משנים עבודה? מאיר אוזן נותן לכם 10 טיפים שימושיים

איך תנצלו את הפרישה, חילופי העבודה או פיטורין, כקרש קפיצה לחסכון גדול יותר במס? במאמר מובאים לכם מספר טיפים מראש קבוצת שקל המייעצת בביטוח ופיננסים
מאיר אוזן |

מצבו הנוכחי של המשק גורם לתזוזות רבות של עובדים הנאלצים להתמודד עם שינויים ותהליכי התייעלות ארגוניים למיניהם. חלק פורשים מרצונם, וחלק פורשים על פי החלטת מקום העבודה. כל אחד מן הפורשים עומד בפני מספר החלטות הרות גורל באשר לעתידו הכלכלי והפנסיוני.

הנושאים עימם על הפורש להתמודד, משתנים בהתאם לאופי הפרישה - לגימלאות, לצורך החלפת מקום עבודה, כתוצאה מפיטורין וכויוצא באלו. תכנון נכון של מערך התנאים הפנסיונים בעת הכניסה לעבודה בשילוב עם תכנון מס אופטימלי בפרישה, יכול להעניק לכל פורש הטבות כספיות ניכרות. להלן עשר עצות מרכזיות:

1. פריסת מס קדימה - לעובד החייב במס על כספי פיצויים ועומד לרדת ברמת הכנסותיו, כדאי לבצע פריסת מס קדימה. פריסת מס קדימה הינה טכניקה לחישוב המס המשולם בעת הפרישה בגין כספי הפיצויים החייבים במס בהתאם לשיעור המס העתידי של הפורש.

שיעור המס שישולם נתון לשיקול דעתו של פקיד השומה ומחייב הגשת דו"ח הכנסות שנתי מדי כל שנה במשך כל תקופת הפריסה. (הערה: כדאי לפרוש בחודשים אוקטובר-דצמבר, אז תהיה שנת הפריסה הראשונה השנה שלאחר הפרישה).

2. פריסת מס אחורה - לעובד שבשנים שלפני מועד הפרישה היה בחופשה ללא תשלום כדאי לבצע פריסת מס אחורה (להבדיל מפריסת מס קדימה בטכניקה זו משלמים את המס בהתאם להכנסות העובד בשנים שקדמו לפרישה).

3. בעת הבקשה לפריסת מס יש לשאוף כי פקיד השומה יקבע מקדמת מס נמוכה ככל האפשר (היות ובפריסת מס מבצעים כל שנה התחשבנות מול פקיד השומה והתשלומים או התקבולים הינם נומינליים).

כל הכותרות

4. השלמות פיצויים - לפני מועד הפרישה יש לבדוק האם על המעביד לבצע השלמות פיצויים ואם כן יש לבקש כי השלמות הפיצויים יבוצעו בקופה לקצבה (ביטוח מנהלים למטרת קצבה) לפני מועד הפרישה, וזאת על מנת שיתאפשר לעובד לייעד כספי פיצויים חייבים במס ל"רצף קצבה" ולקבלם בעתיד פטורים במס כקצבה חודשית (בהנחה שלא מתקבלת קצבה ממקור נוסף).

5. מימוש חודשי הסתגלות - למי שזכאי לחודשי הסתגלות כדאי לנצלם על ידי הארכת תקופת עבודתו על חשבון חודשי ההסתגלות (בדרך זו ניתן לצבור זכויות נוספות כגון : צבירת חופשה והפרשות סוציאליות בגין תקופה זו. הדבר כדאי בעיקר לפורשים שמיצו את הטבות המס בגין פיצויים ).

6. דחיית קבלת פנסיה - עובד הפורש לפנסיה מוקדמת ומתכוון לקחת דמי אבטלה כדאי לו, במקרים מסוימים, לדחות את קבלת הפנסיה למשך תקופת תשלום דמי האבטלה, כאשר במקום הפנסיה, יקבל סכום הון חד פעמי השקול לתשלומי הפנסיה שהיה אמור לקבל במשך תקופת ניצול דמי האבטלה (זאת על מנת שיוכל לקבל דמי אבטלה מלאים ללא קיזוז בגין קבלת פנסיה).

7. המשך חברות בקרן הפנסיה - עובד המבוטח בקרן פנסיה לפי התקנות הישנות (לעמיתים שמועד הצטרפותם היה לפני ינואר 1995) ועבר לעבוד במקום עבודה אחר, כדאי לו ברוב המקרים להמשיך את חברותו בקרן הפנסיה כעמית בודד.

8. ביטוח פנסיוני אצל המעביד הבא - מי שממשיך לעבוד בחוזה אישי, רצוי כי יתייעץ טרם חתימת החוזה עם יועץ פנסיוני וזאת כדי להשיג את התנאים הפנסיונים הטובים ביותר עבורו וכדי לבצע חלוקה אופטימלית של השכר בין תכניות הביטוח הפנסיוני השונות, בדרך זו יכול העובד להימנע מטעויות העלולות לגרום לו הפסדים כספיים חמורים בעת הפרישה ממעבידו הבא .

9. המשך עבודה כעצמאי - מי שפרש והופך לעצמאי, חייב לפנות ליועץ פנסיוני על מנת לבדוק כיצד לתכנן את המשך החיסכון הפנסיוני שלו (בהתבסס על הזכויות שצבר עד כה כשכיר).

10. תכנון מס בפרישה - לאוכלוסיות שונות של פורשים קיימות מס' חלופות מס בעת הפרישה כגון: פריסת מס , רצף קצבה ועוד. כמו כן, עובדים המקבלים פנסיה חודשית ומענקים חד פעמיים צריכים להחליט האם לבחור בפטור על המענקים או בפטור על הפנסיה.

מומלץ להתייעץ עם יועץ פנסיוני אשר ינתח את חלופות המס השונות בכל אחד מן המקרים, וימליץ לפורש על האופציה הטובה ביותר עבורו בהתייחס למצבו האישי. תכנון מס נכון יכול לחסוך לפורש עשרות אלפי שקלים.

מאת: מאיר אוזן.

הכותב הינו מנהל קבוצת "שקל" - ייעוץ, ביטוח ופיננסים. הקבוצה כוללת את סוכנות הביטוח "שקל" - הסוכנות הפרטית הגדולה בארץ שאיננה משויכת לגורם ביטוחי כלשהו, וכן את חברת הייעוץ "מאוזן" המעניקה שירותי ייעוץ פנסיוני.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה