ונציה: השפה של פישר מוזרה בעברית - משכנעת באנגלית
מי שקורא את הראיון שנתן נגיד בנק ישראל סטנלי פישר ל"פיננשל טיימס", לא יכול שלא להתרשם - ממדינת ישראל, כמובן. אנחנו לא ציניים. זה בכלל לא רגיל לקרוא בעיתונות נתונים מעודדים על המשק הישראלי ועל ההצלחות שלו בצמיחה ובאינטגרציה.
סטנלי פישר משבח בראיון את המשק הישראלי שהפתיע בהצלחתו להשתפר לאחר "המיתון החמור ביותר בתולדות המדינה שבא בעקבות האינתיפדה של שנת 2000". הוא מייחס את התאוששות המשק לתוכנית הכלכלית שהציג שר האוצר בנימין נתניהו ולהצלחת הממשלה בהשבת תחושת הביטחון למדינה.
פישר ממשיך ומונה מספר יתרונות של המשק הישראלי: אינפלציה נמוכה, שער חליפין המיטיב עם היצואנים, אבטלה במגמת ירידה, הפרטה מוצלחת ואינטגרציה של המשק בכלכלה העולמית, שבלעדיה אי אפשר היה להצליח.
במדינה שבה העיתונים אף פעם לא טורחים להדגיש יתרונות, חדשות טובות והצלחות של הכלכלה והמשק, היה לנו מוזר לקרוא על התרשמותו של הנגיד שלנו מהמשק שלנו. מוזר לנו, אבל כנראה שלמשקיעים זרים זה הכי טבעי בעולם. כשמשווים את המשק הישראלי לשווקים אחרים בעולם כנראה שהשפה הזאת של פישר ושל נתניהו, שנשמעת מוזר בעברית, מצליחה לשכנע באנגלית.
ואכן, המשקיעים הזרים השתכנעו והשקיעו בבורסה הישראלית מתחילת שנת 2005 סכום שיא של 2 מיליארד דולר. את הישראלים השפה הזו לא מרשימה בכלל. עובדה, גם המשקיעים הישראלים קבעו החודש שיא חדש - שיא בהשקעות בחו"ל.
מתחילת השנה השקיעו תושבי ישראל 10 מיליארד דולר בחו"ל, מתוכם מיליארד דולר במניות בבורסות זרות. כאן אולי טמונה התשובה לחידה הגדולה של השוק. איך הצליחה הבורסה לעלות לרמות שיא, כשמסביב כולם חוששים מתוכנית ההתנתקות ומיציבות הממשלה.
איך זה, שלמרות שכל האנליסטים והיועצים בארץ ממליצים להיזהר ולהקטין חשיפה לשוק הישראלי, הבורסה ממשיכה לפרוח. הישראלים ניזונים מתקשורת בשפה העברית, שמדגישה כל רעש קטן וכל ויכוח טיפשי. אנו גם מלאים בחששות ולמודי ניסיון מאופוריות קודמות שהסתיימו רע. המשקיעים הזרים, לעומת זאת, מתעקשים להתייחס למשק הישראלי כמו אל עוד השקעה. מבחינתם, כל עוד הנתונים טובים אז אפשר להמשיך ולהשקיע.
מניות: שוק ההון יכול להמשיך ולעלות כל עוד ימשיכו המשקיעים הזרים להאמין שהמצב באזור ישתפר. היכולת שלנו להבין מתי האמונה הזאת תיגמר היא לא גבוהה. אנו מעדיפים לפזר את החלק המנייתי של התיק בחלקים שווים על פני הבורסות בארה"ב ובישראל כדי להקטין סיכון.
ההכרה בכך שמחירי הנפט הגבוהים הם כאן כדי להישאר, הכתה את ארה"ב החודש ביחד עם הוריקאן קטרינה. אנו מעריכים שההבנה שהגיע הזמן להתחיל לחסוך באנרגיה תביא בשלב ראשון למימושים בסקטורים שנהנו עד עכשיו מהעלייה החזקה במחירי הנפט. המלצתנו: לפזר השקעות במניות בארץ ובארה"ב. אנו מעדיפים את סקטור המוליכים למחצה ונמנעים מסקטור האנרגיה.
סולידי שקלי: בנק ישראל רמז בהודעת הריבית האחרונה שלו כי ישנה אפשרות להעלאת ריבית עקב לחצים אינפלציוניים שנוצרו במשק. יכול להיות שגם החשש מריבית שקלית נמוכה מהריבית על הדולר, הובילה את הבנק לשחרר רמזים כאלו.
הריבית על השקל כנראה לא תעלה בקרוב לאחר שהפדרל רזרב נתן להבין שגם לו אין כוונה לעלות ריבית לאחר האסון בניו אורלינס, אבל היא גם לא תרד ולכן אין טעם לשבת באגרות חוב ארוכות. המלצתנו: השחרים הארוכים כבר עלו חזק מידי, אנו מעדיפים את הקצרים והצמודים.
מט"ח: הדולר כמעט ולא נחלש בתקופה האחרונה , על אף תנועות ההון המסיביות של המשקיעים הזרים בישראל. נראה כי במחיר של 4.5 שקל לדולר כבר קשה לשקל להתחזק . הדולר סימן רמה זו כרצפה. המלצתנו: להגדיל במעט את האפיק הדולרי הקצר.
הסתייגות: אין לראות בדף זה כייעוץ לרכישה או מכירת נכסים פיננסיים. המלצה זו אינה מתחשבת בצרכיו ובנתוניו הפיננסיים של כל אדם. העושה שימוש כל שהוא בהמלצה זו, עושה זאת על אחריותו בלבד.
מאת: חיים ונציה, מנהל חברת פרוקסימה השקעות.
הערה: אין לראות באמור לעיל משום המלצה לבצע פעולת השקעה כלשהי.המבצע פעולה שכזאת פועל על סמך שיקול דעתו הבלעדי והמלא וכל האחריות מוטלת עליו.