שוק הסחורות - איך הפך הפחם לסחורה הכי יקרה ולמה במשבר הזה הנחושת היא לא מדד?
בתקופה ההזויה שבה אנחנו חיים, כל דבר שננסה לחזות בטווח הנראה לעין, ככל הנראה, יוכל לשקף אולי חלק מהמציאות, אבל לא את כולה. מי היה מאמין שהנפט ירד למחיר שלילי? מי היה מאמין שכלכלת ארצות הברית, הכלכלה הגדולה בעולם, תעצור בחריקת בלמים רועשת במיוחד?
גם הכלכלנים, האנליסטים, אנשי העסקים, פוליטיקאים ומדינאים, מבינים שהיום הכול מגיע עם כוכבית. בעולם לאט לאט מבינים שההתאוששות תהיה ארוכה יותר וחוזים התאוששות שתהיה דומה לסמל של נייקי. כלומר ירידה והתאוששות איטית מאוד. אנחנו אמנם מנסים לדבר על סוף המשבר, אבל אנחנו בעצם עדיין בעיצומו.
גם ג'ובאני סטנובו, אנליסט סחורות בכיר ב-UBS Global Wealth Management – מנהל ההשקעות הראשי בבנק ההשקעות (המנהל נכסים של קרוב ל-800 מיליארד דולר) בנושא סחורות, אנרגיה ומתכות – יודע שכל תחזית שהוא נותן תלויה בדבר אחד בלבד – שלא תהיה התפרצות מחודשת של הנגיף בכלכלות הגדולות. כל חשש להתפרצות שכזו, אוטומטית משנה את התחזית, את הפקטורינג של הסיכונים וגם את הביצועים של המניות, הסחורות וכל נכס סחיר אחר.
הנפט לאן? תלוי מתי...
סטנובו מתחיל במה שכולם כבר יודעים. "עברנו ירידה חסרת תקדים בדרישה לנפט במחצית הראשונה של 2020", הוא אומר בראיון מיוחד לביזפורטל. "התחבורה מהווה כ-60% מהדרישה לנפט. ראינו את התפרקות של אופ"ק במרץ שהובילו לירידות של אפריל. עכשיו סופסוף המדינות החלו בקיצוצים בתפוקה שייצבו את המחיר. יש ירידה בדרישה ויש ירידה בהיצע, כרגע זה לא מספיק כדי לייצב את המחיר. אנחנו מעריכים שהמחירים יתאוששו לאט".
זה בהינתן ואין התפרצות – אחרת אנחנו בצרות
"נכון. הבעיה המרכזית עם סחורות, היא שאם יש עלייה מהירה מדי יש אפשרות שהשוק יוצף. אבל אני חושב שאנחנו בדרך הנכונה, אם זאת עוד לא יצאנו מהמקום הרע של הכלכלה. עוד לא ברור שגם אם יהיה גל שני, האם יהיו את אותם אמצעים שהוחלו קודם. זה הנקודה החשובה.
יש נקודות חיוביות עבור הנפט?
"כן. אנשים כרגע נמנעים מתחבורה ציבורית וחוזרים לרכבים פרטיים, ראינו את זה לפי הנתונים מארצות הברית בשבוע האחרון והעלייה בצריכת דלק. זה צפוי לייצב את הדרישה ואת המחיר, על חשבון הסקטורים של התעופה והספנות שיירדו. אנחנו צופים שתהיה ירידה בהזמנות מסין ומעבר לייצור עצמי. זה יפעיל לחץ נוסף על מחיר הנפט".
האם יש היתכנות למלחמת מחירים בסחורות כמו שראינו בנפט?
"אני לא כלכלן מאקרו, אבל זה בהחלט סנאריו אפשרי".
לדעתך זה יוביל לעוד ירידה במחירי הסחורות והטובין?
"אני חושב שאת מרבית הנזק הם כבר חטפו... אנחנו לא מצפים שההתאוששות תקרה עד סוף השנה, אלא תתחיל מ-2021 ובצורה איטית. העלייה בנפט אמנם נראית גבוהה באחוזים אבל במחיר הסופי זה לא משמעותי.
"עכשיו אופ"ק מדברים על קיצוצים גם במחצית השנייה של 2020. יש חשש שהשוק יזוז לטריטוריה של תת היצע וזה יכול לאזן את צרכי השוק ולהעלות את המחיר של הנפט. כרגע השוק מוצף ואנחנו נצטרך לראות התדלדלות במלאים כדי שהמחירים יעלו מחדש".
בוא נדבר מחירים
"לפי הערכתנו, בסוף ספטמבר המחיר של חבית נפט גולמי יעמוד על 32 דולר ו-43 לחבית מסוג ברנט. בשנה הבאה אנחנו צופים התאוששות ועלייה למחיר של 55 דולר לחבית במחצית הראשונה של 2021, כשכמובן צריך להימנע מהתפרצות מחדש".
מה הצפי לזהב?
"לזהב יש 3 סימנים שמשפיעים על העלייה שלו. הראשונה היא התנודתיות, כשיש חוסר ודאות הזהב בדרך כלל עולה. השני הוא העובדה שהזהב לא נתפס רק כסחורה, אלא גם במטבע לכל דבר וזה דוחף את המסחר לכיוונו. אבל הריבית הנמוכה בארצות הברית היא הגורם העיקרי, יחד עם ההרחבה הכמותית של הפד', הם דוחפים הרבה משקיעים לחיק הזהב. כך שבסוף השנה אנחנו חוזים שהזהב יעלה ל-1,800 דולר לאונקיה".
איזו סחורה היא האינדיקטור הטוב ביותר מבחינתך?
"בעבר זו הייתה הנחושת שתמיד העידה על צמיחה. אבל הבעיה כרגע היא שהאספקה העולמית עברה זעזוע. קשה לראות אם השוק מונע מהיצע או מדרישה. מה שראינו בנחושת, זה שיש ירידה בתפוקה של הסחורה ויש סיכון בטווח הקצר, עם הורדת אמצעי הסגר והחזרה לכרייה, שהתפוקה תעלה והמחיר ייפול בטווח הקצר ל-5,000 דולר, כשהמחיר כרגע עומד על 5,300 דולר. בסוף השנה אנחנו צופים שהמחיר יעלה ל-5,700 דולר".
מה בנוגע לפחם?
מה שקרה לאחרונה זה מצב כמעט חסר תקדים. נתחיל מזה שכמובן שכל הסחורות קשורות זו לזו. בתחילת המשבר המחיר של הפחם נשאר יציב בגלל סגירה של מכרות והירידה בצריכה, אז המחיר התאזן. אבל לתקופה קצרה קרה משהו מוזר, עם נפילת מחירי הנפט למחירים שליליים, הפחם, שבאופן היסטורי הוא הסחורה הפוסילית הכי זולה, עלה לתקופה מסוימת והפך להיות דווקא הסחורה הכי יקרה בתחום הדלקים. הפחם יישאר סחורה חשובה בעיקר באסיה, שם השוק עוד עובד על פחם, אז כשהדרישה תחזור התחזית היא שהמחיר של החוזים העתידיים על פחם ניוקאסל יעמוד על 60 דולר.
מה יהיה ב-2021?
"אנחנו צופים צמיחה חזקה בשנה הבאה ונראה את המחירים חוזרים לעלות, בלי בעיות מצד האספקה, זאת בשל ההתכווצות הקשה שהייתה לנו. התחזית היא להתאוששות כלכלית ואנחנו נותרים בעמדה שורית על השוק".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
6.יצרנים סוגרים בארות בגלל הפסד.מלאי 16/05/2020 07:42הגב לתגובה זו0 0ההיצע ירד. הביקוש יעלה לאט. וברגע האיזון כשיהיה חסר נפט. נראה את המחיר לחבית על 60. במקרה הטוב.סגור
-
5.דירה=קורת גג=צורך בסיסי של האדםדירה=קורת גג 15/05/2020 19:14הגב לתגובה זו1 0דירה=קורת גג=צורך בסיסי של האדםסגור
-
4.כתבה בנאלית - הוא לא אומר שום דבר, ברור שאם ...אז (ל"ת)יוסף אבו גוש עלית 15/05/2020 07:53הגב לתגובה זו1 0סגור
-
3.הנפט יגיע לרמה של 10$פעם נוספת וזאת תהיה הפעם האחרונה.קש 15/05/2020 07:26הגב לתגובה זו0 1המבחן של הנפט נמצא במחיר של 41$ הפריצה תסמן את ההמשךסגור
-
2.הפחם היא סחורה שהולכת ומתה, כמו קלטות SONY ביתיות. (ל"ת)פחחחחחחחח 14/05/2020 20:40הגב לתגובה זו3 0סגור
- טען עוד
-
1.פעם הצמידו את כיל למחיר התירס . הכל הזוי כברמחירי הסחורות 14/05/2020 18:36הגב לתגובה זו3 0המשבר מ 2008 כל הזמן ברקע . כל הזמן בוכים על הכלכלה. נמאס כבר מאוסף הסתומים שמנהלים את העולם כלום לא מצליח להם. צריכים לקרוא לעשור הזה עשור הלוזריםסגור