אסיה נפתחת והמערב נסגר: מה זה אומר על מחיר הנפט?
הנזק שיצרה מגפת הקורונה יורגש עוד שנים קדימה, אבל בינתיים, בשלושת השבועות האחרונים מחיר הזהב השחור עולה, יחד עם הדיווחים על חיסונים והאופטימיות לקראת פתיחתם של שווקים ומסחר. בתחילת החודש חבית נפט גולמי עמדה על 34 דולר לחבית, נכון לכתיבת שורות אלה המחיר עומד על 42.44 דולר. עלייה של קרוב ל-25% מה-2 לנובמבר.
בימים הקרובים הממשל בארצות הברית יוציא את הדוח שלו על אירועי ה-20 באפריל, אז מחיר הנפט ירד למינוס 38 דולר לראשונה בהיסטוריה, לפני שנסגר על מחיר של 11 דולר לחבית. מקורות בממשל אמרו לבלומברג כי הוא אינו צפוי להצביע על גורם ספציפי שאחראי לנפילות.
ברור. הרי כולם יודעים מי האשמות – סעודיה ורוסיה, שלא הצליחו להגיע לסיכום על קיצוץ בתפוקת הנפט בחודשים ינואר-פברואר-מארס, למרות שסין – יבואנית הנפט הגדולה בעולם בפער – נכנסה לסגר. לאחר שרוסיה, שמובילה את מדינות אופ"ק+ התנגדה לבקשת סעודיה – יצרנית הנפט הגדולה בעולם ומי שמובילה את קרטל הנפט אופ"ק – לחתוך בייצור הנפט, כשבתגובה סעודיה החלה להגביר את שאיבת הנפט, מה שהוביל להתמלאות המלאים בהאב אחסון הנפט בקושינג אוקלהומה, היכן שמאוחסן מרבית הנפט האמריקאי, ולקריסת המחיר. גם כיום רמת המלאי גבוהה אבל הסיכוי לירידת מחיירם דרמטית היא נמוכה.
הצפי בשוק היא שלסקטור הנפט ייקח אומנם שנים להתאושש במלואו מהשפעות המגפה. בממוצע שנתי, ב-2020 יצרכו פחות 1.7 מיליון חביות ביום , כשמרבית תעשיית הנפט שתיפגע היא בארה"ב, הזקוקה למחיר של לפחות 35 דולר לחבית כדי שהעסק יהיה כלכלי. משמע ברמת המחירים הנוכחית זה כלכלי, אבל לא מאוד. כמחצית מהמזקקים בעולם שצפויים לסגור את שעריהם בשנים הקרובות הן מארה"ב.
מנגד, בשנתיים הקרובות סין צפויה להפוך למזקקת הנפט הגדולה בעולם. המדינה המאוכלסת ביותר בעולם היא גם צרכנית הנפט הגדולה בעולם. ב-2019, המדינה ייבאה את כמות הנפט של 14 הכלכלות הבאות אחריה. ובניגוד למערב, המזרח הופך להיות המוקד העולמי של הנפט.
בנוסף, בשל ההיפתחות של הכלכלה הסינית, אבל גם של כלכלות נוספות במזרח, כמו הכלכלה היפנית והדרום קוריאנית, הצפי הוא שהדרישה שם תאזן את החסר במערב.
"סין הולכת להזרים לשוק מיליוני חביות ביום בשנים הקרובות", אמר סטיבן סוייר, מנהל תחום הזיקוק בחברת הייעוץ FGE. "סביר להניח שסין תעקוף את ארה"ב כמזקקת הנפט הגדולה בעולם בשנה שנתיים הקרובות", הוסיף.
בכל מקרה, סקטור אחד שלא צפוי להיפגע הוא סקטור הפלסטיק, כשבין 70% ל-80% מכל הנפט שיגיע למזרח יופנה לסקטור הזה – כשבעצם השוק יהיה מוטה לסקטור הזה, עם הירידה הצפויה של הרכבים ממונעי הדלק והחלפתם ברכבים חשמליים. בכל מקרה, סין התחייבה להיות נטולת עקבות פחמן עד 2060, תהליך שצפוי להתחיל ב-2025.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.נו? אז שורה תחתונה? צפוי לעלות או לרדת?צרי 23/11/2020 09:50הגב לתגובה זו0 0למה להתפלמס בפול גז בניוטרל?סגור
-
3.עד עכשיו לא הבנתי מה זה אומר על מחיר הנפטשלומי 23/11/2020 07:38הגב לתגובה זו0 0...סגור
-
2.עד עכשיו לא הבנתי מה זה אומר על מחיר הנפט .... (ל"ת)אנונימי 22/11/2020 23:20הגב לתגובה זו0 0סגור
-
1.לטווח הארוך הנפט שחור ולא ורודצחי 22/11/2020 23:20הגב לתגובה זו0 0הגידול של רוב תחנות הכח בעולם הוא מהאנרגיה מתחדשת, ובנוסף בתוך עשור כנראה רוב המכוניות החדשות יפעלו על חשמל. העתיד לא הנפט למרות שיש עוד עשור של מכירות די טובות עם ירידה הדרגתית.סגור