הדולר יירד היום - איך הצהרת יו"ר הפד' קשורה להתחזקות השקל?
הדולר הרציף מאבד 0.9% ל-3.41 שקל לדולר; האם המגמה תימשך?
ההודעה של יו"ר הפד ג'רום פאוול, אמש במסיבת העיתונאים, לפיה הוא מתכוון למתן את העלאת הריבית, משפיעה באופן ישיר על התחזקות השקל. הסיבה היא הפער הצפוי בין הריבית בארה"ב לריבית השקלית - ברגע שיש שינוי לטובה להשקעות בריבית השקלית על פני הדולרית, זורמים לכאן דולרים שמומרים לשקלים, המהלך הזה הוא מכירה של הדולר - היצעים בדולר ולכן ירידות בשער הדולר ומנגד כמובן, ביקושים לשקל - משמע עלייה בשקל. יחס המטבעות דולר לשקל יורד.
ולמה זה קורה עכשיו? כי פאוול מסביר לשוק בנאום מאוד חשוב שקצב העלאות הריבית בארה"ב יירד. כלומר הצפי הוא לריבית נמוכה יותר, האטרקטיביות בהשקעה בדולר יורדת, בשעה שבמשק הישראלי לא קרה דבר, ההיפך - הנגד שלנו, פרופ' אמיר ירון מדבר על כך שהאינפלציה מרימה ראש ובהתאמה הוא יצטרך להמשיך להעלות את הריבית.
>> לשער הדולר היציג.
>> לשער הדולר הרציף.
במילים פשוטות, הציפיות ביחס למרווח בין השוק האמריקאי לישראלי השתנו. בעוד שצפי הריבית בארה"ב ירד, אצלנו זה ללא שינוי. במצב כזה, משקיעים יעדיפו להשקיע במקום בו הם מקבלים ריבית גבוהה יותר - בישראל. מוזרמים לכאן דולרים שנמכרים ויוצרים לחץ על שער הדולר.
האטרקטיביות של ההשקעה השקלית, מביאה לכאן דולרים שמומרים לשקלים וגורמים לירידה. אגב, רק ההערכה שזה מה שהולך להתרחש, גורמת לתופעה להתרחש. סוג של נבואה שמגשימה את עצמה.
פרופ' עלי קריזברג מסביר את משמעות ההודעה של הפד ואת הירידה של הדולר היום - העלאת הריבית האמריקאית בחצי אחוז בלבד מנמיכה ציפיות השוק להעלאות ריבית נוספות בארה"ב. יחד עם זאת מדובר בהעלאת ריבית ובהגדלת הפער בין הריבית האמריקאית לריבית בישראל, רק בפחות ממה שהוערך תחילה"
שוק המטח הגיב מידית והשקל התחזק. מה אומר לנו שוק המט"ח?
"אם נשווה את פער הריביות בין ישראל לארה"ב, כמשתנה עיקרי המסביר את שינויי שער החליפין, בתקופה שבין תחילת 2022 , כאשר שער החליפין הגיע ל- 3.09, לבין פער הריביות וכאשר הריבית בארה"ב תעלה בפועל בחצי אחוז, אזי שער החליפין לפי פערי הריביות (של חוב ממשלתי לטווח שנה למשל) אמור היה להיות בסביבות 3.55-3.6. למרות זאת הגיב שוק המטח והשקל התחזק.
"יש לכך הסבר אחד: שוק המט"ח מצפה שייכפה על נגיד הבנק הישראלי להעלות את הריבית בישראל בפעם נוספת בטווח הקרוב. אם הנגיד לא יעשה זאת, מסיבות מקרו כלכליות אחרות כגון החשש למיתון כבד, אכזבת שוק המט"ח תתבטא בהיחלשות ממשית של השקל".
ובינתיים - הדולר מאבד 0.9% במסחר הרציף ל-3.41 שקלים, והשאלה - האם המגמה הזו תימשך?
באופן שוטף יש זרימה של כספים לארץ וצורך להמיר אותם לשקלים - גם מבחינת ייבוא ייצוא, גם מבחינת הזרמות הון - כספי השקעה שחוזרים לישראל וגם גידורים של מוסדיים שפועלים בחו"ל ומגנים על תיקי ההשקעות שלהם.
ירידה של הדולר טובה ליבואנים, פוגעת ביצואנים, לבורסה המקומית ההשפעה הישירה היא במניות הארביטראז'. כשהדולר יורד גם מחירם יורד ומכיוון שמדובר על 50 מניות יש לזה משמעות לא קטנה. חלק משמעותי מהמדדים המובילים מורכב ממניות דואליות - כמו טבע, איי.סי.אל, אלביט מערכות, נייס ונוספות.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.כתבה שיכולתי לקרוא ב"מעריב לנוער"דולר/שקר 01/12/2022 12:12הגב לתגובה זו2 1כתבה שיכולתי לקרוא ב"מעריב לנוער"- תתקדם.. יש אלמנטים אחרים שמשפיעים יותר ואילו פערי הריביות רק התרחבו לטובת הדולר מאז שהיה ב- 3.09, כך שאתה גם סותר את עצמךסגור
-
3.הכל בגלל גידורי המוסדייםהשאר זניח 01/12/2022 10:06הגב לתגובה זו1 1כשהבורסה בארה"ב עולה הדולר מתרסקסגור
-
2.למה להתפלסף יותר מדייאנונימי 01/12/2022 10:00הגב לתגובה זו4 0.נסדק עולה דולר יורד וההיפך זהו!!סגור
-
1.שטויות במיץ ,כל פעם שנסדק עולה דולר יורד וההיפך כל הסבר אחר הוא חירטוט (ל"ת)כתבה מותרת 01/12/2022 09:07הגב לתגובה זו2 0סגור