המדור ההיסטורי: ג'ורג' פיבודי - ממיסדי הפילנתרופיה

מדי שבוע נביא לכם סיפור על דמות מפורסמת בתולדות הכלכלה העולמית. הפעם בחרנו לספר על ג'ורג' פיבודי, האיש שידע לקנות אג"ח של ארה"ב בזמן, להשיג עושר עצום ולחלק ממנו בנדיבות לבסוף
יניב לפן |

ג'ורג' פיבודי (1795-1869) היה יזם ופילנטרופ אמריקני שנולד למשפחה מהמעמד הביניים עלה בדרגות ההירארכיה החברתית וייסד את מכון פיבודי המפורסם שהפך לאקדמיה למוסיקה הראשונה בארה"ב. עם 4 שנות לימודים פורמליות וללא קשרים עיסקיים משפחתיים הוא זכה להצלחה רבה כבנקאי השקעות בלונדון. הוא נחשב בידי רבים כמייסד הפילנטרופיה המודרנית.

בתור מתנדב במלחמה של 1812 פגש ג'ורג' את אלישה ריגס, איש עסקים מבולטימור. שנתיים מאוחר יותר סיפק אלישה את התמיכה הפיננסית להקמת חברת סיטונאות בשם Peabody, Riggs & Company. העסקים פרחו ובמהרה קמו סניפים של העסק בפילדלפיה וניו יורק. ב-1827 נסע פיבודי לאנגלייה על מנת לנסות ולמכור כותנה אמריקנית בלנגשייר וב-1837 הקים את מגוריו הקבועים באנגליה. בשנים אלו החל תפקידו כבנקאי השקעות למלא מקום חשוב בהיסטוריה.

ב-1838 שיחק ג'ורג' תפקיד חשוב בהצלת נכסיה הפיננסים של מדינת מרילנד וכמה מדינות נוספות. פיבודי נכנס כמתווך במכירת איגרות החוב של המדינה. לאחר ששכנע את האחים ברינג לרכוש את אגרות החוב רכש חלק ניכר מהם בעצמו ובכך הציל את המדינה מפשיטת רגל. במהלך השנים תוכיח ההיסטוריה את צדקתו של פיבודי, לבסוף הרוויח איש העסקים הממולח הון עתק על אגרות החוב הללו.

בשנת 1851, לאחר שהקים תערוכת סחר ענק באנגלייה בה נציגים מכמה מדינות הציגו את סחורותיהם ניגש פיבודי לראשונה לעסוק בפילנטרופיה. התקופה הייתה זו של תיעוש אדיר, שהביא עימו גידול בלתי נשלט באוכלוסייה האורבנית. הפעילות הפינטרופית של פיבודי הייתה מכוונת כולה לעזרה לנזקקים, בניגוד לפעילות הדתית המקובלת בזמנו.

הוא הקים בשנים הללו את קרן פיבודי שעוזרת עד היום לסבסד מבני מגורים למעמד הפועלים באנגליה. בתום מלחמת האזרחים בארה"ב הקים פיבודי את "קרן פיבודי לקידום החינוך" שנועדה לקדם את החינוך במדינות דרופ ארה"ב. עם השנים תרם ג'ורג' לאינספור מוזיאונים וקרנות נוספות לקידום חינוך ועזרה לעניים.

פיבודי נפטר ב-4 בנובמבר 1869. הוא נקבר קבורה זמנית באנגליה, אך בהתאם לבקשתו הועבר לקבורה בעיר הולדתו במדינת מסצ'וסטס שבארה"ב. הוא זכה בכבוד הראוי לו משני צדי האוקיינוס. באנגליה הוא אחד משני אמריקנים שקיבלו את פרס "Freedom of the City of London" ובארה"ב קיבל את מדליית הקונגרס. פסל שלו עומד עד היום בלבה של מרכז העסקים בלונדון.

כל הכותרות

מאת: יניב לפן.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה