ובארה"ב הקצב אולי יירד - זה עשוי לחזק את השקל מול הדולר
 | 
telegram

שוק ההון בנוי על ציפיות ומהבחינה הזו שוק המט"ח לא שונה. הגורמים הפעילים בשוק המט"ח רבים מאוד, זז בו הרבה מאוד כסף, המוסדיים פעילים בו כדי לגדר לעצמם את הסיכונים וכמובן החברות עצמן - יצואניות ויבואניות של סחורות ושירותים. גם משקיעים זרים משחקים בשוק המט"ח המקומי. למה? הם מחפשים תשואה טובה יותר לכסף שלהם. הם באים כשהתשואה כאן אטרקטיבית יותר ומתרחקים כשהיא פחות. כשהם באים הם מוכרים דולרים וקונים שקלים - הדולר יורד והשקל עולה.

דולר שקל רציף -0.7% דולר שקל רציף 3.7 -0.7% דולר שקל רציף בסיס:3.73 פתיחה:0 גבוה:3.73 נמוך:3.7 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא:        > לשער הדולר הרציף לחצו כאן
דולר ארה"ב -0.13% דולר ארה"ב 3.73 -0.13% דולר ארה"ב בסיס:3.73 פתיחה:0 גבוה:0 נמוך:0 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא:     > לשער היציג לחצו כאן


האינפלציה אתמול זינקה לקצב של 5.1% מעל הציפיות ולכן מדובר בהפתעה לרעה, ויש לזה כמובן משקל בהחלטת הנגיד על העלאת הריבית - גדלים הסיכויים להעלאת ריבית משמעותית. מנגד, בארה"ב המגמה הפוכה - האינפלציה ירדה ובהתאמה הציפיות להמשך העלאת הריבית ירדו.  שתי המגמות האלו פועלות לרעת הדולר ולטובת השקל - ריבית גבוהה בארץ מחזקת כאמור את השקל, ריבית בירידה בארה"ב גם מחזקת את השקל (מחלישה את הדולר). משקיעים זרים משקיעים כאן בשל פער הריביות וגם משקיעים מקומיים מחזירים כסף הביתה.  זה ההסבר לירידה כעת בדולר וזה ההסבר לירידה החדה מיום חמישי בשבוע שעבר אז פורסם כי האינפלציה בארה"ב מורידה קצב.  

אחרי מספר שנים טובות וזרימת כסף לישראל, החל הפד להעלות את הריבית כדי להילחם באינפלציה שמזנקת בארה"ב. מאז תחילת העלאת הריבית בארה"ב, פער הריביות בין ישראל וארה"ב התרחב לטובת ארה"ב - כלומר אפשר לקבל בארה"ב תשואה גבוהה יותר על הכסף מאשר בישראל וזה הסיט כסף להשקעה בארה"ב (כאשר במקביל שוק המניות נופל והציבור 'רץ לדולר' כדי לקבל גידור טבעי לירידות). במספרים, הפד' העלה את הריבית בקצב מהיר מאוד וזו עומדת כבר בטווח של 3.75% עד 4%. התוצאה: היחלשות של השקל והתחזקות של הדולר כל הדרך מ-3.1 שקל לדולר ועד ל-3.6 שקל לדולר רק לאחרונה

כותרת ראשית

- כל הכותרות


בנק ישראל הלך אחרי הפד' האמריקאי והעלה גם הוא את הריבית, אבל בישראל הריבית הגיעה בינתיים ל-2.75% (כלומר פער של 1.25% בריבית, וזאת בהשוואה לפער של 0.15% בלבד בתחילת השנה). בשבוע הבא בנק ישראל צפוי להמשיך ולהעלות את הריבית שוב, השאלה רק בכמה. רוב הכלכלנים צופים עליה של 0.5%, כלומר העלאה 'איטית יותר' מהפעמים הקודמות (בנק ישראל העלה 3 פעמים ברציפות את הריבית ב-0.75%), אבל יש כלכלנים שמדברים על העלאה של 0.75%, לאחר נתוני האינפלציה הגבוהים שפורסמו אתמול בארץ, כאשר הקצב עלה ל-5.1% - להרחבה על נתוני האינפלציה לחצו כאן.

מה הקשר בין האינפלציה והדולר? 
בחודשים האחרונים היה נדמה שהאינפלציה בישראל מתמתנת - היא ירדה מקצב של 5.2% ל-4.6% ונשארה שם במשך חודשיים. אבל כעת האינפלציה בישראל חוזרת לעלות, ואילו בארה"ב האינפלציה נמצאת בירידה. לאחר שכבר הגיעה ל-9.1% בחודש יולי (שיא של 40 שנה) היא נמצאת בהאטה ובשבוע שעבר האינפלציה בארה"ב ירדה ל-7.7%. זה אמנם עדיין גבוה אבל השאלה היא הכיוון, הציפיות: בארה"ב אינפלציה בהאטה, בישראל האינפלציה בעלייה.

המשמעות היא שהפד' עשוי להאט את קצב העלאות הריבית, אבל לא בטוח שבנק ישראל יכול לעשות את אותו הדבר. אם בנק ישראל יצטרך להמשיך להעלות את הריבית והפד' יוכל להוריד את הרגל מהגז - הריביות בין ישראל וארה"ב שוב יתקרבו. כלומר: השקל יחזור להיות שוב יותר אטרקטיבי, השקל יתחזק והדולר ייחלש וכסף זר יחזור לישראל.

זה מה שקורה בימים האחרונים. הציפיות בשוק משתנות והתוצאה היא היחלשות של הדולר והתחזקות של השקל. בשבוע האחרון הדולר נופל ב-4.4% לעומת השקל. זה המון במונחים של מטבע. אז נכון שמתחילת השנה עדיין מדובר על היחלשות של השקל לעומת הדולר (צריך לזכור שבתחילת השנה השקל היה חזק מאוד, לאחר ההתחזקות בשנים הקודמות ובמקביל לעלייה בשווקים), אבל לא מן הנמנע שכעת הכיוון שוב משתנה והשקל עשוי להמשיך ולהתחזק מול הדולר.


למה שער הדולר עכשיו נופל?  
הדולר נחלש בעולם במקביל לירידה באינפלציה. ברגע שמעריכים שהריבית תעלה פחות, ההשקעה בדולר לכאורה פחות אטרקטיבית ומוכרים אותו לטובת מטבעות אחרים. מכירת הדולר מורידה את שער הדולר ובהתאמה מחזקת את המטבעות האחרים.

גם אצלנו - ברגע שהריבית כאן ביחס לריבית בארה"ב אטרקטיבית יותר או שנעשה שינוי או שיש צפייה לשינוי כזה שמשנה את היחסים - אזי מוכרים דולרים וקונים שקלים. 


הדולר מול סל המטבעות    {US DOLLAR INDEX}
האירו לעומת הדולר    אירו / דולר +0.02% אירו / דולר 1.04 +0.02% אירו / דולר סגירה:1.04 פתיחה:1.04 גבוה:1.04 נמוך:1.04 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא:


תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות