לאומי: צפי לתנודתיות במסחר במטבעות בעת הקרובה

בפורקסיה טוענים כי כל ייסוף של המטבע המקומי הינו כר נוח להגדלת האחזקות הדולריות. בבנק הפועלים מעריכים מגמה מעורבת בטווח הקצר ופיחות בשקל בטווח הארוך
יניב לפן |

המסחר בזירת השקל-דולר מושפע בשבועות האחרונים ממספר גורמים המושכים אותו לכיוונים שונים. ההתחזקות של הכלכלה הישראלית, העדר פערי הריבית והיציבות הבטחונית היחסית מעבירים את מרבית ההשפעה למתרחש בחו"ל. ההשפעה העיקרית על הדולר צפוייה להיות הודעת הפד ביום ג' הקרוב הנוגעת להמשך מדיניות העלאת הריביות בארה"ב.

סוף השבוע אופיין בהמשך ה-"הפיחותון הזוחל" בשוק המקומי מציין מנהל חדר העסקאות במטבעות - בפורקסיה, רונן ברק. לדבריו, סביבת 4.53 שקל לדולר מהווה מחסום טכני אך היא צפויה להפרץ עוד השבוע. אי הוודאות הבטחונית, לצד ריח בחירות באוויר, יוצרים כר נוח למהלך של פיחות לעבר סביבת 4.55 ואף יותר.

להערכת בית ההשקעות שמירת השקל על יציבותו בשבועות האחרונים, הינה תודות לחוסנו של שוק המניות המקומי, והעדר אירועים חדשים בצינור המדיני-בטחוני. האנליסטים של פורקסיה מעריכים כי כל אירוע חריג, לצד התערערות בטחונית, צפויים להביא למהלך תנועה חד של המטבע האמריקני לפיכך כל ייסוף של המטבע המקומי הינו כר נוח להגדלת האחזקות הדולריות. מגמה זו צפויה לקבל חיזוק אף מהשוק הבינלאומי ביום ג', במידה והגדלת פער הריביות תתממש. השבוע צפוי מסחר בטווח 4.49-4.55 שקלים.

בבנק לאומי טוענים כי בקרב המשקיעים המקומיים בשוק המט"ח נרשמה ערנות גבוהה מראשית השנה. למרות האופטימיות השוררת בשוק המקומי וזרם ההשקעות הגדל של זרים, המשקיע הישראלי המשיך להגדיל את השקעותיו בחו"ל השנה. בשבוע החולף השקל נחלש מול הדולר זאת בדומה למגמה באירו-דולר, וביום חמישי נסגר השער היציג ברמה של 4.5526 שקלים לדולר, פיחות של כ-0.44%.

בעוד שבטווח הקצר ישנם מספר גורמים התומכים ביציבות יחסית בשקל, ובהם השיפור בכלכלת ישראל ותנועות ההון לשוק המקומי, הרי שבהעדר פער ריביות בין ישראל לעולם ויציבות ביטחונית-מדינית יחסית, השפעה ניכרת על המסחר צפויה לנבוע מחו"ל. בנוסף, אי וודאות פוליטית על רקע הקרבה לבחירות לכנסת בשנה הבאה צפויה להוביל לתנודתיות גבוהה יותר במסחר.

התפתחויות מדיניות-פוליטיות בארץ ומגמות מסחר בעולם ובייחוד בדולר-אירו צפויות להשפיע על המסחר בשקל-דולר. עם זאת, על רקע השיפור בכלכלת ישראל ותנועות ההון הגדולות, הרי שרמת הסיכון הנוכחית והתנודתיות במסחר בשקל-דולר אינן צפויות לגדול באופן משמעותי בטווח הקצר.

כל הכותרות

בבנק הפועלים אומרים כי בטווח הקצר הם מעריכים כי השקל יסחר במגמה מעורבת, כאשר גורמים מקומיים יעמדו במרכז תשומת הלב, כגון עלייה ברמת אי הוודאות הפוליטית בישראל או הסלמה במצב הביטחוני, אם כי לעלייה ברמת אי הודאות בחודש אוגוסט על רקע ההתנתקות לא התלוו רכישות מוגברות של מט"ח.

מנגד, אומרים בבנק, התפתחות המסחר בעולם חוזרת להשפיע על המסחר בישראל, וקיומם של מספר גורמי סיכון עבור הדולר (הנעוצים בעיקר במשק האמריקאי) עשויים להגביר את הלחץ לירידה בשער הדולר גם למול השקל. מחירי הנפט הגבוהים והשאלה המרחפת מעל מידת ההשפעה של כך על הכלכלה הגלובלית בכלל ועל מדינות ספציפיות בפרט, מגבירה את רמת אי הודאות בעולם.

בטווח בארוך אומרים הכלכלנים, כי הם מעריכים כי תתכן מגמת פיחות זוחל, שכן החודש צפוי להיפתח פער ריביות שלילי בין השקל והדולר, לאור ההערכות כי ב-20 בספטמבר יו"ר הפד צפוי להעלות את הריבית בארה"ב, לרמה של 3.75% בעוד שהריבית השקלית עדיין ברמה של 3.5%.

ההערכות כיום הן כי הריבית בארה"ב תמשיך ותעלה לרמה של 4% בסוף השנה ו- 4.5% בתום המחצית השנייה של 2006. במקרה וירשם זינוק חד בדולר ו/או במקרה והעלייה במחירי הנפט בעולם, יאיימו על יעד האינפלציה בישראל, ההערכה היא כי הנגיד יעלה את הריבית ובכך יבלום את הפיחות.

לדברי בנק איגוד בשבוע שעבר הדולר נסחר במגמת התחזקות מול השקל ונכון ליום חמישי נסגר בשער של 4.527 שקלים לדולר וזאת על רקע התחזקות הדולר בעולם. ההסבר להתחזקות הדולר נובע מכך שאינדיקטורים כלכליים בארה"ב תומכים בהמשך עליית הריבית על ידי הפד והתחושה כי המדיניות המוניטרית לא תשתנה עקב הוריקן קתרינה מאחר והנזק לתוצר אינו כה משמעותי ועיקר הסיוע על ידי גידול בהוצאה הפדרלית.

טווח המסחר הצפוי לשבוע הקרוב הינו 4.47-4.57 שקל לדולר. תמיכה קרובה שוכנת 4.47 שקל לדולר, תמיכה הבאה שוכנת ברמת 4.41 שקל לדולר. התנגדות קרובה שוכנת ברמת 4.53 והתנגדות רחוקה ברמת 4.56 שקל לדולר.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה