לבורסת היורונקסט יש יתרונות במיסוי למשקיע הישראלי

הנרייט פוקס, המנהלת מחלקת מיסוי בינלאומי במשרד עו"ד, גורסת כי הקמת חברה באירופה לצורך הנפקה היא רלוונטית מתמיד עבור המשקיע הישראלי גם בזכות שינוייים בחקיקת המס בישראל ובזכות הטבות לחברות בינלאומיות באירופה
הנרייט פוקס |

בורסת ה-AIM איננה בהכרח האופציה האטרקטיבית ביותר כיום עבור חברות ישראליות. בחינה מחדש של מפת שוקי ההון האירופית וחקיקת המס החדשה בישראל לגבי חברות הנסחרות בחו"ל מעלה יתרונות משמעותיים להנפקה באירופה בכלל ובבורסת ה-Euronext בפרט.

לחברה שמתכוונת להנפיק באירופה מומלץ להקים חברת אחזקות על אדמת אירופה אשר תשמש כחברת מטרה מיוחדת (Special Purpose Vehicle) לצורך ההנפקה. נוכחות באירופה מקנה לקבוצה כרטיס כניסה למערכת הפנים אירופאית של כללים ודירקטיבות, המקנים לחברות אירופאיות פטורים במס על רווחי הון, דיבידנדים, ריבית ורה ארגון.

בנוסף, במדינות אירופאיות רבות, בהן בלגיה, גרמניה ספרד והולנד, רווחים ורווחי הון המופקים על-ידי קרנות פנסיה ומשקיעים מוסדיים, זכאים לפטורים והקלות. בנוסף גם משקיעים בודדים, במקרים מסוימים, אינם חייבים במס, כך שההשקעה בחברה הנסחרת ביורונקסט הופכת לאטרקטיבית יותר. יתרון נוסף לנוכחות אירופאית, הוא שלמשקיעים האירופאים יש בדרך כלל העדפה מסוימת להשקיע בחברה אירופאית על-פני חברה זרה.

יתרונות מיסוי ל-Euronext

נכון להיום, בבורסת ה-AIM קיימות הקלות ממס על רווחי הון ומס ירושה למשקיעים, אולם ממשלת אנגליה שוקלת לבטל הקלות אלו, שכן התברר שחברות ענק בוחרות להירשם למסחר בבורסת AIM, בעוד שייעודה המקורי היה למשוך אליה חברות קטנות ובינוניות.

כעת סבורה הממשלה הבריטית שאין מקום לתת למשקיעים בחברות ענק הקלות. פוקס מציינת, כי בחודש האחרון אף נרמז שאף תתכן הגבלה על גודל החברות המנפיקות ב-AIM, כך שבמקרה של חברות מעל לגודל מסויים גם החברה וגם המשקיעים לא ייהנו מהקלות מס כלשהן. מסיבה זו מזרזים כעת את ביצועה של ההנפקה הגדולה ביותר בבורסה של חברת ניהול נכסים NEW STAR ASSET MANAGEMENT בהיקף של כ-600 מיליון לירות שטרלינג.

תמריץ שלילי להנפקה של חברה אנגלית ב-AIM, הוא מס בולים בשיעור של 0.5% המוטל על קנית מניות של כאלו חברות נסחרות באנגליה. בורסת לונדון מתאמצת כבר זמן מה בשתדלנות אצל שר האוצר הבריטי, גורדון בראון, לגרום לביטול מס הבולים האמור שכן אף אחת מהבורסות האחרות המובילות באירופה – במסגרת בורסת ה-Euronext - אינן מושפעות ממס מכביד זה.

כל הכותרות

בנוסף ליתרונות מיסוי, בורסת היורונקסט הינה גם שער הכניסה לאירופה והיא כיום הבורסה היחידה שחוצה גבולות של כמה מדינות, כך שהיא בבת אחת חושפת את החברות הנסחרות בה למגוון רחב של משקיעים. היא נהנית מהיקפי מסחר דומים בגודלם לאלו של לונדון, כאשר בשנת 2004 גוייסו באמצעותה כ-9.4 מיליארד יורו.

יתרונות המיסוי המיוחדים של הולנד

המדינות החברות כיום בבורסת היורונקסט הן הולנד, בלגיה, צרפת ופורטוגל. הולנד היא המדינה האטרקטיבית ביותר להקמה של חברת אחזקות לצורך הנפקה. באופן מסורתי הולנד הציעה לאורך השנים יתרונות מיסוי רבים עבור חברות הפועלות בזירה הבינלאומית. בין השאר יש להולנד אמנות למניעת כפל מס עם למעלה מ-100 מדינות בהן ישראל.

כמו כן, היא זה עתה הכריזה על התחלת הפחתה הדרגתית במס החברות לשיעור של 25%-29.6%, לעומת 30-32% שיעור המרבי לחברות בבריטניה ו-29% משנת 2006 בישראל. הולנד גם הבינה החשיבות של בטול של המס בולים בשיעור 0.5% על שווי ההקצאה של המניות.

שינויים בחקיקה הישראלית

לצד תנאי הסביבה הנוחים שנוצרו באירופה, גם החקיקה הישראלית עומדת להשתנות החל מה-1.1.2006, כך שבעלי מניות בחברות ישראליות אינם צריכים לחשוש מהנפקת של חברה ישראלית בחו''ל (גם אם לא בחרו ב-SVP כאמור).

לאחרונה ביטל המחוקק בישראל את סעיף 101 לפקודת מס הכנסה (נוסח חדש), והחל משנת 2006 עצם הרישום למסחר בבורסה של מניות חברה לא יגרום יותר ל"אירוע מס רעיוני" לבעלי המניות של חברה ישראלית. לאחר ה-1 בינואר 2006 רק מכירה בפועל של מניות תגרור בעקבותיה מס על הרווח שיווצר כתוצאה מהמכירה, כאשר הכלל שהיה קיים שעצם הרישום למסחר נחשב כמכירה רעיונית יהפוך לנחלת העבר.

יתרון נוסף ומעניין ביותר בהנפקת חברת אחזקות זרה קיימת הינו שמהלך זה מהווה צעד מנע בטוח כנגד החקיקה החדשה יחסית בישראל המתייחסת ל'חברה זרה נשלטת' ("חז"נ") (CFC). על פי הוראות הפקודה בעניין זה, משולם מס בשיעור של 25% על ידי בעלי המניות הישראלים של חז"נ, על רווחי החברה כמוגדרים, הנחשבים כאילו חולקו.

המס על 'דיבידנד רעיוני' זה משולם על ידי בעלי המניות גם אם החברה טרם חילקה בפועל אגורה לבעלי מניותיה, וגם לא תחלק דבר בעתיד. במקרה כזה בעל המניות – אדם או חברה- צריך לממן את המס על הדיבידנד הרעיוני ממקורותיו ולא מהכנסה כלשהי אשר נתקבלה מן החברה שבמניותיה הוא מחזיק. כלומר, אם החברה הזרה נרשמת למסחר אין היא נחשבת עוד לחז"נ, ובעלי המניות פטורים מתשלום מס על הרווחים הבלתי מחולקים של חברת זו בורסאית.

הכותבת היא מנהלת מחלקת מיסוי בינלאומי במשרד עו"ד כהן, כהן ירון אלדר ושות'.

מאת: הנרייט פוקס

הערה: אין לראות באמור לעיל משום המלצה לבצע פעולת השקעה כלשהי. המבצע פעולה של השקעה, פועל על סמך שיקול דעתו הבלעדי והמלא וכל האחריות מוטלת עליו. המאמר מובא כסקירה אינפורמטיבית בלבד.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה