המדור ההיסטורי: איש הפלדה - אנדרו קרנגי
מדי שבוע ביום א' אנחנו מביאים לכם את הסיפור של טייקון כלכלי מדפי ההיסטוריה. אדם שצבר הון, או שהגיע לצומת הכרעות היסטורית, כך שייסד תעשייה או הכריע את גורלו של תחום היסטורי בכלכלה. היום בחרנו באנדרו קרנגי.
אנדרו קרנגי, אמריקני ממוצא סקוטי, (1835-1919). אחד מאנשי העסקים הבולטים של המאה 19 והמאה ה-20. נרשם בדפי ההיסטוריה לא רק כטייקון עסקים אלא גם כאחד מהפילנטרופים הגדולים אי פעם ובוודאי הגדול בזמנו. הוא עשה את עיקר הונו בתעשיית הפלדה, תוך עיצוב דמותה והרחבתה לאחת הגדולות והדומיננטיות בעולם המערבי. קרנגי הפך במהרה לאיש העשיר בעולם תוך צבירת הון עתק הנאמד על יותר מ-400 מיליון דולר.
קרנגי מייצג אולי יותר מכל אדם אחר את התגשמות החלום האמריקני. בגיל צעיר היגר לארה"ב יחד עם משפחתו על מנת לברוח מהעוני ששרר בסקוטלנד. הוא עבד בחברת הרכבות של פנסילבניה שם זיהה לראשונה פוטנציאל בפטנט מסויים. אותו פטנט (קרון רכבת המכיל מיטות) הפריח את הניצן הראשון ממנו תקום אימפרייה. ההשקעה הבאה של קרנגי הייתה בשדה נפט בפנסילבניה משם הרוויח את המיליון הראשון, אבל הסיפור האמיתי של קרנגי שרוי עמוק בתוך תעשיית הפלדה.
קרנגי הקים בפנסילבניה את תעשיית הפלדה ושלט בה ביד רמה תוך ניצול עובדים וריסוק מתחרים. שליטתו המוחלטת בענף, נחשבה בזמנו לממושכת ביותר על ידי אדם אחד. בין 1880-1887 נחשבה החברה Carnegie steel לגדולה מסוגה בעולם. ב-1888 השתלטה על מתחרתה הגדולה ביותר בארה"ב ועל ידי כך השלימה כיבוש מוחץ של תעשיית הפלדה האמריקנית. ב-1901 מכר קרנגי את חלקו בתעשיית הפלדה בסכום עתק של כ-250 מיליון דולר. העסקה נחשבה לגדולה מסוגה בזמנו.
לטובתו ייאמר: לאחר פרישתו הפנה קרנגי את תשומת ליבו לפילנטרופיה. הוא בנה ספריות רבות ותרם סכומים גדולים לבתי ספר ואוניברסיטאות. לפני מותו הספיק קרנגי לתרום סכום כולל של 350.6 מיליון דולר למטרות רבות . לאחר מותו ב-1919 נתרמה יתרת כספו למטרות שונות.
לרעתו יסופר: שיטותיו הכוחניות של קרנגי, כללו בין היתר, הטלת מורא על המתחרים בדרישות דורסניות. חתירה להשגת רווחים והשתלטות על השווקים. הוא פעל בעידן שלפני חוקי האנטי-טראסט ויש אומרים שהוא עזר בפועלו הנמרץ להשגת עושר לא נתפס להתגבשותם.
בתמונה: אנדרו קרנגי.
- 1.בן 16/12/2014 00:44הגב לתגובה זוהוא מכר את החברה ב 480 מליון דולר שבהשוואה להיום זה בסביבות 300 מיליארד סכום שהיה גבוה מתקציבה של ממשלת אמריקה כולה והקונה היה גי פי מורגן שאחרי הקניה שינה את שמה ל יו אס סטייל