חיים ונציה: מבחינת שוק ההון ההתנתקות כבר מאחורינו
ההתנתקות כבר מאחורינו מאז שהטיל בייגה שוחט את הפצצה על שוק ההון והודיע על תוכניתו להטיל מס על הבורסה, לא היה לנו חודש אוגוסט כל כך מעניין. חודש אוגוסט המאופיין תמיד בחוסר עניין ומסחר דליל, הפך השנה, עם תחילת ביצוע תכנית ההתנתקות, לחודש מרתק ואף מותח.
תוכניתו של שוחט נכשלה בסופו של דבר והעלתה את השוק. על תוכנית ההתנתקות לעומת זאת, איש אינו מדבר במונחים של כישלון. בשבועות האחרונים הצליחו צה"ל וכוחות הביטחון לצרוב בתודעה של כולנו שהם ערוכים לבצע את משימת הפינוי בכל מצב.
הפגנת הכוח האדירה בכפר מימון היתה דווקא של כוחות הביטחון שהוכיחו שהם מוכנים ונחושים. מאותו יום, התהפכה המגמה והבורסה החלה לטפס לשיאים חדשים. היום, התחושה הכללית בשוק היא, שהפינוי כבר מאחורינו. הסכנה היא, שעכשיו אפשר להפתיע את השוק רק לרעה.
גם התפטרותו של שר האוצר, יקיר השוק, לא הצליחה לזעזע בצורה משמעותית את האמונה של השוק בתוכנית ההתנתקות. הצלחת המהלך, כך נראה, לא תפתיע איש ולכן אנו לא צופים שיפור מהותי בשוק עקב כך. לעומת זאת, קשיים בפינוי, קרבות עם הפלשתינאים או סתם תחושה שצה"ל ממצמץ, עלולים לפגוע קשות באמון השוק ולהביא למימושים.
גם מערכת הבחירות הצפויה עם סיומו של פינוי חבל עזה צריכה להעיב על שוק ההון. צריכה אולי, אבל עדיין לא משפיעה. ההתמודדות בבחירות הבאות תביא לידי ביטוי את כל המתחים והתחושות הקשות שהצטברו אצל האנשים בתקופה האחרונה. זו לא יכולה להיות מערכת בחירות קלה ואיש היום לא יכול לדעת כיצד היא תסתיים.
חוסר הודאות של הפינוי מתגמד מול חוסר הודאות של הבחירות אבל שוק ההון בוחר להתעלם משניהם ולהמשיך להאמין שהכל יסתדר בסופו של דבר. למען ההגינות, כל מי שבחר בדרך זו בשנים האחרונות והשקיע מבלי לחשוש מהבלתי צפוי, נהנה משוק עולה שתמיד צדק בתחזיותיו החיוביות. מניות מי שתוהה מדוע השוק ממשיך לעלות למרות שחוסר הוודאות אופף אותנו מכל עבר, צריך להפנות את השאלה למשקיעים הזרים. חלק ניכר מהעליות בשוק נובע מקניות של משקיעים זרים שמתייחסים אחרת לחשיפה של ישראל להתנתקות ולבחירות. מבחינתם ההשקעה בישראל היא השקעה במזרח תיכון חדש וטוב יותר. הסיכון הוא אכן גדול אבל גם הסיכוי.
מי שפועל לפי הגיון זה צריך להשקיע רק נתח קטן מכספו בישראל. מי שרוב כספו מושקע בישראל בעת הזו, כאשר השווקים נמצאים במחירי שיא, לוקח פשוט סיכון גבוה מידי. נפט - יותר אנשים מסבירים לנו שמה שמעלה את מחיר הנפט זה פשוט הביקוש הקשיח לנוזל השחור. נגמרו התירוצים של חורף קר וחשש מבעיות במפרץ. עכשיו שכבר התחילו להפנים את הבעיה, יתכן ונראה סוף סוף ירידה במחירי הדלקים.
המלצתנו: לא להתפתות להגדיל רכיב מנייתי בארץ - הסיכון גבוה מידי. להקטין ואף לחסל אחזקות במניות סקטור האנרגיה בארה"ב.
סולידי שקלי: הריבית קצרת הטווח על השקל ועל הדולר הגיעה השבוע לראשונה לשוויון ב-3.5%. גם אם יתכן מצב שבו השקל ישלם ריבית נמוכה מהדולר, סביר יותר שאנו עומדים לפני העלאה של הריבית בארץ בטווח הבינוני וכנראה גם גידול באינפלציה. יכולתה של הממשלה הנוכחית לשלוט בתקציב לנוכח ההרכב הפרסונלי והמצב הקואליציוני, מוטלת אף היא בספק.
המלצתנו: השקלים פחות אטרקטיבים. לטווח ארוך אנו מעדיפים את האפיקים הצמודים.
מט"ח: הגירעון התקציבי האמריקאי התרחב שוב יותר מהצפוי והביא לכך שהדולר נחלש החודש מול מרבית המטבעות בעולם וזאת למרות העלאת הריבית ע"י הבנק הפדרלי. ב-3.5% הריבית על הדולר כבר אטרקטיבית מספיק גם למי שמחזיק שקלים.
המלצתנו: להגדיל את האפיק הדולרי הקצר על חשבון האפיק השקלי הקצר.
הסתייגות: אין לראות בדף זה כייעוץ לרכישה או מכירת נכסים פיננסיים. המלצה זו אינה מתחשבת בצרכיו ובנתוניו הפיננסיים של כל אדם. העושה שימוש כל שהוא בהמלצה זו, עושה זאת על אחריותו בלבד.
הערה: אין לראות באמור לעיל משום המלצה לבצע פעולת השקעה כלשהי. הכותב הוא מנהל בית השקעות ודעתו אינה מייצגת בהכרח את עמדת המערכת. כל המבצע פעולת השקעה כלשהי בהסתמך על דברים האמורים בסקירה הזאת, פועל על סמך שיקול דעתו הבלעדי והמלא וכל האחריות מוטלת עליו.
מאת: חיים ונציה.