סקטור הגז - הקורונה, המינוף והתחרות העלו את הסיכון; האם הסיכון ימשיך לעלות ומה זה אומר על תשואות האג"חים?
הקורונה, התחרות, ירידת המחירים בעולם, פוגעים בסקטור הגז ורואים את זה כמובן במניות הסקטור. מתחילת השנה הסקטור איבד מעל 50% כשבדרך התוצאות נחלשות, התחרות גדלה, וסימני השאלה לגבי ההמשך מתרבים. מעבר למניות היורדות, לחלק גדול מהשותפויות ובעיקר לדלק קבוצה עצמה יש אגרות חוב. האם הגופים האלו יצליחו לשרת את החובות שלהם, האם הסיכון בשרות החוב עלה?
חברת הדירוג מידרוג מעריכה כי "התמשכות משבר נגיף הקורונה, על רקע ההתפרצות המחודשת בארץ ובעולם, לצד תחרות הולכת וגוברת בין המאגרים, עלולה להמשיך ולהשפיע על סיכוני האשראי של חברות הפועלות בסקטור הנפט והגז הטבעי. עם זאת, כותבי הדוח - מוטי ציטרין ואלעד סרוסי מפרידים בין גופים עם פעילות מקומית לגופים עם פעילות גם בחו"ל - "חברות הפועלות בשוק הגלובאלי או כאלו שנשענות על היקף יצוא משמעותי וכן גופים עם רמת מינוף גבוהה הם בסיכון אשראי גבוה יותר. מנגד, איתנותן הפיננסית של חברות הפועלות בשוק המקומי ונשענות על חוזים ארוכי טווח, הכוללים רכיב TOP ומחיר רצפה, לצד מדיניות ניהול נזילות מוגדרת, אשר מובילה לאיזון בין בעלי החוב לבעלי ההון, צפויה להישחק באופן מתון יותר".
טוב, זה כמובן צפוי. כולם יודעים על הבעיות של דלק קבוצה +0.77% דלק קבוצה 46,860 +0.77% בסיס:46,500 פתיחה:46,980 גבוה:47,060 נמוך:46,500 תמורה:21,665,556 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: שהפכה לשחקנית גלובלית כשמולה יש דווקא את החזקתה בשותפות ניו-מד אנרג יהש -1.11% ניו-מד אנרג 1,155 -1.11% בסיס:1,168 פתיחה:1,148 גבוה:1,169 נמוך:1,148 תמורה:8,974,941 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: ששומרת על פעילות מקומית. הסיכון של השתיים, כך אליבא מידרוג שונה מאוד, וכמובן שרואים את זה באגרות החוב של שני הגופים. אגרות החוב של קבוצת דלק בתשואה זבל, אגרות החוב של דלק קידוחים בתשואה יחסית סבירה.
עוד טוענים במידרוג כי "בניגוד לחברות העוסקות בהפקה ומכירה של נפט וגז טבעי בשוק הגלובאלי, חברות העוסקות בהולכה ואחסון של נפט וגז טבעי בשוק המקומי, צפויות להיפגע באופן מתון בלבד וזאת, בעיקר בשל פגיעה אפשרית במצבם הפיננסי של לקוחות הקצה (Offtakers).
"בשבועות האחרונים אנו עדים להתפרצות מחודשת של נגיף הקורונה בארץ ובעולם ולהטלת מגבלות במדינות שונות, לרבות סגירת גבולות, פגיעה בסחר הבינלאומי וצמצום חד של הפעילות הכלכלית, תנודתיות גבוהה בשווקים הפיננסיים ושינויים בשע"ח. השפעות אלו ממותנות, במידה מסוימת, באמצעות צעדים הננקטים על ידי ממשלות ובנקים מרכזיים בארץ ובעולם. הירידות במחירי הנפט והגז הטבעי בעולם התייצבו בחודשים האחרונים, אולם ברמות מחירים נמוכות ביחס לעבר. הפגיעה בפעילות הכלכלית משפיעה לרעה על סיכון האשראי של ענפי פעילות וחברות שונות, ביניהם סקטור הנפט והגז הטבעי.
"חשיפת החברות לפעילות בשוק הגלובאלי, ו/או חברות הנשענות על יצוא גז טבעי בהיקפים משמעותיים, ממשיכה להוות אתגר בשל התארכות המגבלות, אשר הובילו לירידה בביקושים ולתנודתיות במחירים. התנודתיות הגבוהה במחירי הנפט והגז הטבעי בעולם, בעיקר במהלך החציון הראשון של 2020, החריפה את עוצמת הפגיעה בחברות הפועלות בענפי האנרגיה בכלל ובחברות הפועלות בסקטור הנפט והגז הטבעי בפרט.
"עם זאת, נראה כי חלה התמתנות ואף התייצבות מסוימת, ברמות המחירים בתקופה האחרונה. בצד הביקוש, חלה ירידה משמעותית בעקבות התפשטות נגיף הקורונה ובשל מגבלות שונות שהוטלו בחלק מהמדינות, לרבות סגירת נמלי תעופה, הגבלת הכניסה למדינות שונות, חיוב בתקופת בידוד והגבלות תנועה, אשר הובילו להאטה כלכלית משמעותית. בהקשר זה, יש להבחין בין חברות הפועלות בשוק הגלובאלי - בסביבה תחרותית ומאתגרת וחשופות לסיכוני שוק, לסיכונים גיאופוליטיים ולסיכוני האשראי של המדינות, אשר מתעצמים בתקופה זו (בין היתר, בהקשר של המשך יצוא רציף וסדיר וקיום חוזים ארוכי טווח בתקופה של פערים גדולים בין מחירי ה-SPOT ומחירי החוזים ארוכי הטווח), לבין חברות הפועלות בשוק המקומי ונתמכות בקיומם של הסכמים ארוכי טווח לאספקת גז טבעי, הכוללים רכיב התחייבותי לרכוש או לשלם (Take Or Pay) בעבור הכמויות החוזית, לצד מחירי רצפה והצמדות שונות, אשר תומכים בפרופיל הפיננסי שלהן ואף מהווים חסם תחתון להכנסותיהן.
"כמו כן, בשוק המקומי לא קיימות כיום תשתיות המאפשרות יבוא בהיקפים משמעותיים.
על פי נתוני בנק ישראל החל מחודש מרץ 2020, ניתן לראות ירידה בצריכת החשמל הנעה בין 5%-10%, כאשר בחודשים יולי-אוגוסט ובתחילת ספטמבר ניכרת התאוששות בצריכת החשמל. להערכתנו, הסגר שמוטל בישראל במהלך החודשים ספטמבר-אוקטובר מוביל לירידה נוספת בביקושים לחשמל בתקופה זו, כאשר יציאה איטית והדרגתית מהסגר השני, צפויה למתן את המשך ההתאוששות בביקושים לחשמל ובהתאם לכך, בביקושים למוצרי אנרגיה, אשר בנוסף יושפעו מהיקף התחלואה והמגבלות השונות אשר צפויים להינקט בחודשים הקרובים".
הפרופיל הפיננסי של החברות בענף התייצב במידה מסוימת, אולם לא חזר לרמתו טרם המשבר
במידרוג מדגישים כי שווי האחזקות של מאגרי הגז המקומיים נשחק בצורה משמעותית כשבמקביל - "חלה עלייה חדה ותנודתיות בתשואות אגרות החוב של החברות הפועלות בענף המקומי ולפגיעה ממשית בפרופיל הפיננסי של חברות אלו, לרבות בקשר עם רמת המינוף וגמישותן הפיננסית. מניות החברות הכלולות במדד סקטור הנםט והגז ירדו בתקופה זו בשיעורים הנעים בין 30%-90%. התפתחויות אלו מהוות מכשול אמיתי בעבור אותן חברות, ופוגעות באופן קריטי ביכולת הגיוס ו/או מחזור החוב שלהן, בדגש על חברות המאופיינות בצרכי נזילות גבוהים בטווח הקצר-בינוני. יש לציין, כי תשואות אגרות החוב התמתנו במידה מסוימת, אולם טרם חזרו לרמתן טרם המשבר, כאשר בימים אלו אנו נמצאים בעיצומה של ההתפרצות המחודשת".
חשיבות עליונה למבנה החוב הפיננסי ועומס הפירעונות בטווח הקצר-בינוני
סקטור הנפט והגז הטבעי נשען על צרכי מימון מאסיביים וזו בעיה גדולה בתקופה משברית. במידרוג מסבירים כי מבנה החוב של החברות והשותפויות טומן בחובו עומסי פירעונות גבוהים, לצד תשלום בולט משמעותי (במרבית המקרים) בסוף הדרך "עם זאת, עומסי הפירעונות עבור חלק מהחברות בענף המקומי הינם נוחים יחסית ומאפשרים התמודדות עם סביבה של תרחישי קיצון כדוגמת התרחיש הנוכחי, אשר אינם מצריכים נגישות מהותית לשוק ההון ו/או מחזורי חוב", כותבים האנליסטים ומוסיפים - "התארכות משבר הקורונה אל תוך שנת 2021 עלולה להוביל ליצירת לחצים נוספים על יכולת שירות החוב העיתית, ואף לצרכי מימון בהיקפים מסוימים בשנים הקרובות".
ואם לא די בכך - התחרות מתחזקת. "התחרות בין המאגרים תמר ולוויתן הולכת וגוברת והיא תתעצם עם הפעלתו המסחרית של מאגר כריש", מציינים האנליסטים ומוסיפים - "סקטור הגז הטבעי אשר אופיין בעבר כשוק מונופוליסטי, עובר כיום תמורות מבניות מהותיות, עם תחרות הולכת וגוברת לאור הפעלתו המסחרית של מאגר לוויתן, אשר בשלב הראשון, מאפשרת הפקת גז מרבית של כ-12 BCM בשנה, ולהתעצם אף יותר עם הפעלתם המסחרית של מאגר כריש. מאגר לוויתן צפוי להתמקד בייצוא גז טבעי לירדן ולמצרים, לצד מכירה בשוק המקומי, בעוד שמאגר כריש צפוי להתמקד באספקת גז טבעי לשוק המקומי.
"בהקשר זה, נציין כי חלק מהלקוחות החתומים של מאגר לוויתן ומרבית הלקוחות החתומים של מאגר כריש צרכו ו/או צורכים כיום גז טבעי ממאגר תמר, כך שהפעלתו המסחרית של מאגר לוויתן והפעלתו הצפויה של מאגר כריש פוגעות באופן מהותי במעמדו העסקי של מאגר תמר. משבר נגיף הקורונה מתרחש בעיצומו של השינוי המבני בענף, אשר מגביר את ההשלכות הכרוכות בשינוי זה על שותפויות הגז הטבעי".
הכניסה של שברון לשוק - איך היא תשפיע?
ביולי הכריזה שברון על הסכם לרכישת מלוא מניותיה של נובל ובתחילת אוקטובר העסקה הושלמה. שברון היא מהענקיות בתחום וזה ולמרות שמאגר תמר ומאגר לוויתן אינם מהווים נדבך מרכזי בפורטפוליו שלה, להערכת מידרוג, לאור פעילותה הכלכלית הענפה וקשריה של שברון בעולם בכלל ובמזרח התיכון בפרט, הרכישה של נובל אנרג'י בידי שברון עשויה לתמוך ולקדם את מימוש חוזי הייצוא הנוכחיים של המאגרים תמר ולוויתן לירדן ולמצרים, לצד אפשרות לחתימה על חוזי יצוא נוספים.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
6.שמעתי על קידוח נפטבשימשוןשקל 14/10/2020 16:17הגב לתגובה זו0 3מתי??סגור
-
5.בדיוק הפוך...יש ביקוש גדול גז וחב חשמל מרחיבה ההסכמיםתלם 14/10/2020 16:00הגב לתגובה זו7 1בדיוק הפוך...יש ביקוש גדול גז וחב חשמל מרחיבה ההסכמים חבל..שהכתב לא מודע להבדל בין נסגר הראשון לשני שהיו ימים חמים מאוד.סגור
-
רבעון 3 הולך להיות פנטסטידלקד 15/10/2020 06:04הגב לתגובה זו0 0זוכרים את החמסינים והמזגנים שעבדו רצוף? לא רק לכם היה חם, ולמיליון ישראלים שלא נסעו לחול אלא נשארו בארץ והפעילו מזגן. גם לירדנים ולמצרים היה חם.סגור
-
4.6% דולרי, כמעט חסר סיכון בדלקד, זה נפלאדלקד 14/10/2020 14:49הגב לתגובה זו2 0תשואה מצויינת באגח קצר יחסית. הסיכון העיקרי הוא סיכון מטבע הדולר.סגור
-
ואם הדולר ירד? (ל"ת)ציקל 14/10/2020 16:34הגב לתגובה זו1 0סגור
- טען עוד
-
רשמתי - סיכון מטבעדלקד 15/10/2020 06:06הגב לתגובה זו0 0הצד השני הוא "ואם הדולר יעלה" - לא התייחסתי לזה ונקודת המוצא היא דולר בשיווי משקל במחירו היום.סגור
-
3.ישראל מאבטחת את שברוןמסעוד 14/10/2020 14:15הגב לתגובה זו1 2יש אבסורד גדול מזה ? האם בכלל מישהו מההנהגה הגאונית שלנו יצליח לגזור קופון ?סגור
-
אל תאבטח. תשאר ללא חשמל... ומי מאבטח התנחלויות? שברון? (ל"ת)מיכה 15/10/2020 08:36הגב לתגובה זו0 0סגור
-
2.שחטו את הסקטורחברות מפסדות שוות יותר! כסף על הרצפה ואף אחד לא מר 14/10/2020 14:09הגב לתגובה זו13 1חברות מפסדות שוות יותר! כסף על הרצפה ואף אחד לא מריםסגור
-
1.המחירים נמוכים?? טעות חובבניתתום 14/10/2020 13:52הגב לתגובה זו11 1בכתבה רשום: "הירידות במחירי הנפט והגז הטבעי בעולם התייצבו בחודשים האחרונים, אולם ברמות מחירים נמוכות ביחס לעבר." אז לעדכונכם, מחיר הגז כעת גבוה ממחירו לפני המשבר.סגור
-
צודקדלקד 15/10/2020 06:08הגב לתגובה זו0 0הבלבול של הכותב נובע כנראה מתשומת הלב למחיר הנפט שאכן ירד. מחיר הגז הטבעי בעולם כיום עולה ועולה.סגור