דיעה: נתניהו נטש את המערכה - ולא בגלל אידיאולוגיה
שבוע לפני אחד המהלכים הקריטיים בהיסטוריה של המדינה, כשהעם מפולג ומוכה כשעצם קיום הממשל התקין מוטל בספק, כשכל מה שהעם זקוק לו זה מנהיגות יציבה ובטוחה, מגיע ביבי ומצהיר בריש גלי כי דווקא את זה, את טיפת הנחת ממנהיגינו לא נוכל לקבל. היום יותר מבכל יום אחר יודע העולם שתהליכי התייצבות הכלכלה ופתיחתה לעולם הגדול, הרפורמות וההפרטות היו כולם אשלייה, חלק ממהלך צבירת נקודות של פוליטיקאי נלוז לתקופת בחירות נוספת.
מילים כגון: פחדן, פוליטיקאי חלקלק, אגואיסט ועוד כאלה וכאלה, עולות ומהדהדות בראש כאשר שמו של שר האוצר לשעבר בנימין נתניהו נזרק לאוויר. השר, שהיה אחד משרי האוצר הטובים בהיסטוריה של המדינה, ולדעתי הטוב מביניהים (מבחינת כיוון הרפורמות, לא מבחינת דרך יישומן) הראה אתמול לעולם והדגיש לאחרוני המקטרגים את עומק הרקבון של הפוליטיקה הישראלית ואת האופי המניפולטיבי השקרי שלו.
לא משנה איפה אתה נמצא, לא משנה באיזה תפקיד אתה מחזיק, מהלך כפי שעשה אתמול שר האוצר לשעבר לא עושים בשום פנים ואופן ובוודאי שלא כפי שעשה אתמול הפוליטיקאי החמקמק. לא תראה רב חובל נוטש את ספינתו ברגע טביעתה ולא תראה גנרל שולח את חייליו לקרב בעוד הוא נוטש את המערכה. בנימין נתניהו כאילו הסית את האונייה מהקרחון ואז נטש אותה אבודה בלב ים.
שלאף אחד לא תהיינה אשליות, בנימין נתניהו אתמול נטש את המערכה. לא בגלל אידיאולוגיה, ולא בגלל סיום הרפורמות כפי שהצהיר. בנימין נתניהו נטש אתמול את המערכה בגלל שהוא ראה לנגד עיניו את עצמו בלבד וחשב אולי שאיזה קול או שתיים ילכו לקראתו בגלל שהוא כביכול עמד על שלו לאור ה-"אידיאולוגיה" הבטחונית שלו.
לו היה רוצה שר האוצר להתפטר בגלל אידיאולוגיה - למה לא עשה זאת לפני חודשים, כאשר הכריזו על תכנית ההתנתקות?. חבר הכנסת בנימין נתניהו, אידאולוגיה בונים וחיים כפי שעשו חבריך לכנסת לנדאו ואחרים שהקריבו מעצמם ונוחיותם למען רעיונותיהם, אידיאולוגיה לא בונים כאשר נוח לך.
למה אתה נזכר עכשיו? מה קרה היום שפתאום נזכרת, הרי לא התעוררת לפתע עם התגלות והכרה פתאומית של המציאות שאכן ממשלת שרון הולכת להתנתקות, קדמו לאתמול דיונים והצבעות שאתה לקחת בהם חלק פעיל.
הרי שחודשים רבים קוראים מנהיגי יש"ע לבנימין נתניהו לקחת את מושכות המאבק ולהנהיג את תנועת ההתנגדות. הרי כבר למעלה מתשעה חודשים שנתניהו "מאיים" בפרישה, ובכל אותה תקופה עוד איכשהו זה היה נתפש כמהלך לגיטימי של מדינאי ההולך בעקבות האידיאולוגיה שלו. אז מה קרה עכשיו שבוע לפני ההתנתקות, כשכבר אי אפשר להשפיע על כלום. עכשיו זה כבר לא מדינאי עם אידיאולוגיה, עכשיו זה פוליטיקאי חלקלק עם בנק קולות.
נתניהו ידע מה יהיו השלכות מעשיו. הוא ידע שפרישתו בעיתוי כזה תתפס בעולם ובמשק כהלם כלכלי, הוא ידע שפרישה ללא אזהרה מוקדמת תביא לקריסה של הבורסה השווקים, לבריחה של המשקיעים הזרים, ויעלה שוב על סדר היום את שאלת יציבותו של המשק הישראלי. הטענות שהעלה אתמול בנימין נתניהו במכתב התפטרותו יכלו לקשט את אותו מכתב לפני כמה חודשים ולהעשות בתהליך מדורג, הרי מאז לא השתנה כלום.
התכנית הכלכלית של נתניהו הייתה לדעתי אחת מהטובות בישראל (שנעשתה בצורה קיצונית וקרה מדי), היא הביאה לשינוי משמעותי במבנה המשק ואם תמשיך להתבצע תישא פירות גדולים בעתיד. ראשית הוא ייצב את המשק על ידי ביצוע קיצוצים (כואבים) וביצע רפורמות בקרנות הפנסיה הקורסות של ההסתדרות. בשלב הבא התחיל בנימין נתניהו במהלך הפרטה של החברות הציבוריות במשק.
בכלליות מאז שנכנס נתניהו לתפקיד נמצאת הבורסה במגמת עלייה. המהלכים החשובים שביצע, מטרתם הייתה להפוך את המשק, הפועל כיום עם סממנים של משק סוציאליטי, למשק קפיטליסטי מתקדם. הוא גם כמעט שהצליח לו לא היה בורח אתמול ומראה עד כמה הוא לא אמין.
כל המהלכים, טובים ככל שיהיו כבר לא רלוונטים, ביבי ברח, הוא נטש את המערכה, ושלאף אחד לא יהיה ספק בעניין הוא לא נטש אותה לטובת מערכה אחרת חשובה יותר, הוא נטש לטובתו האישית בלבד. המעצבן בכל המהלך הזה הוא שהנלוז עשה זאת על חשבוננו, שוב, על חשבון הציבור הרחב שהפסיד את הכסף בבורסה שצריך לשלם שכר דירה בדולרים שקרנות הפנסיה שלו צמודות למדדים בבורסה.
האם הוא ירוויח מהמהלך שעשה אתמול אני לא יודע, ייתכן שכן. המשקיעים בבורסה, בשווקים והמייחלים ליציבות במשק ועתיד צומח צריכים לקוות שלעולם לא נחווה יותר על בשרנו את שאיפותיו הפוליטיים של אף אדם/ פוליטיקאי שטובתו האישית חשובה לו יותר מטובת הכלל.
מאת: יניב לפן.