ברונפלד: נקיים עוד כנס משקיעים בלונדון בספטמבר

כך אומר מנכ"ל הבורסה בראיון ל-Bizportal. אירועי הטרור קטעו את כנס המשקיעים השנתי בלונדון. על השקעת התעודות בחסר והירידות: "זה נראה תזמון מופלא - אבל זאת תוצאה מקרית"

"אנחנו נקיים עוד כנס למשקיעים בספטמבר", כך מציין מנכ"ל הבורסה, שאול (סם) ברונפלד, בראיון ל-Bizportal, "אנחנו מאוד מצטערים על מה שקרה בלונדון, אך אנחנו מקווים שהבריטים יגלו את הנחישות והעמידה מול הטרור ויבואו לכנס בספטמבר".

נראה שצירוף נסיבות מצער במיוחד אילץ את קברניטי הבורסה התל אביבית לפזר כנס משקיעים בלונדון. אירועי הטרור שפקדו את הבירה הבריטית ביום ה' שעבר, קטעו חודשים ארוכים של הכנות לכנס שהיה צריך להיות "המוצלח ביותר שלנו", לדברי המנכ"ל ברונפלד. באותו הכנס היו אמורים לנאום השר נתניהו ויו"ר רשות ני"ע ערך טרי.

ש: האם השתנתה המגמה בבורסה ועברנו לירידות? האם הזרים החליטו לעזוב אותנו?

ת: אם מביטים בתקופה האחרונה על שערי הריבית בשווקים האמריקנים. יש מתאם עם ארה"ב ויש השפעות חיצוניות על שוק המניות המקומי. ככלל, הביצועים של שוק המניות הישראלי יושפעו אם תהיה צמיחה טובה ושערי הריבית בארץ לא יעלו. אז סביר שהבורסה תמשיך ותצמח.

ש: לאחר השקת התעודות בחסר החלו ירידות השערים החדות בבורסה, אפשר להתעלם מההקשר?

ת: התעודות בחסר, למרות שזה נראה כתזמון מופלא, זה תוצאה מקרית. ביום ד' האחרון הגענו למחזורים של 50 מיליון שקל, אני חושב שאפשר לסכם זאת בהצלחה.

ש: מה עם תעודות סל/חסר על סחורות כגון נפט?

ת: אנחנו מאפשרים להוציא תעודות סל על סחורות. מרגע שאפשר זה תלוי במי שירצה להנפיק אותן. כיום כבר יש תעודות על סחורות (קסם זהב, על ידי אקסלנס נשואה, ח.ש).

ש: מה המוצרים החדשים שאתם מתכננים להוציא בבורסה?

ת: מוסדות הבורסה אישרו השקה של אופציות על מניות. אבל זה מחייב תיקון חקיקתי. כך שלא יהיה ספק שמניפולציה במכשיר תתנגש עם חוק לניירות ערך.

כלל הרבה דברים "תקועים" בין הרגולטורים השונים מסביר לנו מנכ"ל הבורסה. הוא מביא לדוגמא את הרישום הכפול של מניות ישראליות שנסחרות בחו"ל (ארה"ב ולונדון) לת"א, "לקח עשור שלם עד שזה הושלם" הוא מסביר והוא מוסיף עד כמה זה נראה טבעי שחברה שמחויבת לרגולציה אמריקנית יכולה להרשם למסחר בתל אביב ולדווח בתיאום עם הרשויות המקומיות.

כך גם לגבי האופציות על המניות, הדברים נובעים מכך שבישראל עוד לא השתחררנו מהתפיסה הסוציאליסטית הישנה, מסביר ברונפלד. לדבריו, הוא חש שהוא צריך להצטדק לגבי קיומה של הבורסה בחלק מהמקומות בארץ.

כל הכותרות

ש: מה עם היחסים עם הרגולטורים, אתה מרגיש סביבה תומכת היום יותר מבעבר?

ת: הרשות לניירות ערך בתקופה של טרי, פועלת לפי תוכנית אסטרטגית לפיתוח שוק ההון שדומה לתוכנית שלנו. שוק ניירות ערך ממלא תפקיד חשוב בשכנוע או בהבאת חברות לרישום כפול. עיקר הבעיות הן עם משרד האוצר.

לפעמים האג'נדות של מנהל רשות המיסים, או הממונה על הביטוח, או החשב הכללי, לא תמיד מתיישבות עם שלנו. לדעתי לא נותנים דגש לדברים של הבורסה. הבעיה שלי היא שקידום הבורסה הוא לא בראש סדר העדיפויות של משרד האוצר ואני לא מרגיש שבשנה האחרונה חל קידום בנושא. אני חושב שבורסה משוכללת תתרום ליעדים שהאוצר מטיף אליהם. עובדה, שכשעושים הפרטה דרך הבורסה - לאף אחד אין טענות.

ש: האם השוואת המיסוי על השקעות בארץ מול חו"ל כבר משפיעה על הבורסה?

ת: כמגמה ארוכת טווח - ברור שהמשקל של מניות זרות ילך ויגדל בתיק הישראלי. צריך להבין שתהליך הכניסה של לשווקים הזרים הוא לא פשוט. לא למוסדיים ולא לפרטיים. יש בעיות מידע, תרגום, זה קשה ולכן זה ייקח יותר זמן.

ש: אבל הישראלים יוכלו להשקיע בחו"ל דרך קרנות נאמנות - והן נסחרות בבורסה, כך שהיא גם תרוויח מהשקעה בחו"ל.

ת: המסחר בקרנוןת הנאמנות לא יעזור. זה חלק מהפתיחות במסחר בכלל. אנחנו לא יכולים הרי לשמוח רק על כל דולר של זרים שנכנס. זה אמנם יקטין את הפעילות בבורסה, אבל הבורסה אף פעם לא עמדה נגד.

ש: למרות הגאות בשנתיים האחרונות בבורסה אנחנו עדיין לא רואים את ה"ציבור" בפנים. אולי זאת בעיית אמון של המשקיע הישראלי הקטן, אחרי המפולת בשנות ה-90?

ת: אני לא חושב שהבורסה מתאימה לכל משקיע. עדיף שיעשו את זה מומחים. שתבוא קופת גמל, או קרן הנאמנות של המשקיע בבורסה. הכסף הקטן והעצבני בא בתקופות של גאות ויוצא בתקופות של שפל. זאת בעוד שהמשקיעים המוסדיים הם בעלי ראייה מרחיקת לכת.

ש: האם רפורמת בכר יכולה להשפיע על הבורסה?

ת: אני לא רואה במישרין השפעה של הרפורמה על הבורסה. מה שעשוי לעודד את הבורסה הוא התחרות באשראי הבנקאי. הקמנו את הרצף-מוסדיים לאג"ח שהונפקו כך שהמוסדיים יוכלו לסחור בהן. הקמנו את התשתית עבור ועדת בכר.

ש: אבל הרצף מוסדיים מרכז מחזורים דלים מאוד, האם יש כוונות לשנות משהו לגביו?

ת: זאת שאלה מורכבת מאוד. עניין הנפקת האג"ח הפך להיות פשוט מאוד מבחינת התשקיף. ראינו את ההצלחה בכמויות האג"ח המונפקות כיום בשוק, הנתונים מדברים בעד עצמם.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה