בשוק מעריכים: מגמת הפיחות של השקל מול הדולר תמשך
בפורקסיב הולדינגס אומרים כי המטבע האמריקאי ממשיך במסעו צפונה לעבר סביבת 4.60. "הניצוץ", כפי שכינו אותו בסקירתם הקודמת, בזירה הבטחונית-פוליטית מתממש, וצפוי להביא לפיחות חד עוד יותר אל מעבר לסביבת 4.60 שקלים. מכלול הפרמטרים מקומיים (בטחוני,פוליטי, כלכלי-בורסה) לצד התחזקות דולר בעולם מהווים קטליזטור מובהק להמשך המגמה, מאידך מגמה זו עשויה להתנהל בעצלתיים לנוכח הערכתינו לעליית ריבית מצד בנק ישראל מחר בכ-0.25%. מההיבט הטכני, אומרים בפורקסיה, פריצת 4.60 שקלים תביא חיש קל את המטבע האמריקאי לעבר נק' המפתח 4.65-4.67 שם צפויים לבוא מוכרים.
בגיפט אומרים כי השקל נחלש מ-4.5350 בתחילת השבוע ל- 4.6000 ביום חמישי. הודעת "סיטי גרופ" להורדת ההמלצה לבורסה הישראלית תרמה להחלשותו של השקל למרות שלמחרת חברת "מורגן סטנלי" חזרה על המלצתה החיובית. גורם נוסף שלחץ על השקל היה התגברות המתח בליכוד לקראת ההצבעה על הקדמת הבחירות המוקדמות במפלגה, שתערך ביום שני הקרוב. אי היציבות, המתחילה לבעבע אל שוק המט"ח, עשויה לגרום לשינוי במדיניות המוניטרית של בנק ישראל. בגיפט מעריכים סיכוי של כ-70% שבנק ישראל יחליט להעלות את שיעור הריבית לאחר חודשים רבים של קפאון. המעבר לתהליך של העלאת הריבית היה צפוי להתחיל לקראת סוף השנה בכל מקרה, אולם נראה שלאור האירועים יוקדם. מבחינה טכנית יש לדולר תמיכה ב-4.5650 והתנגדות ב-4.6150.
בבנק לאומי אומרים כי השבוע התנהל מסחר עירני בשוק המט"ח במהלכו רשם השקל היחלשות של כ-1.26% כנגד הדולר האמריקני לעומת יום חמישי שעבר ופיחות של כ-0.84% מתחילת החודש. האירועים המרכזיים שהשפיעו השבוע על השוק היו סקירת סיטיגרופ, שפורסמה ביום שני, והחלטת ה- FOMC של ה- Fed ביום רביעי להעלות את ריבית הבנק ב-25 נקודות בסיס ל- 3.75%. בעקבות אירועים אלו הרי שבשני ימי מסחר האמורים נרשמה השפעה לרעה על השוק והיחלשות גבוהה למדי של השקל בשיעור של 0.4% ו-0.5%, בהתאמה. בין הגורמים המרכזיים שהשפיעו וצפויים להמשיך להשפיע על המסחר ניתן למנות את · פער הריביות השלילי ישראל-ארה"ב , המלצות בתי השקעות זרים לגבי כדאיות ההשקעה בשוק הישראלי, זרם גובר של השקעות ישראלים לחו"ל, אי-וודאות פוליטית-מדינית גוברת. בבנק טוענים כי השפעה ניכרת על המסחר בשקל-דולר צפויה לנבוע ממגמות מסחר בעולם, בייחוד בדולר-אירו, מאי-וודאות פוליטית מקומית ומסנטימנט הזרים כלפי הבורסה המקומית. גורמים אלו עלולים להוביל לתנודתיות גבוהה יותר במסחר.
בבנק הפועלים מאמינים כי בטווח הקצר השקל יסחר במגמה מעורבת, כשהוא מושפע מגורמים מקומיים ובינלאומיים מנוגדים. בין הגורמים התומכים בפיחות ניתן למנות את העלייה ברמת אי הוודאות הפוליטית בישראל והחשש מהסלמה במצב הביטחוני, כמו גם את האפשרות של רכישות מט"ח על ידי משקיעים זרים, על רקע הקטנת היקף ההשקעות בשוק ההון הישראלי. פער הריביות השלילי שנפתח השבוע, בעקבות העלאת הריבית בארה"ב, מגביר את רגישות השקל לגורמים תומכי הפיחות, אך מנגד, הציפיות להיחלשות הדולר בעקבות פגיעתה של סופת ההוריקן החדשה "ריטה", המרות מט"ח האופייניות לסוף החודש, והאפשרות להעלאת הריבית השקלית, עשויים להגביר את הלחץ לירידה בשער הדולר למול השקל.
בטווח הארוך מעריכים בבנק כי תתכן מגמת פיחות זוחל, לאור הציפיות כי הריבית בארה"ב תמשיך לעלות. ההערכות כיום הן כי הריבית בארה"ב תעלה לרמה של 4% בסוף השנה ו-4.5% בתום המחצית השנייה של 2006. במקרה וירשם זינוק חד בדולר ו/או במקרה והעלייה במחירי הנפט בעולם, יאיימו על יעד האינפלציה בישראל, הנגיד צפוי לעלות בהדרגה את הריבית השקלית ולבלום את הפיחות.