הדולר ברכבת הרים - מה המשמעות? למי זה טוב ולמי לא?
שער הדולר לא יציב בחודשים האחרונים. וזה הגיוני. סביבת האינפלציה שוחקת את ערכו מחד, העלאות הריבית מחזקות את ערכו מאידך, והמשחק הזה נמשך כבר זמן רב. קשה להעריך מתי ייגמר הפינג-פונג הזה כל עוד המשק לא מתייצב וכל עוד האינפלציה לא מואטת ומתכווצת.
נקודת אור, קטנה אמנם, היא האמירה של הפד' האמריקאי כי יחל להאט את קצב העלאות הריבית שלו - שעמד עד כה על 0.75% - להעלאות של 0.5%. צריך לזכור שהעלאה של 0.5% היא עדיין העלאה גדולה יחסית במיוחד אם משווים את זה לתקופה שלפני שנה, אך עצם שאפשר להאט את הקצב היא בבחינת מעט אוויר לנשימה למשקיעים ולסוחרים בשוק ההון שנמצאים בערפל מוחלט. מנגד, אצלנו בארץ נראה שאין שינוי. אומנם הריבית עלתה ב-0.5% כאשר היו הערכות שהיא תעלה ב-0.75%, אבל בנק ישראל הדגיש כי הוא מתכוון להמשיך ולהעלות את הריבית בגלל החשש מאינפלציה ולא מצמץ לגבי קצב העליות בהמשך.
דולר ארה"ב -0.27% דולר ארה"ב 3.73 -0.27% בסיס:3.74 פתיחה:0 גבוה:0 נמוך:0 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא:
>> לשער הדולר היציג.
>> לשער הדולר הרציף.
נכון לכתיבת שורות אלו, שער הדולר עומד על 3.44 שקל - עלייה של כמעט 1% מאתמול. התנודתיות הזו היא כאמור מאפיין מרכזי של החודשים האחרונים. רק בחודש האחרון מצא עצמו הדולר גם גבוה למעלה - 3.55 שקל - וגם עמוק למטה - 3.39 שקל. אם נסתכל חצי שנה אחורה אזי הפערים גדולים עוד יותר - הדולר הספיק לנוע בין 3.23 שקל ל-3.58 שקל. התנודתיות הזו לא בריאה.
התנודתיות הזו לא בריאה. היא משפיעה על הסחר הן ביבוא והן ביצוא. היא משפיעה גם על רווחי החברות הבינלאומיות שמוכרות במדינות שונות ורווחיהן מושפעים משערי המט"ח. זינוק של הדולר טוב ליצואנים, פוגע ביבואנים, לבורסה המקומית זה דווקא טוב כי זה אומר שכל דולר שווה יותר שקלים ולכן גם כשהבורסות בוול סטריט - ת"א נפגעת פחות.
הבעיה היא שאנחנו הצרכנים בקצה מפסידים. התייקרות ליבואנים גוררת עליית מחירים גם לצרכן הסופי, כלומר אנחנו. מי שעוד עשוי להרוויח מכך הוא בנק ישראל, שאולי ינצל את המצב כדי לכסות לעצמו חלק מהפסדי הענק שנגרמו לו בשל רכישות הדולרים העצומות בשנים האחרונות כדי לתמוך בדולר שנחלש לאורך השנים האחרונות.
הזינוק בדולר מקזז את הירידות מוול סטריט - המניות הדואליות בעצם מזנקות בשל עליית הדולר: כל דולר שווה יותר שקלים ולכן מניות שנסחרות בחו"ל בדולרים הופכות בין רגע שוות יותר במונחי מטבע ישראלי. זה משפיע גם על הבורסה כולה: משקיעים מסתכלים ימינה ושמאלה ואם אין 'בהלה' בשוק אז אפשר להישאר יחסית רגועים.
יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים, מימון והשקעות: "נתונים כלכליים מאכזבים שפורסמו בסין ובראשם הירידה החדה במאזן המסחרי בייבוא ובייצוא, כאשר הייבוא בחודש נובמבר רושם ירידה של 11%, תומכים בחשש כי ההאטה הכלכלית בשנת 2023 תחריף לכדי מיתון. רצף נתונים כלכליים שהתפרסם בארה"ב, המורה על פעילות ערה במגזר השירותים, תורם לאווירה השלילית בשוק המניות, מתוך חשש שהבנק המרכזי ימשיך במדיניות ניצית ויפעל להעלאת הריבית עד סוף הרבעון הראשון לכדי 5.25%. החולשה בשוק המניות, גררה לתגובת דומינו ויצרה מצב של עודף רוכשים בשוק המקומי, גם בימים של היצע מט"ח מצד יצואנים ומשקיעים זרים. להערכתנו, רכבת ההרים של חצי השנה האחרונה, צפויה להמשיך גם בחצי הראשון של 2023. שער הדולר שקל ימשיך לנוע בתחום שערים רחב".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.בסיכום שלי של הכתבה....דן 07/12/2022 16:11הגב לתגובה זו1 0לא אמרתם כלום.... והצלחתם למלא מאות מילים בלי לתת שום תובנה חדשה ....לא חבל ?סגור
-
זו סקירה של המצב מה אתה לא מבין. לא הבכרח אמירה (ל"ת)אני 07/12/2022 17:46הגב לתגובה זו0 0סגור
הנקראות ביותר
העמוד