נפט
צילום: iStock

"הביקוש לנפט החל להתאושש - יגיע ל-50 דולר עד סוף 2021"

כלכלני בנק לאומי מסבירים מה הניע את העלייה במחיר הנפט למרות המתיחות הגואה בין ארה"ב לבין סין; בנוסף, מספקים בלאומי תמונת מצב של שוק הנפט הגלובלי, מי המדינות המרוויחות ומי המפסידות מעליית מחיר הנפט
ערן סוקול | (8)

במהלך השבוע החולף, מחיר הנפט מסוג BRENT עלה בכ-12% מכ-36.63 דולרים לחבית לכ-41.13 דולרים לחבית בסיום המסחר ביום שישי ומחיר הנפט מסוג WTI עלה בכ-11% מכ-35.49 דולרים לחבית לכ-39.55 דולרים לחבית. במסגרת סקירת הנפט השבועית של דר' גיל בפמן, הכלכלן הראשי של בנק לאומי, ובניהו בולוטין, כלכלן באגף הכלכלה, בבנק מסבירים כלכלני הבנק כי העלייה של מחיר הנפט התרחשה על רקע הירידה במלאי הנפט בארה"ב, צפי לעסקת OPEC+, ולמרות המתיחות הגואה בין ארה"ב לבין סין, העלולה להקשות בעתיד על התאוששות שוק הנפט.

הביקוש לנפט החל להתאושש - יגיע ל-50 דולר עד סוף 2021 "הביקוש העולמי לנפט החל להתאושש, אך הוא עדיין נמוך מהרמה הנורמלית", מצייניפ בלאומי, להערכתם במבט קדימה, "מחיר הנפט יושפע בטווח הקצר מן ההערכות בנוגע לקיום ההסכם על ידי המדינות החברות בקבוצת OPEC+ בדגש על רוסיה ועיראק, ומן ההערכות בנוגע להתפשטות וירוס הקורונה בעולם והשפעותיו על הכלכלה העולמית. בטווח הארוך יותר, ישנם מספר גורמים התומכים בביקוש לנפט ובהם: צמיחת כלכלת ארה"ב לאחר בלימת התפשטות וירוס הקורונה ומהלך יישום תקנות IMO 2020 שיעלה את הביקוש לתזקיקים דלי גופרית, זאת כאשר נפח הסחר הימי, שנפגע מאוד, ישוב ויעלה".

עם זאת, הביקוש לנפט צפוי להישאר נמוך יחסית, זאת למרות שהביקוש למוצרי נפט החל לעלות מרמת השפל. להערכת ה-IEA הביקוש העולמי לנפט, גם לאחר שיתאושש, צפוי להישאר נמוך במהלך השנה לעומת הרמה שהייתה לפני התפרצות וירוס הקורונה.

בלאומי מעריכים כי הקיצוץ בייצור הנפט של מדינות OPEC+ צפוי להמשיך להפחית את הלחץ על מקומות אחסון הנפט. "במידה ולא יהיה גל הדבקה שני משמעותי של וירוס הקורונה והביקוש למוצרי נפט ימשיך לעלות בקצב הנוכחי וכן חברי OPEC+ יעמדו במכסות הייצור, אזי המאזן בשוק הנפט צפוי להשתנות משוק עם עודף היצע גדול לשוק עם עודף ביקוש קטן. במידה ויתפרץ גל הדבקה שני משמעותי של וירוס הקורונה, הסגרים צפויים לחזור והביקוש לנפט צפוי לרדת חזרה", מעריכים בלאומי.   יישום מהלך הקיצוץ הנוסף מצד OPEC+, עשוי למנוע ירידה מחודשת במחיר, להמשיך את הפחתת הלחץ על מקומות אחסון הנפט ולסייע לעליית מחירי הנפט, זאת לאחר בלימת התפשטות וירוס הקורונה בדרך שתאפשר הקלה ברורה ומתמשכת על צרכני הנפט הגדולים: תעופה ותובלה.  

במבט לסוף 2020, החוזים העתידיים מצפים לעליית מחירים לכ-42 דולרים לחבית BRENT ומחיר חבית נפט מסוג WTI צפוי להתייצב סביב 39 דולרים לחבית עד לסוף 2020. בלאומי מעריכים כי לקראת סוף השנה, הצפי להתאוששות וצמיחה בפעילות הכלכלית צפוי לגרום למחיר הנפט לעלות. "במידה והתפשטות וירוס הקורונה תיבלם עד סוף 2020 והמדינות החברות בארגון OPEC+ יעמדו במכסות, מחיר נפט מסוג BRENT צפוי לעלות במהלך 2021 לסביבות ה-50 דולרים לחבית", מעריכים בלאומי.

באשר לחברות פצלי השמן, מסבירים כלכלני לאומי כי "למרות המהלכים לפתיחת פעילות של כמה חברות בארה"ב, הרי שיצור הנפט בחלק ניכר מחברות פצלי השמן האמריקאיות עדיין לא חזר להיות רווחי מספיק. במידה ומחיר הנפט לא ימשיך לעלות, או שלא ישהה באופן יציב ברמת המחירים הנדרשת לכדאיות, הרי שחלק מהחברות ישארו במצב של סכנה ממשית לפשיטת רגל. על רקע זה, יצור הנפט האמריקאי המשיך לרדת זה השבוע התשיעי ברציפות וכעת הוא עומד על 11.2 מיליון חביות ביום".

שוק הנפט הגלובלי - המדינות המרוויחות והמפסידות בסקירתם מתייחסים בפמן ובולוטין למדינות המרוויחות והמפסידות מעליית מחיר הנפט: "המדינות המרוויחות אלו הן יצרניות הנפט המייצאות. הדגש הוא על מדינות עם יכולת יצוא טובה, להבדיל ממדינות עם נפט אך ללא יכולת לייצא עקב בעיות של אמברגו, כגון וונצואלה, או מלחמת אזרחים,  כגון לוב. 

קיראו עוד ב"אנרגיה ותשתיות"

"במסגרת רשימת המדינות המייצאות הגדולות יש את רוב מדינות המפרץ הפרסי (ערב הסעודית, עיראק, איחוד האמירויות וכווית), רוסיה וקנדה. עליית מחירי הנפט, אם תשמר, צפויה להטיב עם סקטור מפיקי האנרגיה בארה"ב, זאת למרות שהייצוא של ארה"ב איננו גדול, אך ישנה צריכה מקומית גדולה יחסית. 

"לרוסיה יש אינטרס מובהק לשמור על מחירי נפט גבוהים ולמנוע ירידת מחירים נוספת, מאחר ועליית מחירי הנפט מגדילה את הכנסות המדינה של רוסיה. מחיר חבית BRENT במונחי רובל, הגיע לרמה הגבוהה ביותר מאז התפשטות וירוס הקורונה, אשר הוריד משמעותית את הביקוש לנפט.

"איראן יכולה לגרוף רווחים אם היא תמשיך לייצא לוונצואלה, למרות הסנקציות השונות. בנוסף, איראן יכולה להרוויח גם בהגדלה נוספת של מכירת נפט "בשוק שחור", כפי שהיא עושה מזה זמן, ולהציע הנחות מן המחיר הגבוה בשוק הנורמטיבי למי שיהיה מוכן לרכוש מאיראן בשוק השחור.

"לגבי המדינות המפסידות מעליית מחירי הנפט, אלו המדינות המייבאות נפט, אך זה תלוי גם במידת ההתאוששות של הכלכלה במדינות אלו. מפסידה מרכזית היא כנראה סין, אם היא תמשיך לייבא את הכמויות שהיא מייבאת על פי הסכמים רב-שנתיים, זאת בזמן שהביקוש למוצרי נפט המיוצרים בסין נמוך מן הרמות הנורמליות. המשמעות היא של המשך עליית מלאי  נפט מאוחסן, אך במחירים הולכים וגדלים וצורך "לשבת" על מלאי זה לאורך זמן. 

"לגבי שאר המדינות, קצב המכירות של תזקיקים עדיין נמוך, בפרט בהודו, שהיא יבואנית נפט מרכזית בעולם, שם הייתה ירידה חדה בצריכת תזקיקי נפט. לעת עתה הודו אינה צריכה לייבא כמויות גדולות של נפט במחירים הגבוהים יותר, מאחר והיא עדיין יכולה להתבסס על המלאי הקודם שנרכש במחירים נמוכים יחסית", סיכמו בלאומי.

תגובות לכתבה(8):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 6.
    תום 08/06/2020 19:24
    הגב לתגובה זו
    לפני חודש העריכו אותם "מומחים" שהמחיר ישאר 20$ עוד כמה חודשים. לפי ההערכה האחרונה צריך למכור מיד.
  • 5.
    חסר חוש ריח 08/06/2020 15:59
    הגב לתגובה זו
    התחזית משתנה עם הרוח , ושבוע הבא ימליצו על נדלן מניב כי הוא זול... היינו בסרט הזה
  • לילי 13/06/2020 08:58
    הגב לתגובה זו
    למימוש שעבודים על הלוואות הנפט יורד למתן הלוואות הנפט עולה . כאשר הבנק מעמיד הלוואה לפירעון מידי הוא מרוויח . מאחר וכל ההלוואות הועמדו לפירעון עתה הבנק צריך לשווק הלוואות .
  • 4.
    אם המסחר היה פיזי / אמיתי המחיר היה 10$ (ל"ת)
    ברוש 08/06/2020 14:31
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    גבי 08/06/2020 14:27
    הגב לתגובה זו
    שבוע שעבר אותו כלכלן אמר שהנפט יצנח
  • דוקטורנט 08/06/2020 17:06
    הגב לתגובה זו
    אני עוקב אחרי הסקירות שלהם במהלך כל התקופה האחרונה (במדגרת הדוקטורט שלי) והם כבר כמה שבועות אומרים שהמחיר יעלה עם תחזיות די עקביות
  • 2.
    האמיתי 08/06/2020 14:02
    הגב לתגובה זו
    לדעתי עד יולי 50 דולר חבית!!
  • 1.
    בשבוע שעבר הבאתם פרשנות שהנפט ירד ב20$ למי להאמין? (ל"ת)
    שלמה 08/06/2020 13:09
    הגב לתגובה זו