לי מור מצהיר: אין לי דולרים בבית
אז כולם מסתערים על קניית הדולר ואני האחרון בתור? על פני השטח, אין ספק שהדולר אכן מתחזק ואף מאיים להתחזק לעבר רמות קריטיות במסחר הבינלאומי אל מטבעות האירו, יין, ואפילו השקל. אסון קטרינה נשכח? מחירי הנפט סיימו את דהירתם כלפי מעלה? הגירעונות העצומים בתקציב ארה"ב ובמאזן המסחר הצטמצמו? האם יתכן כי משקיעים בשוק המט"ח עד כדי כך מוכנים לסגוד לרגליו של הדולר למרות ההזהרות הברורות? התשובה היא: כן!
העובדה הכואבת היא שארה"ב מסוגלת לספוג אסונות כגון קטרינה. זו מדינה שלא חשה באיום של גירעונות הענק ומצליחה לגייס כספי משקיעים זרים ע"מ לממן את ההפרזה בצרכנות האמריקנית וכך גם בחשבון השוטף. למספר אנליסטים, העובדה שארה"ב לא מאוימת מהתחזקותו של הדולר בעצם מספרת את מלוא הסיפור.
האם יתכן כי אנליסטים דוחפים את הדולר בעקבות העובדה שזאת הדרך הקלה ביותר עם הכי מעט מכשולים. למרות שאינני מאמין שהדולר עשוי להידחף על ידי אף גורם בודד, יתכן כי הוא אכן במגמת התחזקות, אך לא ניתן לשייכה לתיאום של המוני אנליסטים. שוק המט"ח אינו עובד בצורה כזו.
להבדיל ממניות, שוק המט"ח לא מרוכז בבניין, בבורסה, או באף עיר אחת. כתוצאה מכך, השוק הזה דומה לשרשרת ענקית שלא ניתן לגלות היכן היא מתחילה או מסתיימת. עובדה הזו הנה דימוי מדויק גם לגבי ניתוחיו של הדולר. ניתן להגדיר את המצב הקיים בכלכלת ארה"ב בתור "התרנגול והאפרוח".
הגירעון במאזן המסחר דוחף את הדולר מטה, דבר שאמור לגרום לצמצומו של הגירעון. העובדה היא, הדולר מצליח לשמור על ראש מעל פני המים אזי, הבעיה אינה כרוכה בגירעונות.
נראה כי שוק הדיור הינו הפונקציה המרכזית בשיעור הדולר. קרוב לוודאי, שוק הדיור בארה"ב נמצא בבועה. אמת, לא סביר שהבועה הזו תתפוצץ, אולם חשוב לציין כי האמריקנים לא יזכו למשיכת ממון מנכסם לאור העלאות הריבית. עובדה היא שדולרים הופכים ליותר מדי יקרים וכל עוד אלן גרינספן, נגיד הבנק המרכזי של ארה"ב, פועל ללא מעצורים, הצרכן האמריקני נחנק.
להערכתי, הדולר עשוי להתחזק בטווח הקצר כתוצאה מהעלאת הריבית הצפויה בחודש הבא. היה והריבית בארה"ב תעלה על גדות השיעור הפסיכולוגי של ה-4%, יתכן כי נראה ירידות חריפות במכירות קמעונאיות - דבר שעשוי להחליש את הדולר. לכן, לטווח הבינוני עד רחוק, יהיה קשה לצפות לעליות חזקות של הדולר בעקבות חרב הפיפיות של המדיניות המוניטארית הנוכחית.
ככול שגרינספן ממשיך להעלות את שיעור הריבית, כך גם ירדו סיכויי העלאת שיעור החסכונות של הצרכנים האמריקנים - הנתון האומלל ביותר בכלכלת ארה"ב מזה 30 שנים שדרך אגב, מחזיר אותנו לזעזוע של מחירי הנפט של שנות ה-70. גם בשנים הקשות הללו, ארה"ב החליטה לא להתמודד עם בעיותיה. ההשלכות מכך הורגשו לעשור שלם. למרות שאיני פסימי לגבי הכלכלה האמריקנית, אינני מסוגל להמליץ לקנות דולרים לטווח הרחוק.
לכן, למשקיעים בשוק המט"ח אני ממליץ לאתר הזדמנויות לסחור עם קצרות עין מסוימת. רמות כגון 1.1980 ו-1.1860 נראיות בתור מחירים לקניית האירו לטווח הקצר. אולם, לאור העובדה שכדאי להתייחס לטווח הקצר, כל השבירה של הרמות הנ"ל, כרוכה בהיפוך פוזיציה לכיוון מטה, ע"מ לנצל את השינויים ה-"קטנים" אשר במט"ח מסתכמים ברווחים פוטנציאלים של אלפי דולרים על כל עסקה.
מאת: לי מור.
הכותב הינו מנהל חדר העסקאות במטבעות של חברת פינוטק.
הערה: אין לראות באמור לעיל משום המלצה לבצע פעולת השקעה כלשהי. המבצע פעולה שכזאת פועל על סמך שיקול דעתו הבלעדי והמלא וכל האחריות מוטלת עליו.