פינוטק: הבנק האירופאי יעדיף פחות צריכה על אינפלציה
ההפרש בין שערי הריבית בארה"ב ובאירופה עומדים על 1% בלבד. הפרש הנראה כחסר משמעות, אולם במסחר במטבעות 1% מהווה הבדל עצום לאור השימוש הנפוץ במינוף.
נראה עתה כי ברור שמרבית הפעילות בדולר נובעת מציפיות להעלאות נוספות בריבית בארה"ב. ה-FED העלה את שיעורי הריבית לרמה של 3.25% במה שנקרא "קצב מדוד", כאשר ההעלאות לא עלו על 0.25% בכל פעם.
מרבית האנליסטים מסכימים כיום כי כיוונם של שיעורי הריבית בארה"ב הוא 4% עד תום 2005. אולם, הנושא המעניין בפועל הוא כיצד יגיב העולם להמשך העלאות בארה"ב, כאשר במקביל ייתכן ואירופה תחל לקצץ בשיעורי הריבית?
השבוע, ה-ECB, הבנק המרכזי באירופה, ייפגש לדון במדיניות המוניטרית העתידית בגוש האירופאי. בעבר, אפילו אירועים משמעותיים ביותר בשוק כשלו להשפיע על הבנק המרכזי האירופאי ומדיניותו המוניטרית, וכעת נראה כי צפויה פגישה נוספת ללא שינוי.
כאשר גרמניה, הכלכלה הגדולה ביותר באירופה, נפלה למיתון כפול (כאשר כלכלה נוחתת לתקופת מיתון ומתאוששת ממנו רק בכדי לצלול חזרה למיתון), החזיקה אירופה חזק בשיעורי הריבית סביב 2.0%. אפילו כאשר ממשיך התמ"ג בגוש לצנוח לא רואים בבנק המרכזי שום סיבה להוריד ריבית. והם כנראה גם לא יעשו זאת.
למען האמת, הבנק המרכזי באירופה יעדיף לצפות בצרכנים עוברים שנה קשה נוספת מאשר להסתכן באינפלציה. בדרך כלל, מדינה בעלת שיעור צריכה נמוך מלכתחילה (60% מהתמ"ג באירופה מחושב כפעילות צרכנית אל מול 80% בארה"ב), תעבוד קשה ביותר בכדי לתמוך בצרכניה ולהגדיל את אחוזי הצמיחה מהתמ"ג.
אולם לא באירופה. במקום לנסות ולהוזיל את מחיר הכסף ע"י הורדת שיעורי הריבית על משכנתאות והלוואות, וע"י כך ליצור שיטה בה יוכלו הצרכנים לממן את השקעותיהם, הבנק המרכזי לא נוקף אצבע. במילים אחרות, למרות הספקולציות האחרונות כי הבנק המרכזי באירופה צפוי להוריד ריביות ב-0.25% לרמה של 1.75%, נראה יותר סביר כי ימשיך לתמוך באידיאל "יציבות המחירים".
הירידה האחרונה באירו מהווה אינדיקציה לציפיות להמשך העלאות ריבית בארה"ב, וכן משקללת את האפשרות להורדת ריבית בגוש האירופאי. למען האמת, יש לי מעט מאוד אמונה באירופאים בכל הנוגע למדיניות מוניטרית. אני מאמין כי האווירה שהם יוצרים באירופה היא כזו שבה היציבות היחידה שמרגיש הצרכן היא של לחץ מתמשך כלפי מטה.
במהלך השבועות הקרובים, יהיה זה אפשרי לראות את האירו יורד עד ל-1.17 יורו לדולר. כפי שאמרתי בעבר, המגמה קצרת הטווח עבור האירו צפויה להמשיך כלפי מטה, ולאחר מכן להתהפך בהמשך השנה לקראת רמה של 1.35. הדולר צפוי לשמור באופן כללי על חוזקה, תופעה המורגשת ביותר ע"י סוחרים בדולר/יין.
השבוע, כל המשקיעים ימקמו עצמם לקראת החלטת הריבית באירופה. אם האירופאים אכן יחליטו לטפל בבעיות המקומיות בגוש ולחשוב מעט יותר על ההשלכות לטווח קצר על הצרכנים האירופאיים ע"י הורדת ריבית, זה עלול להיות הסוף עבור האירו לטווח ארוך ביותר.
לדעתי אם הבנק המרכזי באירופה יעשה את הבלתי יאומן, אנו עלולים לראות רמות של 1.12 באירו/דולר בטווח הבינוני, עד סוף אוגוסט.