S&P מותיר את דירוג האשראי של ישראל ללא שינוי
יומיים לאחר התפטרותו הדרמטית של שר האוצר הקודם, בנימין נתינוה, בוחרת היום חברת דירוג האשראי הגלובלית, S&P, להותיר את דירוג האשראי של ישראל ללא שינוי, תוך שהיא מעריכה שלהתפטרות של נתניהו לא תהיה השפעה משמעותית על ההשגים המוניטריים שנרשמו בשנים האחרונות, כמו גם על מרבית הרפורמות בהן החל משרד האוצר לאחרונה.
בניגוד לשוק המניות הישראלי שבחר להגיב כבר בשעות הבוקר המוקדמות של יום שני בכדי לתקן את הירידות החריפות שנרשמו יום קודם לכן, בחברת הדירוג בחרו להמתין להצבעה של הקבינט הכלכלי אתמול, במהלכה אושר תקציב 2006. ב-S&P סבורים שהתקציב משקף את הרפורמות ואת הצעדים שנדרשו על מנת לבצע אותן, ולכן אישורו מהווה למעשה הודעה של הממשל הישראלי, כי למרות התפטרותו של נתניהו, "העסקים כרגיל".
באופן ספציפי יותר מעריכים בחברת הדירוג, כי למרות ההוצאה החריגה שתרשם בגין פינוי הישובים מרצעת עזה, תצליח הממשלה הישראלית לעמוד ביעדי הגירעון שלה, שיסתכם בכ-3.4% מן התוצר ב-2005, זאת בעיקר הודות לגידול מרשים בגביית המיסים בשבעת החודשים הראשונים של השנה.
עוד מעריכים בחברת הדירוג, כי למרות ההתפטרות לא נרשמת סכנה להישגים המוניטריים של בנק ישראל, אשר הצליח להפחית ב-3 השנים האחרונות את ריבית הבסיס הקצרה במשק ב-5% ולנייד באופן מוחלט את שער החליפין. "ההשגים הללו לא נתונים לסכנה בעקבות המהלך האחרון של נתניהו" , כך אומרים היום האנליסטים של S&P.
בשורה מעודדת פחות היא ההסתברות לבחירות מוקדמות מן הצפוי, אשר עלתה להערכת חברת הדירוג. צמד האנליסטים, בטריז מרינו וקונרד רוס, סבורים שנתניהו יגביר את הפילוג בליכוד, ויצור לחץ גובר לכיוון של בחירות. הלחץ הזה יתפוס תאוצה רבה יותר לאחר השלמת תוכנית ההתנתקות, אז צפויה מפלגת העבודה להסיר את רשת הביטחון שפרסה לאחרונה לראש הממשלה, אריאל שרון.
ברמה התקציבית מעריכים היום ב-S&P, כי שר האוצר החדש, אהוד אולמרט, צפוי להיות נתון תחת לחצים רבים יותר, בעיקר לאור העובדה שיאלץ לנהל תקציב של שנת בחירות. בחברת הדירוג מעריכים, כי אולמרט יאלץ להפחית בקיצוצים לשכבות החלשות, ואף יאלץ להענות לדרישות של שר המשוייכים למפלגות קטנות יותר, על רקע סחטנות פוליטית בתקופה שבה "לכל יש מחיר", כך לדברי האנליסטים.